30 Αυγ 2013

Η περίπτωση της Συρίας: μια γεωπολιτική ανατροπή


Δρ. Ιωάννης Παρίσης
Υποστράτηγος ε.α. Δρ Πολιτικής Επιστήμης
(Διεθνών Σχέσεων)

(Το άρθρο αυτό προέρχεται κυρίως από το βιβλίο μου Η ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ, Εκδόσεις Λιβάνη, Απρ. 2013)

Αυτό που κατ’ ευφημισμό μάλλον απεκλήθη «Αραβική άνοιξη», εξελίχθηκε στη Συρία κατά τρόπο τελείως διαφορετικό από τις άλλες αραβικές χώρες. Μάλλον δεν υπήρξε καθόλου «άνοιξη», αλλά η χώρα πέρασε κατευθείαν σε έναν βαρύ «χειμώνα». Τα αντικρουόμενα συμφέροντα της ΕΕ και των ΗΠΑ με εκείνα της Ρωσίας και της Κίνας δεν επέτρεψαν την οποιαδήποτε δυναμική παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών. Τα πράγματα περιπλέχθηκαν ακόμη περισσότερο εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχει το Ιράν προς το καθεστώς Άσαντ, που οφείλεται, φαινομενικά τουλάχιστον, στο κοινό σιιτικό δόγμα-άξονα. Αυτό προκαλεί ανησυχίες στο Ισραήλ, ενώ ενδιαφέρον, για τα δικά τους διαφορετικά συμφέροντα, προβάλλουν η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία.

25 Αυγ 2013

Αγιος Κοσμάς και Βόρειος Ηπειρος

Κωνσταντίνος Χολέβας-
Πολιτικός Επιστήμων
Στις 24 Αυγούστου η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Εθνοϊερομάρτυρος Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, τον οποίο ορισμένα σχολικά βιβλία αρνούνται να παρουσιάσουν ως ιερομόναχο και τον εμφανίζουν σαν ένα διαφωτιστή δυτικού τύπου. Ο Πατροκοσμάς μαρτύρησε στο Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου στις 24.8. 1779 αφού περπάτησε χιλιάδες χιλιόμετρα για να εμποδίσει τον εξισλαμισμό των υποδούλων. Έχουμε χρέος προς τη ιερή μνήμη του να ακολουθούμε τα διδάγματά του ως προς το ελληνορθόδοξο περιεχόμενο της παιδείας. Έχουμε επίσης χρέος να κρατήσουμε ζωντανό και ελεύθερο τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και γενικότερα της Αλβανίας. Με τον τίτλο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ είχε διοργανώσει δύο αξιομνημόνευτα επιστημονικά συνέδρια τέτοιες ημέρες το 1987 και το 1989 ο αοίδιμος Ιεράρχης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρός Σεβαστιανός. Τιμώντας τη μνήμη του Αγίου αλλά και του Μητροπολίτου καταγράφω τους ακόλουθους προβληματισμούς:

21 Αυγ 2013

Το περιεχόμενο του Νέου Λυκείου



Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων
Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας διαβούλευσης. Ορισμένοι το θεωρούν βεβαρημένο διότι για την πρόσβαση στα ΑΕΙ θα υπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων. Προσωπικά θα ήθελα να μείνω περισσότερο στο περιεχόμενο των μαθημάτων. Μπορεί η Γ΄ Λυκείου να λειτουργεί ως συμπλήρωμα του φροντιστηρίου, όμως το Λύκειο δεν παύει να αποτελεί μέρος της εγκυκλίου παιδείας. Και όταν μιλούμε περί παιδείας αναφερόμαστε στην διαμόρφωση ήθους, στη διάπλαση χαρακτήρων, στην καλλιέργεια εθνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως, όπως επιτάσσει και το Σύνταγμα.

