31/12/22

Καλή & ευλογημένη χρονιά!

 


Στη ζωή έμαθα προς πέντε κατευθύνσεις να κοιτάζω:

Εμπρός: Για να έχω στόχο.

Πίσω: Για να μην ξεχνώ από πού ξεκίνησα.

Κάτω: Για να βεβαιώνομαι πως δεν ποδοπατώ κανέναν στον δρόμο μου.

Πλάι: Για να βλέπω ποιος με στηρίζει σε δύσκολους καιρούς.

Ψηλά: Για να μην ξεχνώ να ευγνωμονώ για κάθε ευλογία που έλαβα.


30/12/22

Ο 22χρονος Πατρινός Δημήτρης Νικολακόπουλος πήρε πτυχίο στα μαθηματικά με 9.93 και αποκαλύπτεται...

 


... Υπάρχει κάτι που σε «τρομάζει»;

Κάθε φορά που ανακαλύπτω κάτι καινούργιο είναι σα να αφαιρώ μία σταγόνα από ολόκληρο τον Ωκεανό. Είναι κάτι που φαίνεται τρομακτικό, αλλά τελικά είναι όμορφο. Η γνώση δεν είναι σφαιρική αλλά κατευθυνόμενη, σαν βέλος. Και ότι ξέρεις, πρέπει να το ξέρεις καλά…


Ποιος είναι για εσένα αυτός που έχει ήθος;

Αυτός που σέβεται τον άλλον, τη γνώμη του. Αυτός που ενδιαφέρεται για τον άλλον. Είμαστε κοινωνικά όντα, πρέπει να βοηθάμε. Θέλω να φτάσω ψηλά όχι για να δω τη θέα αλλά για να μπορέσω να σε τραβήξω και να τη δεις μαζί μου μαζί με το φορτίο σου.

Για εμένα η ορθόδοξη Εκκλησία έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. Πηγαίνω στην Εκκλησία όσο πιο συχνά μπορώ γιατί η πίστη με βοηθά. Το πνευματικό κομμάτι και η πνευματική ψυχή μου είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ. Είναι κάτι που έμαθα από την οικογένεια μου. Οι γονείς μου με πήγαιναν μικρό στην Εκκλησία και το κατηχητικό. Κατάλαβα ότι η ζωή κοντά στην Εκκλησία με βοηθούσε και στα μαθηματικά, όσο κι ακούγεται περίεργο. Ο Ευκλείδης, για παράδειγμα, έβαλε κάποια αξιώματα που είναι παραδοχές. Τα δέχεσαι, τα πιστεύεις και πορεύεσαι με αυτά. Έτσι είναι και η θρησκεία. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ

Χριστούγεννα στη Δερβιτσάνη Αργυροκάστρου

 


Ιεραποστολικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Αρχ. π. Σωτήριο Τσάφο επισκέφτηκε την Δερβιτσάνη Αργυροκάστρου για να γιορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα με τους ορθοδόξους αδελφούς της περιοχής.

Στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έγινε ο εσπερινός παραμονή της εορτής και η θεία λειτουργία ανήμερα της εορτής των Χριστουγέννων καθώς και την επόμενη ημέρα, 26.12. 

Μέλη της ομάδας των νέων που συνόδευε τον π. Σωτήριο μετέβησαν στην Χειμάρα για να συνδράμουν στο έργο του π. Σιλουανού και π. Λουκά που διακονούν εκεί.

Ευχόμαστε όλοι να έχουν την ευλογία της Θεοτόκου και ο Θεός να ανταμείψει την προσφορά αυτή της αγάπης τους.







ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 2023 ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

 


Ἀδελφοί μου,

Ἓνας καινούργιος χρόνος ἢδη ἀνέτειλε καί ὃλοι μας κινούμεθα μέσα σέ  κλῖμα ἑορταστικό.

