UA-50457385-1

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Mελισσοκομικό Sex


 Τι λέει?

 Γουστάρετε τίτλο ανάρτησης?

 Σας έπιασε αμέσως το βλέμμα ε?

 Χα χα χα.

 Ναι, ναι, ξέρω!

 Και όμως αυτή δεν είναι μια ανάρτηση Clickbite (αναρτήσεις με εντυπωσιακούς τίτλους που δεν έχουν καμία σχέση με την ίδια ανάρτηση μόνο και μόνο για να κερδίσουν Click και επισκεψιμότητα) αλλά πραγματικά είναι μια ανάρτηση που συνδυάζει την μελισσοκομία και το Sex!

 Και όχι αγενέστατα πλάσματα! Δεν είναι μια ακόμα ανάρτηση όπου ο Αρκούδας θα σας λέει πως ξεπατώνεται στην δουλειά μέσα στο μελισσοκομείο "Και σήμερα γαμηθήκαμε στην δουλειά!!!" χα χα χα.

 Σήμερα θα σας παρουσιάζω ένα μικρό ιπτάμενο πλασματάκι (Υμενόπτερο, 6 Πόδια, Μαλλιαρό, ένας άμεσος οδηγός στο να αναγνωρίζετε τις μέλισσες όλων των ειδών - μάλλον! Χα χα χα-) που συχνά πυκνά αποτελεί αντικείμενο της προσοχής μου.

 Και αυτό είναι η Ξυλουργός Μέλισσα (Xylocopa Violacea - Carpenter Bee) ένα μοναχικό είδος μέλισσας (υπάρχουν και μερικά υποείδη - από τα 500 περίπου- αυτής της μέλισσας που είναι ημι-κοινωνικά και σχηματίζουν μικρές αποικίες -μάνες με κόρες, υποείδη που έχουν αυτή την συμπεριφορά είναι τα Xylocopa Sulcatipes και Xylocopa Nasalis-) που φωλιάζει σε τρύπες και στοές από νεκρό ξύλο (από εδώ βγαίνει και η ονομασία τους), ή καλάμια. Μαύρη στο χρώμα (μερικές έχουν και λευκά ή κίτρινα σημάδια  επάνω τους) και υπερμεγέθης σε σχέση με την Μελιτοφόρο Μέλισσα (Apis Mellifera). Δεν είναι επιθετική εκτός και αν προκληθεί (κεντρίζουν τα Θηλυκά). Γεννά τα αυγά της μέσα στις στοές του νεκρού ξύλου όπου και δίνει σε κάθε μία λάρβα από μια ποσότητα γύρης για να αναπτυχθεί. Κατά την διάρκεια του χειμώνα πέφτουν σε χειμερία νάρκη τα ενήλικα μέσα στις στοές των ξύλων, όπου βγαίνουν κατά την μέση της άνοιξης.


ΠΗΓΕΣ

Xylocopa Violacea

Carpenter Bee


 Και εδώ έχουμε ένα εκπρόσωπο του είδους που είχε μπει κρυφά στο μελισσοκομικό μου εργαστήριο (η μυρουδιά του κεριού? Του μελιού? Της πρόπολής? Ποιος ξέρει τι το τράβηξε) όπου κουρασμένο από το να προσπαθεί να ξεφύγει χτυπώντας τα τζάμια έκατσε να ξαποστάσει λίγο δίνοντας μου την ευκαιρία να βγάλω αρκετές κοντινές (και υπερβολικά κοντινές!) φωτογραφίες του πριν το αφήσω να φύγει. 


 Εντυπωσιακά τα φτερά του που ιριδίζουν καθώς αλλάζεις γωνία παρατήρησης.


 Και σκόνη επάνω στο τρίχωμα του εξαντλημένου μαχητή (πρέπει να προσπαθούσε πολλές ώρες να βγει έξω πριν παραδοθεί αποκαμωμένο στην εξάντληση και μου χαρίσει την μοναδική ευκαιρία να το φωτογραφίσω σε τόσο κοντινές λήψεις). 


 Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια οι δύο μικρές τρύπες που έχει στα μπροστινά φτερά του υποθέτω το βοηθούν στον έλεγχο της πτήσης του (ή μπορεί να είναι κάτι σαν βαλβίδα εκτόνωσης του αέρα που πιέζουν τα φτερά του κατά την πτήση, ή ακόμα και ένα όργανο για να μετρά τον ρυθμό με το οποίο κινεί τα φτερά του, ένας εντομολόγος είναι πολύ πιο κατάλληλος για να απαντήσει σχετικά με τον ρόλο τους).


 Και τώρα που γνωρίσαμε τον πρωταγωνιστή αυτής της μελισσοιστορίας καιρός να πάμε και να δικαιολογήσουμε τον τίτλο της ανάρτησης. 

 Πέρσι στα τέλη του Μάρτη (συγκεκριμένα στις 30/03/2016) και ενώ έκοβα βόλτες στον κήπο του σπιτιού μου, ξαφνικά πέρασαν από μπροστά μου 3-4 ξυλουργοί μέλισσες που πετούσαν υπερβολικά κοντά το ένα με το άλλο (ο ένας με τον άλλον? Είναι δόκιμο να χρησιμοποιηθεί σε αυτή την περίπτωση το αρσενικό γένος στην περιγραφή ενώ στο σύνολο που αναφέρεται υπάρχουν και θηλυκά?). 

 Αμέσως μου ήρθε στο μυαλό μου η γαμήλια πτήση της βασίλισσας μέλισσας στους χώρους σύζευξης με τους κηφήνες, και την γονιμοποίηση της από αυτούς κατά την διάρκεια της πτήσης της. Φυσικά και εδώ είχαμε κάτι παρόμοιο (φυσικά δεν ξέρω αν ο όρος "Κηφήνας" είναι δόκιμος στις μοναχικές μέλισσες! Δεν υπάρχει σε αυτές αντίστοιχη διαφοροποίηση ανάλογά τα καθήκοντα και το φύλο όπως στις κοινωνικές μέλισσες. Επίσης δεν γνωρίζω αν κατά την τελετή γονιμοποίησης και στα αρσενικά αυτού του είδους αποκόπτονται τα γενετικά όργανα και μένουν στο θηλυκό όπως με τις Apis Mellifera -Με αποτέλεσμα οι κηφήνες μετά την σύζευξη να πεθαίνουν!-). 

 Ένα θηλυκό (γιατί σε οποιοδήποτε είδος που δεν είναι θηλαστικό χρησιμοποιούμε την λέξη "Θηλυκό" στα Ελληνικά για να ορίσουμε το ένα φύλο από αυτό το είδος, ενώ δεν διαθέτει θηλές? Τι είπε πάλι ο Άνθρωπας!!!!Μα που αλλού εκτός από του Αρκούδα το μαγαζί θα ακούτε τέτοιες απορίες θα ήθελα να ξέρω? Χα χα χα) του είδους πολιορκιώταν από μερικά αρσενικά του είδους που προσπαθούσαν να την γονιμοποιήσουν, και όλο αυτό γίνονταν μπροστά στα μάτια μου (κάτι τέτοιο δεν το έχω παρατηρήσει ακόμα με τις Apis Mellifera, μια που οι χώροι σύζευξης τους μπορεί να είναι μερικά χιλιόμετρα μακρυά από τα μελισσοκομεία)!

 Τελικά το θηλυκό και ένα από τα αρσενικά ήρθαν σε επαφή (καθώς τα κυνηγούσα εγώ με το κινητό για να τα φωτογραφίσω χα χα χα) και προσγειώθηκαν στην ανθισμένη κερασιά του κήπου, και μου έδωσαν μια τέλεια ευκαιρία για φωτογραφίες αυτής της ιδιαίτερης στιγμής τους.    


 Νιώθοντας ως διαειδικός (πως λέμε διαφυλετικός? Ε το ίδιο πράγμα όσο αφορά τα είδη χα χα χα) ηδονοβλεψίας συνεχίζω να τραβώ αβέρτα φωτογραφίες από αυτό το σπάνιο θέαμα.