Ο Παρθενώνας ως σημείο συνάντησης Χριστιανισμού και Ελληνισμού

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων
Τελικά είχε άδικο ο Κώστας Γαβράς και είχε δίκιο η Εκκλησία. Θυμίζω την αντίδραση που προκάλεσε ανιστόρητη παρερμηνεία του γνωστού σκηνοθέτη, ο οποίος ανέλαβε να δημιουργήσει ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ για τους επισκέπτες του Μουσείου της Ακροπόλεως το 2009. Ο Γαβράς παρουσίαζε ανθρωπάκια με μαύρα ράσα -άμεση αναφορά σε ορθοδόξους ιερείς- να καταστρέφουν το αέτωμα του Παρθενώνα λόγω θρησκευτικού φανατισμού. Κι όμως ένα τέτοιο γεγονός ουδέποτε συνέβη ή τουλάχιστον δεν μαρτυρείται από τις ιστορικές πηγές. Και επειδή ιστορία είναι η μελέτη και τεκμηρίωση βάσει των κειμένων και των μνημείων της κάθε εποχής, έχουμε πλέον μία επιστημονική καταγραφή της βυζαντινής ιστορίας του Παρθενώνα.

17 Αυγ 2013

Κυριακή Η' Ματθαίου

πρωτ. π. Γεωργίου Δορμπαράκη
«δότε αυτοίς υμείς φαγείν»
Στο γνωστό περιστατικό του πολλαπλασιασμού των άρτων από τον Κύριο, το οποίο επανελήφθη και άλλη φορά, μας μεταφέρει το ευαγγελικό ανάγνωσμα. Ο Κύριος, μόλις είχε ολοκληρώσει τη διδασκαλία Του στα πλήθη που Τον ακολουθούσαν και είχε θεραπεύσει όλους τους αρρώστους τους, και η ώρα ήταν περασμένη. Οι μαθητές του Κυρίου άρχισαν να αντιμετωπίζουν με αγωνία το πρόβλημα της σίτισης τόσων ανθρώπων – πέντε χιλιάδες άνδρες χωρίς τα γυναικόπαιδα: «Απόλυσον τους όχλους, ίνα απελθόντες εις τας κώμας, αγοράσωσιν εαυτοίς βρώματα». Μα, ο Κύριος έχει τον σκοπό Του: είναι η ευκαιρία να φανερώσει για μία ακόμη φορά τη θεϊκή Του δόξα, καλύπτοντας με θαυματουργικό τρόπο την ανάγκη του φαγητού των ανθρώπων και προσανατολίζοντας τους μαθητές Του σε κάτι βαθύτερο: στην ανάγκη τροφής τους από τον αληθινό άρτο, που είναι ο ίδιος Του ο εαυτός. Η εντολή όμως που τους δίνει στο αδιέξοδο που διαφαινόταν, ήταν πέρα από τα δεδομένα της σκέψης τους: «δότε αυτοίς υμείς φαγείν». Δώστε τους εσείς να φάνε.
1. Ο Κύριος, πράγματι, φαίνεται να προκαλεί τη λογική των μαθητών Του:

14 Αυγ 2013

Στην Παναγία...


Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ

Προσκυνῶ τοῦ Κύκκου,
ἀνυμνῶ Μαχαιρᾶ,
μεγαλύνω Τροοδίτισσαν Δέσποιναν,
πάσης Κύπρου θείαν σκέπην κραταιάν!

Σουμελᾶ δοξάζω
καὶ τῆς Τήνου τιμῶ,
Ἀγκαράθου τὴν Κυρίαν ἀσπάζομαι,
Θεοτόκον γλυκυτάτην εὐλαβῶς!

Τῆς Παμμακαρίστου
τὴν εἰκόνα κἀγώ,
προσκυνῶ τοῖς ἀναξίοις μου χείλεσι
καὶ σωτήριον πρεσβείαν Της ζητῶ!

10 Αυγ 2013

Κυριακή Ζ΄ Ματθαίου


πρωτ. π. Γεωργίου Δορμπαράκη
«εν τω άρχοντι των δαιμονίων εκβάλλει τα δαιμόνια»
Δύο θαύματα του Κυρίου προβάλλει το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα: το θαύμα της θεραπείας δύο τυφλών και το θαύμα της θεραπείας ενός δαιμονισμένου. Τα θαύματα συνιστούν μία πρόκληση, είτε θετική είτε αρνητική, για όλες τις εποχές - κάτι που το διαπιστώνουμε και στο ανάγνωσμα - αλλά και στη σημερινή εποχή, ακόμη και σε θεωρούμενους χριστιανούς, γι’ αυτό και μία προσέγγισή τους ίσως βοηθήσει λίγο περισσότερο στην κατανόησή τους. Η αρνητική αντίδραση μάλιστα των Φαρισαίων «εν τω άρχοντι των δαιμονίων εκβάλλει τα δαιμόνια» μας δίνει την ιδιαίτερη αφορμή.
1. Καταρχάς είναι αδιαμφισβήτητη η πραγματικότητα των θαυμάτων του Χριστού, δεδομένου ότι πλην ορισμένων περιπτώσεων τα πραγματοποιούσε ενώπιον πλήθους ανθρώπων, μέσα στο οποίο βρίσκονταν και πολλοί ενάντιοι και εχθροί του, σαν τους Φαρισαίους του σημερινού αναγνώσματος.

Κυριακή Ζ! Ματθαίου (Ανάλυση του Αποστολικού Αναγνώσματος)

πρωτ. π. Γεωργίου Δορμπαράκη
῾῞Ινα ὁμοθυμαδόν ἐν ἑνί στόματι δοξάζητε τόν Θεόν καί πατέρα τοῦ Κυρίου ἡμῶν ᾽Ιησοῦ Χριστοῦ᾽ (Ρωμ. 15,6)
α. ῞Ενα ἀπό τά πιό δυνατά ἀποσπάσματα τῆς πρός Ρωμαίους ἐπιστολῆς μᾶς δίνει ἡ ᾽Εκκλησία μας στήν συγκεκριμένη Κυριακή Ζ´ Ματθαίου. ῎Οχι μόνο ἀπό πλευρᾶς πίστεως, ἀλλά κυρίως ἤθους τοῦ πιστοῦ, τό ὁποῖο στό μέτρο πού τό ἀνάγει ὁ ἀπόστολος Παῦλος λειτουργεῖ ὡς μαστίγωμα τοῦ ἐκκοσμικευμένου ἤ καί φαρισαϊκοῦ πολλές φορές ἤθους ἡμῶν τῶν συγχρόνων χριστιανῶν. Θέλουμε νά ποῦμε ὅτι κατά τόν ἀπόστολο ἡ ὀρθή δοξολογία τοῦ ἀληθινοῦ Θεοῦ πού ἀπεκάλυψε ὁ Κύριος ᾽Ιησοῦς Χριστός ἀπαιτεῖ τίς προϋποθέσεις τοῦ ἤθους τοῦ ἴδιου τοῦ Χριστοῦ, δηλαδή τοῦ ἤθους τῆς θυσιαστικῆς ἀγάπης. Μόνον αὐτός πού ζεῖ σάν τόν Κύριο, ῾χωρίς νά ἀρέσει στόν ἑαυτό του᾽, μπορεῖ νά δοξολογεῖ τό ὄνομα τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ. Κατά τά λόγια τοῦ ἴδιου τοῦ ἀποστόλου: ῾Ὁ δέ Θεός τῆς ὑπομονῆς καί τῆς παρακλήσεως δῴη ὑμῖν τό αὐτό φρονεῖν ἐν ἀλλήλοις κατά Χριστόν ᾽Ιησοῦν, ἵνα ὁμοθυμαδόν ἑν ἑνί στόματι δοξάζητε τόν Θεόν καί πατέρα τοῦ Κυρίου ἡμῶν ᾽Ιησοῦ Χριστοῦ᾽ ( Ρωμ. 15, 5-6) (Εἴθε ὁ Θεός, πού χαρίζει τήν ὑπομονή καί τήν ἐνθάρρυνση, νά σᾶς δώσει τήν ὁμόνοια σύμφωνα μέ τό θέλημα τοῦ ᾽Ιησοῦ Χριστοῦ. ῎Ετσι ὅλοι μαζί μέ μιά φωνή θά δοξάσετε τόν Θεό, τόν Πατέρα τοῦ Κυρίου μας ᾽Ιησοῦ Χριστοῦ).

