dimarts, 30 d’abril del 2013

Acte d'homenatge a Salvador Iborra a la Fira del Llibre de València


El dissabte 4 de maig, a partir de les 17 hores, al Microespai de la Fira del Llibre de València, s'ha organitzat un acte d'homenatge al poeta Salvador Iborra.

Hi haurà una lectura dels seus poemes, a càrrec de Manel Alonso, Toni Martínez, Pere Bessó i Rosa Iborra. A més, el cantautor Rubén Durà musicarà composicions de l'autor de "Els cossos oblidats".

A la Fira del Llibre de València


Durant tota aquesta setmana us hi esperem a la caseta 41, de la Fira del Llibre de València, on hi podreu trobar les obres editades per Onada Edicions i molt més. També comptem amb la presència de nombrosos autors i autores, els quals presentaran i signaran els seus llibres. Ací a la imatge podem veure Toni Rovira ("La profecia del llorer"), Jordi Colonques ("Món animal"), Rafael Escobar ("Històries espectrals") i Manel Alonso ("Els somriures de la pena").

"Una història amb sol i ombres": literatura per recuperar la memòria històrica dels abusos

Dècada dels 70. Per la comarca de la Plana, un professor de religió i capellà es veu en problemes per agradar-li massa les seues alumnes. Mentre, a Xile, s’inicia la terrible dictadura del general Augusto Pinochet. Dues trames que tot i la llunyania geogràfica s’acabaran trobant en un relat intens i que conformen Una història amb sol i ombres, el nou llibre de Josep Usó, editat per Onada.

L’autor ha teixit una obra dura pel seu realisme, que no defuig de descriure les atrocitats a les quals van ser sotmesos els opositors del cop d’estat xilè, ni, a l’altre cantó de l’Atlàntic, el que ha estat una de les vergonyes de l’Església catòlica en les darreres dècades. Amb tot, un llibre que sense deixar de ser seriós i veraç, atrapa el lector per les vicissituds que hi viuen assetjats i assetjadors, un exercici de memòria històrica que vol recordar fets encara recents.   

Una història amb sol i ombres és la vuitena novel·la de Josep Usó, amb la que va guanyar el Premi de Narrativa Vila de Puçol 2012. Un guardó que amplia altres reconeixements, com el Ciutat de Sagunt per “Els retrobats i els perduts” o el Vila d’Almassora per “La senda llarga”. L’any passat també va obtindre el Ciutat de Torrent per “Fàtima i Cristina”, en el camp de la narrativa infantil i juvenil.

Onada Edicions va participar als actes del 5è aniversari de la Fundació Alícia a Món Sant Benet


El passat diumenge, la Fundació Alícia, entitat dedicada a la investigació culinària, va celebrar el seu cinquè aniversari a les seues instal·lacions de Món Sant Benet, al Bages. Així es va dur a terme un seguit d'activitats de tota mena, com ara tallers, jocs, audiovisuals, etc. A més a més, es va habilitar un espai de paradetes, on hi va estar representada Onada Edicions, com a editorial que ha treballat junt la Fundació Alícia en diversos projectes, en concret, en els llibres "La pastisseria i la cuina de la garrofa" i "Cocina de aceites de variedades tradicionales Territorio Sénia".

En aquest enllaç podeu conèixer més del 5è aniversari de la Fundació Alícia.

dilluns, 29 d’abril del 2013

Aquest dimarts es presenta a València "Una història amb sol i ombres", de Josep Usó


Demà dimarts, a partir de les 18 hores, Josep Usó presenta al Microespai de la Fira del Llibre de València el seu nou llibre, "Una història amb sol i ombres", obra guanyadora del Vila de Puçol. Un intens relat sobre la memòria històrica en dos ambients tan allunyats com són la Plana i Xile, allà per la dècada dels 70. Manel Alonso exercirà de presentador.

Posteriorment, l'autor signarà exemplars a la caseta número 41, la Llibreria Onada Edicions.

Els jocs de Sant Mateu de Joan Ortí, a la Fira del Llibre de Castelló


Joan Ortí va presentar el seu llibre "Els jocs i la tradició lúdica de Sant Mateu al segle XX" a la Fira del Llibre de Castelló. L'obra d'aquest pedàgog és un recorregut històric per les pràctiques lúdiques de la vila de Sant Mateu, al Maestrat, i com ha anat canviant de generació en generació. Ortí recupera les normes i costums vinculades i realitza un compendi amb més d'un centenar de jocs de carrer.

Fotografia de Joan Josep Trilles @jjtrilles

Ràdio Ebre entrevista Quimo Panisello

Quimo Panisello, autor de "La Tortosa dels retratistes", obra protagonista del Sant Jordi ebrenc d'enguany, va ser entrevistat pels micròfons de Ràdio Ebre - Cadena SER. La conversa la podeu escoltar tot seguit, en el reproductor del servei d'àudio Ivoox.