 Τι κοινό έχει το Nasional Geografic, το Playboy, και ο Αρκούδας? 

 Και τα τρία θα σας πάνε σε μέρη που δεν θα επισκεφτείτε ποτέ!!!!

 Χα χα χα.


 Και μια τελευταία φωτογραφία από αυτόν τον χορό καθώς αλλάζουν διαρκώς σημεία οι δύο εραστές (αφού έχουν και ένα παπαράτσι πάνω από το κεφάλι τους χα χα χα) μέσα στο κήπο λίγο πριν απομακρυνθούν γοργά μακρυά από μένα.

 Ένα σπάνιο θέαμα που έμελλε σε μένα να το αποτυπώσω φωτογραφικά.


 Αυτό φυσικά νόμιζα μέχρι φέτος στις αρχές Απρίλη (συγκεκριμένα στις 02/04/2017) όπου ξανάπεσα στο ίδιο θέαμα μέσα στο κήπο μας!!! 

 Προφανέστατα είτε αποτελεί χώρο σύζευξης ο κήπος μας για τις μέλισσες ξυλουργούς (ο ένας τρόπος σύζευξης αυτού του είδους είναι παρόμοιος με τις Apis Meliffera σε χώρους σύζευξης και τα αρσενικά να ακολουθούν τις φερομόνες των θηλυκών), είτε υπάρχουν πολλές φωλιές με θηλυκά στον κήπο μας και τις ενεδρεύουν τα αρσενικά εκεί για να τις γονιμοποιήσουν (ο δεύτερος τρόπος αναπαραγωγής που έχουν μερικά υποείδη αυτού του είδους). 

 Οπότε εδώ πέτυχα στην συκιά του κήπου μας ένα θυλικό και δύο αρσενικά να προσπαθούν να την γονιμοποιήσουν ταυτόχρονα!!!

 Και είναι απίστευτο το ότι ενώ οι καιρικές συνθήκες ανάμεσα στις δύο χρονιές διέφεραν τρομερά (πέρσι ο χειμώνας ήταν θερμός και ήπιος, φέτος ο χειμώνας ήταν ψυχρότατος και δριμύς) ωστόσο σχεδόν στις ίδιες ημερομηνίες έχουμε τον γαμήλιο ταξίδι σε αυτό το είδος (Υπόθεση εδώ: Η διάρκεια της ημέρας μήπως είναι που καθορίζει το γαμήλιο ταξίδι αναπαραγωγής και όχι η θερμοκρασία ή οι καιρικές συνθήκες? Τροφή για σκέψη αυτό). 

 Και φυσικά ο καλός ο Παπαράτσι ποτέ δεν χάνει ευκαιρία για φωτογραφίες!!!

 Χα χα χα.


 Και η απάντηση είναι ναι, αν αναρωτιέστε αν έχω υλικό παλιότερων χρονών στο εκτεταμένο αρχείο μου που το χρησιμοποιώ για να δημιουργήσω αναρτήσεις με που θα παρουσιαστεί νέο υλικό που θα το συνοδεύσει! Δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες, και υλικό σε κείμενα, που βρίσκεται διαρκώς σε αναμονή μέχρι να ολοκληρωθεί και να δημιουργηθεί μια πρωτότυπη ανάρτηση.


 Τι έχουμε εδώ Μπαλούρδε παιδί μου?

 Παράξενα πράγματα αυτά κύριε Διοικητά!!! Ανωμαλίες!!! Και του διαόλου πράγματα!!!

 Χα χα χα.

 Πόσο προβλέψιμα είναι τελικά τα αρσενικά όλων των ειδών, και πόσο εύκολα κατευθυνόμενα από τα θηλυκά!!! Και μετά θέλουμε και να λέμε ότι είμαστε και το "ισχυρό" φύλο!!! Λακαμάς και μόνο το κάθε αρσενικό!!! Χα χα χα. Με αυτή την τρομερή επιστημονική ανακάλυψη-βόμβα τελειώνει και αυτή η ανάρτηση παίδες.

 Μέχρι την επόμενη ανάρτηση............


 Adios Amigos Locos





Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 25/5/2017


Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Λιώνοντας απολεπίσματα, μετρήσεις, μεθοδολογία, αποτελέσματα, συμπεράσματα


 Σήμερα παίδες σας έχω μια ανάρτηση που την ετοιμάζω για πολύ καιρό και την έχω υποσχεθεί σε αρκετούς, καθώς και στον εαυτό μου. 

 Παρόλο που σήμερα ήταν μια δύσκολη ημέρα στο μελισσοκομείο μου, ελέγχοντας για γόνους παραφυάδες, ταΐζοντας, σημαδεύοντας, προσθέτοντας φύλλα κερήθρας όπου χρειάζονταν (όταν έχεις τριψήφιο αριθμό παραφυάδων το να γίνουν όλα τα παραπάνω σε μια μέρα σημαίνει ένα τεράστιο όγκο εργασίας), και για ακόμα μια φορά με λύγισε η απελπισία του συνδυασμού θερμοπληξίας - υπογλυκαιμίας (το χειρότερο συναίσθημα ποτέ! Σε χτυπά σαν βαριοπούλα και σου προκαλεί τέτοια αδυναμία και απελπισία που σου έρχεται να κλαις - και κλαις!-) ωστόσο θα κάτσω τις επόμενες ώρες να την γράψω για να σας την παρουσιάσω σήμερα, μια που έρχεται μια πολύ δύσκολη εβδομάδα πριν από το παλιούρι με μετακινήσεις και πλήρεις ελέγχους κάθε μέρα, που αν όλα πάνε καλά θα οδηγηθούμε πολύ σύντομα σε τρύγους. Οπότε είναι δεδομένο ότι θα με χάσετε για τις επόμενες μέρες (και μόνο θα απαντήσω σε μερικά ερωτήματα που μου έχουν γίνει από μελισσοκόμους σε αυτό το διάστημα). Οπότε ας σας αφήσω μια βαρβάτη ανάρτηση για να την μελετήσετε με την ησυχία σας.

 Αντικείμενο αυτής της ανάρτησης είναι μια παλιά μου απορία προς τον δάσκαλο μου (ο δάσκαλος μου είναι ένας πραγματικός δάσκαλος-μελισσοκόμος που μου έδειξε πράγματα πάνω στην κυψέλη, και όχι κανένας τηλεπροφήτης ή κανένα διαδικτυακό ξεσηκωμένο ψώνιο! Να τα διευκρινίζουμε αυτά τα πράγματα που και που ε! Χα χα χα) η οποία ήταν η εξής "Δάσκαλε στα απολεπίσματα πόσο είναι το ποσό κεριού και πόσο το ποσό του μελιού? Δηλαδή σε ένα κιλό απολεπίσματα τι ποσοστό είναι κερί και τι ποσοστό είναι μέλι?". 

 Δυστυχώς ο δάσκαλος μου όπως και οι περισσότεροι από τους παλιούς μελισσοκόμους έχουν μια Fuzzy Logic στις απαντήσεις τους και μου απαντούσε ως εξής "Ε δεν έχει πολύ κερί στα απολεπίσματα", "Οκ! Τότε θα έχει πολύ μέλι στα απολεπίσματα!", και η απάντηση του σε αυτή την επισήμανση μου ήταν "Α!!! Δεν έχει και πολύ μέλι στα απολεπίσματα!!!" Και μετά από αυτή την ανταπάντηση καθόμουν και τον κοιτούσα σαν να ήταν εξωγήινος πριν εκραγώ ουρλιάζοντας "Δεν έχει πολύ κερί! Δεν έχει πολύ μέλι! Τι στο διάολο συμβαίνει? Η αρχή διατήρησης της Ύλης δεν ισχύει στα απολεπίσματα? Εξατμίζεται όλη αυτή η μάζα και δεν δίνει ούτε κερί, αλλά ούτε και μέλι?".

