31/8/15

Ένα δις άνθρωποι χρησιμοποίησαν το facebook την ίδια μέρα



Όπως ανακοινώθηκε από τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, για πρώτη φορά ένα δισεκατομμύριο χρήστες χρησιμοποίησαν το Facebook μέσα σε μια μόνο μέρα.
Όπως δήλωσε ο ίδιος με ανάρτηση στη σελίδα του στο δίκτυο, σύμφωνα με το BBC, στις 24 Αυγούστου «ένας στους επτά ανθρώπους στη Γη χρησιμοποίησαν το Facebook για να συνδεθούν με τους φίλους και την οικογένειά τους».

Το δίκτυο έχει σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο χρήστες που «μπαίνουν» σε αυτό τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Το Facebook, που ξεκίνησε το 2004, είχε για πρώτη φορά φθάσει το ένα δισεκατομμύριο χρήστες (αλλά σε μηνιαία βάση) τον Οκτώβριο του 2012.

Φέτος τον Ιούνιο ο μέσος αριθμός των χρηστών του Facebook μέσα σε μια μέρα ήταν περίπου 968 εκατομμύρια. Τον Ιούλιο το δίκτυο ανακοίνωσε ότι πάνω από τους μισούς χρήστες του διαδικτύου παγκοσμίως το επισκέφθηκαν τουλάχιστον μια φορά.

Το Facebook συνεχίζει να επεκτείνεται (προσεχώς και από αέρος) εστιάζοντας την προσοχή του στην Αφρική, στην Ασία και στη Νότια Αμερική, καθώς οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ινδία θεωρούνται σχεδόν κορεσμένες αγορές.

Πηγή: http://www.skai.gr

30/8/15

Αναχωρούν σήμερα οι τελευταίοι κατασκηνωτές από την Άγκυρα

Αναχωρούν σήμερα Κυριακή το απόγευμα από την Άγκυρα οι φίλοι μας κατασκηνωτές από τον Πύργο. Πέρασαν εκεί μια εβδομάδα κοντά στην φύση, δίπλα στη θάλασσα και μέσα στην αγκαλιά του Θεού.

Με την αναχώρησή τους τερματίζεται και η κατασκηνωτική περίοδος 2015 στην Άγκυρα... Ευλογητός ο Θεός!

Οι φωτογραφίες είναι από την άφιξη των παιδιών στην κατασκήνωση. Αναμένουμε και περισσότερες...




Τελευταία Κυριακή του εκκλησιαστικού έτους


Τελευταία Κυριακή του καλοκαιριού σήμερα, αγαπητοί φίλοι, και συγχρόνως τελευταία του εκκλησιαστικού έτους. 

Και η Εκκλησία έρχεται να επισφραγίσει τη διδασκαλία ενός ολόκληρου πνευματικού χρόνου με μια ισχυρή πνευματική υπόμνηση. Ο Χριστιανισμός ποτέ δεν εμφανίζεται τόσο επιβλητικός και σεβαστός, όσο όταν η αγάπη των χριστιανών γίνεται αισθητή ακόμη και στους εχθρούς. 

Αλλά και ποτέ άλλοτε ο χριστιανός δεν μπορεί να αισθανθεί τόσο αναπαυμένος, όσο όταν ενεργεί από αγάπη, με αγάπη και για την αγάπη του Χριστού...

Από την Φωνή Κυρίου (30.8.15)

Άγκυρα 2015: Χαρ. Αγωνιστές Γυμνασίου Λυκείου Πατρών (β)













28/8/15

Άγκυρα 2015: Χαρ. Αγωνιστές Γυμνασίου Λυκείου Πατρών (α)


















Ο Ζυλιέν από το Κονγκό πρώτος εισακτέος στο ΤΕΙ Μηχανολόγων με 18.500 μόρια




«Ευχαριστώ την Ελλάδα που με στήριξε. Ευχαριστώ όλους εδώ στην Κόνιτσα, που με βοήθησαν να σταθώ στη ζωή και να προχωρήσω». 

Με αυτά τα λόγια, ο 20χρονος Ζυλιέν, που «δραπέτευσε» από την Αφρική τον Νοέμβριο του 2011 και σήμερα είναι πρώτος εισακτέος στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πειραιά με 18.500 μόρια, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον δικό του προσωπικό αγώνα στη νέα πατρίδα του, όπως αποκαλεί την Ελλάδα.

