dimecres, 30 de maig del 2012

Les novetats d'Onada participen a la Fira del Llibre Ebrenc, el 2 i 3 de juny a Móra d'Ebre

Un any més, Móra d'Ebre esdevé la capital de la literatura ebrenca. La vila ja està immersa en els actes del Litterarum 2012, que vénen acompanyats de la Fira del Llibre Ebrenc, un aparador per conèixer algunes de les propostes i dels autors i autores d'aquestes comarques de cruïlla. Emtre el dissabte 2 i el diumenge 3 de juny, un seguit de presentacions de novetats s'aniran succeint a l'espai central de la Fira, fent palesa, de nou, que les Terres de l'Ebre (i també les comarques del voltant) continuen produint llibres per a tots els gustos, fets des d'ací per a la resta del món.
 
Quant Onada Edicions, en l'edició d'enguany s'hi presenten a Móra d'Ebre fins a cinc novetats, que se sumen a altres actes inscrits dins del Litterarum, com són la presentació de "La nana de Sara" aquest dijous a Bassa la Papereria o l'exposició dels dibuixos dels Contes de Muniatto que hi roman a la Biblioteca Comarcal fins el proper 10 de juny.

Obrirà el foc la publicació més reeixida els darrers mesos a Tortosa i voltants. Dissabte, a partir de les 18.30 hores, Quimo Panisello farà cinc cèntims de "La vida tortosina", l'obra en dos volums que recupera la memòria més recent i quotidiana de la capital ebrenca, gràcies a un exhaustiu recopilatori d'entrevistes i de material gràfic que recupera les botigues, les indústries i les entitats del període comprés entre 1939 i 1979.

A l'endemà, en el torn del matí, és a dir, cap les 11 del matí, s'hi presentarà l'altra gran novetat tortosina del passat Sant Jordi. "Del bon humor tortosí" també juga amb la memòria de la ciutat, però viatja una mica més en el temps, un segle si fa no fa. Va ser la darrera obra del folklorista Joan Moreira (1878-1951), que la seua família va conservar inèdita durant sis dècades. Per això, amb aquest llibre ens trobem un autèntic retorn al passat. En Xavier Aixendri, besnét de Moreira, hi farà la presentació.

També a les 11 del matí està prevista la presentació de "La cuina del Delta de l'Ebre", la darrera proposta gastronòmica de la col·lecció La teca, que ens endinsa en els fogons de les llars de la Cava per mostrar-nos la riquesa de la cuina de tota la vida en aquest indret deltaic, gràcies al bon fer de les membres de l'Associació Local de Dones de la Cava, impulsores i recopiladores d'un complet receptari que abasta tota mena de plats.

Pel que fa al torn de diumenge de vesprada, la roda de presentacions s'inicia cap les 18 hores. D'una banda, Vicent Sanz representa el col·lectiu El Pont Cooperativa de Lletres en el recull de contes "Un pont sobre el meridià", on tretze autors i autores de les comarques nordvalencianes reflecteixen històries i narracions basades en l'actualitat d'aquestes comarques.

Finalment, l'altra proposta vespertina i darrera de la Fira del Llibre Ebrenc serà els "Altres encàrrecs de Miquelet", la segona part de les aventures d'aquest xiquet, qui, amb l'ajuda de la granota Teresina, ajudarà els ampostins i ampostines i ens explicarà historietes de la ciutat montsianenca d'unes dècades enrere. És obra de Jesús Serrano i de Jordi Alfonso, il·lustrador que hi jugarà a casa, ja que és morenc.

dimarts, 29 de maig del 2012

Móra d'Ebre s'ompli d'imaginació amb "La nana de Sara"

Aquest dijous, "La nana de Sara", el conte de bressol il·lustrat de Josep Maria Franquet i Jordi Alfonso, hi aplega a Móra d'Ebre. A partir de les 19.30 hores, a Bassa la Papereria (Av. Comarques Catalanes, 13) podreu conèixer aquest relat ple de fantasia què farà somiar grans i menuts.

L'acte forma part de la programació del Litterarum 2012, que al llarg d'aquestos dies ompli de cultura i literatura ebrenca la capital de la Ribera d'Ebre.


diumenge, 27 de maig del 2012

Teatre fàcil: gaudir de la interpretació a les aules

El teatre és una eina eficaç i efectiva a les aules. Els seus beneficis entre l’alumnat són diversos: afavoreix la interacció i l’espontaneïtat, ajuda a treballar l’expressió corporal i verbal, o facilita la capacitat de memoritzar i recitar textos, entre d’altres virtuts. Però, no sempre és senzill trobar una obra que s’ajuste a les necessitats d’una classe de Primària, la qual necessita tant de temes, escenografies i interpretacions ajustades a les seues aptituds com un nombre de personatges variats i sufucients per poder integrar a tothom.

Les mestres Joaquina Barba i Irene Verdú, amb experiència també a la literatura infantil, han volgut solucionar aquest problema amb un seguit d’obres concebudes especialment per a aules de Primer Cicle de Primària. La col·lecció “Teatre fàcil” arranca amb dues propostes de les docents d’Oliva, “Benvinguda la tardor” i “Àngel, l’amic imaginari”, les quals han comptat amb les il·lustracions de Noèlia Conca. 

Cada llibret s’enceta amb unes recomanacions sobre vestuari, decorat o música. Tot i ser obretes que es resolen en el temps que hi dura una classe, compten amb una base pensada per a més de vint personatges diferents, quasi tots ells amb frase. A més a més, són teatrets flexibles, què fàcilment poden incorporar o eliminar papers per tal d’ajustar-se a les necessitats de l’aula. El seu format alterna lletra de pal i lletra lligada, prosa i vers, amb la intenció d’afavorir el trànsit lector.

A “Benvinguda la tardor” ens trobem com tots els elements típics d’aquest període ens anuncien el canvi d’estació. Aparèixen les gotes, cauen les fulles, les formigues recullen menjar i les oronetes fugen del fred. Per la seua banda, a “Àngel, l’amic imaginari” hi trobem la història de Pere, un xiquet reaci a jugar amb la resta de companys i companyes. Un nen misteriós, l’Àngel, li ensenyarà com de fàcil es poden fer amics al pati de l’escola.

Autores amb experiència a la literatura infantil i juvenil 

Les saforenques Joaquina Barba i Irene Verdú combinen la seua tasca docent amb els llibres per a joves i xiquets. El seu coneixement de les aules fa que les seues obres intenten resoldre els conflictes d’aquest entorn, com el racisme a “Aixa arriba a l’escola”, també publicat per Onada Edicions. També hi treballen en llibres d’imaginació, com a “La dolçaina màgica”, un conte que busca les arrels rondallístiques de la Marina.