Ir a descargar

divendres, 26 d’abril del 2013

Presentacions literàries aquest diumenge de matí a Benicarló

Aquest diumenge 28 d'abril, a partir de les 11.30 del matí, l'Edifici Gòtic de Benicarló, al carrer Major, acollirà les presentacions literàries d'un conjunt d'autors i autores de les nostres terres; uns actes que es mantenen tot i l'ajornament de la Fira del Llibre a causa de l'amenaça de pluja.

Hi participaran, entre d'altres, els següents autors i autores:

Joan Molina, actor de Sant Jordi, reconegut per una llarga trajectòria sobre els escenaris i a la pantalla (com el seu paper d'alcalde de L'Alqueria Blanca), presentarà la seua obra teatral, "La venjança d'en Bernat", una comèdia d'amors i desamors al Regne de València del segle XIII
Ángel Rodríguez de Mier explicarà la història de l'industrial benicarlando Salvador Fontcuberta, del qual ha escrit la biografia de la persona, del personatge i del seu imperi industrial, que durant dècades va donar feina a moltíssims benicarlandos i benicarlandes.
Josep Usó ha guanyat el Premi de Narrativa Vila de Puçol amb aquesta "Una història amb sol i ombres". Un intens relat que conjuga dues memòries històriques, la nostrada i la xilena, ambientada a la dècada dels anys 70.
Un altre autor benicarlando, Jesús Maestro, presenta "Quebradero, una balada grunge", un relat de detectius, músics i bars.
Finalment, els autors i autores d'El Pont, la Cooperativa d'Escriptors de les comarques castellonenques ens porten el seu segon volum col·lectiu, "Ponts suspensius…", un conjunt de diversos relats que aborden tot tipus de gèneres i temes. Un panorama de la literatura que s'està fent a les nostres terres.

"Ponts suspensius…" a la Fira del Llibre de València


Demà dissabte 27 d'abril, els autors i autores d'El Pont Cooperativa de Lletres presenten el seu nou llibre col·lectiu, "Ponts suspensius…". Serà a partir de les 11.30 al Microespai, dins la Fira del Llibre de València.

I podreu trobar-ne exemplars de l'obra a la caseta 41 de la Fira, a la Llibreria Onada Edicions.

Aquesta vesprada es presenta "Ponts suspensius…" a Castelló

Castelló celebra aquests dies una nova edició de la seua Fira del Llibre, a la cèntrica plaça de Santa Clara.

En el programa preparat per a avui divendres, hi destaca la presentació del llibre "Ponts suspensius…", la nova obra col·lectiva d'El Pont, la cooperativa que aplega escriptors i escriptores de les comarques castellonenques.

Serà a les 18 hores, i comptarà amb la presència de diversos participants de l'obra.


Avui es presenten les obres guanyadores del Certamen Ciutat de Sagunt


Aquesta vesprada, a les 19 hores, la saguntina Casa de Cultura Capellà Pallarés acull l'acte de presentació de les obres que han guanyat el darrer certamen literari que duu el nom de la capital morvedrina.

Així doncs, el faurer Josep Ribera hi presentarà el seu poemari "Voràgine", amb el qual s'hi va imposar en la categoria poètica, el Premi Jaume Bru i Vidal. Per la seua banda, Ivan Carbonell exposarà els secrets que s'amaguen darrere de "La promesa del gal·lés", vencedora en Narrativa. Finalment, el teatre, Premi Pepe Alba, estarà representat per "Àfrica", la dramatúrgia de Joan Manuel Matoses. Amb tot, tres obres pertanyents a tres gèneres que fan palesa del bon nivell literari que ha assolit el Certamen Ciutat de Sagunt en els seus quinze anys de recorregut, esdevenint una referència en el panorama de les nostres lletres.

A més a més, cal ressenyar que els assistents que acudisquen a l'acte cultural, seran obsequiats amb un exemplar de les obres, signat pels seus autors.

dijous, 25 d’abril del 2013

Una Antologia per treballar els textos fusterians

“Si Fuster és un dels assagistes europeus més importants del segle XX, per què no l’hauríem d’aprofitar al màxim?” Qui es fa aquesta pregunta és Vicent Terol, professor de llengua i literatura i coordinador de la nova Antologia de Joan Fuster, que arribarà a les llibreries a la primavera, publicada per Onada Edicions. 

Una selecció de lectures variades i atractives 

Terol ha dut a terme una curosa tria del gran corpus de textos fusterians, fragments que abasten des de la dècada dels anys 50 fins l’any 1991. Una selecció que s’ha basat en què siguen lectures atractives, curtes, vigents i de fàcil recepció. Una clara vocació didàctica i divulgativa, ideada per a treballar a les aules i donar els primers passos en l’extensa obra de l’autor de Sueca. 

L’Antologia abasta obres clàssiques com “Sagitari”, “Aforismes”, “Indagacions o propostes” o “Figures de temps”, així com textos més coneguts, “El blau en la senyera” o el “Diccionari per a ociosos”. Al remat, prop d’una quarantena d’articles provinents de tretze llibres que suposen un conjunt de textos de temàtica històrica i sociològica indestriables per a entendre les darreres dècades al País Valencià. 