Ο Ζυλιέν διαμένει τα τελευταία τρία χρόνια στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων Προσφύγων της Κόνιτσας.
Η χαρά του για την πρωτιά ξεχειλίζει.

«Θέλω να αφιερώσω αυτή την επιτυχία στους γονείς και τα αδέλφια μου, που δεν υπάρχουν πια στη ζωή» λέει και προσπαθεί να κρύψει τα δάκρυα που κυλούν από τα μάτια του.

Όταν έφτασε στην Ελλάδα ήταν 16 χρόνων. Τον πρώτο καιρό αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες. Ως «παράνομος» μετανάστης, έμεινε για τρεις μήνες στα κρατητήρια του Έβρου και στη συνέχεια περιπλανήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, ώσπου τον Οκτώβριο του 2012, με εισαγγελική παραγγελία, φιλοξενήθηκε στο Κέντρο της Κόνιτσας.

Οι υπάλληλοι του Κέντρου θυμούνται πως τότε ο Ζυλιέν δεν μίλαγε ελληνικά, ήταν πάντα θλιμμένος, σκεπτικός και το μοναδικό αίτημά του ήταν να πάει σε σχολείο. Οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να εγγράψουν τον νεαρό πρόσφυγα από την Αφρική στο ΕΠΑΛ της Κόνιτσας.

«Οι γονείς μου, πάντα μού έλεγαν ότι το πιο σημαντικό στη ζωή είναι η παιδεία. Εγώ αυτό το κράτησα» εξηγεί ο Ζυλιέν μιλώντας για τη θέλησή του να συνεχίσει στο σχολείο, που απρόσμενα είχε διακόψει στην πατρίδα του, αλλά και για τη δύσκολη ελληνική γλώσσα, την οποία με επίπονες και επίμονες προσπάθειες κατάφερε να μάθει.

Όπως αναφέρει, στο Κέντρο της Κόνιτσας, από την πρώτη στιγμή, καθώς η καθηγήτρια-φιλόλογος Γιάννα Νίκου του παρέδιδε μάθημα Ελληνικών τα απογεύματα.

Στις περισσότερες κουβέντες του, ο Ζυλιέν επικαλείται τον Θεό, στον οποίο όπως μας αποκαλύπτει, προσεύχεται καθημερινά. Πάνω στο γραφείο του, μας δείχνει την Καινή Διαθήκη, «φυλαχτό» από τη μητέρα του, πριν την αποχωριστεί για πάντα, βίαια. Οι άνθρωποι της Κόνιτσας λένε πως πολλές φορές είδαν τον Ζυλιέν να ανηφορίζει με τα πόδια το βουνό και να πηγαίνει στην Μονή Στομίου, το ησυχαστήριο του Αγίου Παϊσιου.

19/8/15

Πύργος 1998 - ΟΥΡΑΝΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Ας θυμηθούμε, αγαπητοί φίλοι, την κατασκηνωτική περίοδο των φίλων μας από τον Πύργο το 1998.










Εκκενώθηκε η κατασκήνωση στο Ελληνικό λόγω φωτιάς



Χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές, καίει για δεύτερη μέρα η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καλλιθέα του δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία με πολλές επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση της φωτιάς. 

Για καθαρά προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε η κατασκήνωση του Μ. Βασιλείου Αθηνών στο Ελληνικό που φιλοξενούσε αγόρια Γυμνασίου.

Η ομιλία του π. Ηλία Μάκου για τον Μητροπ. ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟ (Βήσσανη 10/8/15)

Παραθέτουμε την ομιλία του π. Ηλία Μάκου για τον «Φτερωτό άγγελο», τον Μητροπολίτη κυρό ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟ που έγινε σε εκδήλωση τιμής και μνήμης στο χωριό Βήσσανη Πωγωνίου στις 10 Αυγούστου 2015. Αξίζει να διαβάσετε τα απλά περιστατικά που αναφέρει από τη ζωή του μεγάλου αυτού Ιεράρχου.


Nα ευχαριστήσουμε από καρδιάς την Ιερά Μητρόπολη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και για την τιμή, περί πραγματικής τιμής πρόκειται, που μας έκανε να μιλήσουμε για τον αλησμόνητο Σεβαστιανό, αλλά και για την πρωτοβουλία της να οργανώσει αυτή τη σεμνή εκδήλωση.