Ἡ προσμονή καί ἡ ἐλπίδα γιά καλύτερες ἡμέρες κατά τό νέον ἒτος, εἶναι βαθυκάρδιος πόθος καί γίνεται ὁλόθυμη εὐχή, τήν ὁποίαν ἐκφράζομε ὃλοι μας.

Μέσα ὃμως σ’ αὐτό τό ἑορταστικό κλῖμα φοβοῦμαι ὃτι ὑπάρχει πολύς συναισθηματισμός καί ἲσως πολύ ὀλίγος ρεαλισμός.

Ὁ χρόνος ρέει, ἀδυσώπητος καί παρασύρει σ’ αὐτόν τόν ροῦν καί τήν ἰδική μας ζωή. Ἑκόντες-ἂκοντες ἀκολουθοῦμε ταχύτατα τήν ροή τοῦ χρόνου, ὡς νά εἲμεθα μέσα σέ ἓνα ὂχημα, πού ἀφήνει πολύ γρήγορα πίσω του, τοπία καί καταστάσεις.

Καί ὃμως, αὐτός ὁ χρόνος πού τρέχει τόσο γρήγορα, εἶναι τό δῶρο τοῦ Θεοῦ σέ μᾶς, ὣστε νά ἀπολαμβάνωμε τά θεῖα δωρήματά του καί νά ἀξιοποιοῦμε τίς ἡμέρες του, ἢ τί λέγω τήν κάθε στιγμή του. Εἶναι ἀδιανόητο νά ἀφήνωμε ἀναξιοποίητο τόν χρόνο τῆς ζωῆς μας. Ὣσπου νά κλείσωμε ἀδελφοί μου τά μάτια μας καί νά τά ἀνοίξωμε ἒχουν περάσει τά χρόνια μας. Τήν βρεφική ἡλικία τήν διαδέχεται ἡ παιδική καί ἑκείνην ἡ ἐφηβική, ὣστε νά ἐπέλθῃ ἡ νεότης καί ὁ ἂνθρωπος  νά φανῇ μεσήλικας καί ἢδη ἒγινε γέρων μέ λευκασμένη τήν κεφαλή.

Ὁ Ἀπόστολος Παῦλος ὡραιότατα μᾶς διδάσκει: «Βλέπετε οὖν πῶς ἀκριβῶς περιπατεῖτε, μή ὡς ἂσοφοι, ἀλλ’ ὡς σοφοί, ἐξαγοραζόμενοι τόν καιρόν, ὃτι αἱ ἡμέραι πονηραί εἰσίν». (Ἐφεσ. 5, 15-17)Σύμφωνα μέ τόν οὐρανοβάμονα Ἀπόστολο, ὁ χρόνος εἶναι ὁ καιρός πού μᾶς προσφέρεται προκειμένου νά ὡριμάσωμε πνευματικά καί νά ἐπιτύχωμε σέ ὃ,τι ἒχομε θέσει ὡς σκοπόν στή ζωή μας, βεβαίως πάντοτε σύμφωνα μέ τό θέλημα τοῦ Θεοῦ. Γιά τόν Ἀπόστολο Παῦλο, τήν πρώτη σημασία καί ἀξία ἒχει ἡ πνευματική μας ὡριμότητα καί τελείωση. Γι’αὐτό καί παραγγέλλει : «Μέχρι καταντήσωμεν οἱ πάντες εἰς ἑνότητα τῆς πίστεως, καί τῆς ἐπιγνώσεως τοῦ Υἱοῦ τοῦ Θεοῦ, εἰς ἂνδρα τέλειον, εἰς μέτρον ἡλικίας τοῦ πληρώματος τοῦ Χριστοῦ». (Ἐφεσ, 4,13).

ΑΓΚΥΡΑ 2003: ΦΩΣ ΤΟ ΑΝΕΣΠΕΡΟ (κατασκήνωση αγοριών Λυκείου) - 20 χρόνια πριν!

 20 χρόνια πριν...





