30/6/10

"Llinatge"

Llinatge, de Miquel Esteve, una novel·la de la que en destaca la descripció dels personatges amb un molt ben treballat fil argumental i la diversitat d’escenaris que oscil·la entre terres catalanes –Tivissa i Barcelona- i Roma, condimentada amb un domini immillorable del vocabulari i una gran riquesa narrativa. Tot plegat, conforma una obra excel·lent que convida al lector a fruir i assaborir cada passatge del llibre.

L’autor parteix d’una llegenda per a construir el fil argumental al que nodreix amb elements de la narrativa fantàstica i de la ciència ficció. Teixeix una seqüència amb anades i vingudes en el temps que caminen de la mà d’una dualitat passat/ present entre els límits imprecisos i confosos de la realitat i la fantasia.

Esteve utilitza diversos recursos narratius, diferents punts de vista i diferents tipus de narrador, per a acabar d’elaborar la teranyina que configura una història plena de passions que s’endinsen en un laberint misteriós que encercla l’atenció del lector.

Una novel·la que, malgrat pugui no agradar-te aquest gènere narratiu, de ben segur no et deixa indiferent, i t'empeny adictament cap a la seva lectura.

Ressenya de Rosa Mas, participant en la promoció del llibre Llinatge, de Miquel Esteve.

Es presenta el curtmetratge "Espantant gavines", basat en un conte de "El vertigen del trapezista"

S'ha presentat el curtmetratge "Espantant gavines", basat en un conte homònim del llibre El vertigen del trapezista, de Jesús Maria Tibau, que edità Cossetània. Aquest projecte és fruit de la xarxa social Atictes.


29/6/10

Ressenya de "Tots tenim secrets", de Carme Lafay

Tots tenim secrets, de Carme Lafay, és una immersió a les profunditats –de vegades sense oxigen– de les emocions més malvades i egoistes. És, també, un aprofundiment de l’estat interior, turmentós i complicat, d’uns personatges rics que actuen sempre per les aparences. Tots tenim secrets és la fragilitat d’una dona, anul·lada pel seu home, que busca, amb desesperació, un bri de felicitat, un petit instant de plenitud. És, així mateix, l’amor d’una mare i l’odi d’una esposa. Tots tenim secrets és una novel·la que amaga la veritat, que convida a desconfiar de tothom. És un llibre on, en realitat, ningú coneix les persones que l'envolten. És una història d’infidelitats, de solituds, d’hipocresies, de patiments, de mentides, de SECRETS, de cecs i bojos afanys de venjança. Tots tenim secrets és una narració que desprèn el gust salat del mar i dels vaixells del Baix Empordà. És, en definitiva, una lectura de misteri, àgil i fresca, que pot resoldre’s qualsevol tarda d’estiu, i que pot gaudir-se i beure’s com un refresc en una estona breu i agradable.

Ressenya de Bruna Generoso, participant en la promoció de la novel·la Tots tenim secrets, de Carme Lafay.

Marc Capdevila reviu la Tona de postguerra a 'Aigua pudenta'

La primera novel·la de l'autor osonenc va guanyar el premi literari Sebastià Joan Arbó

Marc Capdevila a la biblioteca Caterina Figueras de Tona (Alber Llimós / El9Nou)

L’avi Quel té Alzheimer. Conscient que només li queden els records, i que està a punt de perdre’ls, decideix posar per escrit tot allò que ell va viure a Tona, en els anys 30 i 50. Un temps en què l’activitat dels balnearis marcava el ritme vital de Tona, i posava la majoria de tonencs en contrast amb una altra realitat social, la dels estiuejants.

Partint d’aquest inici i d’aquest context històric, Marc Capdevila va construir Aigua pudenta, la seva primera novel·la publicada, que ha vist la llum tres anys després d’haver guanyat el 19è Premi de Narrativa Sebastià Joan Arbó, a Sant Carles de la Ràpita. Problemes amb l’Ajuntament d’aquesta població, que havia de fer-se càrrec de l’edició, han endarrerit fins ara la sortida del llibre, que Cossetània Edicions ha publicat i que s’ha presentat, amb pocs dies de diferència, a Tona i a Vic.

La trama es desenvolupa entorn de dos personatges centrals, en Quel i el seu antagonista, el Maquis. Si el primer vol fixar els records que se li esborren, el segon “els intenta oblidar, perquè té un passat fosc”. Dues mirades a un passat on es dibuixen altres personatges amb força: els femenins de la Neus i la Toia, mossèn Pigrau...

'Aigua pudenta' és “una novel·la de ficció amb molts elements històrics i reals”, explica el seu autor. Marc Capdevila es confessa fascinat des de sempre pels balnearis i allò que representaven, “tot i que una part de la població els gaudia, i una altra els patia”. Per això els va escollir per situar-hi una història que té també “un component de misteri i intriga, de descobrir un culpable”.

Prudent, l’autor s’ha llançat quan ha vist que podia exhibir una obra sòlida: “Per fer una novel·la ben feta, es necessita haver escrit abans”, afirma. Cuidant tots els detalls –des de ritme al retrat dels personatges passant pel ric llenguatge d’arrel osonenca que exhibeix– ha teixit “un gran drama rural”, com el va definir, en la presentació a Vic, el metge Antoni Bayés.

Notícia de Jordi Vilarrodà al diari El9Nou de diumenge 27 de juny sobre la presentació del llibre Aigua pudenta a Tona.