Els dibuixos de Noèlia Conca contribueixen a representar i donar idees sobre el vestuari i els decorats de les funcions.

Tot seguit us oferim un tast de les obres de "Teatre Fàcil".


dissabte, 26 de maig del 2012

"Un pont sobre el meridià" es presenta a Vila-real aquest diumenge

Aquest diumenge 27 de maig, "Un pont sobre el meridià" arriba a Vila-real, on té lloc la seua Fira del Llibre. A partir de les 11, un grapat dels autors i autores que hi han col·laborat en aquest recull de narracions, hi estaran al recinte per a presentar aquesta novetat literària que a la vegada serveix com a mostra del bon moment que hi viuen les lletres del nord valencià. Precisament, el fil conductor de "Un pont sobre el meridià" és l'espai (les comarques de la Plana, el Maestrat, els Ports, l'Alcalaten...) i el temps (l'actualitat).

Està prevista l'assistència de quatre dels tretze escriptors d'El Pont: Toni Pitarch, Rosabel Gumbau, Joan Pla i Jordi Colonques. Aquest últim, a més a més, també hi presenta "Món animal", una novel·la carregada d'humor negre que gira al voltant d'un nou zoològic.

Podeu conèixer la programació sencera de la Fira del Llibre de Vila-real 2012 tot fent clic ací:

divendres, 25 de maig del 2012

"Un pont sobre el meridià": la tarja de presentació d'una societat literària

El proper diumenge 27, la Fira del Llibre de Vila-real serà l'escenari de presentació del llibre "Un pont sobre el meridià", un recopilatori de tretze relats a càrrecs de part dels components d'El Pont. Cooperativa d'Escriptors del nord valencià. A l'acte hi acudiran un grapat dels participants en l'obra, entre els quals s'hi troba en Toni Pitarch, qui s'ha fet ressò al seu bloc Des de Vila-real.

Pitarch, que hi contribueix amb el relat 'L'apartament' aprofita l'article per buscar l'origen de l'obra col·lectiva en les diverses reunions d'autors i autores que van acabar de consolidar El Pont, i on el llibre fa el paper de "tarja de presentació de la societat literària" a la qual hi representen. Una societat arrelada a unes comarques que giren al voltant del Meridià de Greenwich, el qual, a la seua vegada, seria la coordenada espacial dels relats. La temporal, per la seua banda, ve marcada pels temps actuals.

Una vegada editat i després de llegir els tretze relats, els objectius inicials del llibre s'han superat amb escreix si partim de dues dades objectives: cada narració tracta temàtiques ben diferents i personatges ben dispars, però totes conflueixen en un context incert marcat per l'actualitat més immediata que -això sí, encara que sempre supera la ficció- es retratada, a cada moment, des del punt de vista subjectiu que li ha interessat ressaltar a cada autor/a, és a dir, amb certa dosi d'ironia, d'humor, d'acidesa, de reivindicació ètica i, fins i tot, de totes aquestes coses conjuntament, davant una hedonista societat mediterrània que tant ens agrada i, a la vegada, tant ens decep... 

L'article sencer de Toni Pitarch es pot llegir tot clicant ací.

La Fira del Llibre d'Onda rep "El magma silenciós" i "Un pont sobre el meridià"

Onda celebra al llarg d'aquestos dies la seua 27ena Fira del Llibre, que coincideix enguany amb la I Setmana Cultural que té lloc a la vila de la Plana Baixa. Dins de les activitats programades entre el 25 de maig i el 3 de juny hi ha un seguit de presentacions literàries, entre les quals hi haurà un parell d'obres d'Onada Edicions que hi mostrarà l'escriptor Vicent Pallarés. Serà a partir de les 19 hores, al recinte comercial de la Fira.

La primera de les obres de Pallarés és "El magma silenciós", una novel·la juvenil publicada l'any passat arran d'un projecte que hi va encetar en Manel Garcia i Grau. Ens conta la història de dos joves que, enmig d'una protesta mediambiental, troben unes restes humanes de la Guerra Cívil que els durà a descobrir què hi va passar i què en resta de tot allò a l'actualitat.

L'altra proposta és "Un pont sobre el meridià", novetat d'enguany. Són un grapat de tretze relats dels autors i autores d'El Pont, la Cooperativa de Lletres de les comarques del nord valencianes, una associació a la qual Vicent Pallarés hi pertany i que hi contribueix amb el capítol 'Enyorança'.

En ambdòs casos hi podreu trobar relats fets per autors d'ací que tracten temes i situacions dels nostres pobles i comarques.

Una setmana carregada per a "Les Contalles de Muniatto"

Les Contalles de Muniatto no deixen de moure's! Aquest dilluns marxen fins la Festa del Coll de l'Alba, on hi haurà la paradeta amb tot el material del pallasso més conegut de les Terres de l'Ebre, just al davant de l'ermita del mateix nom, al costat de Tortosa.

No hi serà tot, això. El dilluns també s'enceta una nova exposició de "Els dibuixos dels contes de Muniatto", a càrrec de la il·lustradora dels llibrets, l'Ester Besolí. En aquesta ocasió estaran a la Biblioteca Municipal de Móra d'Ebre, vila que acull la Fira del Llibre Ebrenc. La mostra es podrà veure fins el proper 11 de juny.

dijous, 24 de maig del 2012

El "Món animal" va arribar al Racó de la Corbella


Jordi Colonques va presentar el seu "Món animal" al Racó de la Corbella (València), la setmana passada. Hi va comptar amb la participació del poeta Pere Císcar, que es va referir al llibre com "atrapa al lector amb episodis divertits o inquietants, desassossegants fins dur-lo veloçment a la fi del llibre, un dels finals més lúcids, rodons i inoblidables de la nostra narrativa actual".

Tot seguit, es va arrodonir l'esdeveniment amb l'actuació del grup Ximples, del qual hi forma part en Jordi Colonques, i que es pot escoltar com sona al seu bloc.

"Les vertaderes memòries de Salvador Orlan" a l'Última Hora

"Un personatge novel·lístic impressionant que et permet fabular molt". Així defineix Miquel López Crespí a Llorenç Villalonga, escriptor convertit en personatge en la seua darrera novel·la, "Les vertaderes memòries de Salvador Orlan", a les pàgines de l'Última Hora, on M.A. Antich li dedica un article.