Efemèrides fusterianes 

La publicació de l’Antologia de Joan Fuster tanca les diverses commemoracions que al llarg del 2012 s’han dut a terme amb motiu del 90è aniversari del naixement i el 20è de la seua mort, així com el mig segle de la publicació de la seua obra més coneguda, el Nosaltres els valencians. Per a Vicent Terol, Fuster és una figura cultural de primer ordre, “emblema de la renovació cultural del País Valencià i segurament, també, l’assagista més destacat de la literatura catalana”. El pas del temps confereix encara més valor als pensaments de l’homenot de Sueca, que hi mantenen la plena actualitat.

Tot signant exemplars al nucli antic tortosí

Aquest Sant Jordi, el centre de Tortosa ha bullit d'activitat literària, amb una notable presència dels autors i autores de les nostres comarques, que fa palesa de la vitalitat del que s'ha vingut a denominar literatura ebrenca. Com podem veure a la foto de Joan Revillas per al Diari L'Ebre, Xavier Aixendri i Olga Besolí, impulsors de "Del bon humor tortosí" de Joan Moreira i de les Contalles de Muniatto, van atendre al públic que hi recorria les parades.

"La Tortosa dels retratistes" va ser el llibre destacat del Sant Jordi ebrenc

Després de l'èxit de "La vida tortosina", Quimo Panisello ha tornat a ser de nou un dels autors destacats del Sant Jordi ebrenc amb el seu nou llibre, "La Tortosa dels retratistes", un autèntic viatge en el temps per conèixer i recuperar l'obra dels fotògrafs de la ciutat durant el segle XX, i mitjançant els seus objectius, redescobrir i evocar com era el dia a dia de la societat tortosina d'aquella època, recent però cada cop més allunyada. 

Els diversos mitjans de comunicació de les Terres de l'Ebre s'han fet ressò i van destacar la presència de "La Tortosa dels retratistes" en el dia del llibre i la rosa. Va ser una de les obres més demandades, sobretot a la capital ebrenca. Allà hi va estar Panisello signant exemplars, a la parada que munta la llibreria Viladrich, com es pot veure a la imatge de La Marfanta. També La Vanguardia ha ressenyat el treball de Panisello com "una de les obres locals més venudes aquest Sant Jordi a les Terres de l'Ebre."

La presentació va omplir la sala d'actes de l'UNED

Quatre dies abans de Sant Jordi, el divendres 19, la sala d'actes de l'UNED de Tortosa, al cèntric carrer de Cervantes, va acollir la presentació oficial de "La Tortosa dels retratistes", un emotiu acte que va congregar prop del centenar d'assistents que van omplir el recinte. 

L'autor va fer cinc cèntims de la seua obra i de com s'ha anat desenvolupant el projecte al llarg dels darrers mesos, en línia amb l'article que hi va publicar a La Marfanta. Hi va estar acompanyat de Roc Salvadó, historiador, qui va exposar la importància de la fotografia i dels retratistes dins la societat del segle passat, i Miquel Àngel Pradilla, representant d'Onada Edicions. L'acte hi va tindre també el passi d'un vídeo on es recollien els testimonis de persones relacionades amb els antics fotògrafs tortosins, i una mostra de vídeos inèdits de Josep Maria Alavedra sobre la Tortosa dels anys 70.

Imatge: @EnricRoigMontag i @radiotortosa

dilluns, 22 d’abril del 2013

Josep Usó presenta "Una història amb sol i ombres" a Vila-real, aquest dimarts

La Diada de Sant Jordi, Josep Usó presenta a Vila-real el seu nou llibre, "Una història amb sol i ombres", un colpidor relat ambientat a la dècada dels 70, que entrecreua històries a la comarca de la Plana i a Xile, on comença la dictadura de Pinochet. Una intensa narració que va guanyar el darrer Premi Vila de Puçol.

La presentació està prevista per a les 19.30 hores, a la Llibreria Nobel (La Murà, 27) i comptarà amb la presència de l'autor i d'Emili Chaqués, qui ha prologat l'obra.

"Els Contes d'El Club de la Mitjanit" es presenten aquesta vesprada a Barcelona


Aquesta vesprada, amb Sant Jordi ja a tocar, l'FNAC L'Illa acull la presentació del nou llibre de Marc Artigau, "Els contes d'El Club de la Mitjanit", un recull dels millors contes radiofònics que cada nit Artigau emet pel programa esportiu de Catalunya Ràdio "El club de la Mitjanit", que condueix Pere Escobar.

Precisament, Escobar serà el presentador d'un acte que hi comptarà amb una lectura dramatitzada en la qual hi participaran un bon grapat d'actors i actrius: Jordi Llovet, The Mamzelles, Isaac Alcayde, Albert Prat, Sílvia Forns, Rosa Boladeras, Peter Vives, Miki Esparbé, Josep Puig i Bruna Cusí. Amb tot, un esdeveniment per obrir boca de cara a la intensa jornada de demà.

