søndag den 19. april 2020

Ribsbuskene står allerede med klaser fyldt med blomsterknopper.De danner endnu ikke en rigtig hæk med læ, men de giver en tydelig opdeling alligevel.

Morgenfrue sået i bedet langs Hulvejen og Hakket.

Ærteblomster sået ved espalier, ved brombær og i de to krukker med efeu.

En ny duftgeranium måtte der til. Den fra sidste sommer overlevede alligevel ikke vinteren.

Er det mon fuglekirsebær? Flere har budt ind på Instagram, hvor jeg har spurgt hvilket træ det mon er, vi har i skellet bag skuret. Der er flere, der peger på fuglekirsebær, og efter jeg har læst mere på nettet, er jeg stort set overbevist. Nu mangler jeg bare at se bærrene, som det endelige bevis.

10 små løvefod - delt af to mindre klumper, som jeg gravede af nogle store planter.

Seks små katteurt og så et forsøg med at give frøsåede prydløg lidt ekstra plads. Det forsøg tegner allerede skidt, og jeg planlægger at bruge pladsen til flere katteurt.

To frøstande fra de hvide purpursolhat gav seks ekstra små potter (nederst i billedet). De står sammen staudelathyrus og de fire små ukendte træer.

Et lille stykke Lammeøre er blevet delt i 20 stykker. De fire stykker har dog kun rod og ingen blade. Det er Lammeøre af den slags, der ikke blomstrer, fra kanten af bedet i Hakket ud mod gyngestativet.

De små spirer af Løvehale er fordelt ud i egne potter. Jeg håber, at de kan klare behandlingen, selvom spirerne var ret små. Der er 34 små spirer i hver sin potte.

Der er plantet ni makedonsk blåhat i bedet langs spisekrogen. De er fordelt i tre grupper af tre. Der er samtidig sat fem ekstra Storkenæb Rosemoor.

Da vi ryddede op i krydderurterne i 2018 og skar ned i antallet af varianter, fjernede vi salvien, som vi alligevel ikke brugte. I mellemtiden er vi blevet rigtig glade for en hjemmelavet pizza med sød kartoffel og masser af salvie. Heldigvis havde den gamle salvie smidt flere frø, så jeg har samlet frøplanter under timian, rosmarin og storkenæb, og nu har de fået deres eget højbed. Vi kan sagtens undvære rød syre. Nu rummer urtebedene: Purløg, persille, salvie, pebermynte, rosmarin og timian.

Til venstre står stadigvæk de seks potter med hvid purpursolhat fra efteråret. Dernæst seks potter med morgenfrue, og til sidst 12 potter med ærteblomster.

fredag den 10. april 2020

Cedertræ og Buksbom ved hoveddøren

En krukke fyldt med Lavendler - alle er frøsået i haven, og derefter flyttet til krukken.

Paradisæbletræet Freja er sprunget ud. Det har stået i haven siden 2016, men i 2018 blev det flyttet 4-5 meter til den nuværende placering midt i espalieret ud for et stort vindue. Det blev sat lidt tilbage i væksten pga. flytningen, men har klaret sig fint.

Klematis flyttet fra krukken til læhegnet og står nu blandt Fjeldribs.

Stikkelsbærsamlingen indeholder nu både én plante med hvide bær, som jeg har byttet mig til, og en plante fra sommerhuset. Vi udvalgte den sidste år, som den i krattet med de sødeste bær. I den anden ende af bedet står rabarberen Rød Elmblitz, som jeg vist snart kan begynde at høste fra. Spangsbjerg, der blev plantet samtidig med Rød Elmblitz, er gået til.

I bunden af bedet to blåbærbuske står almindelige blåbær som bunddække.

I bunden af et af bedene med blåbærbuske står tyttebær som bunddække.

Stikkelsbærkiwiplanterne er ikke rigtig vokset siden de blev plantet i 2018, så nu er tålmodigheden sluppet op. De har måtte vige pladsen ved det sorte espalier for fire småbladet efeu. Stikkelsbærkiwierne står indtil videre i et par urtepotter.

To hortensia står i krukker på nordsiden af huset. Det ser ud til, at deres blade snart springer ud.

To små træer fra jule- og vinterkrukker tilbringer indtil videre foråret (og måske også sommeren) uden for krukkerne.

Syrenen her er længere fremme, end de andre syrener i haven. Den har allerede fine små grønne blade nu, og den står fint i et hav af lyse gulgrønne blade på fjeldribs. Syrenen er købt i 2017 på en af de allerførste ture med den nyetablerede havegruppe, hvor vi var på Grønttorvet.

Husløg i forårssolen. De har stået i en “jule/vinterkrukke”, men får nu lov at have pladsen for sig selv.

Hvide haveklinte sat i krukken. Det er frø sået i efteråret 2019.

Blærespireaen ser ikke ud af så meget på denne årstid, men jeg håber, at den for alvor får fat og vokser til i år. Den blev sat i efteråret 2018 samtidig med espalieret, men den har været lidt ranglet indtil videre. Nu har jeg klippet 1/3 af de gamle grene af, og med den foryngelseskur kombineret med at det nu er buskens anden sommer i haven, så håber jeg, at den vokser sig kraftigere og bliver mere bladrig i år. I bunden står Storkenæb, som ser ud til at have fået godt fat, og forhåbentlig vil de kunne nå sammen og dække jorden inden sommeren er ovre.

Rabarberne bag espalieret er på vej op, men som sædvanlig er Løvstikken først.

Purløg står allerede fint. Den er trofast og efter at være sat allerede første år i haven, vokser den flot frem hvert år. Bagved ses de nye efeu, der er plantet langs de forreste espalier.

Syrenen springer snart ud med blade. Jeg gik den i gave i 2017, og da var den allerede stor med 7 oprette grene, og nu er toppen over mit hoved. Det er Beauty of Moscow, og blomsterne er virkelig værd at vente på, selvom ventetiden føles lang her i starten af april.