 Δυστυχώς το να μιλούν χωρίς αριθμητικά δεδομένα οι Έλληνες είναι μια πολύ κακή συνήθεια τους (ιδίως στους μελισσοκόμους!!! Χα χα χα) με αποτέλεσμα και το επίπεδο των συζητήσεων πολλές φορές με αυτούς τους όρους να μην είναι υψηλό (συγκεκριμένα εγώ όταν κάποιος μου μιλά στα κουτουρού χωρίς αριθμητικά δεδομένα εκεί που θα έπρεπε να ήταν ο πρωταγωνιστής της συζήτησης αυτά τον παίρνω για διανοητικά καθυστερημένο!!! Χα χα χα. Χωρίς παρεξήγηση μάγκες μου αλλά αυτή την εντύπωση κάποιοι μου δίνουν!!! Ο μόνος λόγος που δεν πήρε και τον δάσκαλο μου η μπάλα ήταν ότι τον έχω δει σε δράση και μόνο για βλάκας δεν μου φαίνεται. Προσοχή όμως σε αυτή την επισήμανση!! Τον δάσκαλο μου τον έχω δει σε δράση, και λέω "οκ αυτός δεν είναι διανοητικά καθυστερημένος!" όταν δεν μιλά με αριθμητικά δεδομένα! Οκ? Οκ! Ναι αλλά εσάς δεν σας έχω δει στην δράση για να την βγάλετε καθαρή αν κάνετε το ίδιο λάθος!!! Στα υπόψη και αυτό! Χα χα χα).

 Και για να λύσω για μια και καλή αυτή την απορία μου αποφάσισα να κάνω την απαραίτητη έρευνα και μετρήσεις πάνω στα δικά μου τα απολεπίσματα για να έχω την απάντηση μου και τα συμπεράσματα μου μια και καλή, και μάλιστα με αριθμητικά δεδομένα για να μην βρεθεί ποτέ κανένα κωλοπαίδι σαν και μένα και να πει "Καλά ο αρκούδας μάλλον την έχει και αυτός την νοητική του υστέρηση σαν όλους τους άλλους τους μελισσοκόμους!!!" χα χα χα.

 Μερικές διευκρινήσεις πρώτα από όλα για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. 

 Α/ απολεπίζω κυρίως με μελισσοκομική πιρούνα και όχι με μελισσοκομικό μαχαίρι (αν και κάποιοι τενεκέδες με απολεπίσματα έχουν γίνει σε τρύγους που χρησιμοποίησα κυρίως μελισσοκομικό μαχαίρι ατμού) οπότε εξ ορισμού τα απολεπίσματα μου έχουν μικρότερη ποσότητα κεριού από κάποιον που χρησιμοποιεί μόνο μελισσοκομικό μαχαίρι (το μαχαίρι "σφάζει" περισσότερο την κερήθρα και αφαιρεί περισσότερο κερί από την πιρούνα! Ναι, ναι, το ξέρω εδώ και χρόνια ότι έτσι φαρδαίνουν τα πλαίσια χρονιά με την χρονιά με την πιρούνα, μου το έχει ήδη διδάξει ο δάσκαλος μου και ήδη παίρνω στους τρύγους μου πιο βαθιά το κερί με την πιρούνα! Βλέπετε οι άνθρωποι δεν είναι μπαμπουίνοι για να πηγαίνουν σαν γιουρούκια με ένα μοτίβο συμπεριφοράς, βλέπουν, ακούν, αναλύουν και προσαρμόζουν δράσεις και συμπεριφορές, Το παραπάνω πάει σε ένα "όψιμο" διδάσκαλο που θεώρησε σωστό (και καλά έκανε) να μου τονίσει το παραπάνω γεγονός, το πρόβλημα είναι ότι μάλλον άργησε 3-4 χρόνια πάνω στην συμβουλή του! Δεν πειράζει ας δίνουν συμβουλές έστω και αργοπορημένες, και εγώ σε λίγο θα το κάνω αυτό στους ερευνητές των πανεπιστημίων που βγαίνουν πλέον στην σύνταξη. Θα τους λέω "έλα εδώ παππούκα να σου δείξω τα αμπελοχώραφα σου!!!" χα χα χα. 

 Β/ Εγώ κάνω κυρίως τρύγους μελιωμάτων οπότε και δεν είναι αναγκαίο να είναι σφραγισμένο κατά τα 2/3 το πλαίσιο με κερί για να το πάρω στους τρύγους (όπως είναι αναγκαίο στα μέλια από άνθη) οπότε και εδώ μπορεί να διαφέρει η σύνθεση των απολεπισμάτων μου από κάποιον άλλο. 

 Γ/ Εδώ υπάρχουν μόνο τα απολεπίσματα και καθόλου πρώτη ύλη από παλιές κερήθρες! Σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα θα ήταν τελείως διαφορετικά. 

 Δ/ Τα απολεπίσματα έχουν πλαθεί κατά την διάρκεια του τρύγου για να στραγγίξουν όσο περισσότερο μέλι πάνω στον πάγκο απολεπισμού (τα αφήνω μια μέρα για να στραγγίξουν από μέλι αφού τα έχω πλάθει!). 

 Οπότε η παραπάνω έρευνα αφορά κυρίως εμένα και θα αποτελέσει οδηγό για το μέλλον σχετικά με το τι να περιμένω από τα απολεπίσματα μου, το ίδιο μπορεί να μην ισχύει ακριβώς και για σας. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιώ έχει σε αυτή την περίπτωση σημασία, και όχι τόσο το ίδιο το αποτέλεσμα. Ακολουθήστε ακριβώς την ίδια μεθοδολογία για να βγάλετε μια εξατομικευμένη στα μέτρα σας απάντηση για το ερώτημα σας "Στα δικά μου απολεπίσματα τι είναι κερί τι είναι μέλι?".

 Πολλά είπαμε και πάλι, πάμε τάχιστα στα αποτελέσματα.

 Στην πρώτη εικόνα σας έχω 17 τενεκέδες με απολεπίσματα από τρύγους μου. 

  Και στον παραπάνω πίνακα σας έχω το βάρος (καθαρό, μεικτό, σύνολο) από τα απολεπίσματα μου. Από ότι βλέπετε έχω αφαιρέσει το βάρος από τους τενεκέδες (απόβαρο 1,05 κιλά) για να έχουμε μια σωστή μέτρηση. Και το συνολικό καθαρό βάρος των απολεπισμάτων ήταν 177,07 κιλά.  


  Τους παραπάνω τενεκέδες με απολεπίσματα τους έλιωσα μέσα στον θερμοθάλαμο μου (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση αυτού του blog Μελισσοκομική Πατέντα: θερμοθάλαμος - κηροτήκτης) όπου και διαχωρίστηκε η κύρια ποσότητα κεριού και μελιού από μεταξύ τους. Με τρύπες στον πάτο του κάθε τενεκέ (που έγιναν με σταυροκατσάβιδο χα χα χα) στράγγιξα σχεδόν όλο το μέλι από αυτούς και το έβαλα μέσα σε κουβάδες (απόβαρο 0,74 κιλά) οπότε έχουμε πλέον τον παραπάνω πίνακα με το συνολικό βάρος του μελιού που μας άφησε αυτή η διαδικασία. Οπότε το καθαρό βάρος τους μελιού ήταν 109,14 κιλά. 


 Επόμενο στάδιο της διαδικασίας ήταν να αφαιρεθεί από τους τενεκέδες το κερί. Για τον παραπάνω σκοπό χρησιμοποιήθηκε λαμαρινοψάλιδο (ο τροχός είναι πολύ καλύτερη επιλογή για αυτό, αλλά δεν εγώ έχω τροχό, ακόμη! Χα χα χα). Επισήμανση εδώ. Προσοχή αν χρησιμοποιήσετε λαμαρινοψάλιδο! Ο κομμένος τενεκές κόβει περισσότερο και από μαχαίρι!!! Τα χέρια σας κινδυνεύουν διαρκώς καθώς θα συνεχίζετε να κόβετε τον τενεκέ. Φυσικά εγώ έχοντας να κόψω 17 τενεκέδες μπορείτε να καταλάβετε ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας τα χέρια μου μοιάζανε σαν να πέρασαν από ρεντέ!!!

