3 Μαρτίου 2011

το πνευματικό κέντρο, ο πρόεδρος και οι δημοτικοί σύμβουλοι

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, όπως όλοι πια ξέρουμε, αποφασίστηκε και η ίδρυση του Πνευματικού κέντρου.
Θα ήθελα λοιπόν να γράψω μερικά πράγματα πάνω σ' αυτό.
Ξεκινάω με το αστείο;;
Πρόεδρος ο ίδιος ο δήμαρχος, όχι, το αστείο φυσικά δεν είναι ο δήμαρχος, το αστείο είναι ότι κάτι μου θύμισε αυτό.
Τι; 
Μου θύμισε τον...
χοντροκωστάκη τον καραμανλή, που όταν έγινε πρωθυπουργός, ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά το υπουργείο Πολιτισμού, για να δείξει λέει, πόσο ενδιαφερόταν για το κομμάτι αυτό, του πολιτισμού δηλαδή. Επί των ημερών του χοντροκωστάκη, στο υπουργείο αυτό, δεν παρήχθη το παραμικρό ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ έργο, αντιθέτως, έγιναν αρκετά εγκαίνια και έτσι είχε τη χαρά να μοστράρει στις κάμερες τα χαριτωμένα μουτράκια του.
Ως νέος καραμανλής λοιπόν, έρχεται σήμερα ο νέος δήμαρχος, και αναλαμβάνει προσωπικά την τύχη του πνευματικού κέντρου, του πνεύματος, και του πολιτισμού δηλαδή, θέλοντας να περάσει το μήνυμα στους αδέξιους δημότες, πως τώρα ο Πολιτισμός είναι πια, σε καλά χέρια.
Και ο μέχρι πρότινος φερόμενος ως πρόεδρος, ο αγενής κ. καβάγιας; αντιπρόεδρος νομίζω, (αν τα έμαθα σωστά) έμεινε κι αυτός με την υπόσχεση στο χέρι. Δεν πειράζει, αυτές είναι οι νεοηθικές τακτικές άσκησης εξουσίας. Και φυσικά δεν στεναχωριέμαι που δεν είναι ο κύριος αυτός πρόεδρος, μια και μοναδική συνάντηση μαζί του και ήταν αρκετή για να σχηματίσω την προσωπική μου γνώμη περί του υπόβαθρού του. Το σχολιάζω απλά, ως νεοηθικό γεγονός.
Συνεχίζω όμως με τη σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Αφού ο δήμαρχος αποφάσισε να προεδρεύσει στο Διοικητικό Συμβούλιο ήθελε φυσικά και ένα "εύκολο", ένα διαχειρίσιμο Διοικητικό Συμβούλιο, ένα Διοικητικό Συμβούλιο αντίστοιχο του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει.
Έτσι λοιπόν πήρε την εξής τραγικά λανθασμένη απόφαση, παγιδεύοντας, βεβαίως εν αγνοία τους, αυτούς που τελικά ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ επέλεξε. Και όταν λέω παγίδευσε, εννοώ ότι οι άνθρωποι αυτοί, θεωρώντας τιμητική την επιλογή τους, απάντησαν θετικά στην πρόσκληση, χωρίς βεβαίως να τους έχουν ανακοινωθεί ούτε οι σκοποί, ούτε το καταστατικό του Πνευματικού κέντρου, και φυσικά χωρίς να γνωρίζουν ότι ο ρόλος τους (εύχομαι να διαψευστώ) θα είναι καθαρά διακοσμητικός και θα έχουν απλά την υποχρέωση να υπογραφούν το παρόν στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και στις αποφάσεις. (Αποφάσεις όμως, που θα είναι οι αποφάσεις του προέδρου, δηλαδή του δήμαρχου). Με το σκεπτικό λοιπόν, πως το πνευματικό κέντρο, θα διοικείται από ανθρώπους του πνεύματος, συναίνεσαν με χαρά.
