Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Σέρβου Γορτυνίας-Στη κορυφή Φραντζινέτα, Αύγουστος 2023

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

“Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ”

Έτος 1957- Ατομική πρόσκληση για την παροχή προσωπικής εργασίας

Κοινότητα Αετορράχης Γορτυνίας όπου υπαγόταν τότε και ο οικισμός Κοκκινοράχη.

Αυτή η πρόσκληση βρέθηκε ανάμεσα σε άλλα χαρτιά και ενθυμήματα στο μπαούλο του σπιτιού, καλεί τον παππού μου για προσωπική εργασία σε έργο της κοινότητας και στάθηκε η αφορμή να γράψω λίγα λόγια για τον αγώνα των προγόνων μας σε εποχές δύσκολες. Ένας αγώνας τους έφερε καλύτερες μέρες για μας τους νεώτερους.

Η προσωπική εργασία ήταν στην ελληνική περιφέρεια ένας θεσμοθετημένος τρόπος, με τον οποίο κατασκευάστηκαν πολλά έργα κοινής ωφελείας, ειδικά την μεταπολεμική περίοδο γιατί το κεντρικό κράτος ελάχιστα προσέφερε.

Ο πρόεδρος της κοινότητας μαζί με τους υπόλοιπους συμβούλους κατόπιν συνεννόησης με τους κατοίκους έφτιαχναν ένα πρόγραμμα για τα αναγκαία έργα, έκαναν προυπολογισμό και έβγαζαν πόσα μεροκάματα υποχρεούνταν ο κάθε ενήλικας κάτοικος μέχρι 65 ετών να δουλέψει χωρίς μισθό στο έργο μαζί με τα εργαλεία του (κασμάδες, φτυάρια, κτιστικά, κ.λ.π. καθώς και τα απαραίτητα ζώα υποζύγια για μεταφορά υλικών). Φρόντιζαν να είναι περίοδος που οι αγροτικές εργασίες δεν ήταν στο αποκορύφωμα τους, εκτός αν προέκυπτε κάτι επείγον.

Κατασκεύαζαν δρόμους, γεφύρια, σχολεία, έργα ύδρευσης και άρδευσης, νεκροταφεία και πολλά άλλα. Οι άνδρες αναλάμβαναν τις βαριές εργασίες και οι γυναίκες τις δευτερεύουσες εργασίες. Αν κάποιος αδυνατούσε να ανταπεξέλθει σ’ αυτήν την υποχρέωση έστελνε άλλον στη θέση του ή πλήρωνε το αντίτιμο.

Κάπως έτσι ανορθώθηκε η ελληνική επαρχία τις δεκαετίες του ‘50 και ‘60.

Αν και ήταν αναγκαστική εργασία θα λέγαμε ότι ήταν εθελοντική αφού προέκυπτε ύστερα από συνεννόηση. Σήμερα συνηθίζεται η εθελοντική εργασία σε μικρότερο βαθμό μέσα από ομάδες ή συλλόγους ή η προσφορά χρημάτων για περιορισμένης έκτασης εργασίες ειδικά στα μικρά χωριά. Βεβαίως δεν έχει χαρακτήρα υποχρεωτικό, την προσφέρουν μόνο αυτοί που θέλουν, ακόμα κι αν αποφασιστεί από τον σύλλογο που είναι μέλη. Όλα τα χωριά έχουν να δείξουν έργα που κατασκευάστηκαν είτε με εθελοντική εργασία κατοίκων είτε με συνεισφορά χρηματική και όχι με την μέριμνα του κράτους, σε κεντρικό επίπεδο ή σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επισκευή σκεπής σε ξωκλήσι στου Σέρβου Γορτυνίας 

με εθελοντική εργασία (όχι προσωπική) μάλλον 1994-1995


Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Η επεξεργασία του σπάρτου-Από την παράδοση της Γορτυνίας

 


Το σπάρτο! Αυτός ο θάμνος στα παλιότερα χρόνια ήταν πολύ χρήσιμος στους κατοίκους της Γορτυνίας, γιατί ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία των βλαστών του παρασκεύαζαν μεγάλη ποσότητα σπάρτινης υφαντικής ύλης με την οποία ύφαιναν και κατασκεύαζαν σακούλια, σακιά, «ματαράτσια» και στρωσίδια. Κατά τη περίοδο της Κατοχής έφτιαχναν από το νήμα του σπάρτου ακόμα και ρούχα για να ντυθούν.