En el text també s'hi destaca la visió de "cínic i oportunista" que López Crespí hi té de l'autor de Bearn, i que l'ha motivat per composar una trilogia al voltant del paper de Villalonga en els primers moments de la Guerra Civil, del qual aquest llibres n'és la segona part, reconeguda amb el Vila d'Almassora de Narrativa.

El de sa Pobla, però, apunta que el seu objectiu "no és jutjar" sinó "posar-se en la seua pell" i "explicar l'ambient de Palma des de la perspectiva dels guanyadors".

L'article sencer de l'Última Hora es pot llegir tot seguit:


dimecres, 23 de maig del 2012

Muniatto i la paradeta de les Contalles a Sant Jordi

Muniatto va plantar la seua paradeta de la Diada de Sant Jordi al bell mig del programa "Dixa'm vore", de Canal TE. Mentre espera a què hi passe algú per signar-li, ens fa cinc cèntims de les Contalles de Muniatto.

"Després del silenci" al Club Lector de Voluntariat pel Valencià

La novel·la d'Enric Lluch ha estat triada per formar part del Club Lector del programa "Voluntariat pel Valencià", que tindrà lloc aquest vespre a partir de les 19.30 hores a Ca Revolta (c/ Santa Teresa, 10 de València):

"Després del silenci" ha estat un dels llibres valencians i en valencià més destacats dels darrers temps. Reconegut amb el Ciutat de Sagunt 2010, el d'Algemesí ens narra la història familiar dels Queralt Font a través de diverses generacions, que parteixen arran de les investigacions de Joan Queralt al voltant dels misteris que rodegen la vida dels seus pares i avis.

El Club Lector és un punt de trobada per conèixer, gaudir i compartir la literatura en valencià. El seu objectiu, com a part del Voluntariat pel Valencià, passa per ser un espai de reunió de les parelles lingüístiques i aprendre i practicar el valencià d'una manera lúdica. A més, hi comptarà amb la presència d'Enric Lluch, qui hi farà cinc cèntims de la seua obra. Per la seua banda, Onada Edicions obsequia els assistents amb un altre volum de la col·lecció Narratives, a la qual hi pertany "Després del silenci".

Hi podeu trobar més informació al voltant del programa Voluntariat pel Valencià i el Club Lector en aquest web.

"Desmitificar un personatge és difícil, siga el Rei o Villalonga". Miquel López Crespí a El Mundo

Fa 45 anys, al 1967, l'escriptor Llorenç Villalonga publicava Les falses memòries Salvador Orlan, una espècie d'autobiografia en la qual, segons Miquel López Crespí, l'autor de Bearn volia "maquillar" la seua relació amb els falangistes durant la Guerra Civil. Precisament, López Crespí ha triat una referència a aquell llibre per abordar la segona part de la seua trilogia de deconstrucció de Villalonga: Les verdaderes memòries de Salvador Orlan busquen, a través d'històries reals ficcionalitzades, "desmuntar la visió idílica d'un dels escriptors mallorquins més reconeguts", tal i com reconeix el de Sa Pobla a l'article que Laura Jurado publica a El Mundo.

Com apunta el titular, "Desmitificar un personatge és difícil, siga el Rei o Villalonga", però López Crespí s'hi apropa amb una novel·la que ens retorna als convulsos moments al voltant del Movimiento a Mallorca, quan Llorenç Villalonga no se'n va fer marxa enrere dels seus suports als colpistes i hi va col·laborar força: "Villalonga mai no se'n va penedir de la seua adhesió al falangisme ni d'haver donat suport al genocidi", apunta a l'article.

Tot i això, a les pàgines de Les vertaderes memòries de Salvador Orlan, guanyadora del darrer Premi Vila d'Almassora, López Crespí ha dibuixat un Villalonga molt més humanitzat: "sempre m'han dit que hi era algú sense sentiments, un cínic", conclou Miquel López Crespí.

L'article d'El Mundo es pot llegir tot seguit.


dimarts, 22 de maig del 2012

Miquelet Setencàrrecs, dels llibres a la Festa del Mercat

Tot el món l'esperava i no hi va decebre. En Miquelet Setencàrrecs tenia una nova missió: ser el pregoner de la Festa del Mercat d'Amposta, i per a complir-la, tant ell com la granota Teresina van saltar de les pàgines dels contes de Jesús Serrano i Jordi Alfonso per participar de la festivitat i convidar a ampostins, ampostines i visitants a què s'ho passaren d'allò més bé a la celebració que hi va omplir el centre de la capital montsianenca.

A més a més, per acompanyar-lo damunt l'escenari en el moment del Pregó, un bon grapat de gent va rescatar les robes dels seus avis i besavis per retornar el carrer Major i la plaça d'Espanya a tal i com es podia trobar a principis del segle XX, l'època quan en Miquelet ajudava els ampostins i ampostines amb el seu enginy.


"Tres estrelles Michelin" es presenta avui dimarts a Barcelona

L'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès ha organitzat la presentació de "Tres estrelles Michelin", el poemari de Joan Adell Àlvarez, on l'autor expressa la nostàlgia i el pas del temps i que li va valdre el reconeixement del jurat del XIV Premi de Poesia Jaume Bru i Vidal de Sagunt.

L'acte hi comptarà amb la presència de la poeta i psicòloga clínica Mercè Rigo, la poeta i escriptora Maria Bonafont i l'escriptor i rapsoda Enric Huguet, a més del mateix autor de Blanes.

Tindrà lloc aquest vespre, a partir de les 19.30 hores, a la sala Sagarra de l'Ateneu Barcelonès, ubicat al número 6 del carrer de la Canuda de la capital catalana.

Per conèixer una mica més el que amaga "Tres estrelles Michelin", podeu fer un tastet tot seguit:

dilluns, 21 de maig del 2012

"Humor i tendresa a mans plenes". Jesús Tibau ressenya "Del bon humor tortosí"

L'escriptor ha comentat l'obra que Joan Moreira va escriure en els seus darrers any i que ha passat gairebé sis dècades amagada fins que la família ha decidit publicar-la per difondre i compartir aquest trosset de la història contemporània tortosina. I és que "Del bon humor tortosí", com assenyala Jesús Tibau, "ens descriu una multitud de personatges de la Tortosa de la primera meitat de segle XX. Ens els presenta sense embuts, tal com raja, encara vius malgrat el pas dels anys, i mentre llegeixes diràs que els veus passar pel carrer, per la vora de la Catedral o en alguna de les tavernes de l'època".

La quotidianeïtat, les xicotetes històries del dia a dia, els malnoms... són la base de la qual es nodreix "Del bon humor tortosí", amb un fort component nostàlgic dels qui van conèixer aquells anys:  "la llàstima és la gent que no l'ha arribat a conèixer, i hauria xalat de valent reconneixent molts dels personatges que hi surten", apunta Tibau.