Αν και είμαι ανάξιος να το κάνω (δεν το επισημαίνω από σεμνότητα, αλλά έχοντας συναίσθηση της δικής μου πραγματικότητας) θα επιχειρήσω να καταθέσω όσο πιο ζωντανά μπορώ μαρτυρίες για έναν υποδειγματικό ιερωμένο, για έναν ιεράρχη που είχε τη σφραγίδα της αιωνιότητας πάνω του, τον οποίο η αγάπη του Θεού έβαλε στη ζωή μου, που όμως δεν αξιώθηκα να τον μιμηθώ, αλλά τουλάχιστον προσπαθώ να ζω με την ευχή του.

***
Τι να πει κανείς για τον Σεβαστιανό… Τι να πρωτοπεί κανείς για τον ανεπανάληπτο αυτό επίσκοπο. Και ώρες θα μπορούσε να μιλάει για τη συγκλονιστική αυτή φυσιογνωμία, που σημάδεψε θετικά και εξακολουθεί να σημαδεύει και σήμερα πολλούς ανθρώπους. Με τον τρόπο του, με τον θαυμαστό τρόπο του, επιτρέψτε μου να πω. Κάθε φορά, που σκεφτόμαστε τον Σεβαστιανό, πλημμυρίζει η καρδιά μας από ευλογία, από την ευλογία του ευλογημένου αυτού ανθρώπου….

Και σήμερα, 21 χρόνια μετά το θάνατό του, νιώθει κανείς τα δύο του χέρια να εξακολουθούν να υψώνονται ικετευτικά στο Θεό… Τα καθάρια μάτια του να εξακολουθούν να αντικρίζουν τους φτωχούς και περιφρονημένους. Τον ξάστερο νου του να συλλαμβάνει τους καημούς και τους πόθους των ταλαιπωρημένων Βορειοηπειρωτών. Και να υπερασπίζεται το δίκαιο των αδικημένων.

Αν και πριν 21 χρόνια ο Σεβαστιανός έπαψε να υπάρχει στη γη και πέρασε από το χειμώνα της θλίψης και των βασάνων του πήλινου κόσμου στην άνοιξη της αιωνιότητας, στην ανυπέρβλητη ωραιότητα του Παραδείσου, εν τούτοις τον αισθανόμαστε δίπλα μας… Κοντά μας… Να δέεται υπέρ της Εκκλησίας, της Πατρίδας και των Ανθρώπων.

Ο Σεβαστιανός αν και απουσιάζει δεν απουσιάζει. Αν και λείπει, δεν λείπει. Και αυτό, διότι έκρυβε μέσα στην καρδιά του μεγαλείο, πίστη, ταπεινότητα και ευγένεια. Αυτόν που κάποιοι, χωρίς να τον ξέρουν τον χαρακτήριζαν σκληρό και συντηρητικό, ήταν ένα κομμάτι μάλαμα, με τα ευαίσθητα χαρακτηριστικά ενός παιδιού. Ή καλύτερα ήταν ένας επίγειος άγγελος, που συνεχώς φτερούγιζε προς τον ουρανό.

***
Το δείχνουν, το αποκαλύπτουν ξεκάθαρα τα παρακάτω περιστατικά, που τα περισσότερα τα έζησα προσωπικά:

Αγόρια Γυμνασίου και Λυκείου στην Άγκυρα



Συνεχίζεται, αγαπητοί φίλοι, η κατασκηνωτική περίοδος για τα αγόρια Γυμνασίου και Λυκείου στην Άγκυρα. 

Όλοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε η διαμονή τους εκεί να είναι ευχάριστη και επωφελής. Καλή συνέχεια...

Οι φίλοι μας από τον Πύργο ετοιμάζονται. Από 24/8 η κατασκήνωση τούς περιμένει...

14/8/15

Μητροπ. Πατρών ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: Ας Την μιμηθούμε...



Παιδιά μου εὐλογημένα,
Κάθε χρόνο ἡ μεγάλη ἑορτή τῆς Παναγίας μας, συνεπαίρνει τό εἶναι μας καί μᾶς μεταφέρει σέ κόσμους οὐράνιους, ὃπου συμπλεκόμενοι μετά τῶν ἀγγελικῶν δυνάμεων, ὑμνοῦμεν «τήν τιμιωτέραν τῶν Χερουβίμ καί ἐνδοξοτέραν ἀσυγκρίτως τῶν Σεραφίμ».