 Στην παραπάνω εικόνα έχω δύο από τα κομμάτια κερί από δύο αντίστοιχους τενεκέδες που έκοψα. Δεν μοιάζουν πολύ με φλόκες? Χα χα χα. Και φυσικά μέσα στο κερί υπήρχαν πολλά υπολείμματα και χρειάζονταν να ξαναλιώσει το κερί για να περαστεί από φίλτρο για να καθαρίσει έτσι ώστε να είναι κατάλληλο για να πάει για φύλλα κεριού.



 Και εδώ εικόνα από το καζάνι της μάγισσας που κοχλάζει (έτσι είχαν αναφέρει οι Γερμανοί αθλητικογράφοι την Τούμπα στον Αγώνα ΠΑΟΚ- Μπάγερν Μονάχου 0-0 την περίοδο 1983-1984) χα χα χα. Ναι, ναι, ξέρω, ξέρω, θέλει ειδικό σκεύος για αυτή την δουλειά! Πολλά θέλει ξέρω, το ζήτημα είναι αν συμφέρει να τα έχεις τα πάντα! Αυτό θα το δούμε παρακάτω.   

 Και εδώ έχουμε τις 13 καζανιές που έκανα την παραμονή της πρωτομαγιάς και την πρωτομαγιά! (Προσέξατε ένα μοτίβο εδώ? Φέτος Μεγάλο Σάββατο, τρίτη και τέταρτη μέρα του Πάσχα έκοβα παραφυάδες, Ανάσταση του Λαζάρου έφερα κυψέλες, Παραμονή πρωτομαγιάς και Πρωτομαγιά έλιωνα κεριά. Πέρσι Ανάσταση του Λαζάρου και την μισή μεγάλη εβδομάδα έκοβα παραφυάδες! Την επόμενη φορά που κάποιος θα με ρωτήσει "Γιατί νομίζεις ότι τα καταφέρνεις στην μελισσοκομία?" αν μπορεί ας θυμηθεί αυτή ακριβώς την επισήμανση όταν θα ακούσει μια απάντηση του τύπου "Γιατί είμαι αποφασισμένος να θυσιάσω πάρα πολλά για να πετύχω!"). Οι εννέα πρώτες είναι καζανιές που έλιωνα τα κομμάτια κεριού που πήρα από τους τενεκέδες, οι επόμενες 4 καζανιές (μάλλον καλύτερα να λέω καρδαριές!!! Μια που χρησιμοποιούσα καρδάρα για αυτή την δουλειά χα χα χα) είναι από την τρίτη απόσταξη που έκανα στα στερεά υπολείμματα που άφηνε κάθε καζανιά στο φίλτρο. Από ότι βλέπετε ενώ οι 9 πρώτες καζανιές (δεύτερη απόσταξη) μου έδωσαν 35,085 κιλά κερί οι 4 επόμενες (τρίτη απόσταξη) μου έδωσαν μόνο 2,935 κιλά. Προφανέστατα και δεν άξιζε ο κόπος (ή το προπάνιο χα χα χα) για την τρίτη απόσταξη (και φυσικά ούτε κουβέντα για τέταρτη απόσταξη!!!). Το συνολικό καθαρό βάρος από το κερί ήταν 38,02 κιλά στο τέλος.



 Και το καθαρό βάρος των στερεών υπολειμμάτων (υπήρχαν  και υγρά υπολείμματα που ήταν το νερό μαζί με το μέλι που υπήρχε στο κερί) που έμεινε από αυτή την διαδικασία ήταν 18,53 κιλά.


 Και εδώ είναι τα στερεά υπολείμματα από αυτή την διαδικασία. Προφανέστατα ο χαρακτηρισμός λάσπη που τους έδωσα να είναι πλήρως περιγραφικός ε? Χα χα χα.


 Οπότε εδώ έχουμε και τα αριθμητικά και ποσοστιαία αποτελέσματα της διαδικασίας που περιγράφω. Δηλαδή σε αριθμούς έχουμε σε 177,07 κιλά απολεπισμάτων, 109,14 κιλά μέλι, 38,02 κιλά κερί, 18,53 κιλά στερεά υπολείμματα και μια απώλεια 11,38 κιλών. Και ποσοστιαία έχουμε το 61,64% των απολεπισμάτων να είναι μέλι, το 21,47% κερί, το 10,46 στερεά υπολείμματα και το 6,43% απώλειες.

 Και όταν μας λες απώλειες τι εννοείς μίστερ? Ο ατμός που σου έλεγε ο δάσκαλος σου? 

 Οι απώλειες παίδες είναι στο μέλι που έμεινε στα τοιχώματα από τους κομμένους τενεκέδες, το κερί που έσταξε από εδώ και εκεί καθώς θερμαίνουμε το μείγμα (πχ στο φίλτρο, στην βάση της καρδάρας, στην καρδάρα, στους κουβάδες που κρύωσε το κερί με τα υγρά υπολείμματα), και κυρίως στα υγρά υπολείμματα που πετάχθηκαν κατά την διαδικασία (υγρά υπολείμματα που αποτελούνταν από το νερό που προσθέταμε σε κάθε καρδάρα για να λιώσει ξανά το κερί, μαζί με το μέλι που υπήρχε "φυλακισμένο" μέσα στο κερί και δεν μπορέσαμε να το πάρουμε στην πρώτη απόσταξη).

 Αντίστοιχα τα στερεά υπολείμματα είναι κομμάτια πρόπολης μέσα στα απολεπίσματα, παλιού κεριού που τα πήρε λίγο πιο βαθιά η πιρούνα ή το μελισσοκομικό μαχαίρι και είχαν μέσα κομμάτια από τα κουκούλια του γόνου που μένουν από γέννα σε γέννα σε κάθε κελί (και αυτά είναι που "μαυρίζουν" τις κερήθρες).


 Και εδώ έχουμε τους κουβάδες με το μέλι (λεπτομέρεια στον τρίτο τενεκέ πως δείχνει ότι το μέλι δεν είναι μέχρι επάνω!) μαζί με το κερί που μας άφησε η παραπάνω διαδικασία.

 Και ας πάμε στα συμπεράσματα. Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι αυτή η διαδικασία στα απολεπίσματα που παράγω εγώ με την πιρούνα μου αφήνει κατά κύριο λόγο μέλι και όχι τόσο πολύ κερί. Πολύ καλό αυτό μια που μπορώ να χρησιμοποιήσω το μέλι για να κάνω γυρεόπιτες για τα πεύκα στα μελίσσια μου (έχω ήδη ένα 350αρι ζυμωτήριο όπως και μύλο ζάχαρης). Ναι ξέρω ξέρω HMF στο μέλι, το οποίο πέφτει καθώς βάζεις τα άλλα συστατικά (γύρη, άχνη ζάχαρη, σογιάλευρο, μπυρομαγιά) καθώς και φρέσκο μέλι. Όταν εμείς γυρίζαμε...... Χα χα χα. 

 Δεν αφήνει όμως τόσο κερί ώστε να δικαιολογηθεί η αγορά πρέσας για τύπωμα φύλλων κεριού, ούτε ειδικού βραστήρα για κεριά, ούτε καν πατητηρίου για κεριά (το αντίστοιχο που έχουν για τα σταφύλια με χειροκίνητο έμβολο και κόστος κοντά στα 300-350 ευρώ) για να πάρεις το κερί από τα στερεά υπολείμματα.

 Δεν αξίζει να κάνεις τρίτη απόσταξη στα στερεά απολεπίσματα για να πάρεις το κερί που βρίσκεται εκεί. Ακόμα και το κόστος του προπανίου χωρίς τα εργατικά μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το κέρδος (πως βρίσκετε το ένα και πως το άλλο? Ζυγίζετε το βάρος της φιάλης πριν την χρήση και μετά από την χρήση και αφαιρείτε το βάρος της ίδιας της φιάλης, η διαφορά είναι το προπάνιο - ή βουτάνιο- που κάψατε. Στα εργατικά απλώς σημειώνετε το πότε αρχίσατε να δουλεύετε το κάθε τι και πότε τελειώνετε, αν προσθέσετε και το κόστος από φίλτρα, γάντια, ηλεκτρικό για τον κηροτύκτη βγάζετε και το κόστος της διαδικασίας. Να το κάνετε μόνοι σας αυτό, μην σας κάνω μάγκες για ακόμα μια φορά και σε αυτό εγώ!!! Χα χα χα).