Serà a partir de les 19 hores al Fòrum de l'FNAC l'Illa, a Diagonal 549, de Barcelona.

dissabte, 20 d’abril del 2013

"Amb un cordill de cànem", una de les obres del Sant Jordi a Osona

El diari La Vanguardia ha destacat el poemari "Amb un cordill de cànem", de Jacint Sala, com un dels llibres osonencs per a aquest Sant Jord

L'article, que recull les novetats literàries de la comarca, assenyala que el de Manlleu "presenta un poemari a la sombra de La canción de la tierra (Das Lied von der Erde) de Gustav Mahler". Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

dimarts, 16 d’abril del 2013

Preparant novetats: "El Sant Jordi de Muniatto"


Per la Diada del Llibre i la Rosa arriba el nou conte de Muniatto, el personatge creat per Olga i Ester Besolí. En aquesta nova aventura, la número quinze del xiquet ebrenc més popular, Muniatto i els seus amics i amigues volen representar l'obra de teatre de Sant Jordi. I per a aconseguir-ho, empraran la seua imaginació per donar vida a dracs, cavallers i princeses.

Aquesta Contalla incorpora una novetat: serà bilingüe, amb una doble versió de text català i anglés, per tal d'ajudar als més menuts a aprendre a llegir en els dos idiomes. I també cal dir-ho, per donar a conèixer un personatge nostrat com Muniatto més enllà de les nostres comarques.

"El Sant Jordi de Muniatto / Muniatto's Saint George" el podreu trobar a partir d'aquest cap de setmana. El dissabte 20 d'abril, les autores estaran a la Fira de Llibre de Jesús, on han organitzat un grapat de tallers artístics per als més menuts.

dilluns, 15 d’abril del 2013

"Ara, Estellés", a les Jornades "Literatura, Territori i Educació"

Dos dels autors de l'obra, Òscar Coll i Pepa Àlvarez, presentaran el llibre en el tancament de les I Jornades "Literatura, Territori i Educació", que tindran lloc el 23 i 24 d'abril de 2013 a la ciutat de València i entorn. En concret, l'acte tindrà lloc a partir de les 18.30 hores del dimecres 24, a la Facultat de Magisteri de la Universitat de València. A més a més, junt la presentació del llibre hi haurà un recital de les cançons que acompanyen el llibre, a càrrec de Ximo Caffarena, junt Quim Sanç i Aïna Sanç.

Vicent Andrés Estellés és un dels protagonistes d'aquestes Jornades, donat per la commemoració d'enguany. Així doncs, a més de l'"Ara, Estellés", el programa compta amb taules rodones, conferències i el passi de la pel·lícula Cos mortal. A banda del de Burjassot, també s'hi dedicarà atenció a Salvador Espriu, celebrat igualment en aquest 2013.

Les I Jornades "Literatura, Territori i Educació" busquen aprofundir entre aquestes tres vèrtexs, especialment en com la literatura arrelada al territori pot comportar implicacions didàctiques. Es parlarà de l'Horta i l'Albufera o de la Barcelona literària, per exemple, i al marge de les activitats purament acadèmiques, el programa es completa amb música, teatre i visites a la natura. Està organitzat pel Grup d'Innovació de Geografies podeu clicar a la pàgina de les Jornades.
Literàries de la UV, amb la col·laboració de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Centre Espriu d'Arenys, l'Any Espriu i la Revista Descobrir Catalunya. Per a més informació,

Ara, Estellés

El llibre "Ara, Estellés. 12 poemes, 12 cançons a Benicarló" ha esdevingut una referència en l'estudi de l'obra i la persona del de Burjassot. Els seus autors i autores són Francesc Delcastillo, Carme Alonso i els esmentats Òscar Coll i Pepa Àlvarez, els quals han confeccionat una aproximació original i didàctica a un dels grans clàssics de les nostres lletres. 

L'obra s'acompanya d'un disc amb dotze cançons de Ximo Caffarena, en les quals les rimes estellesianes es troben amb ritmes tradicionals valencians.

divendres, 12 d’abril del 2013

Onada Edicions porta l’escriptor Jaume Cabré per presentar el seu llibre “Jo confesso”

El proper dimecres 17 d’abril, a les 19.30 hores, l’Espai Onada de Benicarló acull una nova jornada del cicle de conferències i presentacions “El llibre, un plaer”, que pretén acostar al Baix Maestrat a alguns dels grans noms de les nostres lletres. En aquesta edició, el convidat és en Jaume Cabré i Fabré, actualment l’autor en català més llegit i amb major projecció internacional. El seu “Jo confesso”, publicat l’any passat, s’ha convertit en un clàssic contemporani i imprescindible de la nostra literatura. 

L’obra ens presenta la història d’Adrià Ardèvol, una persona que pateix de mancances emocionals. Amant de l’estudi i de les humanitats, el seu major tresor és un violí del segle XVIII. Les relacions entre Adrià, Sara, Bernat i el violí conformen aquesta novel·la de novel·les, que exploren temes universals com els sentiments de culpa i el mal, l’amor i el desamor. “Jo confesso” ha venut milers d’exemplars, i ha estat èxit de vendes no només ací, sinó també a Alemanya, Polònia o a Itàlia, tal i com va aconseguir l’escriptor barceloní amb l’anterior “Les veus del Pamano”. 

