sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Hui! Merirosvoja Suomen suvessa?


Meidän perheessä kuluu kasoittain merirosvokirjallisuutta. Asian mukaisesti pikku piraatit kirmaavat tuon tuosta yläkerrasta alakertaan mitä upeammissa rekvisiitoissaan ja leikki levittäytyy varsinkin kesäisin pihalle saakka. Merirosvoruhtinaat tietävät elämästään kaiken oleellisen, kiitos oman merirosvokirjastomme ja lähikirjaston avuliaiden kirjastontätien ja -setien!

Lähikirjaston lastenkirjaosastolta ei löydy 3- ja 5-vuotiaille enää kuin sattumalta sellaisia merirosvokirjoja, joita meillä ei olisi jo luettu. Tiedon ja seikkailunjano on silti edelleen valtava! Onneksi jatkossa on seikkailuja edelleen luvassa, sillä vanhemmille lapsille löytyy hyvää tavaraa kansien välissä vielä paljon - siitä vähän lisää postauksen lopussa.

Aluksi esittelen tuosta hurjasta, mutta niin kiehtovasta tarustosta joitakin kirjoja, joita meillä on tykätty lukea.

Piraatti-Pete



Ensimmäisenä saa kunnian purjehtia esiin käännöskirjallisuus. Mikään ei nimittäin vedä vertoja Rose Impeyn ja Nathan Reedin Piraatti-Peten seikkailuille, ainakaan jos meidän pojilta kysytään. Piraatti-Pete seikkailee Paula-mummon (ja se jos joku on meidän perheessä hupaisaa ;-)!), Pontus-koiran ja Pedro-papukaijan kanssa mitä eriskummallisimmissa tilanteissa, ja heidän kintereillään väijyvät aina keljut Lumpio ja Lampio. Sarjassa on julkaistu kahdeksan osaa, ja tarina sopii luettavaksi kaikille perheen pienimmille tai itse luettavaksi napakuutensa ansiosta lukemaan opetteleville. Aikuinen lukijakin nauraa näille tarinoille, joista pieni lapsi nauttii, kun sankari aina voittaa ja pahat saavat kiltillä tavalla palkkansa. Voihan mönkivät meduusat, tällaista reipasta lastenkirjallisuutta toivoisi lisää!

Apua, merirosvoja!


Kestosuosikkimme Mauri Kunnas on tehnyt myös hauskan ja viihdyttävän piraattikirjan Apua, merirosvoja! Kirjassa on useita merirosvotarinoita Mauri Kunnaksen pettämättömään tyyliin, ja kuvissa on, mitä katsella. Apua, merirosvoja! ei takuulla tuota pettymystä sellaiselle ipanalle, joka haaveilee merirosvon "ammatista".






Miina ja Manu


Rakastetut ja vihatut Miina ja Manu ovat myös sotkeutuneet merirosvomaailmaan, kun he seikkailevat Merirosvolaivalla. Miina ja Manu -mainen tarina vie pienen kirjojen ystävän aarrejahtiin, jossa moni merirosvoille tuttu asia on aivan kohdallaan keripukkia myöten. Loppu on kirjasarjalle tyypillinen, ja/mutta meillä pienet tykkäävät. Miina ja Manun kyytiin sopii kaikkien hypätä vauvasta vaariin!


Peter Pan


Kotimaisesta kirjallisuudesta merirosvoseikkailuja saakin sitten alkaa etsiä suurennuslasin kanssa, kun ulkomailla tarusto elää voimakkaampana: Peter Pan on paljon muutakin kuin merirosvotarina, mutta Kapteeni Koukku pitää aina pintansa. Vaikka tälle antisankarille käykin köpelösti, kuten merirosvoille yleensäkin, silti seikkailu ja juonittelu kiinnostaa, ja Koukku on tarun kiinnostavin hahmo - ainakin meillä eittämättä. Peter Panista on monia versioita, ja meillä hyllyssä on muun muassa Disney-klassikko. Peter Pania kaikille viimeistään kouluiässä!