 Όσο και να βελτιωθεί η διαδικασία για να ελαχιστοποιήσεις τις απώλειες που έχεις η συνολική βελτίωση που μπορείς να έχεις σε μέλι ή κερί είναι ελάχιστη (στην περίπτωση μου μόνο ένα 6,43%).

 Ηλιακός κηροτύκτης? Μονόδρομος! Τενεκέδες για να λιώνεις κερί μέσα τους? Με τίποτα!!! Εκτός και αν έχεις τίποτα γάντια πανοπλίας για να κόβεις με αυτά τους τενεκέδες χα χα χα. 


 Και εδώ έχουμε το τελικό αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας. όπου έχουμε τους κουβάδες με το μέλι καθώς και τα πακέτα με τα φύλλα κεριού ( πέντε πακέτα με 380 φύλλα κεριού, η ανταλλαγή έγινε με την ισοτιμία 1 κιλό κερί = 10 φύλλα κεριού στον προμηθευτή κεριών μου). 

 Αυτά για σήμερα παίδες, ορίστε ένας οδηγός και μια μεθοδολογία για να μπορέσετε να κάνετε την δική σας έρευνα, και να συνάγετε τα δικά σας συμπεράσματα πάνω σε αυτό το θέμα, έτσι ώστε να πάρετε τις αποφάσεις σας σχετικά με το τι θα επενδύσετε σε κεφάλαιο και εργασία πάνω στον τομέα των απολεπισμάτων. Κερασμένο και αυτό από μένα. Για να λέτε που και που και καμία καλή κουβέντα για τον Αρκούδα και να μην τον θάβετε διαρκώς!!! Χα χα χα.

 Μέχρι την επόμενη ανάρτηση......




 Υστερόγραφο

 Βρείτε ακριβώς που έχω κάνει το ορθογραφικό λάθος και κερδίστε μαντολάτο!!! Χα χα χα. 




Adios Amigos Locos






Λάζαρος Μότσανος

Σοχός 14/5/2017

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Αφεσμοί αυτοσχεδιασμοί και λάθη Vol II


 Και συνεχίζουμε με το δεύτερο μέρος της ανάρτησης Αφεσμοί αυτοσχεδιασμοί και λάθη (το πρώτο μέρος της ανάρτησης είναι εδώ Αφεσμοί αυτοσχεδιασμοί και λάθη Vol I ) όπου θα δείξουμε και τα λάθη που μπορεί να κάνει ένας μελισσοκόμος πάνω στην έξαψη του να συλλάβει όλους τους αφεσμούς που μπορεί να βρεθούν μπροστά του.


 Και εδώ έχουμε ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα αφεσμού προς αποφυγή! Τεράστιος αφεσμός (δεκάρι!) μέσα σε ένα λάκκο με κλίσεις πλαγιάς  65-75 μοιρών και βάθους 15-20 μέτρων! Δύο άτομα, και αντί να πούμε "άσε τον δεν παίρνεται χωρίς μεγάλα ρίσκα για την σωματική μας ακεραιότητα, ρίσκα που δεν αξίζουν καν την ανταμοιβή του να τον πιάσεις" (ακόμα και σε αυτό το μέγεθος), σαν βλαμμένα το μόνο που σκεφτόμασταν ήταν το πως θα τον πιάσουμε! Κατά μέτωπο με την πατέντα για αφεσμούς που έκανα (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Σμηνουργίες αφεσμοί πατέντες και μέσα αντιμετώπισης) από κάτω από το κλαδί που ήταν ο αφεσμός, ή να χρησιμοποιήσουμε αλυσοπροίονο για να πάμε από πίσω από τον αφεσμό κόβοντας ότι κλαδί στεκόταν εμπόδιο για να το πιάσουμε ευκολότερα? Τελικά όσο περισσότεροι οι άντρες σε μια ομάδα τόσο μειώνεται ο δείκτης νοημοσύνης μέσα σε αυτές, δίκιο έχουν οι γυναίκες σε αυτό το θέμα χα χα χα. Και οι ιδιοφυΐες αποφάσισαν την χρήση αλυσοπροίονου και την πλαγιοκόπηση του αφεσμού. 

 Μερικά κλαδιά λιγότερα και μερικά λεπτά αργότερα και ο αδερφός μου ήταν σε θέση βολής για να τον πιάσει, και το κατάφερε με την χρήση δεκάλιτρου μπουκαλιού ψύκτη νερού, και αμέσως μετά το άδειασε στην κυψέλη που κρατούσα εγώ (με 5 χτισμένα πλαίσια μέσα, από τα οποία τα 2 πλαίσια με τροφές, το ένα με γόνο, και τα υπόλοιπα 2 μελωμένα, συν ένα άχτιστο). Αλλά ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά γλίστρησε και αναγκάστηκε να κρατηθεί από τα κλαδιά της γκορτσιάς που ήταν μέχρι πριν λίγο ο αφεσμός. Καθώς κρατιόταν τα αγκάθια της γκορτσιάς του έσκιζαν το δεξί χέρι με αποτέλεσμα μετά από λίγο να αναγκαστεί να το αφήσει και να πέσει 4-5 μέτρα κάτω στον γκρεμό! Τυχερός ήταν που σταμάτησε εκεί η πτώση του γιατί υπήρχαν ακόμα 8-9 μέτρα γκρεμού από κάτω του! 

 Βλακεία μας τεράστια!!! Και συγκεκριμένα βλακεία δική μου, γιατί εγώ είμαι ο εμπειρότερος μελισσοκόμος, και όλες οι αποφάσεις και οι ευθύνες που απορρέουν από αυτές είναι όλες δικές μου! Αδικαιολόγητος! Και ιδίως όταν εγώ είμαι αυτός που λέει ότι "κανένας αφεσμός δεν αξίζει ένα σπασμένο χέρι ή κεφάλι". Ηλιθιότητα μου και μόνο! Δεν έπρεπε να αφήσω το κλίμα ανοησίας που συνήθως υπάρχει σε οποιαδήποτε σύναξη αντρών άνω του ενός να επηρεάσει την ορθή μου κρίση!  


 Με το καρντάση κουτσά στραβά να αρχίζει να ανεβαίνει τον γκρεμό (τρομερά δύσκολο αυτό με πλαστικές γαλότσες, στολή, τραυματισμένος να προσπαθείς να ανέβεις τέτοιες κλίσεις πλαγιάς) κόβω με το αλυσοπροίονο και το κλαδί που ήταν ο αφεσμός, μια που το μισό μελίσσι είχε μείνει σε αυτό παρόλο το τίναγμα (το κλαδί κρατά τις οσμές του αφεσμού και οι μέλισσες είναι απρόθυμες να το εγκαταλείψουν ακόμα και αν πιάσεις την μάνα μέσα στην κυψέλη) με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος τους να απογειωθούν και να ψάχνουν την βασίλισσα τους, ενώ ένα άλλο μεγάλο μέρος από αυτές να πέσουν στο έδαφος 5 μέτρα πιο κάτω μαζί με το κλαδί που ήταν ο αφεσμός. 


 Γουστάρετε κυψέλη? Μια παλιά κυψέλη διαλυμένη και τρύπια που την χρησιμοποιώ για σημάδι και μόνο! Και όμως οι αυτοσχεδιασμοί στους αφεσμούς δεν σταματούν μόνο στους αερισμούς και στους ορόφους!


 Και το καρντάση φεύγει για το σπίτι για να περιποιηθεί τις πληγές του (δύο βαθιά κοψίματα στο δεξί του χέρι, και δεκάδες ακόμα αμυχές από αγκάθια γκορτσιάς - τα οποία μπορούν ευκολότατα να προκαλέσουν επιμόλυνσεις, εδώ και μέρες είναι με Βetadin και Fusidin για να αντιμετωπίσει αυτόν τον κίνδυνο!-) και εγώ είμαι στο σημείο που έχει πέσει το κλαδί του αφεσμού όπου υπάρχει ένας τεράστιος όγκος από μέλισσες που δεν ξέρει τι τις χτύπησε και στέκουν ζαλισμένες στο έδαφος.


