dissabte, 12 de setembre del 2015

Ressenya La maledicció dels Palmisano

Títol: La maledicció dels Palmisano
Autor: Rafel Nadal
Edició: Columna, 2015
Pàgines: 373
ISBN: 9788466419871
Nota: ♥♥♥♥

Avui us recomano una novel·la esplèndida, una narració on l'amor i l'odi es donen la mà, amb un rerefons històric impactant, la Pulla durant la segona guerra mundial amb el clímax final situat en el bombardeig de Bari.

En un poble del sud d'Itàlia, el destí de dues famílies queda lligat per sempre quan la Donata i la Francesca es conjuren contra la maledicció que persegueix els homes Palmisano. Les vinyes, les oliveres, l'excèntric jardí de flors blanques de la nonna Angela són l'escenari feliç de la infància de la Giovanna i en Vitantonio, que creixen aliens al secret de la família; fins que la proximitat de la Segona Guerra Mundial obliga els dos joves a prendre partit.

«Es tornaven a mirar amb curiositat i es tocaven els ulls, els llavis i el coll. També se'ls besaven, com si volguessin descobrir-ne el tacte, el gust i l'olor i emmagatzemar-los per quan tornessin a separar-se.»

La prosa d'en Rafel és com llegir fotografies, sap escollir cada mot, col.locar cada punt i cada coma al lloc precís, per aconseguir una narració que capbussa al lector dins les seves pàgines i, com per art de màgia, és capaç de sentir l'escena, veure-la, olorar-la fins i tot, assaborir-la. Diuen que una imatge val més que mil paraules, però en aquest cas no hi estic d'acord.

El que més m'ha captivat d'aquesta novel·la és la naturalitat amb la qual Nadal descriu les petites coses, aquestes senzilles quotidianitats permeten al lector imbuir-se de la història i empatitzar amb els protagonistes, tan ben elaborats que te'ls creus, pateixes i gaudeixes amb la seva sort, quina habilitat per descriure mirades i sensacions! La gastronomia té una gran presència al llarg de la història, en ocasions l'autor ens regala saboroses receptes com ara una deliciosa llebre rostida amb orecchiette o uns spaguetti amb pallerides, fa venir salivera, oi?

«Si no fos per aquest clap de cel blau i pels raigs de sol que hi passen i ens fan veure els núvols més negres, aquesta només seria una tarda fosca com tantes altres. És aquest testimoni del bon temps que hi ha en algun lloc llunyà el que fa més terrible la tempesta que s'acosta.»

Jocs d'infantesa que revelen personalitats. Familiars i amics que un cop esclata la guerra esdevenen enemics. Un altre dels valors d'aquesta narració és l'esplèndia manera com l'autor ha retratat les petites heroïcitats en temps de guerra, un gest, una paraula o una reacció determinada podien salvar una o moltes vides i, són sovint oblidades per la seva aparent insignificància, en Rafel els fa justícia i les situa al lloc que els correspon.

Amb aquesta novel·la de Rafel Nadal he descobert un dels capítols més estremidors en la història d'Itàlia: el bombardeig de Bari. Uns fets terribles tan magníficament narrats, que la seva lectura et sacseja l'ànima.

He de reconèixer que no havia llegit res abans d'aquest autor, però tan bon punt he passat la darrera pàgina he sentit la necessitat de seguir llegint-lo, sabeu aquella sensació d'haver descobert un autor que no teniu dubte podríeu llegir i rellegir sense cansar-te'n? Així m'he sentit jo, de manera que faré una retrospectiva a fi de seguir gaudint d'una prosa impecable que molt sincerament us recomano, no en tinc cap mena de dubte, la gaudireu!

Comença a llegir-la aquí!

Sílvia Cantos

dijous, 10 de setembre del 2015

Ressenya Guía del mal padre 3

Per Mireia Martínez


Títol: Guía del mal padre 3
Autor: Delisle, Guy
Edició: Astiberri, 2013
Pàgines: 190
ISBN 9788415685906
Nota: ♥♥♥♥

Guy Delisle ens presenta el tercer volum de la sèrie Guía del mal padre, on comparteix amb el lector l’experiència de la paternitat amb un to divertit i un humor gamberro. Petites històries quotidianes, quasi totes 100% veritat, que Delisle afronta de manera irresponsable i amb poca mà esquerra. En companyia dels seus fills Alice i Louis, Delisle ens mostra el seu costat  bandarra i eloqüent, un nen gran amb capacitat per a riure’s d’ell mateix. Mètodes pedagògics poc ortodoxos, reflexions transcendentals, ficades de pota monumentals i bretolades d’allò més variades fan d’aquest còmic un autèntic divertiment per a l’autor i el lector.
Com en les ocasions anteriors, l’autor compila les historietes en un petit volum emprant un dibuix sintètic a una tinta i vinyeta oberta. A manera de quadern d’artista, amb petites notes i petits dibuixos ràpids sobre el fons blanc que dóna llum al conjunt.

