Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Σέρβου Γορτυνίας-Στη κορυφή Φραντζινέτα, Αύγουστος 2023

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Η Άνοιξη στην Ηραία

Η Άνοιξη έχει έρθει στα πεδινά της Ηραίας του Δήμου Γορτυνίας. Αμέτρητες κόκκινες ανεμώνες και άλλα αγριολούλουδα συνθέτουν πανέμορφες εικόνες στα χωράφια της περιοχής, χάρμα οφθαλμών για τους διαβάτες!











Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Τα τραγούδια της Επανάστασης του 21

Μερικά από τα δημοτικά τραγούδια που ύμνησαν  προεπαναστατικά αλλά και κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821, τους αγώνες και τα κατορθώματα των ηρώων.
Τα τραγούδια που επιλέξαμε είναι από τον Μωριά.

Των Κολοκοτρωναίων





Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Παραδοσιακή συνταγή: Μπακαλιάρος με άγρια χόρτα



 Σύμφωνα με την χριστιανική θρησκεία, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου(25 Μαρτίου), που είναι πάντα μέσα στην περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής, γίνεται κατάλυση ιχθύος, δηλαδή επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού στο τραπέζι μας. Έτσι, κατά την παράδοση συνηθίζεται να μαγειρεύεται την μέρα αυτή ο παστός μπακαλιάρος.
 Τα παλιότερα χρόνια, που τηρούσαν ευλαβικά τις νηστείες της χριστιανικής θρησκείας, οι κάτοικοι της ορεινής Γορτυνίας, έτρωγαν μπακαλιάρο με άγρια γλυκά χόρτα. Τον Μάρτιο τα χόρτα αυτά είναι σε αφθονία.
 Στα ορεινά, μόνο ο παστός μπακαλιάρος έφτανε λόγω της διατήρησης στο αλάτι κι έτσι ενώνονταν ο Ατλαντικός Ωκεανός και τα βουνά της Γορτυνίας σ' ένα πιάτο εορταστικό.
Συνηθίζουμε να το φτιάχνουμε αυτό το φαγητό και σήμερα κρατώντας την τοπική παράδοση.

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Τσοπανάκος- Ο λαϊκός ποιητής της Επανάστασης από την Δημητσάνα

21 Μαρτίου-Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης! Αναγνωρίζουμε την αξία των μεγάλων ποιητών μας με τα αριστουργήματα που μας έχουν προσφέρει!
Ας αφιερώσουμε όμως το άρθρο, εν όψει και της Εθνικής Επετείου στον ταπεινό ποιητή της Επανάστασης, τον Τσοπανάκο από την Δημητσάνα της Γορτυνίας!


 
(Αναδημοσίευση από http://argolikivivliothiki.gr )

Παναγιώτης Κάλλας ή Τσοπανάκος λαϊκός ποιητής του 1821, ο επονομαζόμενος και Τυρταίος της ελληνικής επανάστασης, με τα αυτοσχέδια ποιήματα και τραγούδια του εμψύχωνε τους αγωνιστές ή υμνούσε τα κατορθώματά τους.

 (Η φωτογραφία είναι από  το Φωτογραφικό Αρχείο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης).


Ο Τσοπανάκος γεννήθηκε το 1789 στη Δημητσάνα και πέθανε το 1825, σε ηλικία μόλις 36 ετών. Γραφή και ανάγνωση έμαθε στη σχολή της γενέτειράς του. Ο Τσοπανάκος είχε αδικηθεί από τη φύση. Ήταν ραχιτικός, δύσμορφος, κοντός και στραβοπόδης. Και καθώς στα χωριά ο περισσότερος κόσμος ήταν γνωστός με παρατσούκλια, στον Παναγιώτη Κάλλας είχαν κολλήσει το παρατσούκλι Τσοπανάκος – κατά μια εκδοχή
Επειδή δεν μπορούσε να εργαστεί πριν την Επανάσταση του 1821 έφτιαχνε με ευχέρεια στίχους σατιρικούς για τους συμπατριώτες του. Με την κήρυξη όμως της Επανάστασης έβαλε την ικανότητά του αυτή στην υπηρεσία του Αγώνα. Και τα ποιήματά του ήταν πια θούρια που εξυμνούσαν τα κατορθώματα των αγωνιστών και τους παρακινούσαν σε νέους ηρωισμούς. 