28/6/10

L'Ajuntament de la Ràpita convoca el XXIII Premi Sebastià Juan Arbó, que publica Cossetània

L'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita ha convocat el XXIII Premi de Narrativa Sebastià Juan Arbó, que publica Cossetània Edicions.
A continuació en podeu veure les bases:

A. Poden optar al Premi de Narrativa Sebastià Juan Arbó les novel·les originals inèdites en català que no hagin estat mai premiades en altres concursos.
B. Les obres presentades han de tenir una extensió mínima de 120 fulls DIN A4, mecanografiats a doble espai –30 línies de 70 espais-, escrits per una sola cara, i adequadament enquadernats.
C. Els originals hauran de ser presentats en cinc còpies sense cap identificació de l’autor. S’han de presentar amb un pseudònim i títol, acompanyats de plica, on han de constar nom, cognoms, telèfon i adreça de l’autor o autora.
D. La dotació d’aquesta convocatòria és de 2000 €.
E. L’adjudicació del premi serà duta a terme per un jurat, la composició del qual serà donada oportunament. El veredicte serà inapel·lable.
F. Si el jurat considera que cap obra no assoleix la qualitat mínima per ser publicada, el premi podrà ser declarat desert. En cap cas el premi serà fraccionat.
G. Cossetània Edicions farà l’edició de l’obra guardonada, després de la signatura prèvia del contracte corresponent amb l’autor, segons la llei vigent.
H. Les obres aspirants al Premi de Narrativa Sebastià Juan Arbó han de ser presentades a la seu de la Revista Ràpita, situada al Casal Cultural “El Maset”, c/ Perot lo Cantador s/n, 43540 Sant Carles de la Ràpita, Tarragona, amb la indicació que l’obra concorre al XXIII Premi de Narrativa Sebastià Juan Arbó. El termini de presentació es clourà el dia 30 de setembre de 2010.
I. No es podran presentar autors o autores que hagin guanyat alguna convocatòria anterior.
J. El veredicte del jurat es donarà a conèixer durant el mes de desembre de 2010.
K. Les obres no premiades podran ser retirades a la seu de Revista Ràpita, personalment, fins a un mes després de la proclamació del premi. Revista Ràpita es reserva el dret a destruir els originals que no es reclamin abans d’aquesta data.
L. La presentació dels originals aspirants al Premi de Narrativa Sebastià Juan Arbó pressuposa l’acceptació d’aquestes bases i els drets i les obligacions que se’n deriven.


Guia d'arbres per a nois i noies

Mònica Baró publicà una ressenya a la revista Faristol número 66 sobre el llibre Guia d'arbres per a nois i noies, de Ramon Pascual.
L'article destaca el valor científic i també didàctic de l'obra:
El llibre va avalat per la tasca del naturalista Ramon Pascual, autor també de la Guia de bolets per a nois i noies, on ja mostrà que és possible fer entenedor un text complex, sense perdre valor científic. A més, tot i que la guia incorpora una clau per aprendre a usar-la, l'acurada presentació en facilita l'ús de manera notable i en fa una obra atractiva.

25/6/10

Tots tenim secrets

La lectura d’aquesta novel·la de Carme Lafay diria que m’ha estat fàcil i agraïda; es mou en un àmbit que ens familiaritza amb un mon de contrastos i un temps delimitats, i amb un nucli de personatges molt reduït, amb un eix de relacions personals que dóna crèdit al títol de la novel·la.
Aquests secrets es van desvetllant en aquell moment que pot donar un tomb al relat, tot incorporant progressivament nous personatges i nous interrogants que queden vinculats al relat i ajuden a mantenir la trama pretesa per l’autora.
Tinc la impressió que en alguns moments l’autora força les situacions, però podríem dir que queden justificades per arribar al progressiu desenllaç. Hi ha una qüestió que ajuda a mantenir l’interès pel desenllaç, i és que a mesura que anem entrant en la trama ens anem trobant amb els secrets de cada personatge i els lligams que s’estableixen entre ells, fins arribar al desenllaç que, encara que conegut pel lector, queda clos en el secret en cada un dels personatges.

Ressenya d'Alfred Pérez de Tudela, participant en la promoció de la novel·la Tots tenim secrets, de Carme Lafay.

23/6/10

Tria personal

Xulio Ricardo Trigo publicà una ressenya a la revista Serra d'Or del mes de maig sobre el llibre El falsari, de Toni Orensanz.

Xulio Ricardo Trigo elogia la manera que té l'autor de convertir anècdotes del Priorat en peces literàries:
Quina és la diferència, la subtil i alhora enorme diferència, que marca poderosament El falsari? El llenguatge. Orensanz treballa les anècdotes fins a aconseguir peces literàries d'excepció, sobretot aquelles en què la validesa del que expliquen transcendeix l'acudit o el safareig.

[...] El falsari és un gran llibre, ple d'anècdotes inoblidables, un llibre també que se'ns fa molt breu i que ens deixa delerosos de més notícies, i més freqüents, d'aquest autor.

Cossetània incorpora nous títols a la seva llista de llibres digitals

Cossetània ha incorporat noves obres a la seva llista de llibres en format electrònic. Clicant sobre cada títol accedireu a la pàgina de la xarxa d'editors Edi.cat, on ja es poden adquirir les següents obres:

Lo rondallaire, de Francesc Maspons i Labrós

Llinatge, de Miquel Esteve

Tots tenim secrets, de Carme Lafay

L'entorn. Joan Laporta en la lluita pel poder, d'Àlex Santos Fernández

22/6/10

"Tots tenim secrets", de Carme Lafay

Tots tenim secrets, de Carme Lafay, és la primera obra en català d'aquesta autora. Jo no n'havia llegit res i m'ha semblat una novel·la molt fàcil de llegir, però a la vegada el misteri que crea fa que no la vulguis deixar: els diners ,el poder, la passió, el divorci, la frustració, la soledat... són els ingredients que fan que la narració sigui molt actual.
Tots tenim secrets és una història misteriosa. Al començament de la novel·la he de dir que m'indignava per la manera en què tracta a la dona, però has de seguir llegint per adonar-te'n que el tractament és reversible. M'ha agradat perquè està ambientada al Baix Empordà, comença precisament a Platja d'Aro, on tenen el vaixell el Joncols, i és a l'Estartit on succeeixen altres episodis. Descriu tota la costa marítima, és digna de llegir, comença per San Joan i acaba en un altre San Joan que determina el final d'una relació.
Narrada en primera persona, es l'Helena que ens va explicant tot com succeeix, i la seva mare, la Rosa, té un paper important juntament amb altres protagonistes, com són els amics Alèxis, Guillem i Bàrbara, i , com no, el seu fill Àlex.
L'Helena és una dona que deixa la dansa per dedicar-se al marit, en Norbert. Carme Lafay, l'autora, va iniciar estudis de dansa a l'institut del teatre, més tard fa medicina, que és al que es dedica...serà l´alterego? La novel·la també fa homenatge als músics clàssics. El començament de la novel·la és molt engrescador, però va massa ràpid en el desenllaç, tant, que trobo que és massa casual que l'Àlex trobi el brillant i la manera en com el troba. Dient això no crec que desvetlli res, tot al contrari, llegiu la novel·la i digueu-me si tinc raó o no.
La Carme Lafay escriu molt bé, aquets relats que succeeixen a les nostres terres donen molt de si. Pot ser que una no s'hi identifiqui amb cap del protagonistes, però si en el seu ambient i en el paisatge.