 Ακριβώς από κάτω μου είναι οι κορυφές των βελανιδιών που έχουν φυτρώσει στις πλαγιές και την βάση του γκρεμού. Προσέξτε τι είπα! Οι κορυφές των βελανιδιών! Για να έχετε μια ιδέα για το τι ύψος μιλάμε.


 Και για να διώξω τον υπόλοιπο αφεσμό από το έδαφος χρησιμοποίησα το καπνιστήρι ως καπνογόνο ρίχνοντας διαρκώς καπνό για ένα λεπτό, με αποτέλεσμα να σηκώσω όλες τις μέλισσες στον αέρα και να αρχίζουν να προσγειώνονται μέσα στην κυψέλη όπου τους περίμενε ο κύριος όγκος του αφεσμού μαζί με την βασίλισσα. 


 Και εδώ όλος ο φυγάδας μέσα στην κυψέλη. Και φυσικά με μια ματιά βλέπεις ότι δεν χωράει σε τόσα πλαίσια (πρόσθεσα τελικά άλλα 4 άχτιστα πλαίσια, και μάλιστα μέσα σε 3 μόλις μέρες μετά σε επιθεώρησή που του έκανα είδα ότι έχτισε τα 3 από τα 5 άχτιστα πλαίσια που του είχα βάλει).


 Άποψη από την κορυφή του γκρεμού για να έχουμε εικόνα του βάθους του και της κλίσης του, και φυσικά κομμάτια από τον φράχτη που έχουν κάνει εκεί για να μην πάνε τα βαμμένα και πέφτουν από αυτόν χα χα χα.


 Όταν είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί το παραπάνω εργαλείο για να πιαστεί ένας αφεσμός να ξέρετε ότι είναι πολύ κακή ιδέα να τον πιάσετε!


 Ακόμα μια πανοραμική εικόνα για να αντιληφθείτε το λάθος του εγχειρήματος.


 Τελικά ανέβασα τον αφεσμό και πριν του προσθέσω τα άχτιστα πλαίσια του έδωσα και ένα κιλό ζαχαροζύμαρο για να τον βοηθήσω να χτίσει όσο η βασίλισσα δεν γεννά (αγονιμοποίητη βασίλισσα από μελίσσι που είχε κελιά αντικατάστασης)


 Και τέλος το (προσωρινό) σπιτάκι του αφεσμού με μια κυψέλη - σημάδι και ένα δανεισμένο εξωτερικό καπάκι από κυψέλη παλιού τύπου (οι αυτοσχεδιασμοί που λέγαμε?). Και το απόλυτο παράδειγμα αποφυγής σύλληψης αφεσμού λόγου υψηλών ρίσκων που υπάρχουν στην όλη διαδικασία. Το τέλειο παράδειγμα για να αντιληφθείτε ότι δεν υπάρχει αλάνθαστος μελισσοκόμος, και ότι η εμπειρία δεν αρκεί και μόνο για να μην κάνεις λάθη. Η ιδανική περίπτωση αυτοκριτικής μελισσοκόμου που μπορεί να παραδεχθεί ότι έσφαλε τραγικά, και έθεσε σε κίνδυνο τον εαυτό του και όσους είναι μαζί του για κάτι που δεν άξιζε αυτό το ρίσκο. Και για το τέλος μια διαρκής υπενθύμιση για μένα το πόσο εύκολα ένας σχεδιασμός ετών μπορεί να πάει κατά διαόλου εξαιτίας του αυθορμητισμού, του ενθουσιασμού, και της εσκεμμένης εθελοτυφλίας πάνω στους κινδύνους που υπάρχουν διαρκώς εκεί έξω καθώς εξασκείς την μελισσοκομία. 

 Κάναμε (λάθος! Έκανα!) εδώ λάθος, την γλυτώσαμε με μικρές ζημίες ήμασταν τρομερά τυχεροί, δεν πρέπει να επαναληφθεί ξανά τόσο χοντρό λάθος! Το πάθαμε, ελπίζω να μας γίνει μάθημα. Ελπίζω να σας γίνει και σε σας μάθημα χωρίς να το πάθετε! Η ζωή είναι μικρή, πολύτιμη, εύθραυστη και μοναδική. Μην την ρισκάρετε για πράγματα που δεν το αξίζουν. 

 Μέχρι την επόμενη ανάρτηση........



Adios Amigos Locos




Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 12/5/2017





Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Αφεσμοί αυτοσχεδιασμοί και λάθη Vol I


 Σήμερα θα παρουσιάσω μερικούς από τους αυτοσχεδιασμούς που έκανα τις προηγούμενες μέρες για να πιάσω ορισμένους από τους αφεσμούς που μου παρουσιάστηκαν στα μελισσοκομεία μου (και στα μελισσοκομεία που είχα παραφυάδες, αλλά και στα μελισσοκομεία που είχα κανονικά μελίσσια). Αυτό θα είναι το πρώτο μέρος αυτής της διπλής ανάρτησης (στο δεύτερο μέρος θα παρουσιάσω και τα λάθη που έκανα στην ίδια περίοδο πάνω σε αυτό το θέμα). 

 Γιατί αυτοσχεδίασες θα μου πείτε στους αφεσμούς? Δεν είχες κανονικές κυψέλες να τους βάλεις? Και η απάντηση είναι πως όχι, μέχρι πριν από μερικές μέρες δεν είχα καμία κυψέλη για να βάλω ότι αφεσμό μου είχε παρουσιαστεί (πλέον πήραμε ακόμα μερικές κυψέλες και δεν υφίσταται τόσο έντονο το πρόβλημα αυτό). Και αυτό έγινε γιατί χρησιμοποίησα κάθε κυψέλη που είχα (και δεν είχα!) για να τις γεμίσουμε με παραφυάδες (ακόμα και αυτές που είναι αναγκαίες για μεταφορές πλαισίων στους τρύγους!!! Να ένα λάθος ακόμα! Χα χα χα). Στόχος μου είναι να φτάσω ένα καθορισμένο αριθμό μελισσιών, συν ένα μικρό απόθεμα από κυψέλες και ορόφους που είναι αναγκαία για τους τρύγους. Και να μην υπάρχει πάγιο κεφάλαιο (κυψέλες) αχρησιμοποίητο.

 Αλλά δεδομένου ότι ποτέ δεν μπορείς να φτάσεις στο 100% επιτυχία στο κόψιμο παραφυάδων και γονιμοποίησης της βασίλισσας (έχω φτάσει στο 96%, με το μέσο όρο να κυμαίνεται ανάμεσα στο 92%-93%), αποφάσισα να κόψω περισσότερες παραφυάδες από τον απαραίτητο αριθμό που έπρεπε για να φτάσω στον αριθμό στόχο κυψελών (και όποια παραφυάδα δεν επιτύχει είτε θα συνενωθεί με άλλες παραφυάδες, ή με αδύναμα μελίσσια που τα κράτησα μόνο και μόνο για αυτόν τον σκοπό).

 Έλα όμως που παρόλο που τηρώ τον κανόνα κάθε πέντε μέρες έλεγχος τις επικίνδυνες για σμηνουργίες μέρες και απίκο σε κάθε ένα από τα μελισσοκομεία μου κάθε μέρα (στο μέτρο του δυνατού αυτό, αυτή την στιγμή έχω σε 6 διαφορετικά μέρη μελισσοκομεία που απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους, και είμαι αναγκασμένος κάθε εβδομάδα να κάνω πάνω από 700-800 χιλιόμετρα πηγαίνοντας από μελισσοκομείο σε μελισσοκομείο) και τις παραφυάδες μου τις έχω κόψει σχετικά αδύναμες, πάλι είναι αδύνατο να μηδενίσεις τις σμηνουργίες όταν έχεις μερικές εκατοντάδες μελίσσια να χειριστείς.

