vineri, 31 august 2012

Tarta cu prune III




Azi va rasfat cu o reteta delicioasa pe care am ochit-o tot la Edith in bucatarie. Inca o tarta cu prune,pentru ca tot e plina piata de prune si e bine sa ne bucuram si de bogatia toamnei. :( Si cand ma plimb prin piata si vad struguri, prune, mere, ma cuprinde asa o tristete ca vara s-a terminat. :( As vrea sa traiesc intr-un loc unde sa fie mereu vara....Nu pentru ca restul anotimpurilor n-ar avea farmecul si frumusetea lor, dar vara e anotimpul meu preferat, cu tot cu soarele arzator si zilele caniculare, cu gandul la vacanta, cu marea in suflet... :)
Bun, sa terminam cu nostalgiile si sa trecem la reteta noastra.  Reteta, dupa cum spuneam am luat-o de pe blogul lui Edith, unde arata muuult mai bine decat aici insa, am impresia ca tava de tarta a ei e mai mare decat a mea. Si spun asta pentru ca desi am respectat cu strictete cantitatile date, aluatul meu de tarta a iesit mult mai gros, iar umplutura parca prea multa, astfel ca prunele s-au cam pierdut si nu s-au prea vazut la suprafata desi am pus mai multe decat a specificat Edith in reteta. Dar oricum rezultatul a fost unul delicios si cred ca se va repeta in curand. :) A, si cred ca puteam sa mai las tarta vreo 5 minute in cuptor....

Pt aluat:
-300 g faina
-150 g unt (am pus margarina)
-80 g zahar
-1 ou
-un varf de cutit de sare
2 linguri apa rece
Pt umplutura:
-10-12 prune
-2 oua
-150 ml frisca lichida (am pus Meggle)
-6-7 lg de zahar
-1 lg amidon
-vanilie

Intr-un vas amestecam faina cu sare, saharul pudra, margarina rece pana devine un aluat nisipos. Adaugam oul si 2 linguri apa rece. Facem o bila din aluat, o invelim in folie alimentara si dam la frigider cca 30’.
Dupa cele 30 de minute  intindem foaie subtire de cca 0,5 cm,
il punem in tava, intepam din loc in loc cu furculita si coacem la cuptorul bine incins in prealabil cca 10-15 minute. (Eu am sarit peste faza cu fasolea pentru ca nu am momentan fasole uscata in casa . :) )
Dupa cele 15 minute scoatem tarta si adaugam umplutura. 
Batem bine cu mixerul cele doua oua cu zaharul si vanilia, adaugam amidonul si frisca lichida . Turnam compozitia in tava de tarta, asezam feliile de prune, presaram deasupra o lingura de zahar si coacem tarta 25 minute. Se serveste rece. (Eu am pudrat-o cu putin zahar.)






sâmbătă, 25 august 2012

Tort bust


Este primul meu tort de acest gen si al doilea in pasta de zahar. Nu e perfect dar eu sunt multumita de ce a iesit. Iar domnul caruia i-a fost destinat :D a avut parte de surpriza vietii lui. :) Si desigur a fost mai mult decat incantat de surpriza dulce din partea sotiei. 
Interiorul, mousse de ciocolata alba, ciocolata amaruie si fructe de padure.
Greutate: 2.600 g







marți, 21 august 2012

Tarta cu prune 2




Zilele trecute o prietena bloggerita mi-a atras atentia ca o cucoana numita Florentina Dira si-a insusit niste poze de la o reteta de-a mea si culmea tupeului, participa cu aceste poze la un concurs organizat de Fairy. Deja faptul de a fura de la altii orice, inclusiv poze de pe bloguri a devenit obisnuinta si incep sa cred ca e o "calitate" specifica romanilor. Oricum toata lumea ne face tigani, hoti , etc., asa ca de ce sa ne mai deranjam, de ce sa nu ne dam cu totul arama pe fata? Sigur ca nu sunt singura patita si multe fete au intampinat astfel de probleme. Probabil vina mea e ca nu am obiceiul sa-mi semnez pozele. Ei bine, am sa incep de acum...daca nu uit.:)
Si acum sa trecem la oile noastre, adica la tarta noastra mai precis. :)
Tot ce va pot spune despre aceasta tarta este ca e delicioasa, reteta am gasit-o pe blogul lui Edith, unde am mai ochit inca o tarta cu prune care va urma si ea in curand.