Lisää vauhtia! Merirosvolaiva


Hauska ja mukaansatempaava merirosvokirja on Louie Stowellin ja Christyan Foxin Lisää vauhtia! Merirosvolaiva, jossa lukija päsee sukeltamaan seikkailuun kieputtamalla merireittejä myöten pientä vieterivetoista merirosvolaivaa. Kuvituksessa on muutenkin kosolti tutkailtavaa ja tarina on - tässä tapauksessa voi sanoa kirjaimellisesti - vetävä. Meidän laivasta on meren myrskyissä katkennut jo päämastokin, mutta eipä se menoa haittaa! Sopii kaikenikäisille!











Mahtava merirosvoseikkailu


Nokkelasti suomeksikin Sirpa Kuneliuksen riimittelemä Johnny Duddlen Mahtava merirosvoseikkailu on karmiva tarina aarteen perään kullan kiilto silmissään lähtevästä merirosvoporukasta. Tarinan lopussa paljastuu yllätys, joka pienimmiltä saattaa jäädä jopa hoksaamatta. Suosittelen tätä kirjaa helposti kouluikäisille, mutta sitä nuoremmille vanhempien kannattaa ensin lukea tarina itse. Meille tämä on sopinut mainiosti.

Onnenpoukaman aarrejahti


Pikku Prinsessastaan tuttu Tony Ross on tehnyt myös merirosvoaiheisen kirjan, Onnenpoukaman aarrejahti. Siinä pikkukissat Tippa ja Vilkku joutuvat mukaan merorosvoelämään, salakapakoihin ja aarrejahtiin. Lopulta täpärien tilanteiden jälkeen aarre löytyykin, ja se on jotakin yllättävää ja ihanaa! Sarjakuvamaisesti toteutettua teosta voi suositella kaikille yli kolmevuotialille!









Tietokirjat


Merirosvoista kertovia lapsille suunnattuja laadukkaita tietokirjoja löytyy luettavaksi myös jonkin verran. Kirjoissa asiaa lähestytään kiintoisasti, mutta äidille sydämentykytystä on aiheuttaneet ne monet kirjat, joissa seikkaperäisesti kuvataan merirosvojen rangaistuksia tai kohtaloita kidutuksineen kaikkineen. Toistaiseksi meillä on päästy asioiden yli kuitenkin traumoitta, vaikkei kauheuksia ole voitu aina ohittaakaan. Tietokirjoista mainttakoon esimerkiksi Willian Teachin Mustaparran merirosvomaailma. Seikkailu Karibialla, joka kertoo paitsi Mustaparrasta myös muista merkittävistä muinaisista merirosvoista, Merirosvot hyökkäävät, jossa mukana tulee cd interaktiiviseen merirosvoiluun, ja Piratologia, jossa on paljon luukkuja ja "autenttista" merirosvotarpeistoa käsin kosketeltavaksi.


Yksityiskohta Mustaparran merirosvomaailma -teoksen
sivuilta - kilteimmästä päästä.


Tietokirjoista mainittakoon yleisesti, että niiden sisältö on pitkälti sama: kaikissa esitellään muun muassa merirosvojen elämäntyyliä hurjinkin kääntein sekä elämisen ehtoja merellä, erilaisia merirosvolippuja ja kuuluisia piraatteja. Valtavirrasta poikkeaa kuitenkin John Malamin Sinustako merirosvojen vanki? kamalia asioita, joista et mieluummin tietäisi. Tämä kirja vie lukijan kauppalaivan kipparin housuihin ja niissä merirosvolaivan vangiksi. Kirjassa kerrotaan, millaiset olot vangilla oli ja mitä häneltä vaadittiin sekä annetaan vinkkejä siihen, miten vankina kannattaa käyttäytyä, jos henkiriepu on kallis. Tarina loppuu onnellisesti, mutta niin kaameita tarinoita Malamin kirjassa kerrotaan, että meidän pikkupiraattien kanssa teosta on joutunut raa'alla kädellä sensuroimaan ja oikomaan. Onneksi isompi ei osaa vielä itse lukea ;-)! Sinustako merirosvojen vanki tuli meille kirjastosta, josta esikoinen sen itse kirjastotädin avustuksella etsi, kun muut oli jo luettu. Eihän tällaisen itsenäisen tiedonkeruurupeaman jälkeen kirjaa voinut kokonaan olla lukematta..!

