måndag 28 november 2016

Matmåndag med mer vitkål...

Kikärtsgryta

Efter Black Friday, Black Weekend och Cyber Monday är jag så trött, så trött på konsumtion och köer och shopping och allt folk i Nordstan...  Det kan också vara bristen på dagsljus, man får anstränga sig och komma ut på lunchen.

Förra veckan skrev jag om kålsallad och idag blir det recept på ännu en kålrätt med lite udda ingredienser. Receptet kommer från Kotte Grön men jag skippade bland annat cashew och chili.

  • 1 gul lök (körde båtar men jag borde strimlat fint då barnen inte gillar lök)
  • 0,5 tsk chili
  • 1 msk curry (jag körde garam masala)
  • 100 g vitkål, strimlad
  • 500 g krossad tomat
  • 1-2 dl vatten
  • 3 rågade matskedar jordnötssmör
  • 1 msk tomatpuré (glömde jag)
  • salt och svartpeppar
  • 3 dl kikärtor (3-5 dl som jag hade kokt tidigare och fryst in )
  • en näve cashewnötter
Fräs löken och kryddorna i olja. Var försiktig så att det inte bränns. Vänd i vitkålen och låt den steka med en minut eller två. Tillsätt krossad tomat, vatten, jordnötssmör, tomatpuré, salt och peppar och rör runt. Låt koka ihop i 5 min. Tillsätt kikärtorna och låt puttra 5 min till.

Rör sist i cashewnötterna (eller skippa om du inte har några hemma).

Servera med matvete, bulgur eller ris och gärna en klick mango chutney eller någon bananskiva på toppen.

Vi åt med fullkornscouscous. Även om middagen inte möttes av stående ovationer så fick det åtminstone godkänt av barnen. Det blev dock en hel del mat över...

Matlådor

onsdag 23 november 2016

Bokonsdag: En cyklo pedi



Alla cyklar vackert. Alla cyklar sig vackra. All cykling är därmed förtrollande.

Cykling ligger i tiden, som miljövänligt transportmedel, som hobby, som accessoar, och det är bara några veckor sedan som jag bloggade om boken Cykla - två hjul som räddar världen. Idag handlar det om boken med den vitsiga titeln "En Cyklo pedi - allt jag vet om cykling", en personlig och kärleksfull hyllning av Johan Tell.

Boken är upplagd alfabetiskt som en encyklopedi och lyckas på så sätt fånga många olika delar av cyklingens identitet och bakgrund. Här blandas stort och smått, nördigt och brett, viktigheter med det mer lättviktiga. Det kan handla om stadsplanering och kvinnoförtryck (se uppslag Feministen), men också om det absolut bästa sättet att laga en punktering eller varför alla blir vackrare på cykel (se  citatet ovan...).

Tell skriver om hur han utvecklats från en som cyklar till en passionerad "cyklist". I boken gör hans en pilgrimsresa till Bianchis fabrik utanför Milano, cyklar en etapp av Tour de France, hälsar på i Brooks sadelfabrik i Birmingham, letar efter fixiens födelse i New York, tar sig fram på kullersten i Flandern och hänger på cykelkafé i Barcelona. Och han gör många stopp på vägen: via Albert Einstein, Bike in Tweed och farmorsväxlen bland annat.

Just att boken är upplagd som en encyklopedi gör att det blir både en överraskande, lärorik och hela tiden väldigt underhållande resa genom cykelns värld. Den passar bra att bläddra lite fram och tillbaka i. Så här när det närmar sig december kan jag tipsa om boken som en kul (h)julklapp...

Om författaren
Johan Tell är frilansande skribent och har tidigare jobbat 18 år för resetidskriften Vagabond. Sedan han slutade där för ca 10 år sedan har han skrivit flera framgångsrika böcker. Han har fått utmärkelsen Årets Pandabok för "Året runt - det svenska vädret, naturen och årstiderna" och gjort stor succé med "100 sätt att rädda världen" (som jag bloggat om tidigare). Han är också föreläsare, främst inom miljöområdet, och entusiastisk cyklist. Jag har tidigare recenserat hans bok "Trista sevärdheter".

tisdag 22 november 2016

Årets julklapp...





Årets julklapp? Bild: HUI

Idag släppte Handelns Utredningsinstitut årets julklapp och i år är det VR-glasögonen som är årets Julklapp 2016...


För att erhålla titeln Årets Julklapp ska ett eller flera av följande tre kriterier uppfyllas:
  • Produkten skall vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året.
  • Produkten skall representera den tid vi lever i.
  • Produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.

 Spontant känner jag inget som helst ha-begär efter denna julklapp. Jag gillar teknik och testade bland annat VR-glasögonen i somras på Norsk Maritimt Museum (utställningen om Redningsselskapet 125 år) men jag känner inte att det är något som skulle ge ett mervärde för mig i vardagen.