Όμως, που ήταν αυτό που λέω λάθος: Απλά, η σύσταση αυτού του οργάνου, αφού (φέρεται) ως ο κυρίως σκοπός του να είναι η παραγωγή πολιτισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται, συμπεριλαμβάνει και σημαίνει, έπρεπε να γίνει, πέραν των αιρετών που ορίζει ο νόμος, από ανθρώπους που γνωρίζουν πως να υλοποιήσουν τις δράσεις. Διότι, εφόσον ο σκοπός του πνευματικού κέντρου, είναι η Πολιτιστική αναβάθμιση και ανάδειξη του ντόπιου κυρίως (αλλά όχι μόνο) Πολιτισμού, ώστε αυτή (η αναβάθμιση) να καταστεί η σπίθα για την αξιοποίηση του Πολιτιστικού γίγνεσθαι και έτσι να ανάψει η φωτιά που θα στείλει το σήμα, ότι εδώ κάτι συμβαίνει, κάτι τρέχει με τον Πολιτισμό και έτσι θα προσελκύσει επισκέπτες που είναι και το τελικό ζητούμενο από οικονομοτεχνικής άποψης, επιλέχθηκαν (ή επιβλήθηκαν;;;) άνθρωποι, που δυστυχώς, είναι μεν άξιοι και ευρέως αποδεκτοί στο χώρο τους, με πλούσιο γνωστικό υπόβαθρο στο αντικείμενό τους, πλην όμως, υπολείπονται αυτού που αποκαλούμε λαϊκού ερείσματος, πράγμα απολύτως δικαιολογημένο βεβαίως, διότι οι άνθρωποι αυτοί, ουδέποτε στόχευσαν σ' αυτό. (και να ξεκαθαρίσω εδώ για να μην παρεξηγηθώ, πως όταν γράφω ότι "υπολείπονται αυτού που αποκαλούμε λαϊκού ερείσματος" εννοώ ότι είναι άνθρωποι, που η φύση της τέχνης τους ή της δουλειάς τους, τους μεταβάλλει αναγκαστικά σε μονήρεις αποτρέποντάς τους έτσι, από τη συλλογική δράση και δραστηριότητα, από τη λογική της ομάδας). Κατέθεσαν τη δουλειά τους στα μάτια και την κριτική του κόσμου και έγινε δεκτή με χειροκροτήματα, και πολύ καλά συνέβη αυτό. Πως όμως ένας προβεβλημένος φωτογράφος ή μια αξιολογότατη συγγραφέας, είναι σε θέση να διοργανώσουν, να στήσουν να το πω απλά λαϊκά, μια πολιτιστική εκδήλωση - παράσταση - παρουσίαση, όταν ούτε την εμπειρία αυτής της δουλειάς έχουν, ούτε φυσικά και την ανάλογη ομάδα, που "θα κάνει τη μπουγάδα", θα τρέξει δηλαδή και θα εργαστεί συλλογικά για το καλλίτερο δυνατόν αποτέλεσμα που είναι φυσικά και το επιθυμητό. (και πάλι όμως αν έχω λάθος, είμαι πρόθυμος να το συζητήσουμε και θα κεράσω εγώ αυτή τη φορά)
Αυτονόητο λοιπόν ήταν ότι εκτός, ξάνα γράφω, των αιρετών, και ίσως μερικών από τους συγκεκριμένους συνδημότες μας που περιελήφθησαν, έπρεπε ο δήμαρχος να έχει έλθει σε διαβούλευση με τους φορείς και συλλόγους των τριών τοπικών διαμερισμάτων, να έχει μιλήσει και εξηγήσει τους σκοπούς του πνευματικού κέντρου και στο τέλος να επιλέξει κάποιους από αυτούς τους φορείς - είναι σε θέση να