Καθώς ἀκούεται τό συγκλονιστικό τροπάριο «Τήν σήν δοξάζουσι κοίμησιν, Ἐξουσίαι, Θρόνοι, Ἀρχαί, Κυριότητες, Δυνάμεις καί Χερουβίμ καί τά φρικτά Σεραφίμ...» ὁ νοῦς μεταίρεται, ὑψοῦται, καλύνεται, λαμπρύνεται καί ἡ καρδία αἰσθάνεται ἒντονη τήν θεοείδειά της, ἐνῶ βεβαιώνεται καί πάλι ὃτι ὁ θάνατος ἐνικήθη, ἀφοῦ ἑορτάζομε χαρμοσύνως τήν μετάσταση τῆς Πλατυτέρας τῶν οὐρανῶν καί τήν τιμᾶμε, ὡς μετά τόκον παρθένον καί μετά θάνατον ζῶσαν.

Συγχρόνως γνωρίζομε, ὃτι ἡ Παναγία μας εἶναι ἡ μεγάλη μας μάνα, ἡ ἀκοίμητη προστασία καί ἡ ἀμετάθετη ἐλπίδα μας. Εἶναι ὁ ἐπιστηριγμός στίς δυσκολίες, ἡ ἀνόρθωση στίς πτώσεις μας, ἡ αἰσιοδοξία μας μέσα στόν ὠκεανό τῆς ἀπελπισίας, ἡ παρηγοριά μας στίς ὧρες τοῦ πόνου, τῆς ἀνέχειας, τοῦ κατατρεγμοῦ καί τῶν ποικίλων δυσκολιῶν.

Πρός τήν πανακήρατη μορφή Της ἀτενίζομε, ἰδιαιτέρως σήμερα καί καρδίᾳ, χείλεσι καί ὂμμασι, προσψαύοντες τήν παντοιοτρόπως ἐκφραζομένη μητρική της στοργή καί ἀγάπη, δεόμεθα καί καθικετεύομε.

α) Ὑπέρ τῶν προσωπικῶν μας θεμάτων, προβλημάτων, ἀδυναμιῶν καί ποικίλων δυσκολιῶν, τῶν πανταχόθεν προερχομένων.

β) Ὑπέρ ὑγείας καί κατά Θεόν προόδου καί εὐημερίας τῶν μελῶν τῆς οἰκογενείας μας, διότι ἐκτός ἀπό τίς ὃποιες δικές μας φροντίδες καί τόν σύνδεσμο τῆς ἑνότητος πού εἶναι ἀπαραίτητα, ἀπαιτεῖται ἡ ἂνωθεν ἐνίσχυση καί ὁ παρά Θεοῦ ἐπιστηριγμός.

γ) Ὑπέρ τῶν ἐν περιστάσεσι, ποικίλαις δυσκολίαις καί ἀνάγκαις εὑρισκομένων συνανθρώπων μας. Ὑπέρ τῆς νεολαίας μας, ἡ ὁποία ἀντιμετωπίζει τήν ἀνεστιότητα, τήν πνευματική πενία, τήν ἀνεργία καί ζεῖ στήν ἐποχή τῆς καταπτώσεως τῶν ἀξιῶν, τῆς διαλύσεως τῶν πνευματικῶν καί τῶν κοινωνικῶν θεσμῶν, τῆς ἀπαξιώσεως τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου.

δ) Ὑπέρ τῆς Πατρίδος μας, ἡ ὁποία διέρχεται μία ἀπό τίς δυσκολότερες περιόδους τῆς πορείας της, στό διάβα τοῦ χρόνου καί τῆς ἱστορίας. Ἐξ’ ἂλλου εἶναι πανθομολογούμενη, ἡ ἰδιαιτέρα ἀγάπη καί προστασία τῆς Παναγίας μας πρός τήν Ὀρθόδοξη Πατρίδα μας, ἡ ὁποία τήν τιμᾶ καί τήν μεγαλύνει ὡς Ὑπέρμαχον Στρατηγόν, πρόμαχον ἰσχυρόν, φρουρόν ἀκοίμητον καί προστάτιδα ἀκαταμάχητον. Ἡ θαυμαστή καί ἰδιαίτερη μέριμνα τῆς Ὑπερευλογημένης Δεσποίνης ἡμῶν Θεοτόκου πρός τήν Ἑλλάδα φαίνεται καί μαρτυρεῖται καί ἀπό τήν πληθύν τῶν Ἱερῶν Προσκυνημάτων, τῶν Ἱερῶν Μονῶν, τῶν μεγάλων Ναῶν καί ἀμετρήτων παρεκκλησίων καί ἐξωκκλησίων, πού εἶναι ἀφιερωμένα στή μνήμη Της.