Ressenya de Marta Farreras, participant en la promoció de Tots tenim secrets, de Carle Lafay.

Cossetània publica el seu catàleg de novetats per al juliol

Cossetània ja ha publicat el catàleg de novetats per al mes de juliol. A les seves pàgines es fa referència als següents llibres:

A la col·lecció Biblioteca de Tots Colors, Lo Rondallaire. Primera sèrie i segona sèrie, de Francesc Maspons i Labrós.
A Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili, Desenvolupament sostenible, editat per Òscar Saladié i Josep Oliveras, i Guia pràctica per a la creació d'empreses, coordinat pel Dr. Fernando Campa Planas.

Podeu consultar el catàleg en aquest enllaç.

21/6/10

El Camí Català de Sant Jaume des de Montserrat

La revista Natura i aventura del mes de maig publicà una ressenya del llibre El Camí Català de Sant Jaume. Des de Montserrat, de Joan Fiol Boada.

L'article destaca l'extensa documentació que complementa la guia:
El llibre comença amb una introducció molt ben documentada, amb diferents capítols que parlen dels diversos Camins d'avui dia, en especial dels Camins Catalans [...]
Es detallen un total de 24 etapes (dues són comunes als dos Camins), cadascuna de les quals inclou: dos mapes digitals, un gràfic de desnivells, resum de l'etapa, distàncies, serveis disponibles a cada població, síntesis dels aspectes culturals [...]

19/6/10

"Tots tenim secrets", de Carme Lafay

Les mentides i els secrets s’entrelliguen com els fils d’una xarxa en aquesta intrigant novel·la de misteri que ens ensenya que no es pot enganyar a ningú durant massa temps sense pagar-ne les conseqüències. Viure una falsedat no és una situació sostenible sense que passi factura. Per mantenir una impostura calen grans sacrificis a canvi.

El Baix Empordà ens serveix de rerafons d’aquesta història de mentides i enganys per tal de conservar les aparences i la posició. Darrere de les vides regalades de la gent benestant de les urbanitzacions de la Costa Brava s’hi poden trobar secrets inconfessables, dins dels seus vaixells hi viatgen històries amagades a la vista de la gent, al fons de les costes de l’Empordà hi descansa la veritat que no pot ser mostrada.

Els protagonistes de la novel·la, conxorxats per tal de no perdre el seu tren de vida, acaben caient en la seva pròpia trampa, la xarxa que han filat a base de falsedat i de secrets no confessats.

Ressenya de Francesc García Grimau, participant en la promoció de la novel·la Tots tenim secrets, de Carme Lafay.

18/6/10

L'Alt Solsonès. Rases i cims

La revista Natura i aventura del mes de maig publicà una ressenya del llibre L'Alt Solsonès. Rases i cims. 35 itineraris, de Maria Dot, Francesc Garrigós i Raimon Rovira.

L'article destaca l'atractiu dels itineraris escollits que apareixen a la guia:
A la franja de conglomerats que s'apilen al marge de la Depressió Central, les serres dels Bastets, Busa, Lord o les Encantades i els engorjats del Pont Quebradís, Escales, Vilamala, Canalda o de la Ribera Salada formen un complex únic per llur espectacularitat i atractiu geològic.

17/6/10

"Tots tenim secrets", de Carme Lafay

De vegades en desitgem coses que poden arribar a convertir-se en realitat. De vegades coneixem detalls de la vida dels qui ens envolten què ens marquen profundament, i ens porten a desitjar canviar radicalment les nostres vides. De vegades aquests canvis, una vegada es converteixen en realitat, tenen conseqüències inesperades, totalment allunyades dels nostres objectius inicials. I es que, en major o menor grau, tots en tenim, de secrets. Alguns, tan impensables que, si arriben a sortir a la llum, ens poden fer semblar una persona totalment diferent.

Una sospita es converteix en realitat, es confirma per casualitat, i inicia aquesta història explicada de manera fantàstica per Carme Lafay. Una dona ferida, l'Helena, que decideix realitzar el canvi més agosarat que es pot imaginar: assassinar el seu marit, el Norbert, per la seva infidelitat. Ella, com tots els que l'envolten, en té, de secrets. I justament aquests secrets podrien permetre-li assolir el seu objectiu. O no.

Un llibre per gaudir, amb misteri, emocions, secrets inconfessables i vides amagades als ulls dels altres. Una bona lectura per a aquest estiu.

Ressenya de Maribel Gutiérrez, participant en la promoció de la novel·la Tots tenim secrets, de Carme Lafay.

Cossetània edita l'obra completa de Josep Anton Baixeras

La Gent del Llamp impulsa la publicació en 8 volums de l'obra d'aquest autor

Josep Anton Baixeras (Judit Fernàndez)

Cossetània publicarà la tardor vinent el primer volum de l'obra completa del narrador, assagista, dramaturg i traductor tarragoní Josep Anton Baixeras (1927-2008). El col·lectiu La Gent del Llamp, del qual formava part Baixeras, impulsa el projecte, que preveu la publicació d'un volum per any.

El primer volum de l'extensa obra de l'autor, que recollirà la narrativa breu, es publicarà probablement coincidint amb la Tardor Literària de Tarragona. L'estudi sobre aquesta part de la seva obra va a càrrec de l'escriptora Lurdes Malgrat, i inclourà un pròleg del poeta, traductor, crític i assagista Joan Triadú. Cada volum inclourà un estudi introductori sobre el gènere que s'hi reculli.