Tietokirjat on sevästi suunnattu noin kouluikäiselle ja sitä isommalle lapselle, mutta pienemmällekin ne varauksin menevät, etenkin jos tiedonjanoon meinaa muuten nääntyä.

Merirosvomusiikki


Pikavinkkinä ennen tulevaisuudensuunnitelmia vinkkaan omasta löydöstämme: Los Piratos -merirosvobändin levyt ovat ehdottomasti merirosvofanaatikoille kaivamisen arvoinen poukama! Los Piratos on julkaissut kaksi levyä, Aarresaaren salaisuus ja Aavelaiva. Molemmilla seilaillaan reilussa merirosvohengessä iloisella ilmeellä.

Isommille lapsille


Jatkossa meitä odottavat merirosvoklassikko Robert Louis Stevensonin Aarresaari, joka on niin karski, että annan sen rauhassa odottaa sitä aikaa, kun pojat voivat sen lukea sujuvasti itse. Samoin edessä päin ovat myös Maijaliisa Dieckmannin Svarttis-kirjasarja ja Eiichiro Odan One Piece -mangasarjakuvat. Suomessa meidän poikia isommille lapsille merirosvoista ovat kirjoittaneet myös Harri Istvan-Mäki Kapteeni Sutiparran aarteessa ja Tapani Bagge vähintään aihetta sivuten Aleksin merirosvokesässä. Tietokirjoista ammennamme vielä pitkään! Myöhemmin pääsemme mukaan seikkailuihin myös loputtoman merirosvoelokuvapinon parissa suomalaista Rosvo-Roopea unohtamatta.

Isommillekin lapsille sopii merirosvoluettavaksi myös Markus Majaluoman Olavi ja Aapo. Merten Urhot.

* * *

Oletko itse tai lasten kanssa lukenut merirosvoista? Jaa vinkki hyvistä tarinoista pienille tai isoille!

12 kommenttia:

  1. Kirjapuolelle ei ole mitään lisättävää, kattava valikoima! Omat kummilapseni katsoivat jo alakoululaisena Pirates of Caribea -leffat, vaikka aika hurjaa menoa pienille! Jos ette ole käyneet Naantalin seikkailusaari Väskissä niin suosittelen! Oiva paikka merirosvoikäisille...

    VastaaPoista
  2. Olipas hauska postaus! Tästä tuli hyvälle tuulelle. Kiitos!

    VastaaPoista
  3. Ahmu, meilläkin Jack Sparrow on hahmona ollut tuttu esikoiselle varmaan aina :-), mutta leffoja emme ole katsoneet.

    Väskin vieressä Muumilaaksossa kävimme tänä kesänä, mutta jätimme vielä Väskin väliin. Olisi varmasti ollut käymisen arvoinen kohde jo nyt, mutta päätimme säästää seuraavaan kertaan. Muumimaailmassakin viihdyimme niin pitkään, että enää Väskiin emme olisi jaksaneet tällä porukalla :-). On kivaa, kun on edessäpäin jotakin odotettavaa!