Genom åren har följande produkter blivit utsedda till Årets Julklapp

1988 Bakmaskin 2002 Kokboken
1989 Videokameran 2003 Mössan
1990 Woken 2004 Den platta tv:n
1991 CD-spelaren 2005 Ett pokerset
1992 TV-spelet 2006 Ljudboken
1993 En doft (parfym) 2007 GPS-mottagaren
1994 Mobiltelefonen 2008 En upplevelse
1995 CD-skivan 2009 Spikmattan
1996 Internetpaketet 2010 Surfplattan
1997 Det elektroniska husdjuret 2011 Den färdigpackade matkassen 
1998 Dataspelet 2012 Hörlurarna
1999 Boken 2013 Råsaftcentrifugen
2000 DVD-spelaren 2014 Aktivitetsarmbandet
2001 Verktyget 2015 Robotdammsugaren
2016 VR-glasögonen

Om jag fick nominera något till årets julklapp hade jag föreslagit en upplevelse (favorit i repris) eller en krislåda, dvs förnödenheter för 1 person som räcker de 72 h som vi ska kunna klara oss i händelse av kris.



Vad önskar du dig i julklapp?

måndag 21 november 2016

Matmåndag: Till vitkålens lov

Det var ju ett par år sedan som jag experimenterade med kål. Kålsoppa har jag faktiskt inte vågat mig på sedan dess men kålpudding och olika typer av kålsallader är fortfarande återkommande favoriter. Vitkål är billigt, håller länge i kylen och innehåller ju både mycket fibrer och c-vitamin. Även om vi är få som riskerar att få skjörbugg i dagens samhälle så skadar det inte att få i sig lite extra c-vitamin på vintern.
För några veckor sedan köpte jag vitkål för 1 kr kilot och då provade jag en ny variant av kålsallad.

Vitkålssallad med citron och purjo
Det här receptet innehöll egentligen gurka och majrova men jag ville rensa i kylen och gurkan hade blivit dålig. Istället hittade jag en bit purjo.

1. Strimla vitkålen, jag brukar använda osthyvel om jag ska göra en mindre portion.
2. Slaka vitkålen (häll kokande vatten över den).
3. Låt den rinna av och blanda sedan i finhackad purjolök, citron och salt.
4. Krama salladen ordentligt.
5. Häll i några matskedar olja, en nypa salt och lite malen svartpeppar. Blanda ordentligt och ställ i kylen.

Vi åt salladen till en bit tacopaj.

Andra receptVitkålssallad med ättika och dillCitrondoftande vitkålssallad med äpple

onsdag 16 november 2016

Bokonsdag: Ekoenkelt, vägen till en hållbar livsstil






Idag recenserar jag boken Ekoenkelt, skriven av Pernilla Johansson som driver den populära bloggen med samma namn. Liksom bloggen ligger fokus på tips och råd kring hur man kan tänka och agera för att bli mer hållbar – varje dag.
Att ställa om till en mer ekologiskt hållbar livsstil ska inte kännas som något oöverstigligt utan kan vara både inspirerande och kul. Att leva hållbart ger även tid, pengar och energi till sådant man värdesätter mer.

Boken är uppdelad i 8 kapitel. Efter det inledande kapitlet om varför det är både kul och viktigt med hållbarhet så går författaren läsaren igenom områden som maten och köket, hemmet, garderoben, badrumsskåpet, Resorna och transporter samt hållbarhet på jobbet. Sista kapitlet är överkurs - eller grädden på moset beroende på hur man ser det, här får du tips på lite till som man kan göra för att komma ytterligare några steg till ett hållbart liv. Det handlar om allt från minimalism och frivillig enkelhet till att engagera sig i välgörenhet och inte glömma att återkoppla till naturen då och då.
Sist i boken finns även en litteraturlista för den som vill läsa vidare.

Det här är en bra bok för den som precis börjat intressera sig för hur man kan leva hållbart. Men även någon som lever ett grönt och skönt liv kan behöva lite inspiration ibland. Själv gillade jag kapitlet om hållbarhet på jobbet och jag blev rätt nöjd när jag insåg att vi faktiskt är rätt hållbara i flera avseenden.Vi utnyttjar telefon- och webbkonferenser, har cykelbud som hämtar posten och vi är många med mig som alltid tar tåget när det är dags att göra en tjänsteresa till Stockholm.
I garderobskapitlet tipsas det om köpstopp också!


Om författaren
Pernilla Johansson är utbildad miljövetare och har en masterexamen i hållbar stadsplanering. Ekoenkelt, är hennes första bok.

måndag 14 november 2016

Mer crappy middagsbjudningar åt folket!