Una obra informal que el distancia de les cèlebres cròniques dels seus viatges per tot el món com Shenzen, Pyongyang, Cròniques birmanes o Cròniques de Jerusalem, amb la qual va obtenir el Premi al Millor Àlbum en el Saló Internacional de Còmic d’Angoulême 2012. Esplèndids retrats humans, socials i culturals de diferents realitats que Delisle captura a través d’un procés d’observació vivencial. 

Delisle en estat pur!

dimarts, 8 de setembre del 2015

Ressenya La casa de les miniatures

Títol: La casa de les miniatures
Autor: Jessie Burton
Traductor: Josefina Caball
Edició: Amsterdam, 2015
Pàgines: 448
ISBN: 9788415645535

Nota: ♥♥♥♥

Avui us recomano una novel·la fascinant, una història plena de clarobscurs on l’amor, i la obsessió, la traïció i la venjança es donen de la mà en una excel·lent narració.


«Què perseguim tots nosaltres? Viure, alliberar-nos de les cordes invisibles que ens empresonen, o almenys viure feliços amb aquestes cordes.»

L’any 1686, un dia de tardor, Nella Oortman truca a la porta d'una casa imponent del barri més ric d’Amsterdam, la fastuosa capital cultural i econòmica de l’època. La jove, de només divuit anys, comença una nova vida: s’ha casat amb l’il·lustre comerciant Johannes Brandt, un home distant, molt més gran que ella, que la sorprendrà amb un regal de noces inesperat: una casa de nines esplèndida, rèplica de la seva nova llar. Amb el temps, la Nella, decebuda per la buidor de la vida conjugal i la freda rebuda familiar, dedicarà els dies a omplir la casa de nines amb unes miniatures de realisme prodigiós enviades per algú que amaga la seva identitat i que coneix tots els secrets del seu art... i també els de la família Brandt. Uns secrets que la Nella descobrirà de la manera més insospitada i que li revelaran perills ocults i històries passades que posaran en dubte totes les seves creences sobre l’amor i el destí.


Jessie Burton, en el que ha estat un extraordinari debut, teixeix una complexa trama de gran riquesa narrativa que des de la primera pàgina aboca al lector a una narració inquietant, on les sorprenents revelacions que envolten la protagonista et situen en una mena d’èxtasi lector. Amb una prosa intel·ligent, estructurada en capítols curts que faciliten una lectura fluïda ens topem amb una història tant simple com complexa, tal com la vida mateixa. Amb emocions i sentiments atemporals que confronten el lector amb una època radicalment diferent a l’actual, on la positura social establerta rebel·la al lector que sent la Nella, la Marin, en Johannes i la Cornelia molt propers.

M’ha encantat descobrir la finalitat que tenien les cases de miniatures, sembla ser que posseir una d’aquestes peces era pràcticament un símbol d’estatus a l’Amsterdam del segle XVII, de fet es col·locaven al vestíbul, a fi que fos el primer que els convidats veiessin en entrar a la casa. La màxima era que fos una rèplica fidel de manera que el visitant podia utilitzar-la com una mena de mapa en tres dimensions del lloc on es trobava. Petronella Oortman, propietària de la casa original que va inspirar aquesta novel·la, de la qual l'autora també n'ha pres el nom, va arribar a tenir vora 800 artesans treballant en l'elaboració dels centenars de milers d’objectes, incloses la vaixella i els llençols que hi havia als armaris i lleixes i, les obres d’art que penjaven de les parets de la seva casa miniaturitzada. Val a dir que aquí acaba la versemblança, Jessie Burton ficciona amb total llibertat.

Aquí pots començar a llegir ara mateix!

Sílvia Cantos

divendres, 4 de setembre del 2015

Ressenya Whaligoë

Per Mireia Martínez

Títol: Whaligoë
Autor: Yann, Virgine Augustin
Edició: Yermo Ediciones, 2014
Pàgines: 95
ISBN: 9788494225826
Nota: ♥♥♥♥♥

La creixent passió per les històries decimonòniques i l’auge del moviment steampunk justifiquen una de les apostes de Yermo Ediciones: el còmic victorià. En el seu catàleg podem trobar  títols com Whaligoë, Aspic: detectives de lo desconocido o Los cuatro de Baker Street

