dimecres, 19 de juny del 2019

Un debut que enamora


Entre el cel i la terra
Autor: Gerard Quintana
Edició: Columna, 2019
Pàgines: 368
ISBN: 9788466424806
Nota: ♥♥♥♥
PVP: 20,50€

 
Els humans acostumem a tenir por de la llibertat.
Fins que no ens queda més remei que ser lliures.


Avui us recomano el sorprenent debut literari de Gerard Quintana, que es referma com a reeixit artista multidisciplinari, amb una de les millors novel·les sobre l'amor que podeu llegir!

Entre el cel i la terra és una novel·la completa, rodona. Un excel·lent retrat del postfranquisme amb uns personatges perfectament construïts. El Patxi, la Neus i l'Àngels, el Bru i la Clara, traspassen el límit de la pàgina apropant-se al lector fins a confraternitzar-hi, dirigint-se-li de tu a tu. Veritats, secrets, la recerca de la bellesa, vincles de sang i amor i la vida, que en ocasions se'ns escapa mentre pensem a viure.

Amb una omnipresència musical entre línies que atorga una sonoritat encisadora, Quintana no es limita a desgranar referències sinó que les amalgama dins la trama convertint-les en elements tan necessaris com els signes de puntuació. Les emocions a flor de pell i l’amor, en totes les seves formes, amaren les pàgines d'aquest llibre. És innegable que el Gerard és un artista complet, la mostra és que en la novel·la que ha escrit se'n representen múltiples cares: música (evidentment), fotografia i pintura. Celebro que no es limiti a fer una tirallonga que demostri els seus coneixements, sinó que ens ofereix píndoles de qualitat, com la preciosa història que amaga L'Angelus de Millet, magníficament lligada amb la trama de la novel·la; o l'enginyosa intervenció de Paco de Lucía en una entrevista, i la conseqüent pallissa que va rebre com a represàlia.

Amb un subtil joc metaliterari, acompanyem en Bru, en el procés d'escriptura de la seva novel·la i, fins i tot, el seu primer Sant Jordi com escriptor. Resulta inevitable pensar en si, en aquest punt, no estarem vivint l’experiència del propi Gerard.

Entre el cel i la terra està plena de moments de lectura fascinant, alguns d’excelsa tendresa i altres, terriblement corprenedors, narrats tots ells amb una elegància i un estil sensacionals. Però alhora, també desgrana moments que retraten de meravella la llibertat i la disbauxa. Sens dubte és un llibre d’aquells que, un cop llegit, saps amb certesa que hi tornaràs, per assaborir-lo novament.  

©Sergi Alcàzar
Gerard Quintana (Girona, 1964). Va iniciar la carrera de periodisme a la UAB i la d’interpretació a l’Institut del Teatre de Barcelona. És conegut per ser el cantant de la banda gironina Sopa de Cabra des del 1986 i l’autor de cançons com «Camins» o «El Far del Sud». Amb gairebé vint-i-cinc treballs discogràfics realitzats i més de dues-centes cançons i adaptacions, aquesta és la seva primera incursió en la ficció literària. Actualment exerceix de president a l’Acadèmia Catalana de la Música. Al llarg dels darrers vint anys ha col·laborat en diversos mitjans, com ara Catalunya Ràdio, ComRàdio, Catalunya Cultura, RAC1, TV3, Canal 33, Ara, El Periódico de Catalunya o Avui (Rock & Clàssic). El 2002 es publicà el llibre Què pensa Gerard Quintana a partir de converses amb el periodista David Talleda. El 2012 va publicar el llibre Més enllà de les estrelles, amb el fotògraf David Julià, on narra la trajectòria de Sopa de Cabra a partir dels tres concerts de celebració dels 25 anys del grup al Palau Sant Jordi de Barcelona, el 9, 10 i 11 de setembre del 2011. Aquest cop ha complert la seva paraula amb escreix: sempre va dir que no escriuria una novel·la abans de fer cinquanta anys. Es considera un activista cultural. 

Comença a llegir aquí mateix!

Sílvia Cantos

dissabte, 15 de juny del 2019

D'un vespre qualsevol al dia més inversemblant


Pes mort
Autor: Llort
Edició: Alrevés Crims.cat, 2019
Pàgines: 180
ISBN: 9788417077891
Nota: ♥♥♥♥
PVP: 17,00€


Els mecanismes mentals de supervivència són inescrutables i poden resultar sorprenents i recargolats. I deliciosos.


Avui us recomano una novel·la genial, una dramèdia amb l’inconfusible marca personal de l’autor, consistent en un còctel de crítica social, política, ironia fina i unes gotes de mala llet, marca de la casa.

Dramèdia és un terme de creació recent que defineix un drama amb pinzellades de comèdia o una comèdia amb tocs de drama, és a dir, una vida qualsevol. En aquest cas la de cinc personatges que carreguen cadascú la seva culpa. Un pes mort.

Tots vivim dins una dramèdia, si tens sort hi haurà més de comèdia, i si et toquen males cartes, el drama guanyarà la partida. Pes mort parteix d’una situació tan quotidiana com que l’hem viscut cadascú de nosaltres que, això sí, tot d’un plegat dona un gir inesperat que ho posa tot de cap per avall. Portant als protagonistes que s’hi veuen involucrats, a prendre una sèrie de decisions i és que la vida és això, decidir, triar, escollir una opció i descartar-ne d’altres. Aquestes decisions, ens defineixen, ens acaren al que som de debò.

Llort explora el sentiment de culpa, a través dels seus protagonistes, una emoció que sovint s’escapa del nostre control, oprimint-nos, escanyant-nos. Els punts de vista que ens presenten les diverses veus  dels personatges en una mateixa escena, ens mostren una visió de 360° de la història i deixen al descobert aquelles petites hipocresies que a tots, en una o altra ocasió, se’ns escapen.

La novel·la s’estructura en dos plans narratius diferenciats, el primer més formal i descriptiu i el segon, on esclata una situació que passa de sorpresa a esbojarrada passant per diferents estadis de bogeria i surrealisme. M'encanta la història que l’autor s'ha tret del barret perquè, entre altres coses, aconsegueix que el lector s'enganxi a la història i no vulgui deixar de llegir. Un altre punt fort, és la transició del to còmic i irònic, que fa somriure i riure en alguns moments fins que, tot d'un plegat, pam! Amb un triple salt mortal ens congela el somriure.

Necessiteu més arguments? Afanyeu-vos a anar a la llibreria a comprar Pes mort i prepareu-vos per una lectura hipnòtica.

© Pere Tordera
Lluís Llort (Barcelona, 1966) signa les novel·les només com a Llort. Des del febrer del 1986 treballa al diari Avui, actualment El Punt Avui. Ha publicat centenars d’articles, molts d’informació, però la majoria d’opinió, creació o crítica; els últims quinze anys al suplement Cultura. Des del 1999, ha publicat deu novel·les, i tretze títols infantils, entre ells No n’estiguis tan segur (Alrevés, 2016), la sèrie infantil Sóc un animal (Barcanova, 2015) coescrita amb Salvador Macip i il·lustrada per Sergi Càmara, La Reina de diamants (Llibres del Delicte, 2014) coescrita amb Salvador Macip, Sebastià Bennassar i Marc Moreno, Herències col·laterals (La Magrana, 2014), Si quan et donen per mort un dia tornes (La Magrana, 2012) i Camaleó (Proa, 2001). També ha escrit una vintena de guions per a sèries d’humor de televisió.

Comença a llegir aquí mateix!

Sílvia Cantos