L'article sencer de l'autor de "Tens un racó dalt del món" es pot llegir tot clicant ací. A més a més, ha penjat un vídeo on hi llegeix fragments del llibre de Joan Moreira.

La pastisseria i la cuina de la garrofa a Onda Cero Tarragona

Jaume Biarnés, cap de cuina del departament de recerca de la Fundació Alícia, ha exposat les propietats de la garrofa com a condiment culinari en el programa "La ciutat", que presenta Adriana Haro a Onda Cero Tarragona. L'entrevista ha partit de la publicació del llibre "La pastisseria i la cuina de la garrofa", on la Fundació Alícia ha desenvolupat tot un seguit de receptes amb la garrofa com a protagonista i que acompanyen altres receptes de cuiners i pastissers catalans.

Precisament, com apunta Biarnés, el llibre sorgeix com un aglutinador del treball que des de fa anys estan realitzant restauradors de Catalunya amb la garrofa, i a la vegada, contribuir a que aquest producte mediterrani supere l'estigma de ser "menjar de cavalls". Per això, com apunta el representant de la Fundació Alícia, "cal mirar-la amb nous ulls".

Un producte saludable

A més a més, ha detallat les propietats d'aquest ingredient: té molta fibra i no tè pràcticament greixos, la qual cosa el converteix en un producte molt saludable. En el llibre s'ha treballat amb la farina de la garrofa, que condimenta tota mena de plats, des dels entrants fins les postres. El gran repte, en tot cas reconeix Biarnés, passa per posar la farina de la garrofa fàcilment a l'abast dels consumidors, tot i que ja cada cop és més habitual a les botigues de nutrició i dietètica.

En aquest reproductor es pot escoltar l'entrevista sencera d'Adriana Haro a Jaume Biarnés, que comença a partir del minut 43.


Más audios en Onda Cero

divendres, 18 de maig del 2012

Miquelet Setencàrrecs, pregoner de la Festa del Mercat d'Amposta

Miquelet i Teresina seran els pregoners de la Festa del Mercat, que aquest cap de setmana omplirà Amposta. En concret, els protagonistes de "Altres encàrrecs de Miquelet" estarà demà dissabte a les 12 del migdia, a la Plaça d'Espanya de la capital del Montsià, des d'on convidarà a ampostins, ampostines i visitants a gaudir d'aquesta celebració.

Per conèixer una mica més el que es durà a terme durant la Festa del Mercat 2012, podeu consultar aquest article publicat al Diari de Tarragona.


"Ara, Estellés" arriba aquest vespre a Vinaròs

Francesc Delcastillo, Pepa Àlvarez, Carme Alonso i Òscar Coll, autors i autores del llibre "Ara, Estellés. 12 poemes, 12 cançons a Benicarló", hi presenten la seua obra aquesta vesprada, a partir de les 19 hores, a la Biblioteca Municipal de Vinaròs.

"Ara, Estellés" és un recopilatori de textos al voltant de la figura de Vicent Andrés Estellés, amb un enfocament clarament didàctic, adreçat a l'alumnat de Secundària i Batxillerat. S'acompanya d'un disc on Ximo Caffarena ha agafat dotze composicions del poeta de Burjassot i les ha fusionat amb ritmes tradicionals valencians.

dijous, 17 de maig del 2012

"Teatre fàcil" aplega a Oliva


Benvinguda la tardorL'AMPA del col·legi Hort de Palau, a Oliva (la Safor), s'ha fet ressò al seu bloc de la donació que les autores Irene Verdú i Joaquina Barba han fet dels dos llibres que han encetat la col·lecció Teatre fàcil, "Benvinguda la tardor" i "Àngel, l'amic imaginari". Dues obres de teatre concebudes especialment per a treballar-les a l'aula i difondre aquest gènere entre els alumnes de Primària i que ara hi són a disposició de l'alumnat del centre oliver.

El "Món animal" de Jordi Colonques arriba este divendres a València


Demà divendres 18 de maig, a les 19.30 hores, Jordi Colonques presenta el seu llibre "Món animal" al Racó de la Corbella (c/ Maldonado, 46, cantonada amb la Plaça del Pilar, al barri de Velluters, València). L'acte serà presentat pel poeta Pere Císcar.

Tot seguit, Ximples, el grup de música de Colonques, farà un acústic amb les composicions que integren la seua maqueta.

dimecres, 16 de maig del 2012

Es presenta a Barcelona "De política i planificació lingüística"

El sociolingüista Miquel Àngel Pradilla presenta demà dijous a Barcelona el seu llibre "De política i planificació lingüística. Mirades contemporànies a l'ecosistema comunicatiu català", un recull de treballs on l'autor desenvolupa accions de política i planificació de la llengua catalana.

L'acte hi comptarà amb les intervencions de Francesc Vallverdú, sociolingüista i escriptor, membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Joaquim Torres, president de la Societat Catalana de Sociolingüística i Albert Fabà, sociolingüista, a més del propi autor.

La presentació tindrà lloc a partir de les 19.00 h a la Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans, carrer del Carme, 47 de Barcelona.

dimarts, 15 de maig del 2012

"Un pont sobre el meridià" i la cooperativa de la creativitat

Vicent Sanz és un dels integrants del col·lectiu El Pont, que aglutina bona part dels escriptors i escriptores de les comarques del nord valencià. L'entitat, que tot just està arrancant, ha publicat recentment "Un pont sobre el meridià", un conjunt de tretze relats d'alguns dels components d'El Pont, entre els quals s'hi troba el de Traiguera.

Per conèixer una mica més la història que s'amaga darrere d'El Pont i de la seua primera obra, en Sanz ha fet cinc cèntims en un article pujat al seu bloc, Triticària, on reprodueix el prefaci del llibre i que duu per títol "Cooperativa de la creativitat".

En el text, s'explica la trajectòria de l'associació, des dels contactes inicials, ara fa dos anys, a Benicarló i Benassal fins la realitat de "Un pont sobre el meridià", una autèntica targeta de presentació del que es cou al voltant d'aquestes comarques al voltant del meridià de Greenwich.