Sushi

Ett annat alternativ är att bjuda på hämtmat...

Tidigare i höstas läste jag artikeln 5 Rules for Hosting a Crappy Dinner Party (and Seeing Your Friends More Often). Jag älskar att bjuda hem folk på middag och visst kan det var kul att lägga ner tid, pengar och energi på att planera en fantastisk 3-rätters meny med matchande dryck men för det mesta har man minst lika trevligt under enklare förhållanden. Jag tänker på mitt köpstoppsår då en av lärdomarna var hur ofta vi faktiskt betalar för att vara sociala, att vi umgås genom att ses på caféer och krogar - eller genom shopping.

Själv gillar jag när folk spontant kommer förbi och tycker att det är helt ok att bestämma att man ska ses lite senare samma dag men jag har förstått att alla inte tänker på samma sätt. Kanske kan det vara lättare att bjuda hem folk om man sänker sina egna ambitioner?

Har du fyndat storpack av nåt intressant på Matsmart? - bjud hem dina vänner att provsmaka!
Extrapris på lök? - fransk löksoppa är både gott och billigt
Torsdag - ärtsoppa och pannkakor!Vill du inte göra allt från grunden finns det helt ok halvfabrikat, t. ex ekologisk ärtsoppa.

Mat är jag rätt avslappnad kring medan jag kan bli mer stressad över att det är oordning här hemma. Men jag har också varit småbarnsförälder och vadat fram bland leksaer...

Hur tänker ni - gillar ni spontanmiddagar?


Mer
What France Taught Me About Dinner Parties

fredag 11 november 2016

Tacopaj - genvägen till fredagsmyset

Tex mex

Quesadillas med pico de gallo

Som hos så många andra familjer blir det ofta någon form av texmex på fredagar. Det är inte alltid man har orken att förbereda allt som behövs till tacos eller liknande och då kan tacopaj vara en smart och ganska snabb genväg. Pajdeg kan förberedas och förvaras i kylen (man kan till och med göra en stor sats och frysa in, något som jag bloggade om tidigare i veckan)


Pajdeg
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
(1 tsk paprikapulver)
2 msk olja
1 påse/paket färs (soja/quorn/kött osv)
1 gul lök (finhackad)
tacokrydda
1 pkt krossade tomater
1-2 dl creme fraiche,gräddfil eller motsvarande
2 - 2 1/2 dl riven ost 


  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Blanda samman pajdegen genom att snabbt hacka samman smöret med mjölet.Tillsätt det kalla vattnet.
  3. Kavla eller tryck ut degen i en pajform ca 28 cm i diameter (för 4 port). Nagga degen med en gaffel. Ställ formen i kylskåp ca 30 minuter.
  4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
  5. Stek löken mjuk på låg värme. Tillsätt färsen och tacokryddan. Häll på krossade tomater och ev lite mer vatten om det skulle behövas.
  6. Fyll pajskalet med färsfyllningen. Bred creme fraiche ovanpå pajen. Strö över osten.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.

Varianter
Jag är inte så förtjust i majskorn i maten men den som gillar det kan slänga i lite sånt. Man tar helt enkelt vad man har hemma. Är den gula löken slut funkar det säkert lika bra med rödlök. Det blir också bra med skivade eller klyftade tomater, eller små tomater. Lägg i såfall dessa i färsen innan du brer över creme fraiche.

Servera pajen med tortillachips, salsa, sallad och majs eller vad du nu gillar bäst.

Ha en bra helg!

torsdag 10 november 2016

Eko reko och barnarbete på schemat


Choklad

För några veckor sedan var det #fairtradechallenge, något som jag själv firade med te och choklad på kvällskvisten. Just hur varför man ska välja ekologiskt och/eller Rättvisemärk är något som vi ofta diskuterar här hemma där för blev jag extra glad över att man numera lär sig om miljömärknng och annat på Hemkumskapen. Enligt läroplanen ska eleven ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling. Därför kändes det bra att ha en diskussion kring Rättvisemärkt och annat runt frukostbordet. För det är ju alla de här valen som är en så stor del av att vara en medveten konsument idag - ska jag välja ekologiskt eller närodlat, köpa second hand eller stödja kedjornas miljöarbete osv...

