vineri, 29 septembrie 2017

Bucte cu gem



Buctele cu gem sunt de fapt niste gogosi umplute cu gem si coapte in cuptor. Aluatul e asemenea celui de cozonac, ba chiar va garantez ca din acest aluat veti avea un cozonac pufos, aromat, perfect, pe care il puteti umple cu nuca, mac, nutella sau ce va place. Aluatul meu e facut la masina de paine si de fiecare data va spun ca iubesc masina aceasta de paine, pentru ca intr-adevar isi face treaba in locul meu. Singura conditie pentru a obtine aluatul perfect este sa introduceti in ordinea corecta ingredientele in cuva masinii de paine. De restul se ocupa ea. :)

Ingrediente:
-550 g faina 000
-110 g zahar
-1 ou + 1 galbenus
-50 g unt topit
-2 linguri ulei
1 lingura iaurt gras 10% grasime
-200 ml lapte caldut
-1 plic zahar vanilat Dr.Oetker
-coaja rasa de la o lamaie
-1 plic drojdie uscata Dr.Oetker
 + 
-1 borcan dulceata/gem, ce preferati
-1 galbenus de ou
-zahar pudra

In cuva masinii de paine se introduc ingredientele, dupa cum urmeaza: laptele caldut, untul topit, uleiul, iaurtul, oul + galbenusul, zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie, faina si in final drojdia. Se seteaza masina de paine pe programul de framantare si dospire, (la masina mea Moulinex, este programul 8, de 1 ora si 30 minute). In timpul framantarii, e bine sa deschideti capacul masinii si sa vedeti daca nu cumva aluatul e prea lipicios si moale. In acest caz, se mai adauga putina faina. 
La finalul programului, veti avea un aluat fin si matasos, dupa cum se poate vedea si in imaginea de mai jos. 
Aluatul se imparte in 12 bile cat de cat egale. Fiecare bila de aluat se aplatizeaza, se adauga cate o lingura de gem/dulceata (de visine am pus eu), se unesc marginile si se pun buctele intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se acopera tava cu un prosop si se mai lasa la dospit 20 minute, dupa care se ung cu galbenus de ous si se coc in cuptorul preincalzit, la foc mic, pe treapta a doua a aragazului, timp de 45 minute. Se pudreaza cu zahar. 
Enjoy!










marți, 26 septembrie 2017

Falafel (Sun Food)

 

Sun Food, furnizorul celor mai sanatoase si gustoase conserve de legume si fructe, ne invita la concurs. Toti cei care doresc sa participe la acest concurs, vor avea de reprodus una din retetele de pe blogul Edit's kitchen, respectiv reteta de falafel sau pe cea de shakshuka. In general nu prea particip la concursuri, dar fiind vorba de retete arabesti a caror fana sunt, am zis why not? Sunt retete delicioase si simple si cu ajutorul conservelor Sun Food, devin si mai rapide si mai simplu de gatit, asa ca am trecut la treaba. Ai mei au fost mai mult decat incantati de aceste delicioase chiftelute, pe care pana acum le-am pregatit doar din naut uscat, pus la inmuiat, dar de acum sigur le voi pregati numai din conservele Sun Food.
Am respectat in totalitate reteta de pe blogul lui Edit, desi de regula eu dau falafelul prin susan inainte de prajire, de aceasta data am renuntat la susan, pentru a ma conforma regulamentului.
Ca de obicei, cand aveam mai mare nevoie de poze frumoase, nu mi-au iesit, era si intuneric si n-am nici aparat. In fine...

Ingrediente:
-2 conserve de naut Sun Food
-1-2 cepe
-5 catei de usturoi
-1 legatura mare patrunjel
-2 linguri de faina
-boia iute
-1 legatura mica de coriantru
-1/2 lingurita chimion pudra
-sare, piper
-ulei pentru prajit

Nautul se pune intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga. E bine sa se scurga toata apa , pentru ca de acest lucru depinde cantitatea de faina folisita. Eu l-am lasat cam 20 minute si am folosit 2 linguri rase de faina.
Nautul se pune in vasul robotului de bucatarie si se marunteste. Nu e nevoie sa fie chiar pasta. Intr-un bol incapator, punem nautul maruntit in robot, ceapa si patrunjelul tocate marunt,
usturoiul pisat, coriandru si chimion, faina, sare, piper si boia iute. Omogenizam compozitia si formam chiftelutele pe care le prajim in ulei, mai inta pe o parte, apoi le intoarcem sa se rumeneasca pe ambele parti. Trebuie manevrate cu grija, pentru a nu se zdrobi. Le scoatem pe hartie de bucatarie pentru a se absorbi surplusul de ulei. 
Se servesc calde sau reci, cu sos de iaurt sau cu o salata asortata. 
Sunt absolut delicioase.





vineri, 8 septembrie 2017

Tort ecler


Tortul acesta e atat de bun si atat de simplu de facut incat, daca pana acum nu l-ati incercat, va trebui sa-l faceti negresit pentru ca va va incanta cu siguranta .



Pentru coji:
-15 linguri apa rece
-150 g unt sau margarina
-150 g faina
-4 oua medii

Apa si untul/margarina se pun la fiert. In momentul in care incepe sa fiarba se ia de pe foc si se adauga toata faina. Se amesteca foarte bine si se adauga ouale pe rand, astfel incat dupa ce primul ou a fost bine amestecat si incorporat, il adaugam pe urmatorul. Putem folosi mixerul (e chiar indicat :) )
Compozitia pentru coji se pune intr-un posh cu dui stelat si se formeaza gogoselele pentru cojile de eclere. Se coc in cuptorul preincalzit, fara a deschide usa cuptorului 25 minute. Dupa cele 25 minute, putem verifica daca sunt coapte cojile. Daca au o culoare aurie, cum sunt ale mele, sunt gata si se pot scoate. Daca nu, le mai lasam cateva minute.
Restul aluatului il spritam in forma de spirala intr-o tava de tort detasabila, tapetata cu hartie de copt si vom obtine astfel baza tortului ecler.