Més informació:
Avui+El Punt


16/6/10

"100 insectes fàcilment identificables" presenta els éssers més desconeguts de la nostra fauna

A través d’aquest llibre de Cossetània, Jaume Sañé dóna a conèixer les espècies més poderoses i abundants del planeta

Cossetània acaba de publicar el llibre 100 insectes i altres invertebrats fàcilment identificables, de Jaume Sañé, que recull una petita mostra dels éssers més desconeguts de la nostra fauna. Aquesta obra vol contribuir al coneixment de les espècies més poderoses i abundants del planeta.
El llibre presenta tan sols 100 espècies d’invertebrats escollides entre un milió. Entre les seves pàgines s’hi troben les més atractives per aquells que s’inicien en el món dels insectes: les més grans, les més verinoses, les més curioses, i les que tenen comportaments més estranys.
Per Jaume Sañé els insectes reben un tracte injust moltes vegades, malgrat que superen en nombre qualsevol altra classe d’animals: “són els grans desconeguts, i, fins i tot, discriminats, de la nostra fauna. I no hi ha dret, sobretot tot si tenim en compte que són els majoritaris: només d’escarabats, per exemple, en tenim uns 400.000. De papallones, 150.000. Res a veure, per exemple, amb les 9000 espècies d’ocells que existeixen. I els mamífers encara som menys...”
A 100 insectes fàcilment identificables s’hi troben detalls sobre la vida privada d’aquests animals, que, com assenyala Sañé, en alguns casos demostren que el seu comportament no s’allunya tant del d’altres animals que coneixem més: “al llibre s’hi troben curiositats com ara que els coneguts sastres o talladits tenen cura dels seus fills gairebé com una lloca ho fa amb els pollets”. Altres vegades, també es pot descobrir en els insectes mostres d’una intel·ligència evolutiva que els converteix en formes de vida molt poderoses, com ara molts insectes pal, que es reprodueixen asexualment. Les femelles fan ous fèrtils, dels quals surten més femelles genèticament idèntiques a la mare, sense necessitat de mascle. La clonació, que sembla un gran avenç nostre, els insectes ja fa temps que la tenen superada.

Jaume Sañé va néixer a Taradell (Osona) el 1961. Va estudiar Biologia a la UB, però va deixar la carrera per dedicar-se de ple a la seva passió: les bèsties. A través de la fotografia i de la filmació de la natura, ha conegut més de setanta països de tots els continents . És naturalista, fotògraf, operador de càmera i director, realitzador, guionista de documentals i autor de diversos llibres. Ha dedicat la seva vida a l’estudi i la divulgació de la natura.

La novel·la "Aigua pudenta" s'ubica, entre el present i el passat, al municipi de Tona quan era un lloc d'estiuejants i balnearis

La novel·la Aigua pudenta (XIX Premi de Narrativa Sebastià Juan Arbó), de Marc Capdevila, es presentarà el dimecres 16 de juny, a 2/4 de 8 del vespre, a la Biblioteca Caterina Figueres de Tona.

Realitat i ficció, present i passat es barregen en aquesta novel·la que té lloc en el suggerent escenari de quan Tona era un lloc d’estiuejants i balnearis. En Quel, un marrec escanyolit i malaltís que ve a prendre les aigües, es troba al mig d’uns successos que varen restar oblidats a l’arxiu de la pols. Avui, esdevingut un avi entranyable, decideix llegar-nos els seus records abans que l’Alzheimer el deixi sense el seu bé més preuat: la memòria. En contrast, alguns dels actors principals d’aquells esdeveniments, en Maquis, la Neus o mossèn Pigrau, malden per passar pàgina i a voltes per esborrar del seu record el sofriment sofert o infringit.

Neix el dia de Reis de l’any 1966 a Vic, si bé fa anys que viu a Tona amb la seva família. El poble amable d’Osona és escenari d’aquesta novel·la. Titulat en Administració d’Empreses, llicenciat en Humanitats, amb la literatura es diverteix, expressa inquietuds i s’obre al món. Paradoxalment, el primer que va publicar fou un text breu, Hipotermia, en un recull de relats en llengua castellana. També fa articles d’opinió per al setmanari El 9 Nou a Osona. Aigua Pudenta és la seva primera novel·la que ocuparà les lleixes de les llibreries.

15/6/10

"El Camí Català de Sant Jaume" és una guia documentada dels dos principals camins que surten des de Montserrat

El llibre El camí català de Sant Jaume. Des de Montserrat, de Joan Fiol Boada, es presentarà dimecres 16 de juny, a les 7 del vespre, a la botiga Abacus de Sant Andreu (Barcelona).
La presentació anirà a càrrec de Miquel Román Pérez, conseller del Districte de Nou Barris, i de Joan Fiol Boada, l'autor.

Aquesta guia inclou els dos principals Camins Catalans de Sant Jaume, i que prenen com a punt de partida el monestir de Montserrat: el Camí Català per Lleida, Saragossa i Logronyo, on conflueix amb el Camí Francès; i el Camí Català per Osca, San Juan de la Peña i Santa Cilia de Jaca, on conflueix amb el Camí Aragonès. El llibre comença amb una introducció molt ben documentada, amb diferents capítols que parlen dels diversos Camins d’avui dia, en especial dels Camins Catalans, el funcionament dels albergs, el material, la preparació física i diversos consells que poden ser útils de cara a emprendre la ruta. Es detallen un total de 24 etapes (dues són comunes als dos Camins), cadascuna de les quals inclou: dos mapes digitals, un gràfic de desnivells, resum de l’etapa, distàncies, serveis disponibles a cada població, síntesis dels aspectes culturals, descripció del recorregut, oficines d’informació, enumeració dels albergs amb les seves característiques i altres allotjaments. A més, a la web www.gronze.com disposem d’un document amb les actualitzacions.

Joan Fiol
Joan Fiol va néixer l’any 1965 a Terrassa, on viu actualment. Professionalment treballa al sector financer. Està vinculat al món de l’excursionisme des de fa 20 anys, i és soci del Centre Excursionista de Terrassa des de fa 15 anys. Sant Llorenç del Munt, Montserrat i el Montseny són els indrets que més a fons coneix i on habitualment practica senderisme. Els principals recorreguts a peu que ha fet són: la Transpirenaica, el Camí de Sant Jaume des de Roncesvalles i des de Montserrat diverses vegades, el Camí de la Plata, el Camí Aragonès, el Camí de Le Puy, i alguns trams del Camí Portuguès i del Camí del Nord.