La presentació, així, suposa un esdeveniment cultural de primer ordre, en una vesprada de bona literatura que tindrà lloc a l’Espai Onada, ubicat a la plaça de l’Ajuntament. Junt a Jaume Cabré hi intervindran el crític literari Josep San Abdón i el representant d’Onada Edicions, Miquel Àngel Pradilla. L’acte pretén ser un lloc per a la reflexió i debat al voltant dels temes tractats al llibre, i compta amb la col·laboració de la Fundació Caixa Benicarló i l’Ajuntament de Benicarló. 

“Jo confesso” és la tercera conferència del cicle “El llibre, un plaer”, després de l’assistència, la passada tardor, de Vicent Pitarch amb el “Viatge al país de Tombatossals” i Joaquim Maria Puyal amb “Aicnàlubma”. D’aquesta manera, aquestes jornades continuen amb el seu objectiu de dinamització cultural a Benicarló i les nostres comarques. 

dijous, 11 d’abril del 2013

Les Contalles de Muniatto estaran a la Fira de la Mel del Perelló, el 13 i 14 d'abril

Aquest cap de setmana, els Contes de Muniatto fan una visita al Perelló, amb motiu de la Fira de la Mel que té lloc en aquesta vila. 

No serà l'únic acte d'aquestos dies. A Perafort, ja al Tarragonès, el diumenge per la vesprada hi ha previst un contacontes amb l'Olga Besolí, coautora del xiquet Muniatto.


I resteu atents, que ja gairebé hi arriba la nova aventura de Muniatto:


El Diario de Córdoba es fa ressò dels llibres de les oliveres mil·lenàries

Les dues darreres obres de la Biblioteca Taula del Sénia tenien l'objectiu de difondre i donar a conèixer el patrimoni natural de les oliveres mil·lenàries més enllà de les nostres comarques; per aquest motiu, en les publicacions de "Olea europaea Farga" i "Cocina de aceites de variedades tradicionales Territorio Sénia" es va incorporar el text en anglès i castellà, per tal d'abastir un públic internacional que puga conèixer aquest símbol nostrat.

Precisament, alguns mitjans de comunicació forani s'ha fet ressò d'aquestos llibres. El darrer cas és el del Diario de Córdoba, on el periodista Manuel Piedrahita signa l'article "La cultura del olivo", on hi fa una ullada als premiats al Concurs Aemo a la difusió de la cultura de l'olivera, que ha recaigut sobre la Mancomunitat Taula del Sénia. En aquest sentit, Piedrahita comenta: "De las actividades realizadas con la documentación presentada, hay dos libros que llaman la atención. Uno, Olea europea Farga. Territorio Sénia con fotografías de impresionantes olivos milenarios. Otro, Cocina de aceites de variedades tradicionales Territorio Sénia con prólogo de Ferran Adrià y fotos excelentes. La portada es puro arte con algo tan sencillo como dos rebanás de pan empapadas en aceite virginal".

L'article sencer de Manuel Piedrahita es pot llegir tot clicant ací. 

dimecres, 10 d’abril del 2013

Jesús Serrano i els encàrrecs de Miquelet, a Lletres Ebrenques

"Lletres ebrenques" és un programa cultural que emet cada divendres Antena Caro, l'emisora municipal de Roquetes, al 96.0, i que es dedica a la literatura de les comarques de les Terres de l'Ebre, així com d'altres autors i autores de la resta de les contrades catalanoparlants. Així doncs, han passat pels seus micros gent com Joan Panisello, Alfred Bosch, Viqui Almuni, Roc Casagran, Josep Lluís Carord Rovira o Jordi Duran, només per esmentar-ne una mostra.


Un llistat al qual s'hi sumarà Jesús Serrano, que serà l'entrevistat a "Lletres ebrenques" el proper programa, el 12 d'abril. Serrano és l'autor dels encàrrecs de Miquelet, una col·lecció de contes que recuperen la història d'Amposta a principis del segle XX, amb il·lustracions de Jordi Alfonso. Així, els dos han creat un personatge, Miquelet Setencàrrecs, que s'ha convertit en un nou símbol de la capital montsianenca.

El programa també es pot escoltar i descarregar des de la web d'Antena Caro, tot clicant ací.

"Quebradero, una balada grunge", a la Trobada Motera Wheels of Steel de Benicarló

Aquest diumenge 14 d'abril, el Port Esportiu de Benicarló acull la I Trobada Motera "Wheels of Steel", una jornada dedicada al món de les dues rodes, però que hi comptarà amb tota mena d'activitats. I entre d'elles, Onada Edicions hi estarà present amb un estand per a promocionar i difondre "Quebradero", el nou llibre de Jesús Maestro.



