Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

dimecres, 25 de juny del 2008

Negar l'innegable.


Finalment el Govern Valencià ha tingut que acceptar que el Valencià és "acadèmicament català".Com ja sabeu tots, sempre han defensat que el Valencià ere una llengua a part. El nacioanalisme espanyol està per damunt de tot, ell pot dir que és llengua i que no i tot per guanyar vots i així provocar els enfrontaments lingüístics,com fa el diari El Mundo promovent manisfestos a favor del Castellà i dient que aquest està perseguit, i Telemadrid , amb aquell famós reportatge demaògic a més no poder i fet només per a encendre més la catalanofòbia a Espanya i que ens odiïn una mica més, i de pas que Esperanza guanyi més vots a Madrid amb més mentides, enfrontament de territoris, i llançar prejudicis en contra nostra.


El Govern Valencià ha tingut que ratificar que "la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana, valencià segons l'Estatut d'autonomia", és "acadèmicament català". Aquesta iniciativa es produeix després que la sala contenciós administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) dictés una resolució que disposa expressament que el Govern valencià publiqui l'article dels estatuts de la Universitat d'Alacant que recupera l'expressió "acadèmicament català" per referir-se a la llengua pròpia de la Comunitat, i que l'Executiu de Camps havia suprimit, una supressió que va ser recorreguda per la Universitat d'Alacant.


Demà tindrem que parlar del manifest a favor del Castellà, ja que aquest està en perill!!!!!

Cita històrica.(Catecismo patriótico Español)



LA LENGUA.






¿Cuál es la lengua del pueblo Español?


La lengua del pueblo español es la lengua castellana.


¿Se habla solo en España la lengua castellana?


La lengua castellana se habla en España y en todas las naciones hijas de España, como son las de América del Centro y del Sur y las Islas de Oceanía.


¿Y es hermosa y apta la lengua castellana?


La lengua castellana es hermosa y apta cual ninguna otra de las lenguas vivas, pues es la que mejor conserva el carácter del latín de que procede.


¿Tiene mucho porvenir la lengua Castellana?


La lengua Castellana tiene porvenir inmenso, pues además de ser hablada por el mayor número de naciones, tendrá que venir a ser la lengua de la civilización en lo futuro.


¿Por qué decís que la lengua castellana será la lengua de la civilización en lo futuro?


La lengua castelana será la lengua de la civilización en lo futuro, poque el inglés y el francés, que con ella pudieran compartir esta función, son lenguas tan gastadas, que an camino de una disolución completa.


¿Se hablan en España otras lenguas más que la lengua Castellana?


Puede decirse que en España se habla solo la lengua castellana, pues aparte de ésta, tan solo se habla el vascuence que, como lengua única, solo se emplea en algunos caseríos vascos y quedó reducido a funciones de dialecto por su pobreza lingüística y filolòica.


¿Y cuáles son los dialectos principales que se hablan en España?


Los dialectos pricipales qe se hablan en España son cuatro: el Catalán, el valenciano, el mallorquín y el gallego.


¿Tiene literatura abundante la lengua castellana?


La lengua castellana tiene una literatura clásica hermosísima y abundantísiima la más hermosa y más original de todas las modernas literaturas.


¿Cuáles son los principales caracteres de la literatura clásica castellana?


Los caracteres principales de la literatura clásica son: espiritualidad, dignidad moral, ortodoxia, culto del honor y de la justicia, aire popular, sonoridad e hidalguía caballeresca.


¿Y cuáles son los principales clásicos de la literatura casellana?


Los principales clásicos de la literatura castellana son: el poema del Cid, el romancero, el Arcipreste de Hita, Fray Luis de Granada, Fray Luis de Lón, Santa Teresa, Cervantes,Lope de Vega y Calderón de la Barca.
Fray Albino G. Menéndez-Reigada. Catecismo patriótico Español.








divendres, 20 de juny del 2008

Titulars d'economia.(II)



"Los Precios de los carburantes azotan elconsumidor","El crash de España según Financial Times", "El F.M.I. anuncia un largo periodo de crecimiento débil", "El G8 pide un aumento de la producción de petróleo para frenar su elevado precio", "La Genealitat subeel precio de sus guarderias a 167 euros mensuales", "Recetas para resistir con el euríbor en máximos", "Llenar el déposito de un vehículo de gasóleo és 18 euros más caro que hace un año","La inflación de la eurozona se dispara al 3,7% interanual tras subir 6 décimas en mayo", "Industria propone una subida media de la luz del 5,6% desde Julio", " Las aerolinias subirán los precios en otoño si prosigue la escalada del petróleo", " El crudo roza los 140 dólares el barril pese el incremento en la producción de Arabia Saudí", "Los sueldos de los directivos de las grandes empresas no entienden de crisis", "El grupo inmobiliario Drac convoca concurso de acreedores con un pasivo de 600 millones".





"La patronal Cecot partidària de la iniciativa europea d'allargar la jornada laboral a 65 hores setmanals","El banco de España prevé problemas en las financias públicas si no se reforman las pensiones", " Les caixes preveuen una recessió intensa", "Esclata la bombolla immobiliària"," La UE vol que l'usuari de mòvil pagui per rebre trucades", " El empleo podría caer un 1% en un año, según el Banco de España", " Indústria encarece la luz un 15% a 18 millones de hogares", " La contracción de la economía aboca a España a una recesión intensa i duradera". "El banc d'Espanya veu les pensions en perill"


"El banco de España llama a contener los salarios para evitar la pérdida de empleos", "La comisión europea prepara medidas de emergencia para ayudar a los pescadores", "Iberia tiene ya más gastos de combustible que de personal"," España lidera en Abril la caída en la construcción en la UE y baja un 21%", " El empleo podría reducirse hasta un 1% en un año , según estima el anco de España", "La refinanciación de la deuda da oxígeno a las inmobiliarias", " Gobierno y agentes sociales se conjuran para afrontar la crisis","La morosidad cierra Abril en su nivel más alto","La caixa estima que la morosidad cerrará en el 2% este año y ascenderá al 3%", "La tasa de morosidad repunta en Abril al 1,302%, el mayor nivel en más de ocho años", " Zapatero anuncia austeridad en los presupuestos", " El precio del suelo urbano cae un 7,7% por ciento e el primer trimestre y las transacciones caen un 3%","Los créditos de dudoso cobro de las cajas suben un 1,47%"," L'economia catalana serà la que menys avançarà de tot l'Estat"," El F.M.I. sitúa el crudo en 200 dólares el barril y Gazprom lo eleva hasta los 250 dólares".


dimecres, 18 de juny del 2008

El Català a l'Ajuntament de Perpinyà.




El fet en qüestió va succeir el 28 d'Abril,l'informació està extreta de l'esquerra nacional nº 98:

Perpinyà, capital de la cultura catalana 2008, ha sigut testimoni de l'arribada d'Esquerra a les institucions municipals.El ple celebrat el 28 d'Abil ha revolucinat la política de la Catalunya Nord, com feia temps que no passava, i tot pequè el regidor independentista Enric Vilanova va intervenir, naturalment, en Català. Tot i que Esquerra no va anunciar explícitament que només intervindria en Català al ple, no va aixecar sorpreses perquè era l'única formació que havia fet la campanya electoral únicament en Català. El gest de Vilanova va comportar una rèplica inmediata de Louis Alliot, regidor i Secretari general del Front Nacional, qui va preguntar a l'alcalde per la legalitat de la conducta dels independentistes. De seguida, l'alcalde de la ciutat, Jean -Paul Alduy, va afirmar que parlar Català al ple no era legal, però si algú no ho entenia ell mateix li faciltaria la traducció al francès. (...) L'arribada ha sigut un gest de dignitat nacional i ha tornat el Català a l'Ajuntamnent per primera vagada des de l'annexió. I a més ,pot crear jurisprudència

La mateixa notícia acabava d'una manera molt optimista ( totes les publicacions per a militants solen ser bastant subjectives), Catalunya Nord Canvia, França també!, ja que aquest acte d'Enric Vilanova juntament amb el de Daniel March, diputat nord- Catlalà i batlle de Pollestres (UMP) que s'expressava per primer cop en Català a l'Assamblea Nacional donaven esperances a les reivindicacions pel Català.


Com era de suposar el Senat Fracés va suprimir el reconeixement del Català de la reforma de la constitució.. Textualment la notícia diu: Pels massa optimistes, ahir dimecres, el senat de l'estat francès va APROVAR per 216 vots a favor i 103 en contra una esmena que SUPRIMEIX el reconeixement de les llengües dites regionals, entre les quals el català, del projecte de reforma de la constitució.Govern i sobretot l'assemblea francesa havien aprovat la modificació de l'article 1, en el qual s'afegia la referència a les dites llengües regionals com a patrimoni de l'estat...>> L'esmena que suprimeix el reconeixement de les llengües regionals ha estat aprovada amb els vots de la UMP, els comunistes, els radicals i els centristes, a més d'alguns senadors socialistes. Han votat en contra de l'esmena la majoria dels socialistes, els verds i alguns senadors de la UMP (entre els quals, de Catalunya nord, Joan Pau Alduy i Paul Blanc).


En fi tot i que aquesta decisió ere de Calaix, estarem pendents dels passos de l'Enric Vilanova. Ja que com ell mateix diu: com a càrrec electe d'ERC, 'un partit independentista', parlar en català en el ple municipal era un acte 'de coherència política' i una 'petita revolució' que pretén fer acceptar 'l'ús públic i oficial de la llengua catalana' a Perpinyà i a la Catalunya del Nord'. Al seu parer, 'això s'emmarca en una dinàmica que nosaltres hem impulsat i que es va reconeixent de mica en mica com ara amb la declaració del Consell General que reconeix l'oficialitat del català'.Penso que el seu gest, fent la campanya totalment en Català a la Catalunya Nord, i parlar al ple tota l'estona en Català ere digne de menció, sempre podrà dir que ell va ser el primer.
L'entrada de les tropes francocatalanes a Perpinyà es va celebrar amb grans festes a París i a Barcelona. Molts Catalans no s'adonaven de la magnitud de la tragèdia. Hauria de passar un cert temps -concretament fins al tractat dels Pirineus (1659) que feia efectiu la definitiva ocupació militar francesa del Roselló i el desmembrament de Catalunya- abans que els catalans " ploressin amb llàgrimes de sang el que ara celebren amb crits d'alegria ",




dimarts, 17 de juny del 2008

Cita històrica (Dèficit fiscal)


Tots sabem que el dèficit fiscal és un tema que ve de lluny. Ara el recordarem per boca e Francesc Macià:


"Catalunya separada d'Espanya no solament serà més feliç en el sentit espiritual , sinó també en el sentit econòmic. Catalunya paga actualment a l'Estat Espanyol, en impostos indirectes, més de 700 milions de pessetes. L'estat espanyol li retorna, en serveis d'obres públiques , escoles, etc., uns 100 milions solament. És a dir, que l'Estat espanyol extreu de Catalunya un benefici de 600 milions de pesssetes anuals. Si hom té en compte que la Bèlgica d'abans de la guerra tenia un presupost del que aleshores representaven 600 milions de pessetes, hom compendrà la manera progresiva en què Catalunya podria viure, atès el fet que la seva extensiò teritorial és si fa o no fa com la de Bèlgica."



"Per demostrar la riquesa de Catalunya, només cal dir que, malgrat aquest pagament inútil de 600 milions a l'Estat Espanyol, amb cabals propis construïa les carreteres, els ferrocarrils, les línees telefòniques, les escoles, les institucions de cultura, etc. Després d'aquesta obra duta a terme per la mancomunitat de Catalunya i per la comissió de Cultura ( o sigui les primeres creacions que la dicatadura militar ha destruït o desfigurat ), la nostra terra es va arribar a posar al nivell dels països més avançats.



"Per tant, per la nostra llibertat política, per la nostra cultura, per la pau social, per la nostra riquesa nacional, volem la nostra república catalana independent".


Declaracions fetes per Francesc Macià al Petit Journal de París, quan estave detingut pels Fets de Prats de Molló.

dimecres, 11 de juny del 2008

La força del PSC.




Tots ja sabíem que els bons resultas del PSC a les passades eleccions no faríen canviar en res la seva submissió al PSOE, tot i que vull recordar que la flamant candidata Carme Chacón va dir que al congrés el PSC, "sempre votarà a favor dels interessos de Catalunya."

El passat més de Març ja vam veure la força dels diputats del PSC, van votar en contra de cedir gratuïtament la caserna del Bruc, a les administracions públiques catalanes per a la construcció d'habitatges de règim públic de lloguer per a joves, equipaments per a la ciutat de Barcelona i equipaments universitaris. Recordo al pobre Castells dient que volie grup parlamentari propi a Madri, i la Chacón constestant , que no fa falta perqué així ja es troben prou còmodes. Còmodes del tot, només han de dir que sí al papa de Madrid i punt.

Ficaré les delaracions del portaveu de defensa de CIU al congrés Jordi Xuclà perqué estic totalment d'acord amb elles:
"han votat en en contra d'una iniciativa que van votar a favor a l'Ajuntament de Barcelona"
"un PSC que pica de mans tot el que fa el PSOE , que fa de palmero del PSOE, dóna l'esquena a la ciutat de Barcelona i a la petició àmpliament majoritària de la societat catalana i de l'Ajuntament de la ciutat"
"el PSC ha perdut qualsevol tipus de vergonya i coherència i sembla que gaudeix practicant la incoherència extrema entre allò que aprova a l'Ajuntament de Barcelona i rebutja a les corts Generals"
"(lamentar) el sectarisme i la miopia política i la falta de generositat del grup Socialista"
"el temps ens donarà la raó i el Bruc serà revertit a favor de la ciutat de Barcelona"
I que van dir els Scialistes per justificar la seva incoherència? ( si és que és pot fer). S'han emparat en informes tècnics... com diu Xuclà, " empararant-se en informes tècnics han evidenciat la seva falta de voluntat política per donar un millor ús a les instal-lacions de la caserna del Bruc"

A més el diputat Socialista Daniel Fernández va dir una cosa que encara no entenc ara, que aquesta iniciativa era de segona categoria i no s'havia de discutir al ple del congrés. I on vol discutir-ho? al pati de casa seva? On s'ha de discutir si és a Madrid on es té que aprovar? Com va dir Xuclà " ha de ser el mínim de vergonya i la incomoditat de votar diferent a l'Ajuntament de Barcelona i al Congrés el que els impulsa a sostenir aquesta afirmació. Si fos així, també haria estat en de segona categoria haver discutit intensament en l'anterior legislatura el traspàs, encara no fet efectiu, del Castell de Montjuïc"

dilluns, 9 de juny del 2008

Titulars d'economia.


"El F.M.I. advierte del carácter desestabilizador del alza del crudo y los alimentos en la crisis"," Catalunya crecerà la mitad en el 2008 por la deseceleración", Los carburantes llevan la inflación hasta el 4,7%, la mayor en 11 años", " Solbes reconoce quela deducción de 400 euros ha agotado el margen para nuevas medidas", "El crecimiento económico cae a su nivel más bajo desde 2002 en el primer trimestre", "Los créditos morosos, en el nivel más alto en siete años", "Las inmobiliarias piden al gobierno 40.000 millones más para paliar el excesivo ajuste", "Solbes admite que la deseleración económica és clara i profunda","La desaleración de la economia rebaja el PIB al 2,7% en el primer trimestre de 2008","Paro: el peor abril en 23 años", "El aceite de Girasol, la leche y el trigo suben entre un 23% y un 40% en el mes de abil".



"Reyna eleva a 80.000 los trabajadores del sector inmobiliario que se quedarán parados en Catalunya", "La tasa de paro sube al 9,63%, el valor más altao en tres años","246.000 nuevos parados en sólo tres meses", "Zapatero afirma que la subida de la luz se acercará a la del IPC", "Las matriculaciones de automòviles caen un 24.3% en mayo", "El precio de la vivienda usada cayó el 3,65% hasta mayo","España supera los 2,2 millones de morosos", "Los empresarios pedirán a Solbes que congele el SMI durante la crisis","Los precios de los alimentos en la UE marcaron en abril las mayores subidas anuales desde 1996", "El exceso de oferta en España puede ser peor que los problemas de crédito, según The Wall Street Journal".




"El euríbor se dispara en mayo al 4,994%, el nivel más alto en ocho años","La desaceleración acaba con el superávit del Estado hasta el 2011", "El déficit de la Generalitat aumentó 307 millones más de lo previsto en 2007", "Solbes admite la posibilidad de un déficit presupostario en el 2009","El euríbor puede llegar a encarecer la letra del piso en 720 euros este año", "La inflación sube en mayo 5 décimas, hasta el 4,7%, la mayor tasa en 11 años", "La Generalitat ingresa un 5,6% menos de lo previsto por el parón inmobiliario", "Se derrmba la venta de vivienda y cae el importe de las hipotecas".



"Los concesionarios pronostican dos años de bache profundo para el sector del automóvil","La feina dels transportistes cau fins a un 40% per la crisi", "El preus dels aliments a la UE, en el nivell més alt des de l'any 1996", "El paro sube en 15.000 personas en mayo, la primera alza en este mes desde 1996","El gasóleo sube un 8,5 % en mayo y la gasolina, un 5,1%", "Una de cada diez hipoteas podría suerar el valor real del piso", "Los transportistas causan caos circulatorio y dejan muchas gaslineras sin carburante", "El 40% de las gasolineras de Catalunya ya se ha quedado sin combustible", " Atrapados por el euribor", "El euríbor sube al 5,429% y supera de nuevo su máximo històrico diario", "El BCE augura adversidad para las ganancias de la banca de la eurozona en 2008", " La crisis inmoiliaria durará al menos tres años en España, según Deutsche Bank"



Possibles solucions que he sentit fins ara: moderació salarial, congelar el sou mínim interprofesional, treallar fins al 67 o 70 anys per a garantir les pensions, augmentar fins a 65 hores setmanals la jornada laboral, pujar els tipus d'interés...... per posar-se a tremolar.






dimecres, 4 de juny del 2008

La reforma del Senat.




Ja fa dies sortia la notícia en tots els mitjans que "El senat aprova que s'hi pugui parlar en Català sempre". Això a primer cop d'ull sona molt bé, però venint del govern de Zapatero i acostumats als seus desenganys i rectificacions, (Estatut, Rodalies, balances fiscals, papers de Salamanca, aeroport del Prat, finançament més just......) es té que ficar tot en quarentena. Com que a la Secció de Flix ara tenim la sort de tenir un Senador, li vaig preguntar al Pere pel tema. Va respondre que ara s'havia aprovat la modificacíó del reglament, i que tal com van aquestes coses dintre d'un temps "prudencial", un any si fa o no fa algú de l'entesa tindria que preguntar com va la reforma en qüestió.






Lo dia que Pere, o algún altre Senador pugui parlar en Català al Senat faré un escrit dient que Espanya ha fet un petit pas per a que l'Estat Espanyol compleixi la consitució i començi a protegir les altres llengües de l'Estat tal com diu la nostra sagrada e intocable constitució, ja que dubto molt que és pugui protegir una llengua prohibint l'ús, i que d'una vegada per totes el Govern de l'Estat mostri respecte per la seva pluraritat.(amb anys i panys de retard, però més val tard que mai)






Recordem que ara l'ús de les llengües oficials al Senat està restringit al debat de l'estat de les autonomies, al primer discurs del president del Senat i a la publicació en el butlletí de les Corts Generals de les activitats no legislatives i els escrits de ciutadans i institucions dirigits al Senat. Amb aquesta moció es vol que es reconegui l'ús total de totes les llengües de l'Estat en les sessions del ple i les comissions, la reproducció íntegra en el diari de sessions de les intervencions en la llengua que s'hagin realitzat i la seva traducció al castellà, així com la publicació de les iniciatives de caràcter legislatiu que siguin presentades en altra llengua en el butlletí oficial de les Corts Generals.






Suposo que demanar lo mateix el Congrés és una utopia.... utòpic en un país repressor , uniforme, centralista , Jacobí i tancat en ell mateix com és l'Estat Espanyol.





Cita històrica.



"Que se cancelen, borren y quemen todos los privilegios de esta ciudad y Principado, (y) que no quede memoria de ellos"




Capità Marquès de Castel Rodrigo.




"Catalunya és menys una província d'Espanya que un petit estat sotmès al ceptre dels monarques catòlics. Són uns altres costums, una altra llengua, una altra organització social que a Castella (...). Enlloc, dins la Península, no és té tanta set de llibertat i d'independència"


Maximilien S. Foy, General dels exèrcits Napoleònics que van intervenir a la Península durant la Guerra de 1808 - 1814. Histoire de la Guerre de la Péninsule sous Napoléon.