 Οπότε ήδη έχουμε ένα αριθμό σμηνουργιών και για να βρούμε ένα (προσωρινό) σπιτικό για τους αφεσμούς μας (μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες συνενώσεις και να ελευθερωθούν ξανά κυψέλες) χρειάσθηκε να επιστρατευθεί η φαντασία μας, και οι γνώσεις που αποκομίσαμε από πρακτικούς μελισσοκόμους με δεκάδες χρόνια εμπειρία στις πλάτες τους.

 Και επειδή το να χρησιμοποιώ χαρτοκιβώτια για τους αφεσμούς δεν μου χτυπάει και τόσο καλή ως ιδέα (ιδίως στον Βορρά που δεν είναι άγνωστη έννοια η βροχή τον Μάη), χρησιμοποίησα το υλικό που έχω από τις κυψέλες παλιού τύπου που έχω καθώς και ορόφους για να λύσω ένα πρόβλημα ιδιόρρυθμο και δύσκολο στην επίλυση του.

 Τα πολλά λόγια και η πολύ θεωρία είναι φτώχεια μεγάλη (διανοητική! Χα χα χα) οπότε πάμε χωρίς πολλά, πολλά, σε εικόνες με μερικές επεξηγήσεις. Γιατί ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα γραμμάριο πρακτικής αξίζει περισσότερο από ένα τόνο θεωρίας (ιδίως στην μελισσοκομία ισχύει αυτό! Μην κάνετε ποτέ λάθος πάνω σε αυτό! Η μη εμπέδωση αυτής της αρχής μπορεί να έχει δραματικά αποτελέσματα άμεσα για σας. Πόσο άμεσα? Τόσο άμεσα όσο το να υπάρχει ή όχι φαγητό στο τραπέζι της οικογενείας σας!!! Προσοχή!)


 Εδώ έχουμε τον πρώτο αυτοσχεδιασμό, για βάση κυψέλης έχουμε αερισμό από κυψέλη παλιού τύπου, και ένα όροφο ως γονοφωλιά, ανάμεσα στον αερισμό και στον όροφο έχουμε βάλει δύο κομμένα κομμάτια από το κλαδί πουρναριού που ήταν ο αφεσμός έτσι ώστε να σχηματισθεί μια είσοδος/ έξοδος για τις μέλισσες, μέσα υπάρχει ένα πλαίσιο γόνου και δύο άχτιστα πλαίσια (γιατί άχτιστα πλαίσια? Γιατί τέτοια είχα εκείνη την στιγμή πρόχειρα! Αν είχα χτισμένα θα έβαζα ένα χτισμένο, και ένα άχτιστο, για να χτίσουν το άχτιστο με το μέλι που κουβαλούν στο στομάχι τους οι μέλισσες του αφεσμού που το πήραν από την αρχική κυψέλη πριν φύγουν). 


 Στον δίπλα αφεσμό (υπήρχαν δύο αφεσμοί στο ίδιο το κλαδί, πιθανό να σμηνούργησαν από το ίδιο το μελίσσι έχοντας πάνω από μια αγονιμοποίητη βασίλισσα και να χωρίστηκε στα δυο ο αρχικός αφεσμός στον αέρα και να προέκυψαν δύο ξεχωριστοί αφεσμοί με μια βασίλισσα μέσα τους ο κάθε ένας) έβαλα ένα πλαίσιο τροφής και δύο άχτιστα (γιατί δεν έβαλα και εδώ από ένα πλαίσιο γόνου? Για να μην αποδυναμώσω πολύ το αρχικό μελίσσι που του πήρα τον γόνο και την τροφή! Μην με ρωτάτε χαζά θα σας σφάξωωωωωω!!! Χα χα χα)


 Και αφού τα έβαλα από ένα κιλό τροφή το κάθε ένα (ζαχαροζήμαρο) τα έκλεισα με εξωτερικά καπάκια από κυψέλες παλιού τύπου που είχα στο μελισσοκομείο μου (και άφησα τις κυψέλες παλιού τύπου μόνο με το εσωτερικό τους καπάκι). Μπορεί να είναι πολύ μπελαλίδικες οι κυψέλες παλιού τύπου (για τις κυψέλες παλιού τύπου δείτε προηγούμενη ανάρτηση του blog Τέσσερα χρώματα Λευκό Γαλάζιο) με τα εσωτερικά/ εξωτερικά καπάκια τους και τους αερισμούς τους, αλλά όταν είναι να αυτοσχεδιάσεις σου λύνουν πραγματικά τα χέρια σου με το υλικό τους (που να δείτε τι αυτοσχεδιασμούς μπορείτε να κάνετε με αυτά στους τρύγους, ή για να αποθηκεύσετε χτισμένα πλαίσια τον χειμώνα. Αλλά αυτά δεν θα σας τα δείξω! Να μου ξεψαρώνετε μετά και να μου βγάζετε και γλώσσα χα χα χα).


 Κοντινό για να φανεί και το στήριγμα για τα πόδια που έβαλα κάτω από τον αερισμό για να μην ακουμπά στο έδαφος χα χα χα. 


 Και εδώ έχουμε μια μικρή παλέτα ως βάση του αερισμού για τον ίδιο λόγο όπως παραπάνω. Και σε πρώτο πλάνο τα κομμένα κομμάτια από το κλαδί του αφεσμού (πάντα αυτή την εποχή κουβαλάμε και ένα κλαδευτήρι μαζί μας) για να δημιουργηθεί η "είσοδος" στην πατέντα μας.


 Άλλη περίπτωση σε άλλο μελισσοκομείο, εδώ ο αφεσμός ήταν μεγέθους δεκαριού μελισσιού και έχουμε αερισμό από κάτω, όροφο για γονοφωλιά (μέσα 5 χτισμένα πλαίσια από τα οποία 2 πλαίσια με τροφή, ένα με γόνο, ως άγκυρα για τον αφεσμό, 5 άχτιστα, ένα κιλό τροφή,) αερισμός από πάνω καθώς και τροφοδότης οροφής (γιατί περιμέναμε βροχές τις επόμενες μέρες και τα εξωτερικά καπάκια δεν φυτρώνουν σαν τους αφεσμούς πάνω στα δέντρα χα χα χα).  


 Και λίγη ξυλοταινία για να στερεώσουμε τον τροφοδότη οροφής στον όροφο και τον αερισμό (σε παγίδες αφεσμών έκανα ακριβώς το ίδιο, αλλά πρόσθετα και μερικές πέτρες επάνω στον τροφοδότη οροφής μια που θα έμεναν περισσότερες μέρες έξω)


 Και για το τέλος μια επισκευασμένη κυψέλη (για κάποιο παράξενο λόγο μια από τις συχνότερες ζημίες που έχουν οι κυψέλες μου είναι οι σπασμένες σανίδες πτήσης -το πιο συχνό φυσικά είναι τα φευγάτα τακούνια από τις κυψέλες στο φόρτωμα ξεφόρτωμα-), που της επιδιόρθωσα την σανίδα πτήσης και της έβαλα μεταλλική είσοδο (παρόλο που δεν τις γουστάρω καθόλου, αλλά ας είναι καλά που παρασύρθηκαν οι είσοδοι από αρκετές μου κυψέλες σε έντονες βροχοπτώσεις, και με γράφει κανονικότητα ο προμηθευτής μου στις κυψέλες όταν του ζητώ έξτρα εισόδους! Η αρκούδα αυτά τα γράφει! Και το κακό είναι ότι ποτέ δεν ξεχνά! Και οι προειδοποιήσεις της δεν είναι άπειρες! Όποιος κατάλαβε ακριβώς το τι είπα εδώ το κατάλαβε! Χα χα χα). Φυσικά μας έλειπε ένα καπάκι και τσιμπήσαμε για ακόμα μια φορά ένα εξωτερικό καπάκι από κυψέλη παλιού τύπου για να συμπληρώσουμε το συνολάκι. Α ρε (υπέρ) παλιοί μελισσοκόμοι με τις πατέντες σας, χίλια χρόνια μπροστά είναι η σκέψη σας αλλά εμείς τα Γιουρούκια που να το αντιληφθούμε αυτό!!! Χα χα χα.