γνωρίζει την δουλειά των φορέων και των συλλόγων, αφού ως αντινομάρχης Πολιτισμού συνεργάστηκε με όλους ή σχεδόν με όλους - και να τους ζητήσει να ορίσουν εκπροσώπους στο Διοικητικό Συμβούλιο του πνευματικού κέντρου και όλοι αυτοί τώρα, να έχουν σαν πεδίο ευθύνης τους, μεταξύ άλλων και τις παρουσιάσεις και τη συνεργασία με των παραπάνω σημαντικούς συνδημότες μας, οι οποίοι, θα έπρεπε να είναι οι λήπτες των υπηρεσιών του πνευματικού κέντρου και ουχί οι διαχειριστές του κατά τη γνώμη μου. Έπρεπε λοιπόν πιστεύω, οι μισές και παραπάνω, θέσεις του  Διοικητικού Συμβουλίου να δοθούν ex officio με την εξής σύσταση, 3 σύλλογοι ή φορείς από το Μεσολόγγι, και από δύο από το Αιτωλικό και τις Οινιάδες και όχι προσωποπαγώς. Αυτό όμως, ήταν πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα, διότι ποιος εξασφάλιζε στον δήμαρχο, ότι οι εκπρόσωποι των φορέων, θα ήταν τυφλά όργανα και υπάκουοι στις αποφάσεις του; ΚΑΝΕΙΣ, και αυτό ακριβώς ήταν που ήθελε να αποφύγει μ' αυτή την επιλογή του, να είναι σίγουρος ότι έχει τον έλεγχο.
διότι ευελπιστεί, ότι οι συγκεκριμένες επιλογές θα είναι ευκολότερο να πεισθούν και να προσυπογράψουν το κάθε τι. (εύχομαι όμως και πάλι να μην είναι έτσι τα πράγματα και όλα αυτά να οφείλονται στην καλπάζουσα φαντασία μου)
Κάνω λέτε λάθος, αυτό συμβαίνει; τρέχει η φαντασία μου;
Είμαι πρόθυμος να συμφωνήσω μαζί σας, αλλά ας μου πει κάποιος, 
1. γιατί όταν ερωτήθηκε ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο, ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΕΠΙΛΟΓΗ των προσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου του πνευματικού κέντρου, απάντησε «ΤΥΧΑΙΑ», απέφυγε δηλαδή να αναλύσει το σκεπτικό του, προσβάλλοντας ήδη τους ανθρώπους που έχει επιλέξει, αφού δεν τους αναγνώρισε την αξία τους, αλλά την τύχη τους, που τους επέλεξε από μια φανταστική κληρωτίδα που στήθηκε στους σχεδιασμούς του νέου μας δήμαρχου.
2. Γιατί, ακόμα και σήμερα ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ τα πρόσωπα και φυλάσσονται σαν επτασφράγιστο μυστικό και ότι μαθαίνουμε, το μαθαίνουμε από διαρροές.
Μήπως γιατί γνωρίζει ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και από άλλους επιφανείς συνδημότες μας; ή ίσως από τα τοπικά διαμερίσματα;
Συνεχίζω τώρα μ' αυτό, με τα τοπικά διαμερίσματα.
Οι πληροφορίες λένε πως από τα μέλη  του Διοικητικού Συμβουλίου που δεν είναι αιρετά, ΜΟΝΟ ένας προέρχεται από το Αιτωλικό και άλλος ένας από τις Οινιάδες, που είναι μάλιστα κάτοικος Αθηνών και οι υπόλοιποι 9 κάτοικοι Μεσολογγίου, που εκ πραγμάτων (λόγω εντοπιότητας) είναι μάλλον και προσωπικοί φίλοι του δήμαρχου.