Pel que fa als relats, va demanar-se als participants que se centressen a retratar la societat actual de les nostres comarques a la llum de les transformacions dels darrers temps, sense més concrecions. En conseqüència qui els llegisca hi trobarà els conflictes de la societat que vivim, propis del segle XXI, tal com es viuen a la nostra terra.

diumenge, 13 de maig del 2012

"La mort, a l'ombra del bibliotecari", ressenyada al Regió 7

La novel·la de Màrius Moneo, recentment presentada a Sagunt, on hi ha guanyat el Premi de Narrativa dins del Certamen Literari d'aquesta ciutat, ha estat una de les novetats més destacades pel que fa al Sant Jordi berguedà. Amb "La mort, a l'ombra del bibliotecari", el de Berga ens proposa un relat que mescla la novel·la negre i alguns tocs d'humor, en un indret tan particular com el costerut poble de Corbera.

Precisament, com a novetat berguedana, ha estat comentada per un historiador d'aquest indret, Albert Rumbo i Soler, a les pàgines del Regio 7, el diari de la Catalunya Central. Anomena l'obra de Màrius Moneo com un llibre "amè, agradós, de verb fàcil i digerible, la qual cosa no vol pas dir mancat de qualitat literària". També hi apunta la combinació entre la capacitat per fer-hi (som)riure i, a l'hora, reflexionar-hi.

En aquesta obra, protagonitzada per un bibliotecari misantrop que ensopega casualment amb un crim en el qual s'acaba veient involucrat, el Màrius situa l'acció a la ciutat de Corbera, una població que malgrat ser imaginària tots els lectors poden identificar fàcilment. La mort, a l'ombra del bibliotecari és un llibre on no sobra ni falta cap mot, un llibre on totes i cadascuna de les paraules han estat posades per algun motiu o altre i amb alguna significació concreta, volguda i intencionada.

La ressenya sencera d'Albert Rumbo es pot llegir tot clicant ací.

dissabte, 12 de maig del 2012

Els referents clàssics del "Vitis vinifera cataloniae"

Els relats de Vicent Palatsí s'han detallat i analitzat des de diverses vessants. La vessant enològica, per exemple, fent referència als vins que hi apareixen i el seu paper dins dels contes. O la vessant eròtica i la seua forma d'expressar-la a través dels personatges. També una vessant territorial, connectada amb la primera, atès que els vins corresponen a les més diverses contrades catalanoparlants: de la Franja a l'Alguer, del Carxe a la Catalunya Nord.

Però, el que és novedós és parlar del "Vitis vinifera cataloniae" des d'una òptica de cultura clàssica, encara que el mateix títol és llatí (el nom científic de la vinya vinícola junt a l'adjectiu català llatinitzat) i la coberta representa un fresc que es va descobrir a Pompeia. Doncs aquesta vessant és la que ha desenvolupat el bloc Biblos, dedicat a buscar, explicar i difondre referents clàssics en les novetats literàries.

Quan tens el llibre a les teves mans el que et crida l’atenció és la portada: una imatge molt sensual, podrien dir eròtica, que et fa obrir els ulls. És el que veig? doncs sí, ens hem de deixar de falsos tabús i mirar i dir les coses pel seu nom: un home i una dona , lleugers de roba i amb tots els seus atributs a l’aire. És un fresc de la ciutat de Pompeia del segle I. trobat a la CASA DELS EPIGRAMES i mostra l’assetjament d’un sàtir no rebutjat per una mènade. Aquí hi tenim un altre referent clàssic importantísim , ja que Pompeia ha estat i serà la font d’informació més important del món antic en tots els aspectes de la vida.

A més de la coberta, el bloc també s'hi fixa en les cites d'autors com Petroni o Apuleu que encapçalen cada relat, relacionades amb les temàtiques de "Vitis vinifera cataloniae". 

divendres, 11 de maig del 2012

La Festa per la Llengua arriba a les Coves de Vinromà

Aquest cap de setmana, el valencià serà el protagonista a les Coves de Vinromà. La vila acull la Festa per la Llengua, una cita que s'emmarca en les Trobades d'Escola Valenciana que cada any mobilitzen milers de xiquets i xiquetes, junt els seus familiars i educadors. En aquest cas, la Festa covarxina aglutina els centres del nord valencià.

El programa de la Festa per la Llengua s'enceta el dissabte a la vesprada:
* 18.30 hores. Teatre en valencià. Margalló Teatre: El florido pensil
Lloc: Casa de la Cultura de les Coves
* 18.30 hores. Contacontes: "El cicle de l'aigua" i "El sastre valent" a càrrec d’Evelyn Garcés, mestra del col·legi públic La Moreria
Lloc: CEIP La Moreria
* 20.30 hores. Presentació del llibre Terra, costum i conflicte: els jutjats de pau i la gestió de disputes al món rural, de Laura Villaplana
Lloc: Església vella de les Coves

Per al diumenge 13 de maig, a partir de les 9 hores, la Plaça d'Espanya bullirà amb les paradetes, tallers, exposicions i actuacions. Entre els estands hi haurà el d'Onada Edicions, on mostrarem les obres dedicades al públic infantil i juvenil.
* 09.00 - 10.00 hores. Muntatge de paradetes. Cercavila de la Colla de dolçainers i tabaleters, i dels capgrossos de les Coves
* 10.00 hores. Obertura dels tallers.
Al llarg del matí gaudirem dels tallers organitzats per les escoles, “ampes” i altres associacions de les nostres comarques.
Exposició dels treballs participants en el concurs de logotips de Maestrat Viu. Col·lectiu en defensa de la llengua i la cultura; a la planta baixa de l’Ajuntament
* 11.30 hores. Actuació de la Banda Juvenil de les Coves i altres actuacions, a l’entaulat
* 12 hores. Visita guiada pel nucli antic de les Coves, a càrrec de Pasqual Boira
* 14 hores. Barbacoa a la cantina de l’AMPA del CEIP La Moreria, de les Coves.
Dinar als bars i restaurants del poble
* 16 hores. Raül Marín, professor de l’UJI, realitzarà un taller-exhibició de robòtica.
La durada del taller s’adaptarà al nombre d'alumnes.
* 17 hores: Actuació del Grup de Danses Juvenil de les Coves i la Colla de Dolçainers i Tabaleters de les Coves. En acabar: Cloenda de la Festa per la Llengua 2012. 

La Festa per la Llengua 2012 està organitzada per l'Ajuntament de les Coves de Vinromà, el CEIP La Moreria, l'AMPA del CEIP La Moreria, Maestrat Viu i Escola Valenciana. Compta amb la col·laboració de l'Obra Social de la Caixa Rural, la Fundació Docent Privada de les Coves, Bankia i la Universitat Jaume I.

dijous, 10 de maig del 2012

El Pont hi va estar a la Fira del Llibre de Castelló


Diversos autors i autores del col·lectiu El Pont van estar presents a la Fira del Llibre de Castelló, on hi van presentar algunes novetats literàries sorgides a les comarques de la Plana, com és el cas de "El regal en la mirada" de Joan-Baptista Campos, "El magma silenciós" de Vicent Pallarés o "Set narracions curtes per a una setmana llarga" de Joan Andrés Sorribes.