Al llibre "12a Fira Mediterrània de Manresa" una trentena de persones del món de l'art i la cultura reflexionen sobre tradició i modernitat

El llibre 12a Fira Mediterrània de Manresa. Tradició i modernitat, de diversos autors, es presentarà el dimarts 15 de juny a les 19.30 a l’Espai Gastronòmic del Teatre Kursaal de Manresa.
Durant l’acte actuaran l’Orquestrina del Campus de l’Escola de la Festa de la Festcat (les Escoles d’Estiu de Cultura Popular i Tradicional), una formació musical integrada per membres dels grups Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, La Carrau i altres grups.

La Fira Mediterrània de Manresa, un dels tres mercats d’espectacles estratègics en el mapa cultural i artístic de Catalunya, ha convidat una trentena de personalitats del món de les arts escèniques i de la música a reflexionar sobre dos conceptes aparentment antagònics —tradició i modernitat, arrel i contemporaneïtat— que a la pràctica es retroalimenten.

14/6/10

La perfecció i el control

Carme Lafay, amb la novel·la Tots tenim secrets, crea uns personatges envoltats de gent però que se senten sols. En un món benestant i ple d’oportunitats però superficial i buit on les necessitats d’aconseguir una vida perfecte passen per sobre de principis morals i arriben a empènyer a l’Helena a planejar l’assassinat del seu marit. La qual en el passat ja ha comès fets de dubtosa ètica, havent posat davant de tot els seus objectius personals.

Un relat que enganxa a mesura que es va llegint per la seva àgil escriptura. On és fàcil involucrar-se en els personatges, gràcies a les descripcions acurades de les diferents personalitats i la psicologia de cada un d’ells. Una trama en que atrapa al lector després de posar-lo al corrent del passat dels protagonistes, que l’autora omple de secrets i enganys, basats en les parences que pretenen justificar els fets. I, tot això, en un entorn també decisiu a l’hora d’emmarcar el relat, que fa entrar de ple en la història donant-li caràcter propi.

La sucosa combinació de personatges, entorn i, per suposat, la història que s’hi porta a terme, fa que un es replantegi sobre fins a quin punt val la pena apostar tant fort per aconseguir la perfecció i el control de la vida i de les persones que envolten la protagonista.

Ressenya de Núria Roig, participant en la promoció de la novel·la Tots tenim secrets (II Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall 2009), de Carme Lafay.

El llibre "Joana Vidal" contribueix a cobrir un buit en la història dels folkloristes catalans

Joana Vidal, folklorista, de Joan Soler i Amigó, es presentarà dimarts 15 de juny, a les 8 del vespre, a la llibreria de La Rambla, a Tarragona.
La presentació anirà a càrrec de Carme Oriol Carazo, directora del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili i professora d’etnopoètica.

Records, blocs, manuscrits, fotografies, transmesos pels fills de Joana Vidal a llurs fills atapeïen carpetes. Fa més de cent anys, “l’àvia Juanita” anava per aquests mons de déu amb bloc i llapis, recollint refranys, cançons, oracions, llegendes i rondalles, que lliurava obedient al seu mestre, Rossend Serra i Pagès (1863-1929). Els néts sabien que l’àvia era una dona cultivada i que una de les seves dèries era el folklore, sobretot la rondallística aràbiga, però la seva valoració no anava gaire enllà del cercle familiar. Fins que l’autor, un dels néts, també del ram del folklore i l’etnologia, es va adonar que, potser per haver-ho viscut tot massa d’aprop, no acabaven de reconèixer la importància que tot plegat tenia. Fins que especialistes com Carme Oriol o Josefina Roma van remarcarne l’interès. Llavors, redactar aquest llibre va ser una tasca fàcil, agradable i, fins i tot, agraïda.

Joan Soler
Joan Soler i Amigó (Badalona, 1941), escriptor, pedagog i Premi Nacional de Cultura Popular 2006. Ha publicat, entre d’altres, Festes tradicionals de Catalunya (Premi Crítica Serra d’Or, 1979), Maig major. Història de les Festes de Maig a Badalona. (Premi Josep Ametller de la revista Recull de Blanes, 1985), Mitologia catalana (1990), Enciclopèdia de la fantasia popular catalana (1998), D’on vénen els nens i com es fan, segons la tradició popular (Premi Joan Amades de Cultura Popular, 2003). Tradicionari del Nadal català (2008). Ha dirigit Tradicionari. Enciclopèdia de la cultura popular de Catalunya (2005-2008). Amb Joana Vidal, folklorista, ha volgut aportar el testimoni de la seva àvia, deixeble i col·laboradora, en la seva joventut, de Rossend Serra i Pagès, i un recull de la seva tasca, treball de camp, publicacions, conferències, i part de la seva correspondència amb el mestre. Contribuint a cobrir un buit en la història dels folkloristes catalans, el de les dones folkloristes.

11/6/10

Cossetània presenta, com a única, una nova col·lecció de guies de viatge en català

Lluís Bonada publicà un article al setmanari El Temps de l'1 de juny sobre les guies de turisme de la col·lecció Essencial.

Bonada fa referència a la presentació de la col·lecció i dels condicionants que marquen la seva publicació en català:
Jordi Ferré ha explicat que per seleccionar quin tipus de guies configuraria la col·lecció es va fer un rastreig minuciós a les fires de Frankfurt i Londres de les diverses empreses del món que editen guies, durant tres anys. "Nosaltres -diu- vam fer la recerca a partir de les condicions següents: que la col·lecció que s'escollís no es publiqués en castellà, que les guies fossin completes però no excessivament extenses, que fossin a tot color i tinguessin vistositat, que es poguessin vendre a un preu competitiu, que fossin manejables, que la col·lecció tingués una llista prou àmplia de títols i que fos rigorosa i que s'actualitzés sovint.

10/6/10

Àngels de pedra, de Rosa Pagès

La meva filla dorm cada dia amb el seu àngel de peluix. Cada nit hi aboca i confessa els seus somnis d’infant, les aspiracions, desitjos i anhels boirosos, suaus i endolcits com la seva vida encara per fer...

Rosa Pagès un dia va tenir un somni, va sentir-lo desig i el va convertir en realitat amb tenacitat immensa. Ha creat una magnífica novel·la de Reus. Una esplèndida recreació d’aquell Reus modernista que, tantes vegades idealitzat, realment és un niu de conflictes laborals, una petita ciutat classista, un laboratori social en desenvolupament, un destí industrial per als joves pagesos de muntanya i fita de les noies de poble al servei de les classes burgeses...