Η επεξεργασία του σπάρτου γινόταν με τον τρόπο που περιγράφω στο βίντεο το οποίο δημιούργησα κάνοντας μια στοιχειώδη αναπαράσταση τον Αύγουστο του 2024 στο χωριό Σέρβου Γορτυνίας, στην Αρκαδία, διαπιστώνοντας στην πράξη πόσο δύσκολη διαδικασία ήταν η επεξεργασία του.

Αφιερώνω αυτό το βίντεο στις προηγούμενες γενιές….στις μανάδες μας και στις γιαγιάδες μας…..με σεβασμό στον αγώνα που έδωσαν!

Στη μουσική επένδυση του βίντεο ακούγεται το γορτυνιακό παραδοσιακό τραγούδι “Παπαδοπούλα θέριζε”. Παίζει λαούτο ερασιτέχνης καλλιτέχνης από του Σέρβου Γορτυνίας.






Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Η παρουσίαση του βιβλίου “Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας” στον Πύργο Πλαπούτα

Με την παρουσία πολλών φίλων, πατριωτών και επισκεπτών του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου μου “Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας”,  λαογραφικού περιεχομένου,
το Σάββατο 17 Αυγούστου 2024 στον Πύργο Πλαπούτα, στο χωριό Παλούμπα Γορτυνίας, ενταγμένη στα πλαίσια των διήμερων εκδηλώσεων της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου “ΣΤΡ. ΔΗΜ. ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ” που πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Δήμου Γορτυνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος πρώτος είχε διαβάσει τα κείμενα και έχει προλογίσει το βιβλίο. Επίσης μίλησαν η Ελένη Θανοπούλου-Χριστοπούλου αντιπρόεδρος της Εταιρείας και πρ. Πρόεδρος, ενώ τον συντονισμό της παρουσίασης είχε το μέλος του Δ.Σ. Έλενα Δημητρακοπούλου, σκηνοθέτης.

Επίσης, μίλησαν για το βιβλίο και απηύθυναν χαιρετισμό η πρόεδρος της Εταιρείας Γεωργία Δημοπούλου, ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Παναγιώτης Μπένος, ο πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης Παναγιώτης Αγγελακόπουλος.
Η γράφουσα και  συγγραφέας του βιβλίου, αναφέρθηκα στο ιστορικό κτίριο που μας φιλοξενούσε, τον Πύργο του στρατηγού Δημήτρη Πλαπούτα και την προσφορά όλης της οικογένειας Πλαπούτα στον Αγώνα της Απελευθέρωσης και κατόπιν διάβασα αποσπάσματα από το βιβλίο που αφορούσαν στη ζωή των τσοπάνηδων παλιά, μιας και η Γορτυνία ήταν μια κτηνοτροφική περιοχή.
Ακολούθησαν δημοτικά τραγούδια από παραδοσιακή ορχήστρα αποτελούμενη από τον Δημήτρη Καραχάλιο τραγούδι, τον Βασίλη Βήλο κλαρίνο, τον Στέλιο Κατσιάνη λαούτο και τον Τάκη Παπαδημητρίου κρουστά, που ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου “ΣΤΡ. ΔΗΜ. ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ” για την τιμή που μου έκανε, όσους δούλεψαν για την προετοιμασία και την διεξαγωγή της εκδήλωσης και όλους όσοι παραβρέθηκαν.