"Quebradero, una balada grunge" és una novel·la que ens porta cap el 1994, a Quebradero, un poble nord-americà qualsevol. Jeff Levee, estrella de la música, mor en estranyes circumstàncies. Serà un cas per a Flavio Boidman, qui ha arribat fa poc a aquest indret fred i inhòspit. Literatura negra, urbana i carregada d'influències musicals.

dimarts, 9 d’abril del 2013

Jesús (Baix Ebre) celebra la seua VII Fira Literària

Del 17 al 20 d'abril, Jesús, a la vora de Tortosa, esdevé de nou el centre literari de les Terres de l'Ebre. La setmana prèvia de Sant Jordi, la vila acull una nova edició, la vuitena, de la seua Fira Literària Joan Cid i Mulet, la qual torna a reunir tota mena de propostes culturals al voltant del món del llibre, amb una especial cura cap la literatura i els autors i autores ebrencs, però també cap grans noms, com és el cas de Màrius Serra, premi Sant Jordi 2013, qui presentarà la seua novel·la "Plans de futur".

Onada hi pren part

En la Fira d'enguany, les obres d'Onada Edicions hi participen en diversos actes i presentacions:

El dimecres 17 d'abril, a les 19.15 hores, l'espai d'exposicions del Claustre de la Immaculada s'omplirà dels dibuixos de Muniatto, la mostra que recull les il·lustracions d'Ester Besolí per donar vida al xiquet Muniatto en les aventures que hi viu a les seues Contalles.

El 20 d'abril, dissabte, és el dia gran de la Fira de Jesús, amb un seguit d'estands i aparadors de llibreries, editorials, biblioteques, entitats, associacions i molt més.
A les 10.30, a la Plaça del Pati de la Immaculada, les jesusenques Ester i Olga Besolí fan un taller de manualitats a partir de la publicació de "El Sant Jordi de Muniatto", el nou conte de la col·lecció, que incorpora la novetat de ser bilingüe català / anglès.
A les 12.45, a la Sala Jordi Brull i Martínez es passarà un audiovisual amb algunes de les imatges que il·lustren el llibre sobre el poble de Jesús, publicat el passat estiu, una autèntica guia per conèixer aquesta típica vila ebrenca.
A les 16.00, al Claustre de l'Edifici de la Immaculada, Emigdi Subirats presenta la seua biografia de Gerard Vergés i Príncep, el clàssic contem porani de les lletres ebrenques. L'acte s'acompanyarà del recital "L'ombra rogenca de la lloba", que hi fa referència a una de les grans obres vergesianes. 

Per conèixer tot el complet programa preparat per a la VII Fira Literària Joan Cid i Mulet, podeu veure-ho en línia tot seguit.

dilluns, 8 d’abril del 2013

Una imatge de "Marc i el poder sobre el temps"


"Marc i el poder sobre el temps" ja està a les comarques centrals, per les terres de l'Alcoià i el Comtat. En parla la seua autora, Mercè Climent, en una entrada al seu bloc.

Núvol ressenya "Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Capmany a escena: Teatre, revolució i educació"

Joan Duran i Ferrer, poeta i bioquímic, ha dedicat una completa ressenya al llibre "Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Capmany a escena", que ha estat publicada a la revista digital Núvol. El seu article fa palesa de la influència que hi van tindre la parella de literats a Tarragona, a partir de la dècada dels 70, quan Vidal Alcover arriba a la Delegació de la UB, embrió de la futura Universitat Rovira i Virgili.

L'obra és un recull de col·laboracions que van prendre part de la Tardor Literària de 2011, dues dècades després de la marxa de Vidal Alcover, al gener i Capmany, a l'octubre. S'hi apleguen escrits de Josep Bargalló, Guillem-Jordi Graells, Isabel Graña, Pep Anton Codina i molts més, amb introducció de Magí Sunyer i Montserrat Palau.

En "Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Capmany a escena: Teatre, revolució i educació", Joan Duran condensa els testimonis dels qui van viure i experimentar aquell auge cultural que va sotracar Tarragona. Per a l'autor de Sitges, els dos literats van aportar valors com la generositat per participar i esperonar tota mena d'activitats culturals i literàries, el seu gust per ensenyar i transmetre coneixements, i en tercer lloc, el seu interés per vessants com el teatre, la poesia i la cançó. Tot això fa que "Capmany i Vidal Alcover eren –parafrasejant Bargalló- un binomi especial: escriptors, cultes, catalanistes, d’esquerra, liberals. I hi afegeixo: revolucionaris i imprescindibles".

Mitjançant una cadència equilibrada i –intueixo que de forma deliberada- eclèctica en l’aplec d’estils, el volum reivindica el que mai hauria d’haver quedat relegat a certs cenacles acadèmics: el revulsiu que suposà la intensa activitat literària, teatral, social i política de Vidal Alcover i Capmany, que, individualment i en sinergia, llegaren, per arreu on deixaren petja, un seguit de valors –extraliteraris, també, i essencials- que haurien d’estar més en voga en un país petit i en una cultura assetjada com la nostra. El llibre de Palau i Sunyer els posa, tots ells, en evidència. I intentaré escandir-los  amb la  intenció de persuadir els lectors a devorar-lo. 