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Καλές Απόκριες!



Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ο "Σωρός της Γριάς" και ο Μάρτης



Ο λαϊκός μύθος της Γριάς, που χλεύασε τον Μάρτη, είναι έντονα διαδεδομένος στην περιοχή της Γορτυνίας και ειδικότερα στα χωριά της ορεινής Ηραίας.   Όπως συνηθιζόταν τον παλιό καιρό, οι τσελιγκάδες περνούσαν τον χειμώνα στους κάμπους  για να προστατευτούν οι ίδιοι και προπαντός το κοπάδι τους από το κρύο και τα χιόνια.  Εκεί γεννούσαν τα ζώα τους και έθρεφαν τα μικρά τους πιο εύκολα. Την άνοιξη έπαιρναν τα γιδοπρόβατα καθώς και όλα τα υπάρχοντα τους  και ανηφόριζαν στα βουνά.  Επέλεγαν το κατάλληλο μέρος και έστηναν εκεί έναν πρόχειρο καταυλισμό, το στανοτόπι.  Σε μια τέτοια μετακόμιση αναφέρεται και ο λαϊκός μύθος της Γριάς. Τον Μάρτη μήνα (μάλλον βιάστηκε!) και μάλιστα στο τέλος του Μάρτη, ερχόμενη η Γριά  από τα πεδινά της Ηραίας ή της Ηλείας όπου υπήρχαν χειμερινά λειβάδια, ανέβαινε προς το χωριό Σέρβου Γορτυνίας και το βουνό Αρτοζήνος, όπου στήνονταν μεγάλα στανοτόπια.   Στην διαδρομή ο καιρός του Μάρτη την ξεγέλασε και σίγουρη όπως ήταν ότι ο χειμώνας πέρασε, αναφώνησε κοροϊδευτικά: 
 -Πριτς Μάρτη μου! Εγώ τα’ αρνοκάτσικα μου τάβγαλα! 

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Κωστής Παλαμάς (Εβδομήντα χρόνια από το Θάνατό του)


Ερανίσματα απ’ το διαχρονικό έργου του,
τα οποία αντιστοιχούν σε σημαντικούς σταθμούς της ζωής του
  
Το άρθρο είναι του Βασιλείου  Κων/ντή Σχίζα

Πλήθος μελέτες έχουν γίνει και αναλύσεις του έργου του Εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά. Εκτός από κορυφαίος ποιητής ήταν θεατρικός συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας, δημοσιογράφος και ιδρυτικό  μέλος της ΕΣΥΕΑ, ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και στη συνέχεια πρόεδρός της. Το τεράστιο έργο του, ενώ αναφέρεται στην εποχή του, είναι διαχρονικό και πάντα επίκαιρο.
Σταχυολογούμε μικρά μόνο στοιχεία τα οποία αντιστοιχούν σε σημαντικούς σταθμούς της ζωής του, απ’ τη γέννησή του στην Πάτρα στις 13 Ιανουαρίου 1859 από Μεσολογγίτες γονείς,  τον Μιχάλη και την Πηνελόπη, ως το θάνατό του στην Αθήνα  στις 27 Φεβρουαρίου 1943. Ήταν μόνιμος κάτοικος της Αθήνας και δεν ταξίδευε παρά μόνο μέχρι το Μεσολόγγι. Δεν είχε δικό του σπίτι. Διέμενε κατά διαστήματα στην οδό Ιπποκράτους, στη Σόλωνος, στην Ασκληπιού και στην Περιάνδρου.
 Ήταν πέντε χρονών όταν πέθανε η μάνα του και έξη όταν έμεινε ορφανός και από πατέρα. Τότε τον πήραν στην προστασία τους, συγγενείς του στο Μεσολόγγι. Αργότερα έγραψε το ποίημα «Η υστερνή ματιά της», εκφράζοντας εκείνα τα συναισθήματά  του, της στιγμής που αντίκρισε την νεκρή μάνα του.

