Ако закриете акаунта си в Microsoft, ще ви бъде предложен 30-дневен или 60-дневен гратисен период, през който можете да промените решението си и да отворите отново акаунта си. След този период вашият акаунт в Microsoft ще бъде окончателно изтрит.

Повторно отваряне или възстановяване на закрит акаунт

  1. Отидете в account.microsoft.com и влезте.

  2. Ще бъдете помолени да получите и въведете код за защита. След като въведете кода, вашият акаунт ще бъде отворен отново. Абонаментите, профилите и съдържанието, което е било на акаунта преди закриването, ще бъдат налични за вас, включително точки за награди, етикет на играча на профил в Xbox, резултат на играча и закупено съдържание.

Забележки: 

  • Оставащото време за вашия абонамент ще бъде налично за вас, но няма да можете да възстановите времето, което е изтекло, докато акаунтът ви е чакал закриване.

  • Ако изцяло сте отменили абонамент или ако времето на абонамента ви е изтекло, ще трябва да закупите отново абонамента.

  • Ако сте отменили други свързани абонаменти или услуги, преди да закриете вашия акаунт в Microsoft, може да се наложи да възстановите тези абонаменти. За повече информация вижте уеб сайтовете, от които първоначално сте закупили тези абонаменти или услуги.

Ако не можете да отворите отново закрит акаунт

Възможно е да не можете да влезете в акаунта си, тъй като той е закрит или изтрит.

  • Ако сте затворили акаунта си в Microsoft, ви е предложен 30-дневен или 60-дневен гратисен период, през който можете да промените решението си и да отворите отново акаунта си. Ако този период е изтекъл, вече не можете да отворите отново акаунта.

  • Ако не сте влизали в акаунта си повече от две години, е възможно той да е изтрит, така че вече не можете да отворите отново акаунта.

  • Ако не можете да влезете, защото вашето потребителско име е спряло да работи, прочетете Не можахме да намерим акаунт с това потребителско име.

Моят акаунт е изтрит автоматично

Ако не сте влизали в акаунта си повече от две години, е възможно той да е изтрит, така че вече не можете да отворите отново акаунта.

Сродни теми

Как се закрива акаунт в Microsoft

Как да влезете във вашия акаунт в Microsoft

Как да проверите дали вашият имейл адрес е акаунт в Microsoft

Имате нужда от още помощ?

Обърнете се към поддръжката

За техническа поддръжка отидете на Свързване с поддръжката от Microsoft, въведете вашия проблем и изберете Получаване на помощ. Ако все още имате нужда от помощ, изберете Свързване с поддръжката, за да бъдете насочени към най-добрата опция за поддръжка.

Нуждаете ли се от още помощ?

Искате ли още опции?

Разгледайте ползите от абонамента, прегледайте курсовете за обучение, научете как да защитите устройството си и още.

Общностите ви помагат да задавате и отговаряте на въпроси, да давате обратна връзка и да получавате информация от експерти с богати знания.