torstai 20. helmikuuta 2025

Koska kukkii? -haaste

Ja niin on tullut taas aika laittaa liikkeelle jo perinteeksi muodostunut kukkakevään odotteluhaaste. Tarkoitus on siis veikata jo hyvissä ajoin, milloin omassa puutarhassa alkaa nuppuja poksahdella auki ja vielä päättää etukäteen veikattavat lajit. Eteläisessä osassa pitkää maatamme on jo ylpeydellä esitelty nuppuilevia lumikelloja, joten minulle tuli vähän kiire laittaa haaste kiertämään. Niille, joille tämä haaste ei ole entuudestaan tuttu, täsmennettäköön, että nuppuilevaa kasvia ei valitettavasti voi ottaa arvailuun mukaan. Sehän olisi aivan liian helppoa. Valitsemasi kasvin pitää olla tiukasti lepotilassa, olipa se sipulikukka, perenna tai puuvartinen. Esikasvattamasi kesäkukatkaan eivät siis sovi tähän kisaan.
Hyasintti 'Woodstock'
Jos on kukinnan alun veikkaaminen ollut vaikeaa aiempina vuosina, kun meillä on ollut melkein metrisiä lumihankia, niin ei se tunnu näillä hädin tuskin 30-senttisillä hangillakaan yhtään helpommalta. Perinteisesti hanget ovat voineet kasvaa melkoisen paljonkin helmi-maaliskuun lumituiskuissa. Toisaalta paksun lumiviitan suojassa maa on saattanut olla joko täysin sulaa tai ainoastaan ihan pinnasta vähän kohmeessa. Se vauhdittaa niin lumien sulamista kuin kasvien heräämistäkin. Nyt maa on melko varmasti roudassa syvemmälle, sillä pakkasta on ollut välillä aika paljonkin. Tätä kirjoittaessa mittari näyttää -16 astetta (tänään postausta viimeistellessä pakkasta on vain neljä astetta).
Monena talvena hanget ovat yltäneet tässä vaiheessa aidan yläreunaan asti.
Kuten ylläolevasta kuvasta voitte päätellä, lumitilanne on täälläkin hyvin poikkeuksellinen tänä talvena. En osaa yhtään arvata, nopeuttaako vai hidastaako se kukinnan alkamista, mutta tuskinpa sitä pystyy kukaan ennustamaan. Ryhdytäänpä siis heittelemään enemmän tai vähemmän valistuneita arvauksia. Varhaisista kevätkukkijoista valitsen tänä vuonna mukaan posliinihyasintin. Veikkaan sen kukkivan jo 25.4. Posliinihyasinttien kohta talon eteläpäädyssä sulaa yleensä hyvin nopeasti.
Tässä luumutarhan posliinihyasintteja yhdessä 'Barr's Purple' -tähtisahramien kanssa.
Seuraavana kukkii sinivuokko 6.5. Tämä on vähän riskialtis veikkaus, sillä sinivuokkoa on puutarhan varjoisammassa osassa, joka ei yleensä sula ensimmäisenä. Toisaalta lunta on nyt sen verran vähän joka puolella, että kinokset varmaan sulavat suht samaa tahtia joka puolella puutarhaa. Ainoastaan todella aurinkoinen kevät ja samaan aikaan sattuvat napakat yöpakkaset saattavat tehdä selvempää eroa aurinkoisten ja varjoisten kohtien sulamisvauhtiin.
Sinivuokko
Kolmanneksi veikattavaksi otan lehtoimikän, joista ensimmäinen voisi puhjeta kukkaan 8.5. Imiköiden kukinnan alku on aina täysi arvoitus. Ne työntävät nuppunsa näkyviin hyvinkin nopeasti ja voisi luulla, että ne poksahtavat auki samaa tahtia kuin kevätkurjenmiekat sun muut kevään aikaisimmat kukat. Siis suunnilleen niin, että yhtenä päivänä huomaat piiponkärjen pilkistävän mullasta ja seuraavana päivänä kukka onkin jo auki. Eipä vain käykään niin; lehtoimikän nuput pohdiskelevat syntyjä syviä ties miten pitkään ennen kuin ensimmäinenkään niistä uskaltaa raottaa terälehtiään. Kai ne kuulostelevat, joko on pörriäisiä liikenteessä ennen kuin avaavat mesibaarinsa.
Varjokujan lehtoimikät ovat yleensä ensimmäisinä kukassa.
Vanhoista haastepostauksista huomasin, etten ole veikannut kertaakaan tarhajouluruusujen kukintaa. En löytänyt niistä syksyllä kukkanupuiksi tunnistettavaa kasvustoa, joten poikkeuksellisen aikaista kukintaa ei liene luvassa. Mitä pidemmälle keväässä mennään, sitä vähemmän huhtikuun sään ailahtelut vaikuttavat kevään etenemisvauhtiin. Siispä tarhajouluruusu ja hyasintit alkavat kukkia suunnilleen normaaliaikataulussaan toukokuun puolivälissä, 16.5.
Tarhajouluruusu 'Hello Amber'.
Haastan mukaan Kivipellon SailanRikkaruohoelämää ja Saaripalstan koska heidän puutarhoistaan taisi jo löytyä lumikellon nuppuja ja muitakin piipottelijoita. Heillä ei siis ole aikaa vitkutella, jos haluavat osallistua haasteeseen.
Jouluhyasintteja, vaaleanpunainen hyasintti 'Fondant' sekä kevättähtien jämiä.
Säännöt: Valitsemissasi kasveissa ei saa näkyä nuppuja veikkaushetkellä. Poikkeukseksi laskettakoon puuvartiset, joissa saa olla kukkasilmuja. Kasvien kohdalla olisi hyvä olla vielä lunta/jäätä tai edes sen verran routaa, että kasvi on vielä lepotilassa. On nimittäin aivan eri asia veikata kukinnan alkua lähipäiville kuin viikkojen (tai kuukausien) päähän. Kukinnan alkua saa vauhdittaa esim. lapioimalla lunta pois kukkapenkin päältä, mutta harsot ynnä muut viritelmät lasketaan dopingiksi. Ja tietysti kukinnan alkua saa myös viivästyttää vaikkapa peittämällä lupaavan näköiset piipot lumella, jos jotain niin järjetöntä haluat tehdä. Kerro, keneltä sait haasteen ja haasta vuorostasi mukaan muutama kaveri. Jos käyt laittamassa kommentin Hiidenkiven puutarhassa -blogiin haasteen aloituspostaukseen (löytyy helposti blogin selainversion sivupalkista), muiden on kätevä käydä sieltä tarkistamassa, ketkä ovat jo osallistuneet haasteeseen. Raportoi myöhemmin keväällä, kuinka hyvin kukkakevään ennustaminen sinulta onnistui.