 Crema pentru eclere: (gogosele)
-4 oua
-180 g zahar
-500 ml lapte
-80 g faina
-2 plicuri zahar vanilat/1 pastaie de vanilie
Se pune laptele la fiert cu pastaia de vanilie . Ouale se bat cu zaharul si faina pana se spumeaza. Se toarna laptele fierbinte peste oua, se amesteca bine, apoi se fierbe crema pana se ingroasa ca o budinca. Crema se lasa sa se raceasca, apoi se pune intr-un posh si se umple eclerele. Se glazureaza cu ciocolata topita, amestecata cu frisca lichida.

Crema pentru tort:
-3 galbenusuri
-1 lingura  faina
-180 g zahar
-2 plicuri zahar vanilat
-300 ml lapte
-300 ml frisca
-1 plic gelatina



Intr-un vas se pun galbenusurile amestecate cu zaharul, faina, laptele ci coaja de lamaie confiata si se fierbe crema pana se ingroasa. Se lasa apoi sa se racoreasca putin, apoi se adauga gelatina hidratata in putina apa rece. Se amesteca pana se dizolva gelatina, apoi se lasa crema sa se raceasca. Dupa ce crema s-a racit, se adauga frisca batuta si se amesteca.

Asamblare:
Pe un platou se pune inelul detasabil al formei de tort si pe platou se aseaza baza tortului ecler. Se pune toata crema pentru tort iar deasupra se aseaza gogoselele umplute cu crema de vanilie. Se pune tortul in frigider pentru 3 ore, dupa  care se scoate inelul detasabil si se glazureaza gogoselele cu ciocolata. Eu am pus si sos caramel si a iesit intr-adevar un tort delicios.






marți, 5 septembrie 2017

Minivacanta la Sinaia


Week-endul trecut am fost la Sinaia. De mult ne doream sa vizitam Pelesul si in sfarsit am ajuns si acolo. Am petrecut trei zile frumoase si calduroase in ultimul week-end de vara. Am ales hotelul Stavilar, in aceasta minivacanta, o alegere mai mult decat fericita, spun eu. Hotelul, micut si cochet, seamana cu un castel aflat in mijlocul padurii, pe malul unui parau. Se afla pe domeniul regal, pe aleea care duce la Peles. De fapt a fost o anexa a Pelesului, am inteles ca acolo ar fi fost magazia de lemne a castelului. :) Camerele confortabile, spatioase si curate, personalul de nota 10 si mancarea buna te fac sa iti doresti negresit sa te intorci cat mai repede acolo. Cu siguranta si noi ne vom intoarce cu mare drag, probabil anul viitor. 
Daca e ceva ce m-a impresionat cu adevarat in Sinaia, e curatenia exemplara pe care n-am intalnit-o din pacate nicaieri in tara. Totul arata curat si ingrijit, nu vezi cladiri lasate in paragina, arata exact cum trebuie sa arata o statiune europeana, foarte apreciata de turistii straini. Iar Pelesul...e ceva de vis, de poveste, ceva aproape ireal de frumos. Cred ca poate fi numit cu usurinta drept una dintre minunile lumii. Cand pasesti in interiorul palatului, parca te astepti sa te intampine cu demnitatea-i caracteristica, regele Carol I. Nu sunt o persoana pasionata de istorie in general, ba chiar pot spune ca istoria, ca si materie, nu mi-a placut niciodata in scoala. Dar , istoria regalitatii din Romania mi se pare fascinanta. Sunt o fana a Casei Regale a Romaniei si excursia la Peles e un vis implinit. Am vizitat si castelul Pelisor, castelul Reginei Maria a Romaniei. Absolut superb si acesta, desi, nici pe departe la fel de grandios ca Pelesul.
Pentru cei interesati, taxa de intrate la castelul Pelisor, este de 30 lei/persoana. Elevii si studentii au gratuitate pe perioada vacantei. La Peles, taxa e tot 30 lei/persoana pentru turistii care viziteaza doar parterul. Pentru cei care doresc sa viziteze si etajul I, taxa e 60 lei. In ambele castele se percepe taxa pentru fotografiat, 35 lei. Eu am facut cateva poze cu telefonul, dar mi s-a atras atentia ca si pentru pozat cu telefonul, taxa de 35 lei e valabila, asa ca am renuntat si nu am mai facut alte poze. Mi se pare exagerat, din moment ce platesc o taxa destul de mare la intrare, sa nu pot face cateva poze pentru mine doar, ca nu le fac pentru a fi comercializate. In fine...In prima zi cand ne-am dus la Peles si am vazut coada uriasa la casa de bilete, ne-am cam descurajat si am facut cale intoarsa si am intrat doar la Pelisor. Si surpriza, acolo nu era nimeni la rand la bilete si se puteau cumpara bilete si pentru intrarea la Peles. Asa ca a doua zi ne-am dus direct la Pelisor si am cumparat bilete pentru Peles, fara sa mai stam la rand. :D










Papanasi foarte buni, la Stavilar


Parcul foarte frumos si relaxant, din centrul orasului Sinaia

















Cateva imagini din interiorul Pelesului, unde puteti vedea sala armelor, o parte din cabinetul regelui si o parte din sala oficiala, unde regele isi primea invitatii. Din pacate n-am putut poza biblioteca superba,  salonul maur, salonul turcesc, deosebit de frumoase. 




















Castelul Pelisor