 Αυτά τα λίγα σήμερα παίδες, σε λίγες μέρες και το δεύτερο μέρος της ανάρτησης με τα λάθη πάνω στο κυνήγι των αφεσμών, αλλά τώρα ώρα για νάνι για το αρκούδι, πυροσφράγιζε σήμερα μέσα στην βροχή ζωντανές κυψέλες και σαν να αρρώστησε λίγο, και δεν θα μπορέσει  να χτυπήσει μόνο του μια πίτσα γίγας το καημενούλικο! Χα χα χα.

 Μέχρι την επόμενη ανάρτηση.......




Adios Amigos Locos



Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 9/5/2017


Κυριακή 7 Μαΐου 2017

ΤΑ ΜΩΡΑΚΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ


 Τα λόγια περιττά!

 Μην μασάτε στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα πω στον σύντροφο Αλέξη οι τελικοί σε κάθε άθλημα να γίνονται μόνο στις έδρες σας, για να μην υπάρχει περίπτωση να πάρει κάποιος άλλος τρόπαιο ποτέ! Όπως γίνονταν για δεκαετίες στα παλιά και καλά χρόνια. 

 Χα χα χα. 



 Μότσανος Λάζαρος

 Τούμπα 7/5/2017 

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Ένα κύπελλο για τον Ιβάν στην Βεράντα του Μακεδονία Παλλάς


 Και ναι κυπελλούχος 2016-2017 είναι ο ΠΑΟΚ! Και συνεπείς προς τους αναγνώστες μας έχουμε τις πρώτες δηλώσεις του Μπάμπη του Σουγιά σχετικά με αυτό το γεγονός, και σας τις παρουσιάζουμε αμέσως παρακάτω.

  Αρκούδας: Μπάμπη ο ΠΑΟΚ πήρε το κύπελλο, τι έχεις να πεις πάνω σε αυτό?

 Μπάμπης ο Σουγιάς: Παοκάρα μου για σένα έχω τρελαθεί δεν με νοιάζει ούτε η χρεοκοπία,

Στα παπάρια μου η Μέρκελ και ο Σάρκοζι, εγώ ήρθα να σε δω στην Αυστρία*

Και όταν πτωχεύσουμε σε λίγα χρόνια και όταν πληρώνουμε ξανά με τις δραχμές

Θα ταξιδεύουμε μέσα στα χιόνια, όσο υπάρχεις θα υπάρχουν εκδρομές!!!!

* Αυστρία = Βόλος

  Αρκούδας: Να υποθέσω ότι είσαι χαρούμενος ε Μπάμπη!!

 Μπάμπης ο Σουγιάς: Χαρούμενος? Χαρούμενος? Πας καλά ρε φιλαράκι? Απλώς χαρούμενος? Εδώ τα μυαλά μας πονάνε!!! Ήρθαμε σκαστοί από την κλινική! Παοκάρα μου δεν το ξέρουν οι Γιατροί! Και θα έρθουμε ξανά, γιατί από παιδιά μας παλάβωσε η ασπρόμαυρη στολή! Τρελαίνομαι σε λέω καρντάση! Ωωωωωω Παοκάρα Έχω τρέλα μες το μυαλό, όπου και να παίζεις πάντα θα σε ακολουθώ . Για σένα θα πεθάνω και για σένα μόνο ζω!  

  Αρκούδας: Δηλαδή τελικά κατόρθωσε να σε χαροποιήσει ο ΠΑΟΚ παίρνοντας  ένα τίτλο με τον Ιβάν Σαββίδη πρόεδρο, παρόλο που εσύ τον έκραζες, τι έχεις να πεις πάνω σε αυτό?

 Μπάμπης ο Σουγιάς: Φιλαράκι καιρός ήταν να πάρει κάτι και ο ΠΑΟΚ με τον Ιβάν πρόεδρο! Δεν είναι δυνατό να φτάνουμε τόσο καιρό στην πηγή και νερό να μην πίνουμε! Ξέρεις ακόμα θυμάμαι όταν είχαμε κατέβει στον τελικό κυπέλου με τον Παναθηναϊκό στην "μεγαλύτερη μετακίνηση ναρκωτικών όλων των εποχών"** και μας πίκρανε το 4-0. Και να βλέπουμε τον Ιβάν με φόρμες και σκαρπίνι, και καλά να λες που δεν φορούσε και κανένα γούνινο καπέλο με κάλυμμα για τα αυτιά, να μπαίνει στο γήπεδο, αλλά εμείς εκεί να τραγουδάμε «Παοκάρα σε αγαπώ είσαι εσύ ναρκωτικό τόσο δυνατό  θα αποτρελαθώ». Καιρός ήταν να γίνει και αυτό. Έπρεπε και ο πρόεδρας να χαρεί λίγο να βάλει και ένα κύπελλο στο τραπέζι στο Μακεδονία Παλλάς που όλο λέει ότι θα βάλει το Τσαμιόνες λίγκυ εκεί! Γιατί τόσα χρόνια μόνο βάζα με γαϊδουράγκαθα έβαζε εκεί πάνω! Πέρασε καιρός πολύς, πόσα χρόνια είναι πρόεδρας? Σε λιγότερα ο Τσίπρας από πρόεδρας δεκαπενταμελούς έγινε πρωθυπουργός. Και εμείς εκεί στην ξεραΐλα, την δίαιτά, και την νηστεία! Αλλά εμείς εκεί!!!  Να φωνάζουμε με βραχνές φωνές στην τέσσερα «Για σένα έχω κάνει κρατητήριο, και σκότωσα για ένα εισιτήριο. Ποτέ σου δεν θα παίζεις μόνος να το ξες, στα αρχίδια μου οι μπάτσοι και οι κάμερες!»

** Ειρωνική φράση των Παοκτσίδων που αναφέρεται στην φράση κλισέ "Η μεγαλύτερη μετακίνηση οπαδών όλων των εποχών" 

   Αρκούδας: Και τώρα τι να περιμένει ο Λαός του ΠΑΟΚ για το μέλλον της ομάδας?

 Μπάμπης ο Σουγιάς: Πρωτάθλημα, μάγκα μου, πρωτάθλημα καρντάση! Να το πάρουμε το πρωτάθλημα από το αγριογούρουνο τον Βαγγέλα, να το βλέπει και ο κοντοπούτανος ο Φον Αλλαφούζεν και να σκίζει ακόμα πιο πολύ τα καλτσόν του, να βλέπουν και τα τρακτέρια εκεί κάτω στην Β΄ εθνική πως είναι οι μεγάλοι οι λαοί! Να τα βλέπουν και τα παιδάκια αυτά, τα μικράκια, και να γίνονται παοκτσάκια, σωστοί άντρες δηλαδή, και όχι τίποτα σκουλήκια ή γριένζοδες!

  Αρκούδας: Έχεις τίποτα άλλο να μας πεις για το τέλος?

 Μπάμπης ο Σουγιάς: Αμέ! Και βέβαια έχω να σας πω κάτι ακόμα! Εδώ και τόσες χιλιάδες χρόνια, μες την Αθήνα στέλναμε βαγόνια, με Παοκτσίδες, τρελοκομεία, και Αθηναίους στα Νοσοκομεία!!!! Άντε γεια σας και χαράς σας, και του χρόνου!  

 Αυτές είναι λοιπόν οι πρώτες δηλώσεις του Μπάμπη του Σουγιά μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ. Ιστορικές δηλώσεις σε ιστορικές στιγμές, και τις παρακολουθήσατε μόνο από εμάς, από την Τούμπα Λίμπρε TV!!!!

 Μέχρι το επόμενο κύπελλο………


Adios Amigos Locos




 Αφιερωμένο στον Νάσο από την Κύπρο που χάθηκε άδικα πριν από μερικές μέρες, αθάνατος και εσύ, μαζί με όλα τα παιδιά του ΠΑΟΚ που βλέπουν από εκεί ψιλά, οι νεκροί πεθαίνουν μόνο όταν τους ξεχάσεις, δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ!  


Μότσανος Λάζαρος


Τούμπα 6/5/2017