25.12.2024

OKSALİK ASİT PÜKÜRTME

 Varroa mücadelesinde artık kimyasal ilaçlar ile yüksek sayıda varroa öldüremiyoruz. Nedeni zamanla varroalar direnç geliştirdi. Kimyasal ilaçların dozunun artırılması ise arıya varroadan daha çok zarar vermesi. Geçmişte çok kullandığımız flumeril ile bir doz varroayı ölmüyor, yapılan testlerde on doz ilaç varroayı öldürür hale gelmiş. Bu oran arı için çok zararlı olur. Bir başka kimyasal ise amitraz buda zamanla varroalara tesirsiz kalmaya başladı.

Siz kimyasallar ile varroa mücadelesini bitirdiniz işlem tamam arıyı kışa sokabilirim içim rahat dediğinizde yanılıyorsunuz.

   Bu yıl içim rahat etmedi bildiğim ama yazın bir kaç kez oğul için kullandığım %3 oksalik asit püskürtmeyi denemek geldi sonbaharda.
Oksalik asit püskürtme bir litre suya 30 gr oksalik ekleyip arılı çıta başı 3 veya 4 ml püskürtülür. Açık yavrulara gelmemesi için dik değilde yatay püskürtülürse açık yavru gözlerine asitli su girmemiş olur.
 Denemeler hiç bir zaman arılığın tamamına yarısına yapılmaz. 140 Civarında arım var içlerinden 10 tane seçip uygulama yaptım.

İlk gün genelde az döküldü bazı kovanlarda düşmedi ikici gün dökülmede artış oldu ilk üç günde önemsiz dediğim dökülmeler arttı. İlerleyen günlerde on kovan içinde üç kovan öne çıktı. Döküm 7 ve 8. gün iyice doruk yaptı 10 gün düşen varroaları not alıp videosunu yayınladım. Hem uygulanışını hemde sonuçlarını.

Uzun zamandır forumda yazmıyorum. Bu forum bana ait ama başkaları gibi konu açıp yalandan soru cevaplar ile forumu gündemde tutma diye bir gayem olmadı. Zaten konulara baktığınızda en kısa sürede en kestirmeden sorunları çözen cevaplar verilmiştir...

Yayın altına videoları atmayı düşünüyorum tabi ekleyebilirsem eski bildiklerimin çoğunu hatırlamıyorum. Her yıl alan adı ve hostinklerin parasını öderim forum açık ve tüm engeller üye olmayana bile açıktır. Zaten isimle üye olmayanları geçmişte aldığımız kararla kabul etmemiştik yabancı kullanıcıları da kabul etmiyorum yabancılardan acayip üye olmak isteyen oluyor silmekten bıktım.

Geçtiğimiz hafta Muğla'daydık.
Milastatada iki gün kaldım. 
Ali Sorucu hocamız bu uygulamayı dozunu %5 şe çıkartıp veriyordu, bir litre yede 100 gr şeker koyuyorum dedi.
Ben ise bunu doğru bulmuyorum %3 gayet etkili, şeker ise ortalığın temizlenmesi demektir. Yani şeker karıştırdığımızda solüsyona arı bunu yiyecek ortamda asit daha kısa süre kalacak yeni doğan varroalar asit ile temas edemeyecek tabi bu benim görüşüm. Asit arıların üzerinde ne kadar kalırsa etki o kadar uzar şeker konulduğunda arı solüsyonu yer ve ortamı temizler ve etkiyi kısaltmış oluruz.

Benim birinci turda üç kovn-anda ortalama 10 günde 100 adet varroa düştü. Bu biz varroa mücadelesi bitti dedikten sonra düşen varroa.
Beş gün bekledim 15. gün ikinci uygulamayı yaptım bu varroa şampiyonu üç kovandan 10 günde bu sefer 40 ila 50 adet varroa daha düştü.
Ali sorucu hocamız ile birlikte Milastaki arılara üçüncü uygulamayı yaptık hala dökülme devam ediyordu ilk iki gün sonuçlarında bir kovanda 100 den fazla varroa dökülmüştü.
Bundan sonra yazın oksalik asit pompası hep yanımızda olacak.
Kış yaklaşırken veya kışın tek uygulama yapmak gerekiyor. Geçmiş yazıları okudum arıbakanı forumda. Mehmet Yüksele geçmişte sormuşum kışın iki sefer damlatma yapsak olmaz mı diye, verilen cevap abi kış arıları erken ölür demiş.

Uygulama videom aşağıda.
Alttaki video ise ilk uygulama sonuçları.


15.03.2024

ŞANS KISMET NASİP İŞLERİ...

 İnsanların başına ne geleceği belli değil...