    Kiitos Valkoinen Kirahvi! Hyvän tuulen asioitahan nämä ovat! :-)

    VastaaPoista
  4. Olemme toki, minulla oli tarjolla vanha merirosvotyynynpäällinenkin, mutta ei kelvannut. Itse tykkäsin aikoinaan aivan kamalasti, ja tietokirjan tuon Piratologian? ostin joululahjaksi saattoi olla toissa jouluna toiseksi vanhimmalle, mutta kiitos Paula tässä oli paljon hyviä vinkkejä! Ja ehdoton suosikki näistä oli kapteeni Koukku ja oikea suosikkini on tietenkin Deppin Jack Sparrow, ainoa oikea merirosvojenmerirosvo! Ehkä näitä osia on jo liikaa, mutta tuolla se komerossa vanhassa kalenterissa vaanii minua joka ilta:)

    VastaaPoista
  5. Hei! Hauska teema! Meillä merirosvot eivät jostain syystä ole vielä olleet esillä enkä osaa vinkata mitään muuta merirosvokirjaa. Noista mainitsemistasi tuttu on Miina ja Manu - oliko muuten tässä kirjassa papukaijan lausahdus "Maija tahtoo korpun"?

    Tällä hetkellä meillä on Risto Räpppääjä -kausi...

    VastaaPoista
  6. Mustis, Depp on kyllä hahmonsa osannut hoitaa kiitoksin kotiin! Näkemistäni paras merirosvorooli aivan ehdottomasti! Mutta osia on liikaa. Juoni häviää ja kaiken korvaa turha äksöni ja härdelli. En enää tykkää :-(... Ensimmäine3n osa on tietysti mitä mainioin ja klassikkoainesta! :-)

    Kirjanainen, papukaija tosiaan tahtoo korppua Miinassa ja Manussa. Lopussa hän sen saakin :-)!

    Risto Räppääjäkin on kyllä hyvä. Meillä ei olla vielä luettu kirjoja, mutta elokuvia on pari (onko niitä edes enempää?) katseltu. Räppääjät menevät mainiosti vielä pitkästi kouluiässäkin!

    VastaaPoista
  7. Tämä oli hauska kooste hauskasta aiheesta! Piraatti Petet ovat minullekin tuttuja kirjoja työpaikan lukemaan opettelevien -hyllystä. Melkein aina pojalle lukemista etsineet ovat ottaneet Peten matkaan. Hauska kuulla, että kirjasarja on oikeasti hyvä ja hauska!

    Myöskin merirosvolaivalla höystetty kirja on aina ollut kiehtovan näköinen kapine. Niitä on ollut valikoimassa ainakin formula-autoa, leppäkerttua, tavallista autoa... Mutta merirosvolaiva on kyllä vaikuttanut kiinnostavimmalta:)

    Omia vinkkejä merirosvoiluun ei tule mieleen ainakaan tähän hätään:( Mauri Kunnaksen kirjaan haluaisin tutustua joku päivä!

    VastaaPoista
  8. Ilo kuulla, että Piraatti-Petejä suositellaan! Kirjamakuja on toki erilaisia, mutta uskon vakaasti, että Pete viihdyttää helposti laajaa joukkoa pikkujannuja!

    Rohkeasti vain merirosvoilemaan Mauri Kunnaksen opastamana, Sonja! :-)

    VastaaPoista
  9. Kiitos itsellesi, Viivi! :-) Mukavaa, jos sait vinkkejä ja iloa!

    Sinulla on ihana lastenkirjablogi - käykää kaikki katsomassa!

    VastaaPoista
  10. Täytynee meidänkin katsoa kirjastosta joku merirosvokirja. Tytöt ovat yhtäkkiä kovin kiinnostuneita merirosvoista, liekö Ideaparkissa erään ravintolan penkillä istunut merirosvopatsas aiheuttanut merkkarinpureman :D Kovasti kyselevät merirosvoista ja nyt voisi siis olla oikea aika lukeakin niistä!

    VastaaPoista
  11. Kiitos suuresti vinkeistä. Näin iltamyöhään kun eivät kirjastotkaan ole auki, ainakaan meilläpäin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...