Molts d'ells i elles, a més a més, han format part del recull de relats "Un pont sobre el meridià", el primer llibre recopilatori d'El Pont Cooperativa de Lletres.

"Les vertaderes memòries de Salvador Orlan" a L'Espiral-Diari de Balears


Sebastià Bennassar ha entrevistat Miquel López Crespí, qui amb "Les vertaderes memòries de Salvador Orlan" ha abordat la controvertida figura de Llorenç Villalonga durant l'esclat de la Guerra Civil i la seua directa relació amb el falangisme i l'anticatalanisme mallorquí.

La conversa ha estat publicada a L'Espiral, el suplement cultural del Diari de Balears i en ella, López Crespí i Bennassar no només parlen de Villalonga, sinó també de les dificultats editorials en l'àmbit catalanoparlant, que ha conduit a l'autor palmesà a partir en tres trossos la seua deconstrucció del creador de "Bearn o la casa de nines". Aquestes vertaderes memòries són la segona part, i van guanyar el Premi Vila d'Almassora de Narrativa 2011.

El que fascina i sedueix és el fet que és un personatge absolutament camaleònica que s’adapta a tot. Jo crec que no el tract gens malament a la novel·la, simplement he volgut aprofundir psicològicament en la ment d’un home que vol ser escriptor per damunt de tot i que en el moment previ a la Guerra Civil sap que els catalanistes de la Nostra Terra li feien ombra i ell se veu totalment perdut. Molt després arribarà l’operació del catalanisme a través del matrimoni Sales i de Jaume Vidal Alcover i se va ordint un altre Villalonga, se va transformant i conta les seva història les falses memòries de Salvador Orlan. Jo ara explico les vertaderes.

L'entrevista sencera es pot llegir al bloc de Miquel López Crespí.

Olga Besolí parla de la seua literatura a la Fira del Llibre de València

Una de les dues creadores de "Les Contalles de Muniatto", Olga Besolí, hi va acudir a la Fira del Llibre de València per a presentar les seues diverses obres publicades recentment. En aquest vídeo realitzat per l'organització de la Fira ens fa cinc cèntims de "Pols de roses" i de "Muniatto", així com de les seues experiències com a lectora.

dimecres, 9 de maig del 2012

Vídeo de la presentació de "Del bon humor tortosí" al Felip Pedrell

A banda de "La vida tortosina", l'altre llibre ebrenc del qual es va parlar durant Sant Jordi va ser "Del bon humor tortosí", un inèdit de Joan Moreira i Ramos que veu la llum sis dècades després de la mort del reconegut folclorista.

Poc abans de la Diada, l'Auditori Felip Pedrell va recuperar la figura de Moreira en l'acte de presentació del llibre, on hi van intervindre, entre d'altres, en Xavier Aixendri, besnét de l'autor, Ferran Bel, alcalde de Tortosa o l'escriptor Manel Ollé. A més a més, hi van actuar l'Orfeó Tortosí (fundat pel mateix Moreira), la Colla Jove dels Dolçainers de Tortosa o les balladores de Saragatona.

De tot el que es va dir, recordar i escoltar, podem fer cinc cèntims gràcies a aquest resum penjat a Youtube per l'usuari

Dijous i divendres, signatura d'exemplars i passi de vídeos de "La vida tortosina"


Després de l'èxit que va collir al Sant Jordi, l'autor dels dos volums de "La vida tortosina", en Quimo Panisello, ha organitzat un seguit d'activitats per continuar mantenint el contacte amb els lectors i les lectores d'aquesta monografia que ha recuperat una part fonamental de la història més recent de la capital ebrenca.

Així, en Quimo Panisello hi serà el dijous 10 de maig a la llibreria Ebrebooks (de 6 a 8 de la vesprada) i l'endemà divendres 11 a la llibreria La 2 de Viladrich (de 5 a 7 de la vesprada) per signar exemplars.

A més a més, el mateix divendres es projectarà de nou el vídeo que el periodista Oriol Gracià ha realitzat amb testimonis que hi van col·laborar en "La vida tortosina" i que es va mostrar a les presentacions dels dos volums, per Nadal i per Sant Jordi. Els passis seran, primer a les 19.30 a la mateixa Viladrich i més tard, a les 21 hores, a Lo Café dels Amics.

Pep Gimeno "Botifarra" va actuar a Benicarló

El passat divendres, l'Auditori de Benicarló va omplir-se de les cançons i tonades tradicionals del País Valencià amb la prodigiosa veu de Pep Gimeno, el Botifarra, qui, acompanyat dels diversos músics i d'un cantaire del terreny, en Pere Gumbau, va mostrar les composicions del seu disc "Te'n cantaré més de mil".

L'acte va estar organitzat per l'associació cultural Alambor, junt la col·laboració de l'Ajuntament de Benicarló, la Diputació de Castelló, Onada Edicions i l'empresa Pollos Planes.




dimarts, 8 de maig del 2012

El Diario de Mallorca recomana "Les vertaderes memòries de Salvador Orlan"


El llibre de Miquel López Crespí, "Les verdades memòries de Salvador Orlan", és el títol recomanat de la setmana al Diario de Mallorca. 

Com assenyala l'apunt, és la segona part d'una trilogia que es va encetar amb "Una arcàdia feliç" i que suposen la deconstrucció d'un personatge de les lletres mallorquines del segle passat, en Llorenç Villalonga, durant l'esclat de la Guerra Civil.

Un homenatge poètic i un premi literari per recordar Salvador Iborra

 
El proper dia 10 de maig, a les 20.00 hores es farà un homenatge al poeta Salvador Iborra al casal Folch i Torres, Reina Amàlia 31 de Barcelona, amb la participació entre altres de Pau Vinyes -presentació i conductor de l'acte- i dels poetes i amics: Sebastià Bennasar,  Iban Llop, David Castillo, Joan Margarit, Núria Martínez Vernis, Orland Verdú, Ara és Demà...

Així mateix, s'ha convocat el I Premi Salvador Iborra de Poesia en línia. Per veure les bases completes podeu fer clic ací: http://premisalvadoriborra.blogspot.pt/

dilluns, 7 de maig del 2012

Sagunt va acollir la presentació dels guanyadors dels Premis Literaris del 2011

Els autors que van guanyar els darrers Ciutat de Sagunt van presentar les seues obres al públic de la capital morvedrina, en un acte celebrat a la biblioteca Cronista Chabret. El certamen, un dels més prestigiosos de les lletres valencianes des de la seua posada en marxa al 1997 per part de Promoció del Valencià de Sagunt, va reunir a Màrius Moneo, guardonat en Narrativa, Joan Adell, en Poesia i Orland Verdú, en Teatre. Les tres obres estan a les llibreries des de passat novembre, on han tingut una bona rebuda per part dels lectors i les lectores.