Θα συνεχίσει για πολύ αναρωτιέμαι, η προσβλητική και εν είδη αποικιοκρατίας, αντιμετώπιση των δημοτικών διαμερισμάτων από το νέο δήμαρχο, που το μόνο που καταφέρνει είναι να δημιουργεί τριγμούς στην υποτιθέμενη επιθυμητή συνεργασία και συνένωση των κοινωνιών;

Τελικά καταλήγω, ποιος θα είναι ο πραγματικός ρόλος του πνευματικού κέντρου που δημιουργήθηκε;
Θα είναι πράγματι η προβολή και ανάδειξη του Πολιτισμού επί της ουσίας, ή αντίθετα ο έλεγχος της λαϊκής έκφρασης και πρωτοβουλίας μέσα από τον συνεχή έλεγχο και τη λογοκρισία των μη αρεστών ενοχλούντων; Ή μήπως τελικά ο δήμαρχος, στήνει μια κλειστή λέσχη χειροκροτητών του για να προβάλλει το Πολιτιστικό του profile, με αποτέλεσμα να αναστενάξουν οι απανταχού μικροφωνικές από ανούσιους "χαιρετισμούς των εκδηλώσεων";

Και για να μην προτρέξει κανείς και πει "ααα, δεν τα λες καλά ναυαγέ,  έτσι λέει ο νόμος, δεν προβλέπει θέσεις ex officio εκπροσώπων, αλλά προσωποπαγείς", σας γράφω ότι: ο "Καλλικράτης" προβλέπει στο Άρθρο 103 
«Σύσταση - Συγχώνευση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου / παράγραφος 4»
πως: το δημοτικό συμβούλιο ορίζει το διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 240 του ν. 3463/2006, όπως ισχύει 
και το άρθρο αυτό (είναι από Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων) προβλέπει: Τα δημοτικά ή κοινοτικά νομικά πρόσωπα διοικούνται από το διοικητικό συμβούλιο, που αποτελείται από πέντε έως δεκαπέντε μέλη, τα οποία μαζί με τους αναπληρωτές τους ορίζονται από το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος της κοινότητας, δημοτικοί ή κοινοτικοί σύμβουλοι και δημότες ή κάτοικοι που είναι χρήστες των υπηρεσιών του νομικού προσώπου ή που έχουν ανάλογη επαγγελματική ή κοινωνική δράση ή ειδικές γνώσεις, ανάλογα με το σκοπό του νομικού προσώπου, καθώς και ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων του νομικού προσώπου, εφόσον αυτό απασχολεί περισσότερους από δέκα (10) εργαζομένους. Ο ανωτέρω εκπρόσωπος προτείνεται από τη γενική συνέλευση των τακτικών υπαλλήλων εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από τότε που θα αποσταλεί η σχετική πρόσκληση. Ένα τουλάχιστον εκ των μελών του διοικητικού συμβουλίου ορίζεται από τη μειοψηφία του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. Εάν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι περισσότερα από πέντε (5), δύο (2) τουλάχιστον από αυτά ορίζονται από τη μειοψηφία του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. "Είναι δυνατόν η μειοψηφία αντί δημοτικού ή κοινοτικού συμβούλου να ορίσει ως εκπρόσωπο της δημότη ή κάτοικο, κατ' ανάλογη εφαρμογή του δεύτερου εδαφίου της παρούσας παραγράφου. Σε περίπτωση που η μειοψηφία δεν ορίσει συμβούλους, δημότες ή κατοίκους, ή εκείνοι που έχουν οριστεί παραιτηθούν, χωρίς να αντικατασταθούν, μετέχουν σύμβουλοι, δημότες ή κάτοικοι που ορίζονται από την πλειοψηφία." Στις περιπτώσεις που το νομικό πρόσωπο λειτουργεί στην περιφέρεια τοπικού διαμερίσματος ένα μέλος προτείνεται από το οικείο συμβούλιο. Μετά τον ορισμό των μελών το δημοτικό συμβούλιο εκλέγει από τα μέλη αυτά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου. Στην περίπτωση που μέλος έχει ορισθεί, από το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος της Κοινότητας, αυτός αυτοδικαίως καθίσταται και πρόεδρος αντιστοίχως, του διοικητικού συμβουλίου".
Δεν ορίζει δηλαδή ΠΟΥΘΕΝΑ με σαφήνεια για προσωποπαγείς επιλογές, αντιθέτως, είναι σαφέστατος ως προς τη λέξη "εκπρόσωπος". Επίσης όπως διαβάσατε, δεν υποχρεώνει πουθενά, να είναι πρόεδρος του νομικού προσώπου ο δήμαρχος, αφού τον αναφέρει ως μέλος, και επιπλέον δεν ορίζει (εκτός της πρόβλεψης για την αντιπολίτευση) πόσοι δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι μέλη. 
Επομένως λοιπόν, υπάρχει μια τεράσται συζήτηση για το πως και το γιατί, την οποία συζήτηση ο μόνος που μπορεί να την ανοίξει και να μας δώσει να καταλάβουμε τους σκοπούς του πνευματικού κέντρου, είναι ο ίδιος ο δήμαρχος, αφού αυτοαναγορεύτηκε πρόεδρός του. 
Ελπίζω να το κάνει

παραλειπόμενα:
1.ερωτηθέντες δημοτικοί σύμβουλοι, από περίεργο συνδημότη μας, την επόμενη ημέρα του δημοτικού συμβουλίου, ποιοι μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο. του πνευματικού κέντρου, απάντησαν ομόφωνα σχεδόν, "ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ", και όταν ο περίεργος συνέχισε λέγοντας, "πως δεν ξέρετε, χθες δεν υπογράψατε γι αυτό; ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΕ"; συνεργάτης του δήμαρχου είπε, "πω πω καρφί που μας έριξες τώρα ..."
σχόλιο ναυαγού: δεν έριξε κανένα καρφί, σας είπε τη γυμνή αλήθεια, αλλά αυτό ενοχλεί.

