Ihan niin nopeasti en päässyt arpomaan kuin oli tarkoitus, mutta homma on nyt hoidettu :)
Ensin siihen oikeaan vastaukseen.
Tonavan rannalla on neljä pääkaupunkia: Wien, Bratislava, Belgrad ja Budapest. Vinkkien piti olla sen verran selkeät, että se oikea -eli Belgrad- löytyisi helposti.
Olin neljän päivän työreissussa Belgradissa Serbian pääkaupungissa. Kovin paljoa en ehtinyt tutustumaan Belgradiin, mutta pintaraapaisuni perusteella Belgrad oli positiivinen yllätys. Keskustassa on mukavan näköistä arkkitehtuuria, kävelykatu jonka varrella on paljon kauppoja (hintataso jäi tsekkaamatta), vanha linnoitus jolta on komeat näkymät Tonavalle ja kesäisin varmasti hurmaava ravintolakatu. Ihmiset puhuvat englantia hyvin ja ovat ystävällisiä. Sain taksikuskilta maksamisen jälkeen katsauksen Serbian historiaan ja karttaan merkityt tärkeimmät nähtävyydet -eikä hintakaan ollut triplattu.
Pidin paikallisesta ruuasta. Se on vähän raskaamman ja lihaisamman sorttista, mutta erityisesti tykästyin lisäkkeeseen salad Soptska, jossa oli tomaattia, kirpakkaa sipulinvartta, välillä paprikaa, salaattia ja paikalista pehmeää vuohenjuustoa muruina. Lämpimien ruokien kastikevaihtoehtona oli usein metsäsienikastiketta ja ne olivat aina hyviä. Matkassa mukana oli brittimies, joka varmasti sanoisi, että ihan karmeaa ruokaa. Meidän tilauslogiikan erona oli se, että minä mainitsin ainoastaan raaka-aineen jota haluaisin ja annoin tarjoilijan suosittaa. Hän valitsi annoksen. Yritin kerran tosissani vaihtaa annoksia hänen kanssaan, mutta ei herrasmies pystynyt.
Kerroin pitäväni sienistä ja haluavani syödä jotain paikallista. Tarjoilija suositteli sahramirisottoa sienillä ja kanalla. Epäilin ruuan serbialaisuutta, jolloin tarjoilija totesi, että italialaiset eivät ymmärrä laittaa siihen tarpeeksi voita ja kermaa - serbit kyllä ;) (tämän kun tekee masterchefissä, niin Sikke Sumari pyörtyy)
Paikallinen lihavarras. Maukkain oli pekoniin kääritty maksa.
Ruuan suhteen paikallinen hintataso oli edullinen. Ravintolassa syöminen ei välttämättä ole pelkästään mukava kokemus. Serbian tupakointilainsäädäntö on varsin väljä. Monissa ravintoloissa saa polttaa missä vaan, osassa on erikseen tupakkapuoli. Ravintolat saattavat olla todella savuisia. Olipas varsin kurja aamiainen ketjupolttajan vieressä :(
Tunnettu ravintolakatu Skadarlija
Taksikuskin Serbian historia katsauksen jälkeen piti hiukan googletella lisää historiasta. Minulta on historian tunneillä jäänyt Serbian kuningaskunta täysin väliin, samoin kuin se, että ensimmäinen maailman sota alkoi Serbiasta.
Tässä pieni historia kertaukseni:
Ensimmäinen Serbien valtio on muodostettu 900-luvulla. Nemanjic-suvun valtakunta perustettiin 1100-luvulla. 1300-luvulla Serbian kuningaskunta hallitsi aluetta Tonavalta Kreikkaan saakka. 1300-luvun loppupuolella Serbian valloittivat turkkilaiset ottomaanit. Seuraavat 300 vuotta Serbia oli osa Turkkia ja vaikutukset näkyvät vieläkin selkeimmin eteläosassa maata. Ajanjakson aikana serbit levittyivät asumaan myös Kroatiaan. Seuraava valloittaja oli 1600-luvun lopulla Itävalta. Osa Turkilta vallatusta Serbiasta liitettiin Itävalta-Unkariin.
Belgradin linnoitus iltavalaistuksessa
Serbian itsenäistymispyrkimykset alkoivat 1800-luvun alkupuolella ja Serbiasta tuli itsenäinen ruhtinaskunta Ottomaanien alaisuudessa. Suhteet Itävaltaan heikkenivät ja Itävalta liitti Bosnian itselleen ja painosti Serbiaa luopumaan Albanian alueesta ja pääsystä Välimerelle. Ensimmäinen maailmansota alkoi 1914 Sarajevon laukauksista, serbinationalisti salamurhasi Itävallan kruununprinssin, jonka jälkeen Itävalta miehitti Serbian. Ensimmäisen maailman sodan aikana noin puolet Serbian miehistä sai surmansa.
Ensimmäisen maailmansodan jälkeen 1918 muodostui serbien, kroaattien ja sloveenien kuningaskunta. Serbit miehittivät hallintopaikat ja kuningaskunta natisi liitoksissaan alusta pitäen. Toisessa maailman sodassa Saksa ja Italia miehittivät kuningaskunnan. Sodan jälkeen kuningaskunnasta muodostui Jugoslavia, johon liittyi myös Hertzegovina, Bosnia ja Montenegro. Vallan tasaisesta jakamispyrkimyksestä huolimatta kommunistiserbit johtivat Jugoslaviaa Titon kuolemaan 1980 saakka. Sen jälkeen maata repi voimakkaat nationaliset voimat.
91-92 Jugoslaviasta itsenäistyi Slovenia, Kroatia, Bosnia-Hetzegovina ja Makedonia. Bosnian sota käytiin 92-95 serbien, kroattien ja Bosnian muslimien välillä. Se oli minusta ainakin varsin sekava sota, jota leimasivat julmat etniset puhdistukset ja siiviliväestön terrori. Tutuksi tuli ihmiskilvet, kun serbit ottivat YK-joukkoja panttivangeiksi ja laittoivat heitä NATOn pommitamiin kohteisiin. Ilmeisesti alkuunpaneva voima oli Serbian presidentti Slobodan Milosevits, joka halusi yhdistää serbitilkut isoksi alueeksi ja tyhjentää alueen muista kansallisuuksista. Hänet myös tuomittiin Haagin sotasyyllisyys oikeudenkäynnissä siviilien murhista. Bosnian sodan päättymisen jälkeen Serbia taisteli vielä itsenäisyyteen pyrkivästä Kosovosta, kunnes Nato miehitti Kosovon. Sodastakin juttelin taksikuskin kanssa, joka oli vaisu Bosnian sodasta. Mutta Kosovo - Serbian kuningas on asunut Kosovossa ja Serbian sydän on kosovolainen.
Skadarlijan ravintoloissa on paikallista, akustista musiikkia
Sitten vihdoinkin siihen kiinnostavampaan asiaan, eli kenet huulet kiiltelevät eniten.
Arvonnan voittajan arvoin random number generaattorilla. Arpa onni suosi kommentia numero 5, jonka jätti Bellis. Onneksi olkoon! Bellis laita yhteystietosi minulle (
pikkukepponen (at) live.com).
Veikkaisin, että kyseessä on Belgrad.
Eksyin blogiisi ensimmäisen kerran joskus viime syksynä. Inhoan kännykällä viestien piperrystä, joten kovin laiska olen ollut kommentoimaan. Blogisi on kaikessa elämän makuisuudessaan ollut hykerryttävä tuttavuus ja kuuluukin vakiblogeihini, joita lueskelen bussissa matkalla töihin.