Mijn vorige creatie is eigenlijk het tweede exemplaar van mijn eigen herfstjurk patroontje. Meer dan dubbel zo veel tijd, en véél meer denk-, pas- en meetwerk spendeerde ik aan de eerste versie. Die eerste versie is iets gesofisticeerder zou ik zeggen, terwijl ik mijn tweede versie net eenvoudiger wou.
In mijn eerste versie combineerde ik 2 stoffen, een bedrukt sweatstofje (restje van wat ik hier maakte) én een donkerblauwe matelassé. De sweat met print zit in voor- en rugpand (bovenstuk), en in de zakjes. Voor de mouwen, de halsboord en het rokdeel gebruikte ik de matelassé stof.
Hoe begin je daar nu aan, aan een eigen patroon? Voor mezelf zie ik 3 grote stappen, gaande van idee tot concept en een eerste resultaat van het patroon:
1. De eerste versie: Ideeën op papier uittekenen op basis van bestaande kledingstukken.
De basisversie van mijn patroon is een rechte jurk met raglan mouwen, en een rokdeel dat gefronst wordt en/of waarin plooitjes gelegd worden, met ombiesde zakjes.
Voor het bovenstuk gebruikte ik mijn eigen patroon voor een trui met raglan mouwen. Dit kan aangepast worden naar rechte mouwen (rechte armsgaten en een standaard mouw patroondeel). De mouw kan kort of lang zijn.
Het rokdeel is een rechthoek waarin dan 1 (in het midden) of 2 (links en rechts) plooien gestikt worden van 1,5 à 2 cm. Het rokdeel kan ook in één keer gefronst worden, voor en achter.
Het basisjurkje kan uit één stof gemaakt worden, of uit 2 stoffen zoals ik hier in deze eerste versie deed.
Indien goed rekbare stof gebruikt wordt, kan het jurkje gemakkelijk over het hoofd heen denk ik. Hier knipte ik echter een split achteraan en dit midden in de plooi die daar ook werd ingestreken. De randen van de opengeknipte plooi-delen kon ik gebruiken om de ritsdelen aan te stikken.
2. De verbeterde versie: Patroon aanpassen op basis van pasmodel(len).
In het bovenstuk kan vervolgens gespeeld worden met verschillende patroondelen (zijnaden die van recht naar rond afbuigen naar de armsgaten toe), en kan in het midden evt. een naad gestikt worden die vervolgens open gestreken wordt. Hierop kunnen evt. knoopjes gezet worden bij wijze van fleurig extraatje.
In het geval van dit jurkje voor Lenah, bleek dit in eerste instantie veel te breed uit te vallen. De ruimte die ik aan beide zijden diende weg te nemen om het bij haar passend te maken, heb ik hier in het midden weggenomen via een opengestreken plooi. Dit zowel in voor- als in achterpand. De reden waarom het voorpand in 3 delen geknipt werd, heeft hier te maken met de print op de stof; ik had net niet genoeg stof voor een voorpand in één stuk.
3. De puntjes op de i: Patroon finaliseren na afwerking van het kledingstuk.
Na de afwerking van mijn eerste versie, heb ik het patroon nogmaals bijgewerkt met de finale passende maten bij Lenah. Dit is dus een jurk maat 122 of 5 jaar ongeveer.
Patroon: eigen (maat 122)
Tricot: De Stoffenknop
Matelassé tricot: uit mijn mama's stoffenkast
Rits: Veritas
|
Een volgende stap is het op papier en elektronische versie krijgen van mijn patroon. Hier heb ik helemaal geen ervaring mee. Tips of handleidingen hiervoor zijn welkom!
Steeds blij met elke reactie ;-)
Steeds blij met elke reactie ;-)
Reacties
Een reactie posten