Podeu llegir l'article de Joan Duran i Ferrer tot clicant ací.

divendres, 5 d’abril del 2013

Preparant novetats: "La Tortosa dels retratistes (1939-1983)"


Quimo Panisello torna aquest Sant Jordi amb una nova obra que recupera la Tortosa quotidiana del segle XX. "La Tortosa dels retratistes (1939-1983)" és un volum que reprodueix amb imatges la ciutat vista a través dels objectius dels fotògrafs que van obrir cases de retratar entre els anys 1939 (encara que alguns ja exercien abans de la guerra) i 1983.

El llibre, mitjançant una edició de gran qualitat, recull fotografies dels anys de la postguerra, la transició democràtica, els costums, les festivitats, la vida social i comercial o les riuades de Tortosa.

Quimo Panisello, amb un treball meticulós i rigorós, ha recopilat un reguitzell d’imatges aportades per les mateixes famílies, l’autoria de les quals ha hagut d’investigar amb visites als fotògrafs.

Amb tot, "La Tortosa dels retratistes (1939-1983)" continua en la tasca de reviure el passat recent de la capital ebrenca, després de l'èxit de "La vida tortosina", que va ser el llibre més popular al Sant Jordi de l'any passat.

Tot cuinant la carxofa de Benicarló


Aquest saborós plat, unes bones galtes de porc ibèric, saltat de favetes, carxofes i poma caramel·litzada, ha estat la recepta que ha triat el blog culinari "La cocinera de Bétulo" del darrer llibre gastronòmic de la col·lecció La Teca, "La cuina de la carxofa de Benicarló", de l'Agrupació de Restaurants de la ciutat.


Com es pot veure a l'entrada, la blogaire Ana Nualart assenyala que és una recepta "un poc llarga, però no complicada", a l'abast de tot aquell o aquella que estime passar una bona estona davant els fogons. La recepta completa la podeu trobar tot clicant ací, tot amb ingredients saludables i ben nostrats, especialment la carxofa Denominació d'Origen de Benicarló.

dijous, 4 d’abril del 2013

Jaume Cabré presentarà "Jo confesso" a l'Espai Onada, el 17 d'abril


Onada Edicions porta l’escriptor Jaume Cabré per presentar el seu llibre “Jo confesso”. Serà el proper dimecres 17 d’abril, a les 19.30 hores, a l’Espai Onada de Benicarló, dins del cicle de conferències i presentacions “El llibre, un plaer”, que pretén acostar al Baix Maestrat a alguns dels grans noms de les nostres lletres. En aquesta edició, el convidat és en Jaume Cabré i Fabré, actualment l’autor en català més llegit i amb major projecció internacional. El seu “Jo confesso”, publicat l’any passat, s’ha convertit en un clàssic contemporani i imprescindible de la nostra literatura.

dimecres, 3 d’abril del 2013

"Patriotisme, compromís i lirisme". Ressenya del poemari Versos blancs

Manel Joan i Arinyó és un dels autors valencians més destacats de les darreres dècades. Però, tot i que en els últims anys ha abundat en el camp narratiu ("L'atzucac del perdedor", "Fem un trio"), allà pels anys 80 sovintejava el gènere poètic. D'aquella època són poemaris com "Crims", "Terra", "Panteons de marbre", "Bateguen els desigs", "Terra" o "Retaule", els quals van ser antologats a finals del 2012 en el volum "Versos blancs".

I precisament, "Versos blancs" ha estat la darrera ressenya que ha publicat el crític Josep San Abdón, on fa un recorregut per l'amplitud de temes i registres que abasta el recull arinyonià: "Potser per l’impacte que va causar aquella temàtica l’autor ha arrossegat sempre un determinat clixé respecte a la seua obra poètica, que ara es pot trencar amb la publicació d’aquests Versos blancs, que demostren que la seua poesia tenia molts més registres."

Com apunta San Abdón, al llibre parla de la poesia com a via d'escapament, parla dels símbols nostrats (País, Llengua, Senyera), parla d'amor i tendresa, de (desig de) llibertats. La crítica literària de Josep Sanabdón es pot llegir al seu bloc o al web 3x4.info.

dimarts, 2 d’abril del 2013

El més consultat a Onadaedicions.com durant març

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de març.

FICCIÓ

1. Set narracions curtes per a una setmana llarga. La llista de ficció s'obri amb una sorpresa. Fa ja tres anys que l'autor castellonenc Joan Andrés Sorribes hi va guanyar el Vila d'Almassora amb aquest recull de contes, i pel que sembla, hi interessa tant als lectors i lectores com el primer dia. I és que les propostes de Sorribes combinen unes lectures amenes amb la possibilitat de llegir els contes a colpets, segons la disponibilitat del qui està a l'altra banda de les pàgines.