Pt aluat:
-350 g faina
-150 g unt
-80 g zahar
-1 ou
-un varf de cutit de sare
-4-5 lg apa rece
Pt umplutura:
-700 g prune
-3 lg de zahar
-2 lg amidon
-2 lg gris







duminică, 19 august 2012

Concentrat de legume


Adica un soi de delikat natural si care (sper) inlocuieste cu succes delikatul din comert. Am facut aceste cuburi in speranta ca am sa elimin definitiv delikatul, pentru ca stim cu totii cat e de nesanatos indeosebi din cauza benzoatului de sodiu care da gustul acela specific si care practic creeaza dependenta. Problema e ca ne-am obisnuit atat de tare cu acest delikat incat avem impresia ca fara el mancarea nu mai are gust. Aceste cubulete 100% naturale au menirea de a inlocui delikatul (am sa va spun si daca vor reusi :D). Deocamdata e o incercare. 

-2 morcovi
-1 radacina de patrunjel + frunzele
-1 radacina mica de telina + frunze
-1 ardei gras
-1 gogosar
-2 linguri ulei
-1 cescuta apa


Incepem prin a curata si spala bine legumele. (Am sa repet experimentul saptamana viitoare si vreau sa adaug varza, gulii, conopida pentru un plus de gust.)
Legumele le dam prin masina de tocat carne sau prin robot. Le calim foarte putin in ulei, apoi adaugam apa si lasam sa fiarba 5 minute. Pensulam cu ulei niste forme de cuburi de gheata sau suport de oua :D, umplem cuburile cu amestecul de legume si punem in congelator. Dupa 2-3 ore se pot scoate cuburile gata inghetate, se pun in pungi si se pastreaza in congelator.







joi, 16 august 2012

Prajitura greceasca



Prajitura sau placinta, orice-ar fi, minunea asta dulce trebuie incercata. Startul l-a dat Laura Sava , care e o sursa de inspiratie pentru multi si am vazut ca multe fete au preluat-o deja. Si eu o aveam de mult pe lista dar abia azi i-a venit randul. 

Ingrediente:
- 1 pahar de ulei (200 ml)
- 1 pahar de zahar (am masurat cu acelasi pahar)
- 1 pachet foi de placinta (400 grame)
- 1 pahar de iaurt (200 ml)
- 1 plic praf de copt
- 1 plic zahar vanilat
- 4 oua
- 1 fiola esenta de rom

Pentru sirop:
- 3 linguri zahar
- 3 pahare (200 ml) apa

Modul de preparare este extrem de usor, nu va ia mai mult de 5 minute. Se bat ouale cu zaharul si vanilia pana isi dubleaza volumul. Se adauga uleiul, iaurtul, esenta de rom, praful de copt si foile de placinta facute ferfenita :). Se toarna tot amestecul intr-un vas termorezistent (nu trebuie uns in prealabil) si se coace placinta aproximativ 45 - 50 minute pana se rumeneste. Intre timp pregatim siropul, caramelizand zaharul, apoi turnand cele 3 pahare de apa si lasand sa fiarba putin.
Cand placinta e gata, se toarna usor tot siropul deasupra. Nu va faceti probleme, nu e prea mult, placinta va absorbi tot siropul . Se lasa sa se raceasca apoi se portioneaza si se serveste. Motzurile de frisca nu sunt obligatorii :) dar eu aveam ceva frisca ramasa in cutie. N-ar fi stricat s-o bat un pic mai tare. :)
Cu sau fara frisca, e delicioasa placinta, dulce si insiropata. 







miercuri, 15 august 2012

Musaca de vinete, dovlecei si rosii


Azi vin cu o reteta simpla dar delicioasa, bazata pe legume. Nu stiu daca se poate numi musaca, dar oricum seamana mult cu musacaua, atat doar ca-i lipseste carnea :)  Am mai spus ca nu sunt fan carne si prefer mancarurile pe baza de legume. Si pentru ca am primit de la niste prieteni o ladita plina cu legume proaspete si bio :), am trecut la treaba. 

-2 vinete
-2 dovlecei
-3 rosii
-2 bucati usturoi
-branza feta (sunt sigura ca mozzarella ar fi ideala la acest fel de mancare)
-cascaval
-sare, piper
-busuioc verde
-ulei de masline

Dovleceii si vinetele se curata de coaja si se taie rondele. Se presara sare deasupra si se lasa 15-20 minute sa se inmoaie. Eu am preferat o varianta mai light si am pus legumele crude insa cu siguranta ar fi fost mai gustoasa daca as fi prajit rondelele de vinete mai intai. Intr-u vas termorezistent se pune putin ulei, apoi se aseaza rondelele de dovlecei, vinete, branza feta, rosii,busuioc, usturoi, cascaval, dupa care din nou repetam straturile de legume, ultimul fiind cascavalul ras. Am pus destul de putin deasupra, ar fi mers mult mai mult cascaval. Stropim cu ulei de masline si turnam o cescuta suc de rosii diluat cu putina apa. Dam tava la cuptor pentru cel putin o ora. Servim cu sau fara smantana. (Fara de data asta :) )







sâmbătă, 11 august 2012

Cornuri de Bratislava




Mi-am amintit zilele trecute ca am vazut cu ceva timp in urma aceste cornuri pe facebook si daca tot s-a racorit putin, am zis ca e momentul sa aprind focul in cuptor si sa coc ceva. Bineinteles ca cel mai simplu mod de a gasi ceva pe net este sa intrebi Google. Si Google m-a trimis pe pagina unor fete dragute , Nico si Lia si uite asa am mai descoperit un blog plin cu bunatati. Acolo am vazut ca de fapt reteta provine de la Bucataresele vesele si uite asa din blog in blog, am facut si eu aceste cornuri umplute cu mac si nuca. Insa trebuie sa spun ca am pus mult mai multa nuca si mac decat au fetele pe blog. A, si fiindca primisem de la soacra-mea o punga pe care scrie inlocuitor de nuca macinata, am folosit-o si pe aceasta. Initial am zis ca cine stie ce prostii contine, apoi am vazut ca de fapt contine seminte de floarea soarelui prajite si macinate, germeni de grau si zahar. Textura si gustul imita foarte bine nuca macinata, totusi eu am mai gasit in frigider intr-o punguta cam 100 g nuca veritabila si am adaugat-o si pe aceasta. Cu toate astea compozitia n-a fost suficienta si am mai facut si compozitia de mac, unde am scapat putin cam multa apa :) si a iesit cam moale.

Asadar sa trecem la reteta:
Ingrediente aluat:
-600 g faina
-250 g unt (am pus si margarina)
-150-200 ml lapte
-50 g zahar
 -2 oua
 -1 praf sare
-1 plic drojdie uscata

 Ingrediente umplutura mac:
-100 g mac macinat
 -75 g zahar
-75 ml apa
-1 mana stafide
-coaja rasa de lamaie

Ingrediente umplutura nuca:
-200 g nuca macinata(aici eu am pus o punga de inlocuitor de nuca + 100 g nuca macinata, saharul si laptele le-am adaptat dupa cantitatea de nuca)
-150 g zahar
-150 ml lapte
-50 g stafide
-coaja rasa de la 1 lamaie

Alte ingrediente:
1 ou pentru uns cornurile,


Intr-un vas se amesteca faina cu praful de sare si drojdia uscata. Se adauga zaharul pudra, ouale, laptele caldut si untul topit si se framanta un aluat elastic, nelipicios, care se pune in frigider pana cand pregatim umplutura.

Nuca macinata se amesteca cu zaharul pudra, coaja de lamaie, se operesc cu laptele sau apa fierbinte. 
La fel procedam si cu macul macinat. 
Aluatul se scoate din frigider, se imparte in bilute egale de 32-34 g (eu am un cantar electronic si am cantarit fiecare biluta de aluat. Se lasa putin sa dospeasca, 10-15 minute, dupa care fiecare bila se intinde in forma elipsoidala, se pune umplutura, se ruleaza si se da forma unor potcoave. 


Se ung cornurile cu galbenus de ou, se lasa sa se usuce apoi se ung cu albus de ou, pentru a capata un aspect marmorat. Ale mele nu au "crapaturile" acelea specifice, pentru ca n-am avut rabdare sa stau pana se usuca si vroiam sa termin cat mai repede. :)