Πολλά-πολλά ευχαριστώ στον Ευάγγελο Καραμανέ για την παρουσία του κάνοντας ένα μακρύ ταξίδι για να φτάσει, καθώς και για τα καλά του λόγια για το βιβλίο. Επίσης ευχαριστώ όλους τους ομιλητές καθώς όλους εσάς που μιλήσαμε στο τέλος της εκδήλωσης για τα όμορφα λόγια σας.
Όλα αυτά μου έδωσαν πολύ χαρά και ηθική ικανοποίηση.

 

 
Ευάγγελος Καραμανές, Μαρίνα Διαμαντοπούλου, Έλενα Δημητρακοπούλου


 
Ευάγγελος Καραμανές, Μαρίνα Διαμαντοπούλου, Έλενα Δημητρακοπούλου

 

Ευάγγελος Καραμανές, Ελένη Θανοπούλου, Έλενα Δημητρακοπούλου


 
Ευάγγελος Καραμανές, Γεωργία Δημοπούλου, Έλενα Δημητρακοπούλου


Ευάγγελος Καραμανές, Παναγιώτης Μπένος, Έλενα Δημητρακοπούλου


 
Παναγιώτης Αγγελακόπουλος,  Έλενα Δημητρακοπούλου


 
  Ορχήστρα: Στέλιος Κατσιάνης λαούτο, Βασίλης Βήλος κλαρίνο, Δημήτρης  Καραχάλιος τραγούδι, Τάκης Παπαδημητρίου κρουστά.






 
Μαρίνα Διααμντοπούλου, Γεωργία Δημοπούλου, Αλέξανδρος Θανόπουλος, Ελενη Θανοπούλου, κα Μπένου, Τάκης Θανόπουλος, Παναγιώτης Μπένος



Στο διήμερο των εκδηλώσεων περιλαμβάνονταν επίσης:
Έκθεση ιστορικών κειμηλίων από το σύλλογο “Ελληνομνήμονες” και τον Σπύρο Κατσίρα που ήρθαν από την Καλαμάτα προσκεκλημένοι της Εταιρείας και πραγματοποίησαν την έκθεση και τις δύο μέρες, κάνοντας συνεχώς δωρεάν ξεναγήσεις.
Το βράδυ της Κυριακής 18/8 το κοινό παρακολούθησε προσηλωμένο την προβολή της ταινίας “Άνεμος Ελευθερίας 1821” σε σκηνοθεσία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου. Γυρίστηκε με αφορμή τα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Επανάστασης. Παραβρέθηκαν και είχαν την φροντίδα της προβολής δύο γορτύνιοι συντελεστές της ταινίας, η βοηθός σκηνοθέτη Έλενα Δημητρακοπούλου, δημότις Γορτυνίας (Πυρή) και ο ηχολήπτης Μαρίνος Αθανασόπουλος από τη Δημητσάνα.

 
 Η είσοδος του Πύργου Πλαπούτα


 
Έκθεση ιστορικών κειμηλίων-Ξενάγηση από τον Σπύρο Κατσίρα




 
Προβολή ταινίας "Ανεμος Ελευθερίας 1821"-Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος


 
 





Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

"Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας" παρουσίαση στον Πύργο Πλαπούτα 17/8/2024

Φίλες και φίλοι σας περιμένουμε στην παρουσίαση του βιβλίου μου "Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας" το Σάββατο 17/8/2024, 8.30 το βράδυ, στην ιστορική οικία των Πλαπουταίων (Πύργο Πλαπούτα), στο χωριό Παλούμπα Γορτυνίας.
Ένα βιβλίο λαογραφικού περιεχομένου, αφιερωμένο με πολύ αγάπη στην ιδιαίτερη πατρίδα μου Γορτυνία. Αποτελείται από 440 σελίδες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ο δε σχεδιασμός έγινε από το δημιουργικό γραφείο Matrix Design στην Τρίπολη.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Συντονίστρια η Έλενα Δημητρακοπούλου, σκηνοθέτης.
Θα ακολουθήσουν παραδοσιακά τραγούδια με τους: Δημήτρη Καραχάλιο τραγούδι, Βασίλη Βήλο κλαρίνο, Στέλιο Κατσιάνη λαούτο, Τάκη Παπαδημητρίου κρουστά.
Η παρουσίαση είναι ενταγμένη στις διήμερες εκδηλώσεις της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου "ΣΤΡΑΤ. ΔΗΜ. ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ" με την οικονομική στήριξη του Δήμου Γορτυνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο...
(Μουσική επένδυση βίντεο: Αριστείδης Βασιλάρης φλογέρα και το τραγούδι "Τρισεύγενη στο γάμο σου") 