6 Αυγ 2013

Ο όσιος Νικάνωρ και η επιβίωση του γένους μας

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων
Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η επικείμενη πανελλήνια εορτή της Μεγαλόχαρης με οδηγούν σε έναν αυγουστιάτικο ρεμβασμό και στοχασμό σχετικό με την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας. Στις 7 Αυγούστου η Ορθόδοξη Εκκλησία μας και ιδιαιτέρως η Δυτική Μακεδονία εορτάζει την μνήμη του Οσίου Νικάνορος του Θεσσαλονικέως. Γεννήθηκε στην πόλη του Αγίου Δημητρίου το 1491 και βαπτίσθηκε Νικόλαος. Νωρίς αποφάσισε να ακολουθήσει τον μοναχισμό και μοίρασε στους φτωχούς την μεγάλη πατρική περιουσία του.
Ο Νικόλαος, που έλαβε το αρχαίο μακεδονικό και συγχρόνως χριστιανικό όνομα Νικάνωρ, δίδαξε σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Μακεδονίας και βοήθησε πολλούς Έλληνες να μην εξισλαμισθούν.

4 Αυγ 2013

Η χρησιμότητα της Βουλγαρίας για σκοπιανό κια αγωγούς

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων
Κάθε χρόνο στις 2 Αυγούστου το κράτος των Σκοπίων και η Βουλγαρία έρχονται σε αντιπαράθεση για την πατρότητα της εξέγερσης του Ίλιντεν κατά των Τούρκων το 1903. Η εξέγερση ονομάζεται έτσι διότι με το παλαιό ημερολόγιο έγινε στις 20 Ιουλίου, εορτή του Προφήτη Ηλία. (Ίλιντεν= ημέρα του Ηλία). Τα Σκόπια θεωρούν τους κομιτατζήδες ως πρωτεργάτες του «Μακεδονικού έθνους», ενώ η Σόφια τιμά τους εξεγερθέντες ως Βουλγάρους πατριώτες.
Η συζήτηση για την ιστορία της περιοχής αποτελεί και σήμερα μήλο της έριδος μεταξύ των δύο γειτονικών μας χωρών. Η Βουλγαρία αναγνωρίζει κράτος «Μακεδονίας», αλλά δεν αναγνωρίζει έθνος μακεδονικό. Συμφωνεί με την Ελλάδα στη διαπίστωση ότι το λεγόμενο «μακεδονικό έθνος» κατασκευάσθηκε από τον κομμουνιστή δικτάτορα Τίτο μετά το 1944. Στις 29.7.2013 ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κρίστιαν Βιγκένιν δήλωσε δημοσίως ότι η Βουλγαρία κατηγορεί τα Σκόπια για διαστρέβλωση της βουλγαρικής ιστορίας και για διεκδίκηση ανυπάρκτων μειονοτήτων εντός βουλγαρικού εδάφους.
Είναι χρήσιμο στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να θυμίσει κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ομπάμα ότι δεν είναι απλώς μία παραξενιά της Ελλάδος η διαφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ. Η μικρή αυτή χώρα είναι η ταραχοποιός της περιοχής, γι’ αυτό και η Βουλγαρία μαζί με την Ελλάδα, θέτουν ΒΕΤΟ στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.
Η Βουλγαρία είναι σήμερα καλός και χρήσιμος γείτονας, παρά τις συγκρούσεις που είχαμε κατά το πρώτο ήμισυ του προηγουμένου αιώνος. Παράλληλα με τη σύμπλευσή μας κατά του σκοπιανού εθνικισμού πρέπει να την ενθαρρύνουμε να επανεξετάσει θετικά τη διέλευση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Άριστος είναι ο ΤΑΡ, αλλά αφορά μόνο το φυσικό αέριο. Υπάρχει ακόμη δυνατότητα να αναβιώσει το σχέδιο για αγωγό πετρελαίου που θα θωρακίζει την ελληνική Θράκη. Ο Μπόικο Μπορίσοφ, που διαφώνησε με το σχέδιο, δεν είναι πλέον Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας. Η κυβέρνηση Ορεσάρσκι πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο ηγέτης του οποίου, Σεργκέι Στανίσεφ, θεωρείται ευνοϊκά διατεθειμένος προς τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.
Για το σχέδιο αυτό ενδιαφέρεται πλέον κοινοπραξία αμερικανικών, ιταλικών και γαλλικών εταιριών που ελέγχουν μεγάλα κοιτάσματα του Καζακστάν. Έτσι αίρονται οι φόβοι των ΗΠΑ για πιθανό ρωσικό μονοπώλιο. Να η ευκαιρία!