Tot un ambient que l’autora ens actualitza, detalla, acoloreix, aromatitza, ambienta i personifica en un treball preciós, ple d’imatges, llums, olors, sensacions, sentits i sentiments que ens acompanyen dels carrers reusencs fins a la terra tivissana originària, de la memòria de Cuba al desenvolupament urbanístic de la Barcelona tràgica... 

Acabada la lectura del Premi Literari Vila d’Ascó de l’any passat, els somnis, les aspiracions, els desitjos i anhels del protagonistes de la novel·la s’han convertit en àngels de pedra: endurits, treballats, dissortats, fracassats, embogits i fins i tot una mica guanyadors de vegades... Com el Reus modernista de proletaris i artistes, de fàbrica, cafè, ball i Pere Mata.


Ressenya de Jordi Grau i Pi, participant en la promoció d'Àngels de pedra, de Rosa Pagès.

"Homes i dones pels carrers de Reus" presenta petits currículums de persones que han merescut un carrer a la ciutat

El llibre Homes i dones pels carrers de Reus, d'Enric Tricaz, es presentarà divendres 11 de juny, a les 8 del vespre, al Bravium Teatre de Reus.
La presentació anirà a càrrec de Jordi Agràs, president del Centre de Lectura de Reus.

Aquest llibre és fruit de la curiositat… o potser de la ignorància. Passejant per Reus, moltes vegades m’havia trobat en un carrer dedicat a algú que no havia sentit anomenar mai, o del qual no sabia res. Va ser això el que em va decidir a buscar-los i finalment pensar que podria interessar a algú que es recollissin en un llibre. Hi ha noms que en qualsevol enciclopèdia podem trobar sense dificultat; en canvi, d’altres resulta francament difícil d’esbrinar qui són. No esperin trobar biografies exhaustives, són simplement presentacions i petits currículums de la gent que els reusencs han cregut que mereixen un carrer a la ciutat.

Enric Tricaz
Enric Tricaz (Barcelona, 1945) tenia quatre anys quan la seva família es traslladà a Reus, on cursà els primers estudis i els de batxillerat elemental. L’afició al món de la ràdio el va portar a intentar entrar a treballar a Ràdio Reus (SER) i aconseguir-ho, ja que, en quaranta-un anys, ha passat per gairebé totes les categories; ha destacat com a cap d’esports i ha estat el primer locutor a retransmetre un partit d’hoquei en català (1979). Més que periodista, es considera radiofonista, tot i haver col·laborat en diaris com El Periódico, Aquí, Mestral, La Veu de Reus, entre d’altres. Actualment està jubilat.

9/6/10

"Àngels de pedra", de Rosa Pagès

He de confessar que la primera atracció d’aquest llibre sobre mi l’ha exercit el títol. Els àngels m’atrauen potser perquè n’he vist pocs i aspiro algun dia a trobar-me’n un de cara. L’autora, també, ja que té una trajectòria que comença el 1990, i l’aval d’un premi com el Vila d’Ascó, amb un jurat solvent, em feien sentir curiositat per aquest llibre.

Què és el que he anat trobant? En principi, res del que m’esperava. No es bo acudir a una obra literària amb prejudicis.
Què és el que he trobat? Una història sòlida, ambientada en una realitat que m’és propera per geografia i per somnis.
Una obra feta amb un llenguatge ric i precís, amb la capacitat especial que tenen les dones per a captar els ambients i transcriure’ls en personals descripcions. L’autora,sense dubtes, ha hagut de fer una indagació en el passat, per dos vies: els records de les persones més grans de la seua família i coneguts i pels llibres del període històric que retrata, de la rica historiografia reusenca sobre els darrers segles.

Ressenya de Tomàs Camacho, participant en la promoció d'Àngels de pedra.

"Serres de Cardó, del Boix i del Coll de l'Alba" divulga els encants d’aquest territori entre Tortosa i Rasquera

El llibre Serres de Cardó, del Boix i del Coll de l'Alba, de Joan Josep Tirón, es presentarà divendres 11 de juny, a 2/4 de 8 del vespre, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa. Xavier Miranda, Enginyer Forestal, muntanyenc i estudiós del patrimoni natural de les Terres de l’Ebre.

Cardó, Serra del Boix i Coll de l’Alba, són els diferents sectors de la serralada que s’estén entre Tortosa i Rasquera en una línia que sobrepassa els 30 quilòmetres de carena. És, segurament, la serralada més desconeguda de les Terres de l’Ebre i per descomptat de tot Catalunya. La present guia vol divulgar els encants d’aquest territori, les rutes més singulars i els indrets més característics, sense deixar de visitar cap dels racons més interessants d’aquesta feréstega muntanya. Juntament amb les excursions, hi trobareu un recull de vies d’escalada i diferents coves i avencs, a més inclou un afegit dels llocs més rellevants.

Joan J. Tirón
Joan J. Tirón (Camarles, 1960) ha desenvolupat una intensa activitat excursionista arreu de Catalunya i molt especialment a les muntanyes del sud del país. La principal referència han estat les serralades que envolten Tortosa, ciutat on resideix. Excursionisme, escalada, espeleologia, BTT, barranquisme, etc., són activitats que practica assíduament i li han permès gaudir d’una àmplia perspectiva de la muntanya. La seva gran passió és l’alpinisme; ha fet ascensions per tot el Pirineu, els Alps, l’Atlas, els Andes, les Rocoses i l’Himàlaia. És l’autor de la primera guia excursionista moderna del Port i va publicar la guia Grimpant pel Massís del Port guardonada amb el IV Premi Vèrtex.

8/6/10

El "Diario médico" publica una entrevista a Daniel Closa, autor de "100 mites de la ciència"

Javier Granda Revilla publicà una entrevista a Daniel Closa al Diario médico de l'11 de maig.

Daniel Closa parla sobre la seva experiència en divulgació científica:
Y ya han editado tres libros de este tipo...
El primero, Blogs de ciencia, era de entradas del blog. El segundo se llama 100 enigmas que la ciencia aún no ha resuelto. El tercero, que salió en febrero, se llama 100 mitos de la ciencia. La estructura es similar al blog: comento en una o dos páginas una curiosidad o un tema, y así el lector tiene un punto de partida para interesarse por él.

Qué tipos de curiosidades?
Que no es veradad que usamos el 10 por ciento del cerebro o que el agua del desagüe gire en una dirección en el hemisferio norte y otra en el hemisferio sur, cuando depende de la estrechez de la cañería, entre otras muchas.

7/6/10

Carolina Treviño: "Tots tenim secrets és una novel·la actual, molt ben documentada i amb un llenguatge fluid

Presentació de Tots tenim secrets a Cambrils

El llibre Tots tenim secrets. II Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall 2009 de Carme Lafay, es presentà divendres 4 de juny, a les 8 del vespre, a la Torre del Port de Cambrils. La presentació va anar a càrrec de Carolina Treviño, llicenciada en filologia hispànica.

Treviño destacà la construcció dels personatges i la contemporaneïtat del llenguatge i les referències de la novel·la:
"La novel·la està ambientada al Baix Empordà. És una història d'intriga en la que els seus personatges es mouen entre passions i enganys".
"Els personatges estan molt ben creats i definits psicològicament."
"És pel seu estil literari una novel·la molt actual, està molt ben documentada, amb un bon vocabulari i amb un llenguatge fluid i actual. Té a més moltes referències literàries, a la música i la dansa."

Carme Lafay parlà sobre la diversitat de gèneres que es poden trobar en la novel·la i sobre l'actualitat d'allò que succeeix als seus personatges:
"És la única novel·la que tinc publicada en català que és la meva llengua sentimental."
"M'ha portat molta feina i em sento molt recompensada."
"En la novel·la toco gèneres molt diferents i parlo de coses que m'agraden i altres que detesto. Parlo també de la relació diners-felicitat, d'infidelitats, de les relacions entre pares i fills..."
"M'agrada escriure novel·les de personatges i contemporànies"

4/6/10

Autors de Cossetània participen en la Fira del Llibre Ebrenc 2010

Diumenge 6 de juny a Móra d’Ebre es presentaran nou obres d’autors vinculats a les Terres de l’Ebre

En la 7a edició de la Fira del Llibre Ebrenc, que tindrà lloc el 5 i el 6 de juny a Móra d’Ebre (Plaça de la Cultura), hi participaran diversos autors de Cossetània Edicions, vinculats a les Terres de l’Ebre.
Diumenge dia 6 es presentaran nou obres de Cossetània, en aquest horari:
-11h: El gat Galeret i la terrissa, de diversos autors
-17.45h: Una sortida digna, de Jesús M. Tibau; Terres de l’Ebre: vida i colors, de Vicent Pellicer, i Lo Carrilet de la Cava i les cançons de Josep Bo, de Gemma Bo, Elena Fabra i Arturo Gaya.
-19.30h: El Falsari, de Toni Orensanz; Mans de fang, de Francesca Aliern; Llinatge, de Miquel Esteve; Ribera d’Ebre. 17 excursions en BTT, de Josep Ulldemolins, i Lletres de lluita, de Josep Suñé.
Cossetània també comptarà amb un estand a la Fira del Llibre Ebrenc, en el que s’hi podran trobar les obres dels autors vinculats a les comarques de l’Ebre.

3/6/10

Àlex Santos: "Els mitjans sempre hem volgut tutelar el Barça"

El llibre L'entorn. El circ mediàtic del Barça s'ha presentat al Col·legi de Periodistes de Catalunya

El periodista Àlex Santos, autor del llibre L'entorn. El circ mediàtic del Barça ha assegurat en la presentació del llibre que s'ha portat a terme el dijous dia 3 de juny al Col·legi de Periodistes de Catalunya que "els mitjans de comunicació sempre hem volgut i voldrem tulelar el Barça". L'autor ha dit que el llibre "és un assaig que parla dels periodistes però sobretot de les empreses propietàries dels mitjans. He intentat fer una fotografia de l'entorn mediàtic del Barça però és una fotografia una mica moguda perquè tot plegat canvia molt ràpidament".
Àlex Santos ha explicat que el periodista de base sovint és el que es veu més afectat per tot plegat ja que hi ha moltes decisions que no depenen d'ell. Ha dit que l'expectació que genera el Barça entra dins la lògica pel fet que "el Barça és un bé preuat, cobejat per molta gent. A més, la història del club és cíclica. A vegades ens pensem que hi succeixen fets únics però si ho analitzes veus que altres vegades ha passat el mateix."
Per la seva part, el director de la col·lecció Fora de Joc de Cossetània Edicions, Josep Riera ha explicat que aquest títol tanca la trilogia de l'autor sobre l'"entorn" que l'editorial va iniciar fa tres anys amb la publicació dels llibres: L'entorn. Joan Laporta en la lluita pel poder i L'entorn. Rere els passos del nuñisme. Segons Riera, "en la triologia de l'Àlex Santos s'explica el gran fenomen social i esportiu que hi ha al voltant del Barça." Segons Riera aquest darrer volum "era molt difícil de fer. Era necessari perquè calia parlar dels mitjans. L'Àlex Santos ha estat en aquest sentit molt valent. Hi ha molta infomació, molt de contingut, moltes dades, moltes converses i moltes entrevistes."
El director de la col·lecció Fora de Joc va assegurar que "el llibre és una fotografia molt exacta del que són els mitjans de comunicació que es mouen al voltant del Barça."

Josep Igual: "Llinatge és una de les millors novel·les de la literatura catalana del que portem d'aquest segle"

Presentació de Llinatge a Móra la Nova

La novel·la Llinatge, de Miquel Esteve, es presentà dimecres 2 de juny a la sala d'actes de l'Ajuntament de Móra la Nova. La presentació va anar a càrrec de l'alcalde de Móra, Joan Sabanza, i de l'escriptor Josep Igual.

Sabanza parlà sobre la projecció cultural que ha adquirit l'obra de Miquel Esteve:
"Per a tots els veïns de Móra la Nova, és una satisfacció veure que el Miquel Esteve es va consolidant com a autor reconegut, i per això li donem les gràcies."
"Tot i la crisi econòmica, l'activitat cultural té un bon dinamisme, i una bona prova n'és l'àmplia assistència a aquest acte."
Josep Igual elogià la qualitat del nou llibre de l'autor i del seu estil novel·lístic:
"En aquest 2 de juny, assistim a un fet històric dins la literatura catalana del segle XXI: la presentació d'una de les millors novel·les de la literatura catalana del que portem d'aquest segle desconcertant."
"Miquel Esteve jutja poc els personatges i les seves accions i, quan ho fa, ho fa amb una pietat absoluta."
"En els seus tres llibres publicats, Miquel Esteve ens demostra que és un novel·lista de la raça del millor Moncada, de la Rodoreda, d'Alvaro Cunqueiro, del Borges cabalístic..."
"Llinatge no és fast food d'entreteniment, és alta cuina servida, a sobre, amb una transitada amenitat i s'articula comptant amb la intel·ligència del lector."