 
 

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Έκθεση ιστορ. κειμηλίων στον Πύργο Πλαπούτα 17 και 18 Αυγούστου 2024

  
Έκθεση αυθεντικών ιστορικών κειμηλίων από τον σύλλογο "Ελληνομνήμονες" που μας έρχεται από την Καλαμάτα, στην ιστορική οικία των Πλαπουταίων στο χωριό Παλούμπα Γορτυνίας, ύστερα από πρόσκληση της Εταιρείας μας στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων στις 17 και 18 Αυγούστου 2024.
Ο κύριος Σπύρος Κατσίρας θα κάνει συνεχώς ξεναγήσεις στα εκθέματα.
Ώρες 10.00 π.μ. -2.00 μ.μ. και 5.00 μ.-9.00 μ.μ.
Φίλοι πατριώτες και επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα κομμάτι της ιστορία μας βλέποντας από κοντά αυτά τα μοναδικά και πολύτιμα εκθέματα. 



Λίγα λόγια για την έκθεση
"Τα αντικείμενα έχουν τη δική τους προσωπικότητα". Μια φράση τόσο απλή, αλλά ταυτόχρονα και τόσο αληθινή, ώστε δεν τη συνειδητοποιούμε. Αυτά τα λόγια του Συλλέκτη Σπύρου Κατσίρα συνοψίζουν σε μεγάλο βαθμό τη φιλοσοφία του ως προς τη δημιουργία της Συλλογής του. Μίας Συλλογής που καλύπτει χρονικά 2 αιώνες ιστορικής μνήμης από το 1650 έως το 1850 και περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα αντικειμένων. Συχνά ξεχνάμε ότι έχουν τη δική τους ιστορία και πορεία στον χρόνο. Οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε με κάθε δυνατό τρόπο και να τα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι κειμήλια που εκτίθενται σε όλη την Ελλάδα δωρεάν, κατόπιν πρόσκλησης από Δήμους και φορείς.

 
 





Σπύρος Κατσίρας
Βιογραφικό
Ο Σπύρος Κατσίρας γεννήθηκε και κατοικεί στην Καλαμάτα.
Ο παππούς του Ντίνος Φλέσσας τού μετέδωσε το “μικρόβιο” της ιστορικής μνήμης και του κληροδότησε τα πρώτα πολύτιμα αντικείμενα. Άρχισε έτσι σταδιακά να δημιουργείται μία σημαντική Συλλογή κειμηλίων, πολεμικού εξοπλισμού και ειδών καθημερινής χρήσης, η οποία χρονολογείται από το 1650 ως το 1850. Η Συλλογή εμπλουτίζεται συνεχώς με επιλεγμένες
αγορές και δωρεές από ανθρώπους, οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο πάθος και αγάπη για την Ιστορία μας. Το 2010 ίδρυσε τον Σύλλογο “Ελληνομνήμονες”, που έχει ως στόχο τη διάσωση της Παράδοσης και τη μεταλαμπάδευσή της στις επόμενες γενιές. Τα τελευταία 12 χρόνια, τα μέλη και ο Συλλέκτης έχουν συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκδηλώσεις ιστορικού χαρακτήρα και παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα.
Επίσης έχουν λάβει μέρος σε φωτογραφίσεις, σε κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα, ενώ τα αντικείμενα προσφέρονται συχνά σε εταιρείες παραγωγής αφιλοκερδώς.
Τον Αύγουστο του 2021, επιλεγμένα εκθέματα φιλοξενήθηκαν για 1 μήνα στην Καρδαμύλη, στον Πύργο του Μούρτζινου. Η ανάθεση έγινε από το ΜΟΡΙΑΣ21, το πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων του Ιδρύματος Κωνσταντακόπουλου για το 1821. Η Συλλογή παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ ανάλογες εκθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές περιοχές κατόπιν πρόσκλησης των αντίστοιχων Δήμων (ενδεικτικά Σέρρες, Τρίπολη, Νίσυρος, Αίγιο, Αιτωλικό, Άμφισσα, Γαλαξίδι, κ.α.). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Συλλέκτης, “τα αντικείμενα έχουν τη δική τους προσωπικότητα και θα μείνουν εδώ, ώστε να περάσουν στην επόμενη γενιά”. 



Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Εκδηλώσεις στον Πύργο Πλαπούτα στο χωριό Παλούμπα Γορτυνίας


  ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
ΜΟΥΣΕΙΟΥ "ΣTΡΑΤ. ΔΗΜ.  ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ"

 Δελτίο Τύπου

Η Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου  “ΣΤΡ. ΔΗΜ. ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ και ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ”, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, θα οργανώσει καλοκαιρινές εκδηλώσεις και δράσεις στον Πύργο Πλαπούτα στο χωριό Παλούμπα Γορτυνίας, στις 17 και 18 Αυγούστου 2024, με σκοπό να συμβάλλει στην προβολή της ιστορίας μας και του πολιτισμού, καθώς και στην ψυχαγωγία των επισκεπτών του τόπου μας.

 Καλούμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής να μας τιμήσουν με την παρουσία τους στο πολιτιστικό μας πρόγραμμα που περιέχει παρουσίαση βιβλίου λαογραφικού περιεχομένου, παραδοσιακά τραγούδια, έκθεση ιστορικών κειμηλίων, προβολή ιστορικής επετειακής ταινίας. 


Οι εκδηλώσεις θα  πραγματοποιηθούν με την οικονομική στήριξη του Δήμου Γορτυνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.




 Πρόγραμμα εκδηλώσεων

 
- Σάββατο 17 Αυγούστου 2024 

 

-ώρα 10.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. και 5.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ. Έκθεση ιστορικών κειμηλίων από τους "Ελληνομνήμονες"- υπεύθυνος Σπύρος Κατσίρας

Θα γίνονται συνεχείς ξεναγήσεις στα εκθέματα





 

- ώρα 8.30 μ.μ. Παρουσίαση του βιβλίου λαογραφικού περιεχομένου “Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας της Μαρίνας Διαμαντοπούλου-Τρουπή
Ομιλίες:
-Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
-Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή, συγγραφέας του βιβλίου
-Έλενα Δημητρακοπούλου, σκηνοθέτης, συντονίστρια της παρουσίασης

 

 

 

 



Θα ακολουθήσουν παραδοσιακά τραγούδια με την ορχήστρα: Δημήτρης Καραχάλιος τραγούδι, Βασίλης Βήλος κλαρίνο, Στέλιος Κατσιάνης λαούτο, Τάκης Παπαδημητρίου κρουστά











- Κυριακή 18 Αυγούστου 2024 

 
-ώρα 10.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. και 5.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ. Έκθεση ιστορικών κειμηλίων από τους "Ελληνομνήμονες"- υπεύθυνος Σπύρος Κατσίρας

"Τα αντικείμενα έχουν τη δική τους προσωπικότητα". Μια φράση τόσο απλή, αλλά ταυτόχρονα και τόσο αληθινή, ώστε δεν τη συνειδητοποιούμε. Αυτά τα λόγια του Συλλέκτη Σπύρου Κατσίρα συνοψίζουν σε μεγάλο βαθμό τη φιλοσοφία του ως προς τη δημιουργία της Συλλογής του. Μίας Συλλογής που καλύπτει χρονικά 2 αιώνες ιστορικής μνήμης από το 1650 έως το 1850 και περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα αντικειμένων. Συχνά ξεχνάμε ότι έχουν τη δική τους ιστορία και πορεία στον χρόνο. Οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε με κάθε δυνατό τρόπο και να τα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι κειμήλια που εκτίθενται σε όλη την Ελλάδα δωρεάν, κατόπιν πρόσκλησης από Δήμους και φορείς.