3 Αυγ 2013

Κυριακή ΣΤ' Ματθαίου

πρωτ. π. Γεωργίου Δορμπαράκη
«Και ιδών ο Ιησούς την πίστιν αυτών, είπε τω παραλυτικώ:
Θάρσει, τέκνον, αφέωνταί σοι αι αμαρτίαι σου»
Ο Κύριος, ως ο ενσαρκωθείς Θεός μας, έρχεται στον κόσμο προς σωτηρία του κόσμου, ανατρέποντας όμως όλες τις θεωρούμενες λογικές παραμέτρους. Ο ερχομός Του συνιστά αν όχι την κατάργηση της λογικής, σίγουρα όμως την υπέρβασή της. Με τον Χριστό, βρισκόμαστε σε άλλο επίπεδο ζωής, που ναι μεν «πατάει» στο έδαφος, αλλά κινείται στο χώρο του ουρανού. Όλα με τον Χριστό, δηλαδή, λειτουργούν θεανθρώπινα. Αυτή είναι η αίσθηση που αποκομίζει κανείς και από το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα: ο Κύριος θεραπεύει έναν παράλυτο, τον οποίο φέρνουν ενώπιόν Του κάποιοι φίλοι του παραλύτου. Κι ο Κύριος αποκαθιστώντας τον σώο, του θεραπεύει ταυτόχρονα και την ψυχή. Πριν, δηλαδή, δώσει την εντολήν «άρον σου την κλίνην και ύπαγε εις τον οίκον σου», τον βεβαιώνει: «τέκνον, αφέωνταί σοι αι αμαρτίαι σου». Τι θέλουμε να πούμε πιο συγκεκριμένα;

1 Αυγ 2013

Είχαμε κάποτε μια ωραία ελληνική γλώσσα


Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων
Τα ελληνικά ήταν και παραμένουν μία δύσκολη γλώσσα. Υπήρχε, όμως, στα παλαιότερα χρόνια μία ηθική υποχρέωση των πολιτικών, των δημοσιογράφων και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης να μιλούν και να γράφουν σωστά ελληνικά. Για να δείχνουν τον σεβασμό τους προς την πανάρχαια γλώσσα μας και για να γίνονται παράδειγμα προς μίμησιν από τον λαό. Σήμερα δυστυχώς ακούμε και διαβάζουμε σοβαρά γλωσσικά ολισθήματα από –υποτίθεται- μορφωμένους ανθρώπους. Καταγράφω χαρακτηριστικά τα ακόλουθα: