Sunnuntai 26.09.
Suuren urheilujuhlan tunnelmissa pöytäsimme tänään Die Macher -lautapelin. Mukaan saimme viisi pelaajaa kokeilemaan miltä tuntuu Saksan puoluejohtajista tänä Euroopan historiaa kääntävänä vaalipäivänä. Peli eteni varsin tarkalleen odotusten mukaan: eka kierros selityksineen vei alle puolitoista tuntia, toka alle tunnin, ja kolmannen kierroksen lopussa oli mennyt kolme tuntia siitä, kun kaikki istuivat pöydän ääreen. Peli saatiin tässä kiihtyvässä tahdissa loppuun varttia vaille viiteen tuntiin. Porukallamme oli kokemusta Die Macherista yksi kerta viime maaliskuulta, joten rahojen alkusäästeliäisyys ja kabinettikorttien loppuinvestointi osattiin ottaa huomioon. Kuudennella kierroksella umfrage-korttien mahdollistamasta hyvän tuurin manipulaatiosta bidattiin jo 30-40K euroa, kun rahaa oli säästelty liikaakin. Aloitusvuoron bidaus kääntyi nopeasti ympäri verrattuna kevään pelikertaan: nyt osattiin haluta ennemmin kierroksen viimeiseksi. Silti aloituksesta bidaukset olivat vain 1000-5000 e. Kokeneilla pelaajilla nekin voivat olla bgg:n legendojen mukaan kymmeniä tuhansia.
Jo ekan kierroksen pisteisiin oli niin kova kilpailu alkuasetelmassa, etten yrittänytkään siihen mukaan, joten jäin kauaksi jälkeen jäsenmäärissä neljään kilpailijaan verrattuna. Mutta siitä ei näköjään ollut mitään kumuloituvaa haittaa. Voitin vaalit kierroksilla 2-5 (jonkin niistä koalitiossa) mikä takasi hillittömät bonukset sekä mediakuutioiden rivillä että kansallista mielipidettä manipuloimalla, ja sain jäsenmäärätkin nousemaan riittävästi mielipiteiden valikoinnilla. Koalitiot eivät osoittautuneet kovinkaan merkitseviksi. Vihreillä ja kristillisillä oli kahteen kertaan koalitio, minkä vuoksi muut pudotimme heidän trendikertoimiaan, kunnes SPD:ni pääsi karkaamaan pisteissä eikä sopivia umfrage-kortteja sattunut nousemaan SPD:n vakavaksi vahingoittamiseksi. Saksan vaalien tasausjärjestelmä, jolla edustajapaikkojen määrä voi kasvaa vaalien yhteydessä, selittänee sen omituisuuden, että maksimimäärän osavaltion ääniä voi voittaa useampi puolue?
Näin SPD:ni päihitti muut puolueet yli sadan pisteen kaulalla; 368 pistettä tuntui aivan mielettömältä verrattuna keväällä kokeiltuun lyhytversioon pelistä. Yhtä ylivoimaiselta ei kuulosta todellinen SPD uutisten perusteella, vaikka puolue saattaakin voittaa. Hallituspohjan tunnustelu onkin sitten oma virtuaalimaailmansa eikä peliksi taipuisa.
Vieraiden lähdettyä jäimme odottelemaan lapsen paluuta maailmalta. Mitään ei jaksa lukea pelisession viritettyä aivot ja olut&pretzel-ruokavalion turrutettua sohvaperunaksi. Läppäri on silti pakko avata ensi viikon opetusten pohjustamiseksi. Muuten ensi viikon päivistä tulee niin repaleisia, ettei vähiäkään tekstitöitä saa aikaiseksi.
Ensi viikko tulee olemaan tämän viikon toisinto: samat opetustunnit, samat junavuorot, sama hotelli. Viikon ainoa sosiaalinen kuvio on jälleen sunnuntain lautapeli, tosin siihen ei ole ketään vielä ilmoittautunut. Ehkä joudumme improvisoimaan jotain elämällämme.
Ihminen ja illallinen eivät aina löydä toisiaan. |