Bu sene hiç tatmadığım, artık çok pişirilmeyen değişik Antep yemeklerini denemek istiyorum. Bunun için kullanacağım sebzelerin mevsiminin gelmesini bekliyorum sırayla. Şu sıralar uzun süredir beklediğim çağlaların tam zamanı. O yüzden hemen bu haftasonu badem çağlası ile yapılan bu yemeği denedim.
Bu yemeği anannem annemler küçükken yaparmış ama annem kendisi yapmadığı için pek bilmiyordu. Yine de bana yardımcı oldu. Yoğurtlu bakla yemeğine benzediğini söyleyip ona göre yorumunu yaptı. Elimde bir reçete vardı ama kullanılacaklar listemi annemin önerilerine göre oluşturdum.
Verilen reçetede bu yemekte soğan kullanılıyor, annem yoğurtlu yemeklere soğan gitmez dedi. Doğrusu ben de yaptığımız hiç bir yoğurtlu yemeğe soğan kullandığımıza şahit olmadım. Onun yerine sarımsak kullanmamı önerdi.
Yemek etli-nohutlu yapılıyor (Antep'de bütün sulu yemeklerde et ve nohut ikilisi kullanılır). Ben sadece 1 kişilik denemelik yaptığım bu yemeği etsiz pişirdim. Tahminimden güzel oldu, hatta oğlum da yedi, üstelik neredeyse yarısını. Yoğurdu az bişey kestirdim(yumurta pişsin diye ocakta çok tutunca kesildi maalesef) ona rağmen tadında bir sorun yoktu. Çağlaları biraz diri pişirmem söyleniyordu ama bana çok diri geldiler bir dahakine daha fazla pişireceğim.
Not: Şu sıralar çağlanın bir de turşusunu kurmak istiyorum, çok lezzetli oluyor!
Çağla Aşı
Malzemeler (1 kişilik)
- 100 gr. badem çağlası(ikiye bölünüp ortası çıkarılmış)
- 40-50 gr. parça et (ben kullanmadım)
- 1/2 çay bardağı haşlanmış nohut
- 1-2 diş sarımsak
- 1 su bardağından 1 parmak eksik süzme yoğurt (yoğurdunuz çok koyu değilse 1 bardak kullanın)
- 1 yumurta sarısı
- sıvıyağ, haspir (safran)
- Eti yemeklik doğrayıp önce biraz kavurup sonra üzerine su ekleyip pişirin
- Ayrı bir yerde çağlaları ve birkaç parçaya böldüğünüz sarımsağı 10-15 dk haşlayarak pişirin (ben 10 dk. haşladım bana göre çok diri kaldı, siz kullandığınız çağlanın cinsine göre kontrol ederek pişirebilirsiniz)
- Etin üzerine pişmiş çağlaları ve nohutu ilave edin.
- Yoğurdu geniş bir kaseye alıp üzerine yumurta sarısını kırıp çırpın. Yemeğin suyundan ekleyip ılıklaştırdığınız yoğurdu yemeğe ilave edin, ocağı kapatın.
- Bir tavada bir miktar sıvıyağı kızdırıp içine haspir ilave edip altını kapatın.
- Yemeğin üzerine yağını döküp servis edin.
- Yoğurdu kestirmemek için yumurta kullanıyoruz ve yemeğin suyu ile ılıklaştırıyoruz. Kestirmemek için dikkat etmeniz gerekn yoğurdu yemeğe ekledikten sonra çok fazla ocakta tutmayın.
- Yoğurtlu yemeklerde kestirmenin haricinde diğer önemli konu kıvamı. Eğer yoğurdunuz az gelir veya yemeğini çok sulu olursa kıvamı koyu olmayan ve çokta güzel olmayan yoğurtlu bir yemeğiniz olur. Bunun için öncelikli tavsiyem yemeğin suyunu önceden ayarlarken fazla su kullanmayın ve yoğurda ayrı su değil de yemeğin suyundan koyun. Yemeğin suyu size normal gibi görünse de yoğurtta girince çok sulu kıvamı açık güzel olmayan bir yemeğiniz olabilir. Ama sonuç olarak çok koyu bir yemeğiniz olursa sonradan kaynar su takviyesi ile sorunu daha kolay çözebilirsiniz.