Jännittäviä veikkailuhetkiä!

12 kommenttia:

  1. Kivakiva! Eipä sinulla ehkä hirveästi hoppua olisi ollut, sillä jos ensimmäisiä lumikellon nuppuja näkyykin jo, on silti muiden kasvien kukintaan vielä hyvin pitkä aika.
    Mutta tänä keväänä luulisi kyllä kaiken kukkivan ainakin aiemmin kuin viime vuonna, jolloin kevät oli niin kylmä, että osa lumikelloista avautui täällä vasta toukokuussa (yleensä maalis–huhtikuu). Maa ei tunnu olevan roudassa kuin vähän pinnalta: seurasin eilen navetan räystäältä tippuvaa vettä, joka ensin muodosti lätäkön, mutta sitten auringon lämmitettyä maata se imeytyi jo iltapäivällä täysin.
    Toivottavasti siellä teillä ei olla kovasti roudassa. Luulisi noilla lumimäärillä kevään tulevan nopeammin kuin yleensä.
    Kiitos haastamisesta, osallistun varmasti mitä pikimmin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä sitten osallistuin jo!

      Poista
    2. Sinäpäs laitoit hösseliksi! Eihän sitä tiedä, milloin sinne saaristoon tulee hirmuinen lämpöaalto ja piippoja puskee sieltä sun täältä. Sitten et olisi päässyt osallistumaan lainkaan. Noin vähäinen routa ei paljoa hidasta kasvien heräämistä.
      Jaa-a, tiedä, miten syvällä routa on. Jonkun sivuston mukaan routaa olisi 20-30cm, mikä voi hyvinkin pitää paikkansa, kun on ollut välillä kunnon pakkasiakin. Noin paksu routa ei taida tietää hirmuisen aikaista kasvuunlähtöä, mutta sittenpä sen näkee.

      Poista
  2. Kiitos haasteesta. Tämähän on jo vankka perinne.
    Meillä löytyi joku aika sitten nuppuinen lumikello, mutta pakkasta on ollut parin viikon ajan ihan kunnolla. Tänäkin aamuna -15. Lunta on vain ohut kerros eli maa on jäätynyt. Katsoin juuri routatilanteen, joka on etelässä 1-10 cm, mutta meidän kylä osuu kummalliseen 10-20 sentin lämpäreeseen. No, nyt on luvattu päivisin plussa-asteita eli kyllä ne piipot sieltä taas ponnistavat.
    Minulla on vain valkotäpläimikkää, josta tykkään paljon. Kuvasi lehtoimikästä on houkutteleva. Vinkkivihkoon meni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta tämä on jo vankka perinne, neljäs vuosi putkeen.
      Ohut lumikerros ei paljoa estä pakkasta jäädyttämästä maata. Onkohan teillä sitten ollut enemmän pakkasta kuin ympäröivillä alueilla? Minäkin tarkistin juuri routatilanteen: tällä seudulla oli ainakin yhden kartan mukaan 20-30cm routaa. Plussakeliä on ennustettu tännekin. Mieluummin ottaisin tähän aikaan vuodesta pikkupakkasta.
      Lehtoimikkä on nätti ja helppo, pärjää ihan itsekseen. Luonnonkasvihan se onkin.

      Poista
  3. Olinkin jo hieman odotellut tätä perinteeksi muodostunutta haastetta :). En juurikaan harrasta ”uhkapelejä” ;) siis lottoa, veikkausta tai raha-arpoja jne - mutta tällainen kukinnan veikkaus on aika mukavaa eli ei ainakaan mene pieleen menneen veikkaamisen käytetyt rahat hukkaan.
    Tuo jouluruususi on niin kaunis! Imikät ovat myös hyviä ja varmoja kevään /alkukesän kukkijoita, en ole tainnut törmätä myyntipöydillä lehtoimikkään.
    Juuri tänään lenkillä mietin, millainen kevät mahtaa tulla. Vaikka lunta ei ole paksulti, voi silti tulla yllätyksiä suuntaan tai toiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että haastetta on odotettu innokkaasti. Tämä onkin halpaa ja sopivan leikkimielistä lystiä kevättä odotellessa.
      Lehtoimikkä taitaa olla liian tavallinen päästäkseen myyntipöydille. Tasavihreät lehdet eivät houkuttele kaikkien kirjavien lehtien tai poikkeavanväristen kukkien joukossa.
      Kevään etenemisvauhtia ei taida osata kukaan ennustaa varmaksi mutta ihan varmasti se on sieltä joskus tulossa. Mieluummin se tietysti saisi tulla aikaisemmin kuin hirmuisen myöhään.

      Poista
  4. Kiitos haasteesta ja osallistun varmasti! Meilläkin tänään taas peittelin lumikellon nuppuja, ettei niitä syödä! Lunta on täälläkin vähän ja routa ei varmaan ole syvällä. Saa nähdä millaisia ilonpilkahduksia maaliskuu tuo, tämä helmikuu viipottaa sellaista vauhtia eteenpäin ettei tahdo mukana pysyä!
    Tuo lehtoimikkä meni minunkin hankintalistalle, ihana! Oli niin mukavaa katsella ihania kevätkuviasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Toivottavasti lumikellot säilyvät niin nälkäisiltä puutarhavierailta kuin mahdollisilta tulevilta pakkasilta.
      Vaikka lehtoimikkä on aika tavallisen näköinen kaikkien kirjavalehtisten imiköiden rinnalla, niin sillä on muita aikaisempi kukinta etunaan. Se kukkii juuri silloin kun luonnossa on vielä aika vähän mesikasveja kukassa, joten siinä hyörii aina pörriäisiä.

      Poista
    2. Osallistuin jo ja haastoin Katjan Päivänpesän elämää blogista ja Tuulikin Kukkia ja koukeroita blogista.

      Poista
  5. Tämä perinne on kiva!
    Vähäinen lumimäärä tosiaan lisää jännitystä,...

    VastaaPoista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!