 

 

-ώρα 8.30 μ.μ. Προβολή της ταινίας “Άνεμος Ελευθερίας 1821”- Σκηνοθεσία Στέλιος Χαραλαμπόπουλος




 

Γυρίστηκε με αφορμή τα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Επανάστασης. Στη ταινία «Άνεμος Ελευθερίας» συνδυάζεται η μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ, ώστε να ενσωματωθούν στον έργο οι αιτιακές σχέσεις της ιστορικής έρευνας αλλά και η αφήγηση της μυθ-ιστορίας. 


Επικοινωνία:  et.dplapout@gmail.com


   Η πρόεδρος                                                                             Η Γραμματέας
Δημοπούλου Γεωργία                                                              Διαμαντοπούλου Μαρίνα

 

 



Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

29-5-1453 Η Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους

Την αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου 1453 η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Τούρκων και σήμανε το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ύστερα από χίλια σχεδόν χρόνια. 

Μαζί της έπεσε και ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτωρας, υπερασπιζόμενος μέχρις εσχάτων την Πόλη.

Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Η καλλιέργεια της πατάτας στην Ελλάδα

Η πατάτα ή το γεώμηλο πιο επίσημα, το πολύ χρήσιμο αυτό προιόν, δώρο της φύσης, πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Ελλάδα πριν 200 περίπου χρόνια, ενώ στην Ευρώπη νωρίτερα. Προέρχεται δε από την Αμερική.

Έχει πρωτοκαθεδρία στην κουζίνα μας και κυριαρχεί στις προτιμήσεις μικρών και μεγάλων. Αναρωτιόμαστε πολλές φορές τι θα κάναμε χωρίς πατάτες! Φαγητό εύκολο, νόστιμο, φθηνό, κυρίως φαγητό ή συνοδευτικό και με δυνατότητα πολλών τρόπων μαγειρέματος. Πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν ξεχωριστό όνομα στην παραγωγή καλής πατάτας. 

Δεν θα διστάσω να αναφέρω όμως, ότι την νοστιμότερη πατάτα παράγει η περιοχή της Τρίπολης. 

 

 

 

Σάββατο 11 Μαΐου 2024

"Το Λαμπριάτικο γλέντι...." παλιά - Θεόδωρος Κ. Τρουπής

φωτο: από ιστοσελίδα servou.gr

Μια περιγραφή για τον εορτασμό της Λαμπρής και τον τρόπο που χόρευαν άνδρες και γυναίκες στο χωριό Σέρβου Γορτυνίας, με την χαρακτηριστική τοπική διάλεκτο. Από το βιβλίο του αείμνηστου εκπαιδευτικού-λογοτέχνη Θεόδωρου Κ. Τρουπή (1932-2008), “Σέρβου-Σκαλίζοντας τις ρίζες μας”, έκδοση 1987.

“ Το Λαμπριάτικο γλέντι στηνότανε στην αυλή της Κάτω ‘κκλησιάς και χόρευε πρώτος ο παπάς με την παπαδιά δυο βόλτες…..
….εκεί φαινότανε το χάρισμα, η τσαχπινιά και η αξιότη του καθενού του κάθε νιού και της κάθε νιας του χωριού….

Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά!


“….Αι μυροφόροι γυναίκες, όρθρου βαθέος επιστάσαι προς το μνήμα του Ζωοδότου, εύρον άγγελον επί τον λίθον καθήμενον, και αυτός προσφθεγξάμενος αυταίς ούτως έλεγε: Τι ζητείτε τον ζώντα μετά των νεκρών; Τι θρηνείτε τον άφθαρτον ως εν φθορά; Απελθούσαι κηρύξατε τοις αυτού μαθηταίς….…

Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί. Πάσχα Κυρίου πάσχα. Εκ γαρ θανάτου πρός ζωήν και εκ γης πρός ουρανόν Χριστός ο Θεός ημάς διεβίβασεν, επινίκιον άδοντας.