Ανταπόκριση από την 9η Πανελλήνια Συνάντηση Χαρούμενων Αγωνιστών Λυκείου στην Αθήνα (ΙI)

 



















Ανταπόκριση από την 9η Πανελλήνια Συνάντηση Χαρούμενων Αγωνιστών Λυκείου στην Αθήνα (Ι)


Οι πρώτες φωτογραφίες από την 9η Πανελλήνια Συνάντηση Χαρούμενων Αγωνιστών Λυκείου που διοργανώνεται στην Αθήνα 29 & 30 Δεκεμβρίου 2022 έφθασαν αγαπητοί φίλοι.

Συμμετέχει και πολυπληθής ομάδα Χαρούμενων Αγωνιστών και ομαδαρχών από τη Χριστιανική Εστία Πατρών.

Ευχαριστούμε πολύ τους υπευθύνους των Ομάδων για την όλη οργάνωση και φιλοξενία.

















Η ανακοίνωση της οικογένειας του Πελέ -«Διέδωσε τη θεραπεία για όλα τα προβλήματα, την αγάπη»!



Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου, ο Βραζιλιάνος Έντσον Πελέ πέθανε χθες προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση σε εκατομμύρια φιλάθλους σε όλο τον κόσμο.

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση της οικογένειάς του που λέει πολλά...

«Η έμπνευση και η αγάπη σημάδεψαν το ταξίδι του βασιλιά Πελέ, ο οποίος έφυγε ειρηνικά από τη ζωή σήμερα. Στο ταξίδι του, ο Έντσον μάγεψε τον κόσμο με την ευφυΐα του στον αθλητισμό, σταμάτησε έναν πόλεμο, πραγματοποίησε κοινωνικά έργα σε όλο τον κόσμο και διέδωσε αυτό που ο ίδιος πίστευε περισσότερο ότι είναι η θεραπεία για όλα μας τα προβλήματα: την αγάπη.

Το μήνυμά του σήμερα γίνεται παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές.

Αγάπη, αγάπη και αγάπη, για πάντα».


Υ.Γ. "...σταμάτησε έναν πόλεμο": η Νιγηρία και η αποσχισμένη Δημοκρατία της Μπιάφρα κήρυξαν 3ήμερη εκεχειρία για να τον δουν να παίζει το 1969. Για 72 ώρες, το ποδόσφαιρο έγινε πιο σημαντικό από τον πόλεμο» έγραψε το περιοδικό ΤΙΜΕ σε σχετικό ρεπορτάζ. 

Δημογραφικό: Κάνουμε λιγότερα παιδιά και σε μεγαλύτερη ηλικία


Τη δεκαετία 1956-1965 στην Ελλάδα καταγράφηκαν 1,545 εκατομμύρια γεννήσεις. Τη δεκαετία 2016-2025 αναμένονται 835.000 γεννήσεις, λίγο περισσότερες από τις μισές. Ο δείκτης γονιμότητας θα περιοριστεί από 2,25 παιδιά ανά γυναίκα στις γενεές που γεννήθηκαν την περίοδο κοντά στο 1930, σε λιγότερα από 1,5 παιδιά στις εγγονές τους, τις γυναίκες δηλαδή που γεννήθηκαν γύρω στο 1985. Η εκτίμηση αυτή έγινε από τους καθηγητές Δημογραφίας Βύρωνα Κοτζαμάνη και Αναστασία Κωστάκη και ερευνητές του προγράμματος «Δημογραφικά Προτάγματα» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας...

Τάσεις

2.300 παιδιά ανά 1.000 γυναίκες την περίοδο 1956-1965 και 1.450 παιδιά ανά 1.000 γυναίκες μεταξύ 2016-2025.

69% οι γυναίκες που γίνονται μητέρες άνω των 30 ετών την περίοδο 2016-2025, σε σύγκριση με 36% την περίοδο 1956-1965.

26% των γυναικών είχαν πάνω από τρία παιδιά κατά την περίοδο 1956-1965 σε σύγκριση με μόλις 14% την περίοδο 2016-2025...


Διαβάστε περισσότερα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