Stevia, dat plantje met die enorme zoetkracht, je hebt er vast van gehoord of je gebruikt het misschien zelf al. De blaadjes zijn 30 - 45 maal zoeter dan suiker en een extract kan gebruikt worden ter vervanging van suiker.
Je kunt een kant en klaar stevia-extract kopen (wat 300 x zoeter is dat suiker) maar er natuurlijk ook voor kiezen om het zelf te gaan maken.
Als basis gebruik je daarvoor verse of gedroogde blaadjes, gekocht of zelf gekweekt. Als je vérs plantmateriaal gebruikt zal je extract natuurlijk (veel) minder zoet zijn omdat verse blaadjes nu eenmaal veel meer ruimte innemen. (N.B.: alleen de blaadjes hebben zoetkracht, verwijder dus alle stengels.)
Verder heb je een leeg en goed schoon glazen potje nodig en wodka.
Je doet het plantmateriaal in het potje en giet de wodka erover, nét zoveel tot de blaadjes onder staan.
En nu komt het belangrijkste! In tegenstelling tot het maken van een tinctuur, waarbij je het plantmateriaal een aantal weken laat trekken mag de stevia maar 36 uur trekken!
Laat je het namelijk langer trekken dan onttrek je ook bittere stoffen en dat is niet de bedoeling. Let dus even op wanneer je de wodka opgiet, het is voor de meeste mensen niet zo handig om dit 's avonds om acht uur te doen :-).
Zet de pot dan koel weg en als het tijd is kun je je extract oogsten door de blaadjes eruit te zeven.
Je hebt dan een donkerbruine vloeistof wat je zo kunt gebruiken om verschillende gerechten te zoeten (het is stabiel tot 200 graden), of je kiest er voor om het tot een siroop in te dikken. Dat doe je door het extract ongeveer 15 minuten te verhitten in een steelpannetje, de alcohol zal dan verdampen. Je moet er wel erg goed op letten dat het beneden het kookpunt blijft, want anders verbranden de in het extract aanwezige glycosiden.
Bedenk ook dat "siroop" veel minder lang houdbaar is dan het extract mét alcohol.
Bewaar zowel de "siroop" als het alcoholextract in een bruin glazen flesje.
In tegenstelling tot gekocht stevia-extract smaakt eigengemaakt extract wel meer naar zoethout en omdat het niet gestandaardiseerd is zul je ook bij elke nieuwe partij even de gewenste hoeveelheid te gebruiken druppels moeten bepalen.
Zelf kweken van een steviaplantje uit zaad is trouwens ook leuk om te doen.
Je kunt ze tegenwoordig in de meeste tuincentra wel vinden. De zaadjes zijn klein en hebben een warme start nodig. Ze ontkiemen het beste bij een temperatuur van 18-20 graden en houden van een luchtige, zonnige plaats. Ze zijn niet winterhard en moeten dus binnenshuis overwinteren. Ze hebben gedurende deze periode weinig water nodig. Het gehalte aan zoetstof in de blaadjes is mede afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht dus oogst bij voorkeur in de zomer.
Wist je dat steviablaadjes ook:
*veilig gebruikt kunnen worden door diabetes type 2 patiënten? (Bij normaal gebruik.)
*een iets bloeddrukverlagende werking hebben?
*gebruikt kunnen worden in een gezichtsmasker en rimpelvorming kan verminderen?
*de tanden kan bleken als je poetst met tot poeder vermalen gedroogde blaadjes?
*gebruikt kunnen worden bij eczeem en jeuk? (uitwendig als aftreksel.)
*erg lekker zijn in een kopje pepermuntthee?
*bij verkeerd gebruik een vreselijk vieze, groene cake op kunnen leveren? (kijk hier maar eens)
.....................................................................................
Wij wonen in Roofvogelland ;-), kiekendieven, sperwers, valkjes en buizerds zijn haast een normaal onderdeel van het landschap. Ik vind dat ontzettend mooi en kijk er met veel plezier naar, elke dag weer, al was er afgelopen winter misschien sprake van een "overpopulatie". Een aantal van deze buizerds hebben de winter namelijk niet overleeft.
De Amerikaanse zeearend (Bald Eagle) vind ik ook bijzonder mooi om te zien, maar die zul je hier niet aantreffen. Dus kijk ik elke dag even op deze webcam.
Het stel heeft twee eieren die deze week uit zullen komen.
Prachtig om te zien hoe de kuikens straks (misschien) zullen uitgroeien van kleine donsbolletjes tot deze majestueuze vogels.