2/6/10

L'Ajuntament de Cambrils convoca el 3r Premi de Narrativa Marítima, que publicarà Cossetània

L'ajuntament de Cambrils, a través de la Regidoria de Cultura, ha convocat el 3r Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils “Josep Lluís Savall”, que edita Cossetània. Aquestes són les bases del certamen:

OBRES
Les obres aspirants al Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils 2010 han de ser escrites en llengua catalana i en qualsevol modalitat del gènere narratiu (novel·la, recull de contes, dietari, llibre de viatges...) adreçades a públic adult. Cal que siguin originals i inèdites. Cada autor només podrà concursar-hi amb una sola obra, la temàtica de la qual com ja indica el títol del premi és el mar. El mar ha de ser l’element a l’entorn del qual es desenvolupa l’acció principal del relat.
Aquesta obra no podrà haver-se presentat a cap altre concurs literari.

PRESENTACIÓ DE LES OBRES
Les obres es podran presentar en suport paper (cinc exemplars mecanoscrits, en fulls de mida DIN A4 a doble espai i per una sola cara, cos 12, relligats correctament). L’extensió serà d’un mínim de 100 fulls DIN A4 i d’un màxim de 250 fulls (2.100 caràcters per full). El guanyador/a de l’edició anterior no es podrà presentar a l’edició d’enguany.

ADMISSIÓ DE LES OBRES
El termini d’admissió de les obres acabarà el dia 17 de setembre de 2010, a les 15 h. Les obres es podran presentar al vestíbul de l’Ajuntament de Cambrils, plaça de l’Ajuntament, 4, 43850 Cambrils, de dilluns a divendres, de 8.30 a 22 hores, i els dissabts de 9 a 14 hores. S’han d’entregar els cinc exemplars dins un sobre en el qual ha de constar el nom del premi, el títol de l’obra i el pseudònim o nom de l’autor. Dins d’aquest sobre i juntament amb els cinc exemplars hi ha d’haver un altre sobre, a l’exterior del qual hi ha de constar la mateixa informació. A l’interior d’aquest sobre hi ha d’haver la identificació completa de l’autor: nom i cognoms, adreça, telèfon i adreça electrònica. Hi seran admeses les obres que es lliurin personalment o que hi arribin per correu. Un cop presentada al premi, cap obra no podrà ser retirada per l’autor per tal de fer-hi correccions, ampliacions o per renunciar al concurs.

JURAT
El Jurat estarà format per cinc persones amb reconegut prestigi dins de l’àmbit de la cultura de parla catalana, i per un tècnic de l’Àrea de Cultura, com a secretari del jurat, amb veu i sense vot. El veredicte emès pel Jurat es farà públic el dia 28 de novembre de 2010, en el marc del lliurament de Premis Vila de Cambrils.
El jurat podrà declarar desert el premi, però en cap cas podrà atorgar-lo de manera compartida.
El jurat podrà recomanar les publicacions que cregui oportunes de les obres finalistes.
El jurat resoldrà tos aquells aspectes que no contemplin aquestes bases.
El veredicte del jurat serà inapel·lable.

PREMI
L’autor de l’obra guanyadora rebrà un premi en metàl·lic de 3.500 € a compte dels drets d’autor, de la primera edició, import sobre el qual es practicarà la retenció establerta a la normativa tributària vigent.
A més el premi també inclou l’edició de l’obra guanyadora a càrrec de l’Editorial Cossetània, després de la signatura prèvia del contracte corresponent amb l’autor/a , segons la llei vigent. En les edicions de l’obra guanyadora s’haurà de fer constar que ha estat guardonada amb el Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils 2010.

RETIRADA D’EXEMPLARS
El autors no premiats podran retirar les seves obres, prèvia identificació, a l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils (Centre Cultural, c. de Sant Plàcid, 18-20) fins al 30 de desembre de 2010. Passat aquest termini els originals seran destruïts.

ACCEPTACIÓ D’AQUESTES BASES
La participació al Premi de Narrativa marítima Vila de Cambrils 2010 suposa la total acceptació d’aquestes bases.

1/6/10

Es presenta "Llinatge", la novel·la dels Dip llegendaris amb passions, traïcions i profecies segellades amb sang

La novel·la Llinatge, de Miquel Esteve, es presentarà dimecres 2 de juny, a 2/4 de 9 del vespre, a la sala d'actes de l'Ajuntament de Móra la Nova.
La presentació anirà a càrrec de l'escriptor Josep Igual.

Llinatge és una aventura de passions i traïcions que encercla el llinatge Dip i esdevé una conjectura mítica de la mateixa natura humana. Els protagonistes d’aquesta novel·la són els dips, éssers sobrenaturals que formen part del llegendari català i que Joan Perucho va mitificar en Les històries naturals. En aquesta història, que transcorre a cavall de les ciutats de Barcelona i Roma, i s’atura en els paratges de Tivissa i Pratdip, Jaume Robinson, un periodista inexpert, viatja al cor de l’enigma acompanyat per una dona coneixedora dels secrets del tarot de Marsella. Una novel·la trepidant i carregada d’intriga i sensibilitat, en la qual fins la Mort s’alça del seu jaç invisible per prendre-hi part.


Miquel Esteve
Miquel Esteve Valldepérez (Móra la Nova, 1969) ha publicat les novel·les Heydrich i les agents del saló Kitty (Cossetània Edicions, 2008 · XXV Premi de Narrativa Ribera d’Ebre) i El Baphomet i la taula esmaragda (Cossetània Edicions, 2009 · XX Premi de Narrativa Vila d’Ascó). Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials, compagina l’escriptura amb la gerència d’una empresa familiar agrícola i oleícola. Esperonat per la seva passió pel món humanístic, actualment cursa la llicenciatura d’Humanitats a la Universitat Oberta de Catalunya.