2. λέει όπως διαβάσατε το άρθρο 240 του 3463/2006 που σας έχω παραπάνω "Μετά τον ορισμό των μελών το δημοτικό συμβούλιο εκλέγει από τα μέλη αυτά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου" αναρωτιέμαι, ΣΥΝΕΒΗ ΑΥΤΟ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ή μήπως ήταν προειλημμένη απόφαση και δεν συζητήθηκε καν, και αν συζητήθηκε, ποιος άλλος προτάθηκε για τη θέση του προέδρου του Δ.Σ.;

3. άλλη συζήτηση για άσχετο θέμα με άλλο δημοτικό σύμβουλο, "καλά ρε, δεν ντρέπεστε, ψηφίσατε την κατάργηση του ΚΑΠΗ;" απάντηση του δημοτικού συμβούλου "εμείς τι λες ρε, πότε; δεν έγινε αυτό" (5ο θέμα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο)
σχόλιο ναυαγού: ααα, καλά

Αυτό είναι το επίπεδο της δημοκρατίας μας και του δημοτικού μας συμβουλίου.
Αγαπητοί μου συνδημότες, φοβάμαι ότι για άλλη μια φορά την πατήσαμε

βασικά καλημέρα σας, ή καληνύχτα σας, ότι προτιμάτε

5 σχόλια:

ΑΛΙΣΑΧΝΙΟΣ ΠΛΕΥΡΩΝΑΣ είπε...

Πρόεδρος του Πνευματικού κέντρου δεν είναι ο "αρχων" αλλά ο κ. Καβάγιας. Το ΚΑΠΗ δεν καταργήται αλλά γίνεται υπηρεσία του Δήμου. Τα άτομα που απαρτίζουν τα διοικητικά συμβούλια του Νομικού προσώπου και της Κοινωφελούς επιχείρησης τα διαβάσατε: Από ότι ξέρω απαξιωτικά συμπεριφέρθηκε ως προς μεσολογγίτισσα συγγραφέα ο "αρχων" και ο κ. Καβάγιας έδωσε μάχη για να συμπεριληφθεί στο Δ.Σ.. Επίσης περιμένω να δω τα αναπτυξιακά προγράμματα που μπορεί να διεκδικήσει ο χρήστης αυτοκινήτου της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ από την νέα του θέση ως ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Θα μου πεις από το πάνω κάτω με το αυτοκίνητο κάποια ιδέα θα του έρθει. Επίπεδο σου λέω υψηλών προδιαγραφών , δώρο από τον"άρχων" στην νεολαία του ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ,στα παιδιά μας . Αλλά τι να πεις ..... Ολους και όλα τα συναντάς στους ευνοήμενους του "αρχων" . ΑΛΙΣΑΧΝΙΟΣ ΛΕΥΡΩΝΑΣ

ναυαγός εν αιθρία είπε...

ΑΛΙΣΑΧΝΙΕ ΠΛΕΥΡΩΝΑ καλησπέρα, σε παρακαλώ εάν επιθυμείς, επικοινώνησε με ναυαγό με ορατό profile, για ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση.

Ανώνυμος είπε...

Καλά μωρέ το έχετε κάψει εντελώς?
Δεν πειράζει ας λέτε εσείς, που νομίζετε πως σας παίρνει ο κόσμος στα σοβαρά!!!
Θα δουμε τι θα κανει μεχρι τις επομενες εκλογες ο πικατσου (ως τωρα κατι κανει).
Μέχρι τότε ΞΥΔΙ!!!

Ανώνυμος είπε...

τι κανει?

Ανώνυμος είπε...

καλα ειναι και σας χαιρεταει από τας μεσολογγας

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...