5-6 Aydır sesimde kısılma sanki küçük bir balgam var onu giderince düzelir gibi oluyor ama aylarca geçmedi. Pek canı tatlı biri değilim, bazı kişiler tanırım abi rengin soluk desen doktora hastaneye koşar :)

Hasta olmakta zormuş, 5 Şubat günü en erken Serik te randevu bulup gitmiştim oradaki doktor boğazıma bakıp bendeki alet yetersiz sürede çok uzamış, ameliyat gerekebilir dedi ben gene salladım. Araştırma veya üniversite hastanesine gitmen gerekir demişti. Bir ara Gebze deki doktor abimi aradım durumu ilettim burada iyi bir arkadaşım var dedi randevu için mart ortasını geçiyordu verdiği süre. Sonra bir arkadaş Akdeniz üniversitesinin linkini attı bak buradan randevu al diye...

Gene en erken ücretli muayene olmasına rağmen 6 gün sonrasına randevu aldım. Bir taraftan arabanın parçaları gelmiş onu halledeyim kırık far ile araç vizesi olmaz dediler bu ay içinde arabanında vizesi bitiyor. 5 Mart günü muayene olmak için Akdeniz üniversitesi kulak burun boğaz bölümündeyim. Muayene eden Prof. Dr İsmail Külahlı ameliyat olman lazım hemen şunları kapanmadan yaptır diye beni anestezi bölümüne yolladı. Kasaplık hayvan gibi ne olduğunu anlamaya çalışıyorum bir aldılar beni ayak bileklerini aç ayakkabıları çıkmasın şuraya uzan göğsünü aç kollarını sıva :)

Bir taraftan eko çekiliyor peşinden tansiyon kan alındı, ak ciğer filmi için başka yere yolladılar. Doktor abimi aradım abi bunlar ne yapıyor galiba ameliyat edecekler dedi...

Sonuçta anestezi raporu çıkmadı doktora yeniden çıktım ben memlekete gitmem lazım acil işlerim var dedim cevap senin ne yapacağın beni ilgilendirmez. Tekrar anestezi bölümüne gittim dedim ki doktorum raporu istiyor dışarıda sekreterlere ismini işlet ekrana düşsün, sekreter bölümünü hep atlıyoruz sekreter baktı abi mümkün değil yarın gel...

Tekrar doktora çıktım doktor bey ben arıcıyım ve 50 km uzaktan geldim barakada kalıyorum. yarın tekrar geleceğim raporu alıp size gösterip tekrar geri dönüp memlekete gidip geleceğim dedim. O zaman sana ameliyat tarihi vereyim dedi. Mart 11 de yatış 13 mart ameliyat, anestezi raporunu da 11 martta alırsın.

Hemen akşam üstü Gebze'ye yola çıktım arabamın parçaları değişti diğer bakımlar yapıldı, boş kovan yükleyip yeniden Antalya yolunu tuttum.

Bu gün 11 Mart ve hastaneye yatmaya gittim sonuçlar iyi olunca yatmana gerek yok ameliyat günü sabah 7 de burada ol. Sinek kaydı traş, salı akşamı 12 den sonra yemek içmek yok. İşler yolunda giderse 10 gün hiç konuşulmayacak, sonrası da meçhul

Hocaya göre olay basit, bir saatlik bir ameliyat ama alınan parça iyi huylumu kötü huylumu o ilerideki durumu belirleyecek. Tam anestezi yapılacak, rahmetli Muhteşem abim derdi ki yüz kişiyi bayılt %2 si geri gelmeme riski var. %2 acayip bir rakam, insanlar piyango bileti alıyor çıkma şansı 10 milyon da bir. Ülkemizde ortalama ölüm oranı binde altı buçuk yedi gibi. Yani bin kişiden 6veya 7 si günlük ölüyor, erkekler bir puan daha fazla ölümlerde.

İnsan ister istemez tedirgin oluyor ama ölümden kaçış yok, bu gün olmazsa yarın yarın olmaz ise öbür gün mutlaka bu iş olacak. Allah imanlı şekilde dünyadan ayrılmayı nasip etsin tüm Müslümanlara. Bu yazıyı ameliyattan iki gün sonra yayına girecek şekilde ayarladım. Belki yayında olduğunda ben hayat yayınından gitmiş olacağım. Yukarıdaki istatistiklere baktığımızda gitme şansımız oldukça yüksek. Birde bu yıl sipariş almak hiç içimden gelmedi, çok az kişi var bir şey olursa arkadaşıma listeyi vereceğim kıştan çıkanlarla hesabı kapatırlar.

Bu işi sezon sonuna bırakayım diyordum zaten ilerlemiş daha berbat olma durumu yüksek.

Akdeniz üniversitesi hastanesi süper acayip büyük yer her taraf hasta kaynıyor. İlgi alaka güzel aslında biz bazı şeyleri eksik yaptığımız için karşı taraf bıkıyor. Her bölümün sekreteri var orayı atladığında seninle ilgilenen olmuyor, sekretere gidip bilgi verdiğinde senin ismin ekrana düşüyor ve seni çağırıyorlar. Balıklama her yere dalarsan hem işleri engelliyorsun hem de boşa kürek çekiliyor.

Bakalım kader kısmetimizde ne var göreceğiz...