Whaligoë trobem dues característiques molt pròpies de Yermo. En primer lloc, una edició de luxe, esplèndida: format gran, paper de qualitat, tapa dura, impressió exquisida... Elements que converteixen els còmics de Yermo en un objecte molt preuat en mans dels lectors. Un plaer per als sentits! En segon lloc, la predilecció de l’editorial per la publicació d’integrals que reuneixen les diferents entregues en un únic volum. Una opció ideal per a reduir les esperes dels lectors i satisfer així la seva necessitat de continuar llegint. En el còmic que ens ocupa, dos capítols en un sol llibre.
Yann i Augustin creen una història de ficció que fa honor al gènere romàntic del segle XIX. La literatura victoriana com a referent tot evocant a plomes il·lustres de l’època, com les germanes Brontë, Thomas Hardy o Jane Austen. Whaligoë conté els ingredients principals de les novel·les victorianes: honor, amor, venjança, misteri, fantasmes... Narra la història d’un escriptor en hores baixes que fuig de Londres per un escàndol. En companyia de la seva ambiciosa i ressentida esposa arriben a Whaligoë, un poble rural poc hospitalari... En definitiva, surten del foc per a caure a les brases!
Els autors creen una galeria de personatges foscos que amaguen obscurs secrets. Dotats de crueltat i pocs escrúpols anul·len la innocència i la bondat a Whaligoë . Les misèries humanes i les baixes passions afloren a la superfície per a desencadenar terribles conseqüències. No ens trobem amb una història rural amable, romàntica i pastoral, sinó amb una trama tenebrosa de tints violents reforçada per un dibuix afilat i un ambient opressiu i tempestuós, només alleujat pel cel obert i el vent que bufa arran de pronunciats penya-segats als afores del poble.


Whaligoë  és un exemple del gran encert d’adaptar els motius de la literatura victoriana al llenguatge del còmic. 

dimecres, 2 de setembre del 2015

Ressenya El fil del funàmbul

Títol: El fil del funàmbul
Autor: Josep Lorman
Edició: Barcanova, 2015
Pàgines: 256
ISBN: 9788448936051
Edat: a partir de 13 anys
Nota: ♥♥♥♥♥
  
Us recomano una novel·la molt enriquidora, la recerca de la pròpia identitat, el racisme actual i l’esclavitud en el temps dels indians, una història sobre els valors.

«Un veler solitari navegava en la llunyania. I en la seva ment enfebrada va imaginar-se el Tritón amb totes les veles desplegades, transportant la seva càrrega de dolor, aquells avantpassats africans, nus, encadenats, temorencs, silenciosos, resignats finalment al seu futur incert a mans dels blancs.»

La lectura d’aquesta novel·la m’ha sorprès molt gratament, per un casual de l’atzar, la protagonista descobreix uns fets que trastoquen la seva vida i la inciten a emprendre un viatge des del present al temps dels indians, on les pràctiques inhumanes de l’esclavitud eren habituals. A més, els fets se situen a Mataró, ciutat amb la que tinc moltes connexions i per tant, m’ha fet més propera la història, al poder identificar-me amb les ubicacions on se succeeixen aquestes pàgines.

Situem-nos. Si l’adolescència ja és en sí mateixa, una època de grans canvis, físics i emocionals, en el qual els joves han de prendre decisions que poden condicionar el seu futur, on ocupen més espai els dubtes que les afirmacions, a banda de la necessitat patològica d’encaixar i les xarxes socials són un espai on poden amagar-s’hi autèntics dimonis. Imagineu ara que, a banda de trampejar amb tot això, mentre us documenteu per un treball descobriu que els avantpassats dels vostres pares adoptius eren negrers que comerciaven amb esclaus africans, així és com es troba l’Agnès.

L’autor, a través de la seva protagonista, ens mostra com pot arribar a ser la vida per una jove mulata, adoptada per una família catalana, que ha crescut com una nena més. Un sector de la societat actual, encara amaga prejudicis i rancúnies i estableix classes. Tant és que siguis catalana i hagis viscut des que tens memòria amb una família ben posicionada si el color de la teva pell és diferent.

M’ha agradat especialment la immersió en la cultura subsahariana que ens desvetlla petits detalls relacionats amb la música, la moda o la gastronomia, així com la tasca de les ONG que donen suport a aquests col·lectius. M’encanten els llibres que m’enriqueixen amb aquest tipus de particularitats, ara quan sento anomenar paraules com kora, balafó, m'boubou, tiko o grand boubou sé que es tracta de vocabulari mandinga; són termes que puc associar ràpidament amb imatges més o menys conegudes. 



Uns personatges magníficament construïts, un ritme de narració àgil, un passatge de la nostra història i una trama de gran potència, que convida a la reflexió. En conjunt, una gran novel·la absolutament recomanable, jo ja la tinc a la llista de títols segurs per recomanar!

«El prejudici sempre és injust; i el pitjor de tot és que és molt difícil de combatre.»

Llegeix ara el primer capítol!


Sílvia Cantos