Orland Verdú, Joan Adell, l'alcalde de Sagunt, Alfred Castelló, Màrius Moneo i l'edil Davinia Bono. Imatge del Gabinet de Comunicació de l'Ajuntament de Sagunt.

"Tres estrelles Michelin" és el poemari amb el qual Joan Adell (Blanes, 1938) convencia el jurat del XIV Jaume Bru i Vidal, el més veterà de les tres seccions a concurs. Es tracta d'una reflexió al voltant del pas del temps i la nostàlgia.

Mentre, amb "La mort, a l'ombra del bibliotecari", Màrius Moneo (Berga, 1964) ens endinsa en Corbera, un poblet costerut on un crim posarà en complicacions al tímid bibliotecari de la vila. 

Finalment, el més novell dels Premis, el Pepe Alba de Teatre, va recaure en "Diàlegs de Dalt i de Baix", d'Orland Verdú (Petrer, 1982), una obra en quatre escenes on parells de personatges tractaran temes universals com l'amor o el destí.

Els assistents a l'acte van rebre com a obsequi un exemplar de les obres guardonades. A més a més, es va aprofitar des del consistori saguntí per recordar la importància del certamen, que en aquestos moments es troba a l'espera d'anunciar els guanyadors de l'edició del 2012. També s'hi va dedicar un instant a recordar Salvador Iborra, qui va endur-se el Bru i Vidal del 2009 amb "Els cossos oblidats".

Més informació i imatges de l'acte a la pàgina de l'Ajuntament de Sagunt.


Marc Artigau i Berna Blanch presenten a Puçol les obres guardonades amb els Premis Literaris de la vila

Marc Artigau, Berna Blanch i Merche Sanchis, batllesa de Puçol. Fotografia de l'Ajuntament de Puçol: www.pucol.es

La Casa de la Cultura de Puçol va rebre els guanyadors de la darrera edició del Certamen Literari Vila de Puçol, un dels més consolidats de les lletres valencianes. Marc Artigau, en poesia i Berna Blanch, en narrativa, van presentar les seues obres, que des de passat març es poden trobar a les llibreries.

Marc Artigau (Barcelona, 1984) s'hi va imposar en la vessant poètica amb "Desterrats", una obra concebuda per a detindre's, avançar o recular entre els versos, per tal de descobrir-hi elements més enllà d'una primera lectura. Amb el Vila de Puçol, Artigau continua sumant reconeixements a la seua curta però premiada carrera, tant en poesia com en teatre.

Per la seua banda, Berna Blanch (Catarroja, 1967) hi va presentar "Apunts d'altres mons", un relat de ciència-ficció que ens narra les experiències d'un home que hi pateix profundes al·lucinacions que el conduiran a una doble existència, a través de la qual hi mostrarà espais i personatges d'enfora els límits humans. En la seua primera novel·la, Blanch aposta per un gènere poc explorat dins les lletres valencianes. Es dona la curiositat que el catarrogí ja hi va endur-se el Josep Maria Ribelles Vila de Puçol de Poesia fa deu anys, al 2002.

Més informació sobre l'acte del lliurament dels Premis a la pàgina web de l'Ajuntament de Puçol, en un article escrit per Manel Alonso.

"Miquel López Crespí replica a Villalonga". Article de Raphel Pherrer

Revisitar la figura històrica de Llorenç Villalonga. Aquest és l'objectiu de Miquel López Crespí amb la seua trilogia, de la qual ha publicat enguany la segona part, "Les vertaderes memòries de Salvador Orlan", Premi Vila d'Almassora de Narrativa 2011. El palmesà retorna als anys de la Guerra Cívil i "se centra en l'autor de Bearn i el considera una de les pedres angulars del feixisme mallorquí i també 'digne representant d'un món de professionals de classe mitjana amb somnis d'aristocràcia'", tal i com recull l'article que el polifacètic Raphel Pherrer li ha dedicat al Diari de Balears.

Com bé expressa el títol del text, López Crespí "replica a Villalonga" i el mostra com un personatge carregat de contradiccions, tant a l'apartat literari com humà, feroç anticatalanista i actiu falangista en els temps de República i primers moments de la Guerra Cívil, però que posteriorment, quan es aclamat per Bearn a Catalunya, "falsejava i dissimulava tan bé com podria el seu passat reaccionari", com fa al llibres Les falses memòries de Salvador Orlan (1967), que López Crespí contraposa amb la seua darrera obra.

Polèmica

Com el mateix López Crespí hi reconeix a l'article de Pherrer, aquest abordament sobre Llorenç Villalonga "aixecarà polèmica" entre els sectors que minimitzen el paper falangista i anticatalà de l'autor de Bearn. L'article sencer es pot llegir tot seguit.


divendres, 4 de maig del 2012

Aquesta vesprada es presenten els premiats amb els Vila de Puçol

La Casa de la Cultura de Puçol acull, avui divendres a les 22.30 hores, la presentació de les obres guardonades en la darrere edició del Certamen Literari Vila de Puçol.

Els premiats han estat "Apunts d'altres mons", de Berna Blanch, qui es va endur l'apartat de Narrativa, un reconeixement que arriba a la seua vint-i-setena edició, cosa que el converteix en un dels més consolidats de les lletres valencianes.

Quant a la versió de Poesia, el 15é Premi Josep Ribelles va anar cap l'autor barceloní Marc Artigau i el seu poemari "Desterrats". 

Ambdues obres es van editar el passat mes de març, data des de la qual ja es poden trobar a les llibreries. La presentació de les obres guardonades amb els Vila de Puçol es tancarà amb l'actuació del grup teatral Ju Ja!

"Ara, Estellés" es va presentar a la Fira del Llibre de València

Estellés hi va retornar, per uns instants, a la Fira del Llibre de València. Quatre autors i autores, Carme Alonso, Francesc Delcastillo, Òscar Coll i Pepa Àlvarez, hi presentaven "Ara, Estellés. 12 poemes, 12 cançons a Benicarló", un original estudi dedicat tant a l'obra com a la vida del poeta de Burjassot, adreçat especialment a alumnes de secundària i batxillerat i que es completa amb un CD on Ximo Caffarena versiona dotze rimes estellesianes amb diversos estils tradicionals valencians.