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας στη διεθνή έκθεση “Χρυσός-Ασήμι”



Δελτίο Τύπου
Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας συμμετείχε στη διεθνή έκθεση “Χρυσός-Ασήμι” από την 1-3-2013 έως τις 4-3-2013, στο Metropolitan Expo (Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος), στην Αθήνα.
Η παρουσίαση της Σχολής περιελάμβανε ένα έργο από κάθε μαθητή σε φόντο σκακιέρας και συστεγάστηκε σε περίπτερο από κοινού με άλλες 3 σχολές αργυροχρυσοχοΐας (Σχολή Περιστερίου, Σχολή Κορυδαλλού, Σχολή Χαλανδρίου).

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Απόκριες 2013 στην Στεμνίτσα Γορτυνίας



Μια διαφορετική πρόταση για τις απόκριες έρχεται από τη ορεινή Στεμνίτσα Αρκαδίας.
Την Κυριακή των Αποκριών 17 Μαρτίου 2013, από το μεσημέρι και με σκηνικό την πλατεία του χωριού, παίρνουμε όλοι μέρος στα αποκριάτικα δρώμενα! Φέτος, μετά τον περσινό γάμο του Κουτρούλη, γιορτάζουμε τα βαφτίσια του πρωτότοκου γιου του, με συνοδεία κατσικιών, «βυζαρούδων» και νονό τον Πάνα. Δεν λείπουν βέβαια τα κουδούνια και τα αυτοσχέδια κοστούμια, βγαλμένα από το παλιό μπαούλο. Ντυθείτε και εσείς ανάλογα και κυρίως μην αρνηθείτε το τσουκαλόκαυτο (βραστό κρασί με πιπέρι και ζάχαρη) που θα σας προσφέρουν!



Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Η γυναίκα αγρότισσα


........Οι γυναίκες στα παλιότερα χρόνια δεν ήταν γνωστές με το βαφτιστικό τους όνομα άπαξ και παντρεύονταν. Ήταν γνωστές ως Κώσταινα,  Μήτσιαινα,  Θανάσαινα,  Χρήσταινα,  Γιώργαινα, Βασίλαινα,  Γιαννού,  Αγγελίνα,  Λιού,  Πέτραινα,  Παναγιώταινα κ.ά δηλαδή οι γυναίκες των αντρών τους. Για κάποιες παλιές γυναίκες του χωριού μας δεν είχε ακουστεί ποτέ το όνομα το δικό τους λες και δεν είχαν. Οι άντρες γιόρταζαν την ονομαστική τους εορτή, οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν σύμφωνα με τα τοπικά ήθη και έθιμα της εποχής. Η γυναίκα γενικότερα ζούσε σε μια σκληρή κοινωνία όπου την ήθελε να δουλεύει πολύ, να μην έχει γνώμη μέσα στη πολυπληθή οικογένεια που ζούσε και να υπακούει στις προσταγές του άντρα της και των πεθερικών. Πριν παντρευτεί, πάλι δούλευε πολύ στις αγροτικές εργασίες και παράλληλα ετοίμαζε πυρετωδώς τα προικιά για το γάμο της με τον άνδρα που της επέλεγαν άλλοι.

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

18ος Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός της "ΤΕΧΝΗΣ" Κιλκίς

Α) ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ "ΤΕΧΝΗ" ΚΙΛΚΙΣ προκηρύσσει το Δέκατο Όγδοο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό με τίτλο "Κούρος Ευρωπού", με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Οι ποιητικές συλλογές που θα σταλούν για το διαγωνισμό πρέπει:
1) Να μην έχουν εκδοθεί.
2) Να είναι δακτυλογραφημένες σε τρία αντίτυπα.
3) Να είναι 20 έως 30 σελίδες η κάθε μία.
4) Οι συλλογές να στέλνονται με ψευδώνυμο. Σε δεύτερο κλειστό φάκελο αλληλογραφίας ο υποψήφιος εξωτερικά θα αναγράφει πάλι το ψευδώνυμό του και μέσα τα πραγματικά του στοιχεία (όνομα, επίθετο, διεύθυνση, τηλέφωνο και e mail, αν έχει). Ο δεύτερος αυτός φάκελος θα ανοιχθεί από την επιτροπή του διαγωνισμού μόνο σε περίπτωση βράβευσης της συλλογής.