Πάσχα ιερόν ημίν σήμερον αναδέδεικται. Πάσχα καινόν, άγιον. Πάσχα μυστικόν. Πάσχα πανσεβάσμιον. Πάσχα Χριστός ο λυτρωτής. Πάσχα άμωμον. Πάσχα μέγα. Πάσχα των πιστών. Πάσχα, το πύλας ημίν του παραδείσου ανοίξαν. Πάσχα πάντας αγιάζον πιστούς.

Αναστάσεως ημέρα, και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει και αλλήλους περιπτυξώμεθα. Είπωμεν, αδελφοί, και τοις μισούσιν ημας· Συγχωρήσωμεν πάντα τη αναστάσει, και ούτω βοήσωμεν: Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος….”

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά!


 


Κυριακή 21 Απριλίου 2024

14α γενέθλια ιστολογίου

Πέρασαν 14 χρόνια ακριβώς απ' όταν αυτό το ιστολόγιο "βγήκε στον αέρα". Είναι ένα μέσο προσωπικής έκφρασης μέσα από τη δυνατότητα που δίνει το διαδίκτυο, το σύγχρονο αυτό μέσο ενημέρωσης, επικοινωνίας και ελεύθερης έκφρασης. Οι αναρτήσεις του ιστολογίου προέρχονται είτε από προσωπική μου συγγραφή, είτε είναι αναδημοσιεύσεις απ’ άλλα ιστολόγια ή ενδιαφέροντα βίντεο από το you tube, είτε ιστορικά κείμενα, πάντοτε μέσα στο κεντρικό πνεύμα και ιδεολογία του παρόντος.

Κι όταν δημιουργείς κάτι από αγάπη και μεράκι, το φροντίζεις ακόμα περισσότερο, το μεγαλώνεις, το “αναθρέφεις” και χαίρεσαι όταν έχει ανταπόκριση κι από άλλους ανθρώπους, εισπράττοντας ηθική ικανοποίηση, παρά το ότι δεν πραγματοποιούνται στο ιστολόγιο πολλές αναρτήσεις νέων άρθρων την τελευταία περίοδο λόγω άλλων υποχρεώσεων μου.

Το παρόν ιστολόγιο αποτελεί ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας με σκέψεις, προβληματισμούς, αναζητήσεις, γνώμες και ιδέες πάνω σε θέματα που αφορούν το φυσικό μας περιβάλλον και το πολιτισμό μας, με έμφαση στο λαϊκό πολιτισμό (λαογραφία, παράδοση, δημοτικά τραγούδια, γεύσεις) και στην ιστορία.

Γίνεται αναφορά πολύ συχνά στις φυσικές ομορφιές, στα πολιτιστικά και ιστορικά θέματα της Αρκαδίας και ειδικότερα της Γορτυνίας, γιατί είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου.

Ο τόπος των παιδικών μας χρόνων είναι χαραγμένος πρώτα απ' όλα μέσα στη ψυχή μας και στη καρδιά μας και καταλαβαίνουμε το βάθος, όταν έρχεται η ηλικία της ωριμότητας.

Σας ευχαριστώ όλους θερμά. Ευχαριστώ τους φίλους που μ’ έκαναν σύνδεσμο τους, τους αναγνώστες που γράφτηκαν στη λίστα αναγνωστών, τους σχολιαστές για τα ουσιαστικά τους σχόλια, καθώς και όλους τους επισκέπτες που αναζήτησαν αυτό το ιστολόγιο ή βρέθηκαν τυχαία και διάβασαν το περιεχόμενο του.


Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Η Επανάσταση στην Μολδοβλαχία-Αλέξανδρος Υψηλάντης

  “ Ούτω δε περιπεπλεγμένος  ων και μη απελπίζων, δεν επερίμεινε πλέον την ταχθείσαν ημέραν της 25 Μαρτίου, αλλά, την 22 Φεβρουαρίου, διαβάς τον Προύτον κατά το Σκουλένι μετέβη εις  Ιάσιον, και ούτως η επανάστασις έπαθεν εκεί και δευτέραν στρέβλωσιν. 

(Φωτο: Η διάβαση του ποταμού Προύθου- Αλέξανδρος Υψηλάντης- Φεβρουάριος 1821, Λιθογραφία του Peter von Hess, Μόναχο, 1852)

Την δ’ επιούσαν εξέδοτο και την διαβόητον προητοιμασμένην προκήρυξιν του, της 23 Φεβρουαρ. 1821. Και εν αυτή ουχ ήττον επηγγέλλετο γραπτώς, ότι κραταιά τις δύναμις ήθελε σπεύσει εις βοήθειαν, και τιμωρήσει την αυθάδειαν των Τούρκων, αν τολμήσουν να πατήσουν το των ηγεμονιών έδαφος, (ως εφρόνει και ο Βλαδιμηρέσκος) αν και σοφιστικώς έπειτα οι περί αυτόν ηρμήνευον, ότι ενόουν την εν πολέμοις κραταιάν θείαν δύναμιν, δια της αβλαβώς διφορούμενης ταύτης φράσεως, και ούτως έμεινε μεν αυτός εκεί. 

 Έστειλε δε τότε εις Πελοπόννησον τον αδελφόν του Δημήτριον, υπό τον τίτλον του “Πληρεξούσιος του επιτρόπου της αρχής” χωρίς μέσα, διότι η του Ιασίου εφορεία ουδέ λεπτόν ευρούσα και δραστηρίως ενεργήσασα από της 20 Φεβρ. έως 25 Μαρτίου, εκ μεν συνεισφορών εκουσίων εσύναξε γροσίων 210,236 από 135 πρόσωπα, και εξ ακουσίου δ’ εράνου από Ανδρέαν Παύλου και υιούς, Ηπειρώτας, γροσίων 183,797.  

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Η παρουσίαση του βιβλίου «Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας» στη Δημητσάνα Δελτίο Τύπου- Ευχαριστήριο

Μια πανέμορφη βραδιά βιώσαμε το βράδυ της Παρασκευής 18/8/2023 στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης του ΠΙΟΠ, στο Κεφαλάρι της Δημητσάνας.
Οι “Μνήμες και οι Γεύσεις της Γορτυνίας” παρουσιάστηκαν στον κόσμο της Γορτυνίας αλλά και στους επισκέπτες, σ’ αυτόν τον υπέροχο χώρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), ιδανικό για το θέμα του βιβλίου.
Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλίες διακεκριμένων ανθρώπων της κοινωνίας και της επιστήμης, βίντεο με εικόνες από το βιβλίο και παραδοσιακή μουσική.
Εκφράζω δημόσια πολλές ευχαριστίες σε όλους όσοι βοήθησαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ολοκλήρωση του, όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση της βραδιάς, καθώς και όσοι παρευρέθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. 


 

 

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

«Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας» Παρουσίαση βιβλίου στη Δημητσάνα


 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας»
Παρουσίαση βιβλίου της Μαρίνας Διαμαντοπούλου-Τρουπή

Την Παρασκευή 18 Αυγούστου (ώρα 20:00) παρουσιάζεται το βιβλίο της Μαρίνας Διαμαντοπούλου-Τρουπή με τίτλο: «Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας», στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στη Δημητσάνα.

Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Ο Κολοκοτρώνης και …..η μπογάτσα

 
 
 

Αυτή και άλλες πολλές αναφορές στις διατροφικές συνήθειες των αγωνιστών μας μέσα από τα κείμενα των απομνημονευματογράφων της εποχής εκείνης, στο ειδικό κεφάλαιο αφιερωμένο στην Επανάσταση, που περιέχεται  στο βιβλίο μου “ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ”.