D'aquesta presentació al Jardí de Vivers es va fer ressò Las Províncias, que a l'endemà publicava una senzilla crònica, dins de l'article "Los clásicos valencianos acuden a la Fira del Llibre", signat per C. Velasco, i en el que expressava la vigència i l'auge d'estudis, edicions i monografies al voltant dels grans autors nostrats, com Blasco Ibáñez, Joan Fuster, Ausiàs March i el mateix Vicent Andrés Estellés.

"Los jardines de Viveros acogieron ayer la presentación de 'Ara, Estellés' de Onada Edicions justo cuando 2012 se ha proclamado como el Año Estellés. El libro recoge doce poemas con los que se pretende hacer llegar la voz de Vicente Andrés Estellés, que fue redactor jefe de LAS PROVINCIAS, sin ningún tipo de prejuicio. El volumen, orientado a estudiantes de Bachillerato, aborda algunos de los temas esenciales en la trayectoria del poeta de Burjassot (compromiso cívico, amor, cotidianidad, muerte...). Además, la publicación va acompañada de un cedé con canciones inspiradas en los poemas de Estellés", recollia l'article respecte la presentació de "Ara, Estellés". La resta del text es pot llegir tot clicant ací.


Quimo Panisello, entrevistat al Més Ebre

L'autor de "La vida tortosina" ha estat entrevistat en el número del 4 de maig de la revista Més Ebre, dins l'espai que Michel Viñas dedica al "Crac de la setmana", persones que han reeixit en algun aspecte dins de les comarques ebrenques. En aquest cas, la conversa amb Panisello s'hi suma al reconeixement que l'autor de la monografia ha obtingut darrerament arran del seu èxit doble, atès que tant el segon volum com la reedició del primer volum han estat els més venuts a Sant Jordi a Tortosa.

L'origen del projecte

Viñas i Panisello comencen l'entrevista amb la gènesi de "La vida tortosina", que es remunta a deu anys enrere, quan hi va trobar un roll d'etiquetes mentre hi feien obres a la casa del seu besavi. "Crec que en el fons és el que m’impulsa a fer aquesta obra, que sols vol recollir el dia a dia de tota una generació (la de mons pares) per transmetre-la a les posteriors generacions, com la de les meues filles".

D'aquesta manera es va encetar una minuciosa recerca del que va ser una època, entre 1939 i 1979, a la capital ebrenca, recordant els comerços, entitats, indústries, personatges, etc. a partir d'una bona quantitat de material gràfic recuperat d'aquest període i que ha donat peu a un llibre de més de 700 pàgines, dividit en dues parts. Tot i això, l'autor ha assenyalat la possibilitat d'ampliar-lo: "estic sopesant la idea de fer un tercer volum de La vida tortosina per al pròxim Sant Jordi".

"Els lectors trobaran mitjançant una gran profusió d’imatges de tot tipus, la història de les persones, que dia a dia, amb tot el seu esforç, van reconstruir una Tortosa destrossada per la guerra. Trobaran botigues o comerços que han conegut o dels quals n’han sentit a parlar".

L'entrevista completa a Més Ebre es pot llegir tot seguit.


dijous, 3 de maig del 2012

L'Alba hi va ser present a la 2a Trobada Europea de Famílies LGTB

El passat cap de setmana, Lloret de Mar (Selva) va acollir la 2a Trobada Europea de Famílies LGTB, un punt d'encontre per posar sobre la taula la situació actual, arreu del continent, de les famílies de tipus homoparentals.

Hi van prendre part al voltant de 230 famílies de 23 països diferents, que van gaudir d'una completa programació de conferències, taules rodones, tallers infantils, debats, excursions, etc. Entre aquestes activitats hi havia mostra de la literatura que aborda el tema homoparental, i ací hi havia l'Alba, la protagonista d'unes Contalles que mostren a xiquets i xiquetes de qualsevol model de família, com de normal és el dia a dia d'Alba, el seu germà i les seues dues mares. Són obra de les docents Katy Pallàs i Mara Cebrián i ja compta amb quatre títols: "L'Alba té", "L'Alba juga", "L'Alba aprén" i "L'Alba somia", aquestos dos darrers publicats la passada tardor.

Justament, una de les autores, Katy Pallàs és mare lesbiana i activista en les reivindicacions com la que s'ha dut a terme a Lloret, fins el punt que ha estat nomenada presidenta a la nova Xarxa Europea de Famílies LGTB. 
Per a fer cinc cèntims de la Trobada, s'hi pot fer clic en aquesta notícia de Nova Ràdio Lloret.

Sagunt celebra demà l'acte de presentació de les obres guanyadores al 2011

Després d'haver-se ajornat en diverses ocasions, finalment, demà al vespre es presentaran els Premis Literaris Ciutat de Sagunt 2011, amb la presència dels tres guanyadors: Joan Adell en poesia per "Tres estrelles Michelin", Orland Verdú en teatre per "Diàlegs de Dalt i de Baix" i Màrius Moneo en narrativa per "La mort, a l'ombra del bibliotecari".

L'acte serà a la Biblioteca Pública Municipal de Sagunt, ubicada a la plaça del Cronista Chabret, a partir de les 20 hores. Des de l'organització es recorda, a més a més, que entre els assistents s'hi obsequiarà amb un exemplar de les obres presentades, dedicades pels autors, que tot i residir a Catalunya, hi acudiran a la capital del Camp de Morvedre.


Aquesta edició del 2011 es va resoldre fa gairebé un any, quan es va fer públic els noms dels guardonats. Uns mesos després, al novembre, van arribar a les prestatgeries aquestos tres volums. Just en eixe moment estava previst la presentació, però per diversos motius, l'esdeveniment s va haver d'ajornar uns mesos, fins la data de demà, de manera que es dona el cas que ha coincidit amb l'edició del 2012, la qual està en vies de resoldre els guanyadors.

Les tres obres

"Tres estrelles Michelin" és el poemari de Joan Adell. L'autor de Blanes parla sobre la nostàlgia i el pas del temps. Per la seua banda, Orland Verdú continua a Sagunt una sèrie de presentacions del "Diàlegs de Dalt i de Baix", després d'acudir a les Fires de València i Petrer, la seua localitat. Hi acudeix amb una dramatúrgia que explora temes universals a base de quatre diàlegs.

Finalment, amb "La mort, a l'ombra del bibliotecari", el berguedà Màrius Moneo proposa una novel·la de misteri, amb tocs d'humor, protagonitzada per l'Artemi Boix, un peculiar bibliotecari d'una vila no menys peculiar, Corbera.