I onsdags var det även FN-dagen i sonens skola. Det är en temadag som egentligen firas den 24 oktober till minne av att FN-stadgan trädde i kraft den dagen efter att de fem permanenta medlemsstaterna i FN:s säkerhetsråd och en majoritet av medlemsstaterna hade ratificerat FN-stadgan. I år låg fokus på skolgång som en nyckel till utveckling. I storebrors skola ägnades förmiddagen ägnades åt lektioner kring FN och UNICEF medan de på eftermiddagen skulle utföra olika sysslor för att samla in pengar till Syrien. Eftersom jag vägrar att betala mina barn för hushållssysslor fick sonen komma in till mitt jobb och prova på att arbeta som vaktmästare. Han tyckte att detta var djup orättvist - de flesta av hans kompisar behövde minsann bara gå ut med återvinningen eller möjligtvis dammsuga. Man skan skämta om huruvida detta strider mot FN:s barnkonvention men den säger egentligen bara att barn, vilket definieras som personer under 18 år, skall "skyddas mot ekonomiskt utnyttjande och skadligt arbete". Däremot är inte arbete i sig förbjudet...

Mer
Vill du veta mer om människorna bakom Fairtraide kan jag tipsa om en stor väggkalender med vackra bilder på några av alla de människor som gynnas av den rättvisa handeln.Varje månad får man veta mer om en Fair Trade-producent någonstans i världen, det finns information om producenten och bild på en av deras varor. Längst bak finns även en lista med alla Fair Trade Återförsäljare runt om i landet. Du köper den bland annat hos Green och grejerna som även bidragit med bilden från Turqle Trading utanför Kapstaden.

måndag 7 november 2016

Matmåndag: Paj är smart restmat!

Paj

Paj är den perfekta restmaten. Man slänger ihop en pajdeg, förgräddar och sen fyller man den helt enkelt med vad man råkar ha hemma. Jag har ju tidigare bloggat om mina olika varianter på kirskålspaj men man kan också steka upp lite lök och rivna morötter, ha i kokta rödbetor och någon god ost etc. 

Grundrecept för pajdeg (matpaj)
3dl mjöl
125 g smör

2 msk kallt vatten

Grundrecept för pajdeg (efterrättspaj)
3dl mjöl
125 g smör
2 msk socker
2 msk kallt vatten
Enkel sats räcker till vanlig pajform av standardstorlek. Dubbla satsen om du vill göra paj i långpanna.

Tips och tricks!
Gör flera omgångar pajdeg när du ändå håller på! Antingen kan du frysa in individuella pajdegar i klump eller så kavlar du ut på bakplåtspapper, rullar ihop och fryser in dem. Eftersom pajdeg innehåller en hel del matfett håller den ungefär 3 månader i frysen.


Man kan också göra pajen färdigt, grädda bara halva tiden och sedan frysa in. När det är dags att äta paj så tinar man pajen  (förslagsvis under dagen i kylen) och gräddar den sedan färdigt i ugnen.


På fredag bloggar jag om en av familjens favoritpajer!

onsdag 2 november 2016

Bokonsdag: Festliga rester





2010 bloggade jag om att Libris förlag planerade en matbok med arbetstiteln Förresten...  och efterlyste recept med rester. Boken kom ut året efter, 2011, men fick istället titeln Fester med rester - gott och nytt av det som blev över. Nu hittade jag den på biblioteket så det passade bra med en recension.

En fjärdedel av den mat som vi bär hem från affären blir aldrig uppäten. Det är inte bara slöseri med pengar och resurser – det får oss att tappa påhittighetskondition. Men botemedlet är inte långt bort: i Fester med rester delar människor från hela Sverige och från många andra håll också med sig av sina bästa tips på gott och nytt av det som blev över.

Det kom kom in idéer och recept från kreativa vardagsmatlagare i hela Sverige och resultatet blev alltså
Fester med rester – gott och nytt av det som blev över, en bok som vill fungera som en uppslagsboken över allt som redan finns i våra kylskåp och som istället för att slängas kan bli ännu godare.
Bland recepten hittar man allt från pyttipannor och potatisplättar till brödpudidng (en av mina favoriter) samt utländska restklassiker som Shepherd’s pie och Sloppy Joe. Boken har en alfabetisk uppställningen som gör det enkelt att hitta rätt.

Jag brukar säga att jag äter "hänt i frysen" till lunch ibland och i den här boken lanserar man begreppet "frysfest" - varför inte frosta av frysen nu när det börjar bli kallare och äta upp det du hittar i den.



Redaktör för boken är Anna Braw, redaktör på Libris och som ligger bakom en rad böcker i Kyrkkaffeserien. Hon driver även bloggen Kyrkkaffe. Magnus Aronson har fotat och Maria Mannberg stod för formgivningen. Medverkar i boken gör Maja från Husmorsskolan (som skriver vad man kan göra av bruna bananer och en text om "hushållandets glädje") Marie Tonkin Reda, Clara ”Underbara Clara” Lidström, Wilhelm Blixt, Vibeke Olsson, Tomas Sjödin, Inger Alestig m fl

Vill du inte köpa boken ny eller låna den på biblioteket finns det ett par begagnade exemplar på bokbörsen.


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin