ACUDAM (Associació Comarcal d' Ajuda al Minusvàlid) va néixer un dia d'abril de l'any 1975. Vol dir això que aquest mes fem 35 anys, que ja són una colla d'anys!
I ha durat tants anys -i en durarà molts més, si Déu vol- perquè va ser la resposta a una necessitat d'aquells moments a un problema determinat d'uns pares d'una comarca. En aquells temps encara no existia la comarca d' El Pla d' Urgell, com existeix ara, però si que aquestes nostres terres eren conegudes com la plana d'Urgell.
El problema d'aquells pares era que tenien uns fills i unes filles amb discapacitat intel·lectual o amb disminució psíquica i no hi havia cap recurs per poder-los atendre. I gràcies a l'empenta d'aquell petit grup de pares; gràcies a la seva il·lusió i a que era gent molt emprenedora, ara encara tenim ACUDAM i podrem celebrar els 35 anys aquest pròxim diumenge 25 d' Abril
I ho celebrarem amb una caminada popular al matí, un dinar de germanor i una festa a la tarda que animarà la coneguda Regina Do Santos, amiga i col·laboradora de Special Olympics Catalunya.
Tots els grans arbres van començar amb una petita llavor. Totes les gran obres generalment comencen amb una petita il·lusió d' algú que va creixent amb l'esforç i l'ajuda de molta altra gent. Aquells primers pares van començar a fer unes reunions per parlar del tema que els preocupava i ben aviat van aprovar uns Estatuts i es van fixar la meta de fer una escola per als seus fills. I van posar-se a treballar seriosament i al cap de ben pocs dies ja havien fet més de 200 socis amb quota de socis protectors. Això va permetre iniciar els tràmits per crear un Col·legi d' Educació Especial.
Al mes de Novembre de 1975 ja es va inaugurar l'escola d' educació especial "SILOÉ" amb 16 alumnes procedents de diversos pobles de la plana en un edifici provisional cedit desinteressadament per una empresa local. L' any 1980 ja es va poder disposar d'un edifici propi i va aconseguir passar a ser un Centre Públic amb una dotació de tres unitats amb els seus corresponents professors especialistes en Pedagogia Terapèutica.
Però faltaven encara dos serveis imprescindibles per a poder acomplir els objectius proposats: un servei de transport i un servei de menjador.
El 5 de juliol de 1977 es va iniciar de forma provisional i precària el funcionament d' un TALLER OCUPACIONAL que va començar amb 12 persones, dedicat a fabricar cortines de plàstic. eren nois i noies que ja havien superat l'edat escolar i que s'havien de quedar a casa seva, voltar pels carrers o ser internats en centres psiquiàtrics.
Aquest taller va començar de forma experimental durant un estiu a les aules del col·legi SILOÉ i l'experiència va resultar tan positiva que l'Ajuntament de Mollerussa va cedir temporalment uns locals on s'hi van arribar a atendre 17 joves.
De seguida aquell local va fer-se petit i després de llargues negociacions es va comprar per 13.860.000 pts l'antic xalet de la Casa Canal d' Urgell. Aquesta quantitat va ser pagada mitjançant un crèdit bancari avalat pels mateixos pares.
Amb els anys l'espai ha anat creixent i ha anat variant segons les necessitats fins que van arribar en una primera fase a 2.500 m2 construïts sobre un terreny de 4.000 m2. Actualment ha crescut molt més, degut a la compra d'unes quantes grans naus industrials al polígon de Vila-sana, cosa que ens permet tenir un Centre Especial de Treball que dona ocupació a un munt de nois i noies i tenir lloc suficient per poder treballar amb comoditat.
I un altre dia continuarem amb aquesta història tan bonica...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari.