24. februar 2009

F. Scott Fitzgerald - The Curious Case of Benjamin Button

F. Scott Fitzgerald
The Curious Case of Benjamin Button
Fundet her
26 sider
21. feb-22. feb

Jeg blev inspireret til at læse F. Scott Fitzgeralds novelle efter, at kæresten og jeg var i biografen og se Benjamin Button. Filmen var fantastisk - den kan virkelig anbefales - og derfor måtte jeg lige læse novellen som ligger til grund for filmen - eller i hvert fald har fungeret som inspiration for instruktøren.

The Curious Case of Benjamin Button handler om Benjamin Button, der bliver født gammel, men bliver yngre og yngre des flere år han lever. Det lyder ret mystisk, men det er faktisk ret interessant at læse, hvordan omgivelserne reagerer på ham - og hvordan han selv reagerer i forhold til omgivelserne.
Der er tale om en lille kort novelle og den var hurtig læst - der er tale om et fint supplement til filmen, men alt i alt var novellen lidt en skuffelse. Filmen er bare meget bedre - og det er ellers sjældent jeg erklærer det.

Og apropos bøger og film, så har kæresten og jeg også fået set Twilight, der jo er baseret på romanen af samme navn, som Stephenie Meyer har skrevet. Ganske udmærket film, så jeg tror, at bøgerne må på ønskelisten. Mine fordomme siger mig nemlig, at bogen altid er bedre end filmen, så jeg burde have en god læseoplevelse til gode der.

Og endnu mere apropos bøger og film, så er det planen, at jeg meget snart skal have læst Mænd der hader kvinder af Stieg Larsson. Nu kommer filmen jo i biografen om nogle dage, men i dette tilfælde må jeg altså læse bogen før jeg ser filmen, så jeg har lidt travlt. Og så er jeg spændt på om jeg bliver skuffet eller ej - både over bogen fordi den er så hypet, men også om filmen kan leve op til bogen.

22. februar 2009

Hanne-Vibeke Holst - Dronningeofret

Hanne-Vibeke Holst
Dronningeofret
Gyldendal
662 sider
10. feb-21. feb

Dronningeofret er sidste del af Hanne-Vibeke Holsts trilogi om politik, magt og i særdeleshed kvinders magt i politik efter årtusindskiftet. Jeg har genopfrisket både Kronprinsessen og Kongemordet inden jeg gik i gang med Dronningeofret, og nu er jeg så igennem dem alle tre.

Hovedpersonen i Dronningeofret er Elizabeth Meyer - formanden for Socialdemokraterne, som satser på, at hun skal være den første kvindelige statsminister i Danmark. Missionen er altså klar: Meyer vil vinde det nært forestående folketingsvalg, men der er bare lige en forhindring - hun lider af begyndende Alzheimers.
Vi følger Elizabeth Meyers kamp på vejen mod Statsministeriet, der bliver præget af hendes jødiske baggrund og de trusler som islamiske fundamentalister har fremsat overfor hende. I løbet af valgkampen er Charlotte Damgaard, der er politisk ordfører, hendes tro væbner, og hun må kæmpe sammen med Meyer, der ikke altid er lige skarp, som følge af hendes sygdom, som dog holdes hemmelig for alle - selv Meyers mand.
Meyer er ude i et kapløb med tiden, hvor hun skal have kørt Charlotte Damgaard i stilling til at overtage posten som leder for Socialdemokraterne, inden Meyers sygdom vil blive afsløret for offentligheden og hun vil være færdig i politik.
Sideløbende med historien om Meyers kamp for statsministerposten er der en gruppe personer, som ønsker, at Danmarks fremtid skal være helt anderledes end den Meyer og Charlotte Damgaard ønsker - og der kommer hermed et element af kriminalroman ind over.
Jeg vil ikke komme nærmere ind på slutningen her, men den skuffede mig - en ting var, at romanen endte på en måde som jeg slet ikke ventede (hvilket jo bestemt ikke er nogen dårlig ting), noget andet var, at det var en flad slutning på en ellers spændende roman. Slutningen kunne slet ikke bære den stort opsatte handling som der var gennem hele romanen.

Alt i alt en værdig afslutning på trilogien om politik, kvinder og magt. Og jeg er tilbøjelig til at udnævne Dronningeofret, som den bedste af de tre romaner, fordi den lige har en dimension ekstra i sig - og det kan slutningen trods alt ikke ødelægge. Der er god underholdning at hente, så har du romanen liggende på hylden, som en der venter på at blive læst, så er det bare om at komme i gang.

12. februar 2009

Hanne-Vibeke Holst - Kongemordet

Hanne-Vibeke Holst
Kongemordet
Gyldendal
489 sider
30. jan-9. feb

Kongemordet er historien om Socialdemokraternes valgnederlag den 20. nov 2001, hvor Per Vittrup må se sig slået af Venstres formand, men hvor han vælger at blive siddende på posten som partiformand for Socialdemokraterne. Gert Jacobsen, den tidligere finansminister i Per Vittrups regering, har ikke i sinde at lade Per Vittrup få fred og lade ham blive siddende som partiformand, og han starter således et internt opgør i Socialdemokratiet. Charlotte Damgaard er blevet udnævnt til integrationsordfører, og hun er med på sidelinien sammen med Elizabeth Meyer, der forsøger at få Charlotte til at støtte Gert Jacobsen frem for Per Vittrup.
I Kongemordet er Gert Jacobsens kone, Linda, der kommer fra Sydhavnen, også en central figur. Vi følger hendes begyndende alkoholmisbrug, der udspringer af den barndom og den hårdhændede behandling, som Linda har været udsat for - og stadigvæk bliver udsat for - af Gert. Hun fører et sølle liv, men der sker en spændende udvikling med hende i løbet af romanen.

Umiddelbart var jeg mere fanget af Kronprinsessen, men efterhånden som Kongemordet skred frem var det også en ret interessant roman om magt og ondskab. Det er bestemt en anbefalelsesværdig roman og jeg ser frem til at få læst Dronningeofret og dermed få afsluttet trilogien.

1. februar 2009

Hanne-Vibeke Holst - Kronprinsessen

Hanne-Vibeke Holst
Kronprinsessen
Gyldendal
411 sider
23. jan-30. jan

Charlotte Damgaard bliver få dage før jul kontaktet af statsministeren, som tilbyder hende jobbet som miljøminister i hans regering. Charlotte er ellers på vej til Uganda, hvor hendes mand Thomas har fået job, men hun kan med sin baggrund i miljøbevægelsen ikke sige nej til tilbuddet om at blive miljøminister. Snart bliver hun opslugt af det politiske liv og hvirvlet ind i en masse spændende politiske sager, men samtidig resulterer det i problemer på hjemmefronten med manden. Yderligere er pressen efter Charlotte i op til flere prekære sager, og hun får dermed rigeligt at se til. Faktisk så meget, at hun flere gange er ved at kaste håndklædet i ringen, fordi hun er i tvivl om posten som miljøminister virkelig er det værd.

Kronprinsessen er den første bog i Hanne-Vibeke Holsts trilogi om det politiske liv i Danmark. De to næste hedder Kongemordet og Dronningeofret.
Kronprinsessen er bestemt anbefalelsesværdig - der er tale om en spændende og medrivende historie, og det er lidt interessant, at man kan drage paralleller til de virkelige politikere og de begivenheder, som de er udsat for - også selvom romanen er ren fiktion. Jeg er allerede godt i gang med Kongemordet, og der er bestemt mere af samme skuffe at hente der.