Geçtiğimiz Pazartesi akşamı telefon numarama blog üzerinden ulaşan Meral Hanım beni aradı ve Çarşamba günü oğlu Oğuz'un okulunda düzenlenecek doğum günü partisi için, sitede görüp beğendiği Spiderman pastasını yaptırmak istediğini söyledi. Pastanın dış tasarımı zaten belliydi; blogdaki pastanın aynısı olacaktı... Pastanın iç tasarımını da Meral Hanım'la, oğlunun ağız tadına göre belirledik. Pastanın Yakacık'ta ki Doğa Koleji'ne sabah 09:00-10:00 arası teslim edilmesi gerekiyordu. Salı günü sabahtan pastanın belkemiği olan pandispanyayı pişirdim. Gün içinde pastanın üzerinde yer alacak figürleri çalışarak, pastanın üzerine yerleşene kadar biraz kurumaları için geçici olarak bir strafor üzerine yerleştirdim. Pasta sabah erken teslim edileceği ve bir süre buzdolabında dinlenmesi gerektiği için, akşamdan pastayı birleştirip, buzdolabına yerleştirdim. Açıkçası sabah teslim edilecek pastalar beni biraz telaşlandırır. Teslim edilmeden bir süre önce kaplanması ve monte edilmesi gerektiği için yetişmesi konusunda az da olsa bir panik yaşarım. Düşünsenize pasta bir kutlama için ne kadar önemlidir ve pasta olmazsa kutlamanın ne anlamı kalır. Bir de işin içinde bir çocuğun mutluluğu söz konusuysa... Bende bu sorunları ortadan kaldırmak ve herhangi bir riske mahal vermemek için, çarşamba sabahı saat 06:00'da kendimi pastayı kaplarken ve Spiderman'ı pastanın üzerine monte ederken buldum. Sonuç, pastamız sorunsuz bir şekilde, söz verdiğimiz gibi (tabi ki sevgili eşimin de desteği ile) yerine teslim edildi. Daha sonra Meral Hanım beni arayarak, oğlunun pastayı görünce çok mutlu olduğunu, pastanın görüntüsünün ve lezzetinin kendisi ve yiyen herkes tarafından çok beğenildiğini söyleyerek, teşekkür etti. Meral Hanım'a bir kez daha, hassasiyetinden ve emeğe duyduğu saygıdan ötürü teşekkür ediyorum...
Şimdi Spiderman pastamızın yapılış öyküsünü elimden geldiği kadar aktarmaya çalışacağım. Bugüne kadar yayınladığım ve sadece içerik bilgisi verdiğim pastaların nasıl yapıldığına dair umarım bir fikir verebilir.
Kremaların hazırlık aşamasıPasta için 3 çeşit krema hazırlandı.
1. Krema - Çikolatalı Pasta Kreması :
500 gr. süt - 100 gr. şeker - 2 adet yumurta - 40 gr. un - 40 gr. nişasta - 10 gr. kakao - 1 paket vanilya - 50 gr. bitter çikolata.
Çikolata hariç tüm malzemeleri birleştirin, orta ateşte koyulaşana kadar pişirin. Koyulaştıktan sonra bitter çikolatayı ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Kremayı soğuyana kadar buzdolabında bekletip pastaya uygulayın.
2. Krema - Ganaj Krema :200 gr. süt kreması - 225 gr. bitter çikolata
Süt kremasını orta ateşte ısıtın, kaynama noktasına gelmeden ocaktan alın. Bitter çikolatayı kremaya ekleyin. Homojen hale gelinceye kadar karıştırın. Kremayı soğuyana kadar buzdolabında bekletip pastaya uygulayın.
3. Krema - Çikolatalı Krem Şanti :1 paket krem şanti (75 gr.) - 1/2 su bardağı süt - 30 gr. bitter çikolata
Süt ve krem şantiyi mikser ile çırpın. Bitter çikolatayı benmari usülü eritin, çırptığınız krem şantiye ekleyin ve iyice karıştırın. Kremayı buzdolabında bekletip pastaya uygulayın.
Pandispanyanın hazırlık aşamasıPasta için
burada daha önce tarifini verdiğim pandispanyayı kullandım, pastayı birleştirmeden 1 gece önce pişirdim. Ertesi gün resimdeki gibi 3 pata ayırdım.
Pastanın birleştirme aşaması Pandispanyanın 1. patını pasta altlığına yerleştirerek döner tablanın üzerine koyun. Döner tabla size pasta sıvama ve kaplama aşamasında büyük kolaylık sağlayacaktır. Patın üzerine ince bir tabaka çikolatalı krem şantiyi yayarak sürün.
Krem şantinin üzerine frambuaz, fındık krokan ve damla çikolataları eşit bir şekilde serpiştirin. Üzerine çikolatalı pasta kremasının yarısını yayarak sürün.
Çikolatalı pasta kremasının üzerine tekrar fındık krokan serperek 2. patı kapatın. 2. patın üstüne 1. patta yaptığımız işlemleri tekrarlayın ve 3. patı üzerine kapatın.
Pastanın sıvama aşaması
Katlandırdığımız pastayı, öncelikle yanlardan başlayarak sıvayın. İnce bir tabaka olmasına dikkat edin. Yan duvarları düzgün bir şekilde sıvadıktan sonra, yine ince bir tabaka halinde üst kısmını sıvayın. Pastanın son hali 3. resimdeki gibi olmalıdır. Pastayı en az 1 saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra şeker hamuru ile kaplama aşamasına geçin.
Pastanın kaplama aşaması Öncelikle renklendirip hazırladığımız şeker hamurunu altına nişasta serperek, büyük bir merdane yardımıyla her yeri eşit olacak şekilde 2-3 mm kalınlığında açın.
Merdaneye sararak ya da 2 elinizin avuç içiyle şeker hamurunu alttan kaldırarak, pastanın üzerine düzgün bir şekilde yerleştirin. (1. resim). Şeker hamuru düzeltme malasıyla üzerini çok bastırmadan düzeltin. (2. resim). Elinizle yanlardan toparlayarak yan duvara şeker hamurunun yapışmasını sağlayın. (3. resim).
Bir bıçak yardımıyla pastanın altlığa temas eden kısmından dikkatlice kesin. (1. resim). Yanlardaki fazla hamuru topladıktan sonra, tekrar şeker hamuru düzeltme malasıyla kapladığınız pastanın üstünü ve yanlarını yine fazla bastırmadan düzeltin. (2. ve alttaki 1. resim).
Pastamızı düzgün bir şekilde kapladıktan sonra, artık hazırladığımız figürleri pastanın üzerine yerleştirebiliriz. Ben pastanın üzerine, ağ deseni çizerek hazırladığım şeker hamurunu yerleştirdim. Sonra Spiderman figürünü ve örümcekleri pastanın üzerine hafif sulu fırçayla ıslatarak ağ deseninin üzerine monteledim.
2. resimdeki harf kopatlarını kullanarak, mavi şeker hamurundan, yazmak istediğim yazının harflerini kestim ve simetrik bir şekilde pastanın yan duvarına yerleştirdim.
Ve sonuç: Spiderman pastamız yenmeye hazır :) Şimdiden afiyet olsun...