2. Marc i el poder sobre el temps. Primera novetat de la llista. Aquesta novel·la infantil de l'autora Mercè Climent ens presenta en Marc, un xiquet de Muro (al Comtat) que obté un poder fantàstic: pot controlar el temps al seu desig. Les coses però, poden ser més complicades del que pareixia en un primer moment. Un llibre adreçat a xiquets i xiquetes d'entre 8 i 11 anys, i que compta amb una proposta didàctica per tal de traure'n tot el profit a l'obra i pensar-hi sobre el que s'ha llegit. Compta amb il·lustracions d'Àgueda Climent.

3. Món animal. No és una novetat literària, però sí ho és a aquest escalafó. Fa dos anys el vila-realenc Jordi Colonques hi presentava aquesta novel·la, la qual havia estat guardonada amb el Premi Vila de Puçol de Narrativa. Sense perdre ni un gram de vigència, Colonques ens proposta un llibre carregat d'humor negre on ens presenta a un seguit de personatges, estrafolaris però que sovintegen als nostres carrers. De fons, la inauguració d'un parc zoològic. Una bona mostra de la nova literatura valenciana.

4. Cantaments. Ivan Brull és el representant del gènere poètic, just en el mes en el qual ha tingut lloc el Dia de la Poesia Catalana a Internet, on hi vam penjar, precisament, uns versos de l'autor de Silla en aquest mateix bloc. Aquest poemari va ser la carta de presentació de Brull, amb la qual hi va guanyar el Premi Ciutat de Sagunt del 2010, i que ara s'ha vist reivindicada tot aprofitant la bona acollida del seu nou llibre, Guia de perduts.

5. Diàlegs de Dalt i de Baix. I tot seguit, el representat del gènere teatral, just (també) en el mes que ha acollit el Dia Internacional del Teatre, encara que la dramatúrgia de l'Orland Verdú manté un constant interés per part del públic d'ençà la seua publicació a la tardor de 2011, amb el Premi Ciutat de Sagunt de Teatre sota el braç. L'autor de Petrer mostra, doncs, com el teatre no té lloc només damunt de l'escenari, sinó també a les pàgines d'un llibre.

NO FICCIÓ

1. La pastisseria i la cuina de la garrofa. El receptari basat en un producte ben nostre ocupa de nou el més alt de l'escalafó, després d'una fugaç baixada el mes passat. Aquesta circumstància fa palesa la rellevància d'aquesta obra sobre la cuina amb garrofa, a partir del seguit de propostes culinàries que fan la Fundació Alícia i un conjunt de restauradors, cuiners i pastissers de les nostres comarques, els quals li han donat una nova oportunitat a un fruit que es trobava en desús i amb la mala fama de ser el succedani de la xocolata, però que usat com a condiment, pot donar un nou ventall de sabors a tota mena d'àpats.

2. La cuina del Delta de l'Ebre. A punt de complir el seu primer any en les prestatgeries, el receptari de l'Associació Local de la Dona de la Cava ha mostrat que des de la cuina més vinculada al territori, en aquest cas al Delta i en concret al poble de la Cava, es pot arribar a tots els indrets, incloent un Premi Gourmand de millor llibre de cuina mediterrània d'Espanya-Catalunya. Una obra per redescobrir la bona cuina nostrada de tota la vida, i és clar, per conèixer el Delta de l'Ebre a partir d'una cassola.

3. Antologia de Joan Fuster. La primera de les novetats de no-ficció per a Sant Jordi 2013. El professor Vicent Terol inicia la col·lecció "Imprescindibles" amb l'antologia d'un dels grans assagistes de les nostres lletres, Joan Fuster i Ortells. Un conjunt de textos que agafen la llarga bibliografia fusteriana, i que trauen part dels seus millors fragments, que conviden a que el lector o lectora hi reflexione. L'edició ha estat pensada especialment per al públic acadèmic i per treballar a les aules, de manera que servisca de porta d'entrada a les obres fusterianes.

4. La cuina de la carxofa de Benicarló. Més cuina del territori. Ara és el torn de la darrera novetat gastronòmica de la col·lecció La Teca: la carxofa de Benicarló, un producte amb Denominació d'Origen que permet tota mena de combinacions i possibilitats, com demostren els plats que l'Agrupació de Restaurants de Benicarló ha posat a disposició del públic. Un autèntic manual per a traure-li tot el partit a un dels símbols culinaris de les nostres comarques, així com una carta de presentació per a coneixer-lo i gaudir-lo més enllà.

5. Ara, Estellés. 12 poemes, 12 cançons a Benicarló. Tanca la llista un altre dels grans homenots de les nostres lletres. Enguany, Vicent Andrés Estellés ha estat nomenat Autor de l'Any per institucions com l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i Escola Valenciana, per la qual cosa és previsible que augmente l'interés per l'obra i la figura del de Burjassot. Aquesta obra, precisament, parla sobre aquestes vessants estellesianes, a partir de la selecció de quatre professors i professores benicarlandos, Francesc Delcastillo, Carme Alonso, Pepa Àlvarez i Òscar Coll, així com de l'aportació musical de Ximo Caffarena.