keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Pimppini on valloillaan

Kirjontatyö: Hanneriina Moisseinen
Katja Kettu & Krista Petäjäjärvi (toim.): Pimppini on valloillaan. Naisiin kohdistuva seksuaalinen vallankäyttö. WSOY. 2012. (250 sivua)

Ihastuttaviin kirjokansiin ovat kirjailijat ja asiantuntijat yhteistyössä neuloneet painavan kudelman tekstejä naisten kohtaamasta seksuaalisesta vallankäytöstä.

Kirjan kannet ovat kohopainetut, jolloin kirjailut voi sormin tuntea kansipaperista. Ihastuttavaa! Kokoelman upeaa ulkoasua täydentää kirjan paperikansien kääntöpuolella oleva Hannariina Moisseisen kirjoma sarjakuva. Sarjakuvasta on somisteena kuvia pitkin teosta.


Teoksen sisältö ei ole aivan niin ihastuttava, vaan pikemminkin ravisteleva. Sen vuoksi se on äärimmäisen tärkeä ja painava kannanotto maa(ilma)mme asianhaaroista. Tämä kirja pitäisi olla osa valtakunnan sukupuolivalistusta kaikenikäisille.

Pimppini on valloillaan antaa vuorotellen äänen seksuaalisesta vallankäytöstä tietäville asiantuntijoille ja vuoroin aihetta käsitteleville kirjailijoille. Kirja jakautuu kuuteen osaan asia-artikkelien mukaan. Artikkelien kirjoittajat ovat erilaisia terveyden ja hyvinvoinnin ammattilaisia (Susanna Ruuhilahti, Maaret Kallio, Sanna Aaltonen), kirjallisuuden (Sanna Karkulehto) tai sukupuolikulttuurin tutkijoita (Sari Näre) sekä oikeustieteen (Terttu Utriainen) ja ihmisoikeuksien (Pia Puu Oksanen) tuntijoita. Artikkelit taustoittavat ja selvittävät, sanataide tuo tapaukset iholle.

Suomalaisista naiskirjailijoista antologiassa mukana on vankka joukko. Itselleni parasta on Anja Snellmanin mukanaolo muita väheksymättä. Katkelma Pelon maantieteestä sai minut muistamaan, miksi se kirja on muuttanut elämääni ja käsityksiäni kirjallisuudesta ja maailmasta. Huikea on myös Riikka Pulkkisen novelli, jossa naiskirjailija riivitään palasiksi, ja jäljelle jää vain lehahteleva rajaton pimppi. Sinikka Vuolan runo taas on vallaton asettelultaan. Pirjo Hassinen taas kirjoittaa koskettavan novellin siitä, miten nainen havahtuu ottamaan vastuuta itsestään ja tyttärestään:
Sari haki kaapista pyyhkeitä ja laski marjasankoon lämmintä vettä. Hän oli vienyt Sampon jo aamulla sukulaistensa luo. Hän otti jääkaapista makkarapakkauksen, avasi sen saksilla, kaivoi sieltä kolme kylmää nakkia ja söi ne ikkunan ääressä. SItten hän meni Saritan luo ja alkoi riisua kokkareisia vaatteita tämän päältä.
  Hän riisui kaikki, narutangatkin, ja sulloi ne muovikassiin. Sitten hän kastoi pehmeän pyyhkeen veteen ja alkoi pyyhkiä lastaan puhtaaksi. (s. 171)

Johanna Sinisalo puristaa ja Rosa Liksom vääntää, Laura Lindstedt tökkii ja Essi Tammimaa muistuttaa. Otteestaan ei päästä Anja Erämaja, Mira Nurkka eikä varsinkaan Katja Kettu. Järkyttäviä, paljastavia tai pöyristyttäviä tarinoita kertovat myös Miina Supinen, Riikka Ala-Harja, Lotta Tuohino, Anu Silfverberg, Maria Hyökyvaara, Annastiina Storm, Helena Sinervo, Taina Latvala, Laura Gustafsson, Katariina Vuorinen, Raakel Liekki, Leena Parkkinen, Krista Petäjäjärvi ja Tuuve Aro. Miia Tervon runo liikuttaa: miltä tuntuu hyväksikäytetystä tytöstä:

Illalla isä lämmitti saunan
menin sinne kaikkien muitten jälkeen
pelko ja häpeä ottivat kiukaasta kivet ja täyttivät minut niillä
rakensivat täyteen muureja niinkö ois muka ollu jottain jäljellä mitä suojella

menin alasti hankeen seisomaan
iho ei enää ollut iho vaikka höyrysi
jalat ei ollut jalkoja käädet käsiä
mie en enää ollu siinä
pötkähdin lumeen
hanki ympärillä oli puhdas ja valkoinen
siihen ei ollut kukaan koskenut (s. 223)

Niin, että huh. Mitä luulette, että tässä maailmassa on jäljellä vielä 150 vuoden takaa? Moraalisäännöstö. Naisen sitominen miehiinsä. Naisen helppo huoramaine tuota moraalisäännöstöä rikottaessa. Nainen on perinteisesti nimittäin ollut ensisijaisesti isänsä tytär, veljensä sisar tai miehensä vaimo. Kunniamurhat eivät ole kaukana meidänkään kulttuurihistoriassamme, eivätkä ne mihinkään ole varsinaisesti edes kadonneet.

Raiskaus avioliiton sisällä kriminalisoitiin Suomessa 1994. 2010 tehdyssä Amnestyn ja Lapin yliopiston tutkimuksessa vielä kuitenkin 20 % miehistä ja naisistakin 13 % ajatteli lieventäväksi asianhaaraksi raiskauksessa sen, jos raiskaajalla on vakisuhde raiskattuun. Mitä ihmettä, Suomen naiset ja miehet!?

Ja kun seksuaalista väkivaltaa koetaan, siitä vaietaan. "Tytöille häirinnästä[kin] valittaminen on riski, koska huomio ja syytökset tapahtuneesta kohdistuvat usein epäoikeudenmukaisesti valittajaan. Häirinnästä valittajaa pidetään helposti joko avuttomana uhrina, tiukkapipoisena ja huumorintajuttomana turhanvalittajana tai tyttönä, jonka olemuksen arvioidaan jotenkin "kutsuvan" häirintää. Häirintätilanteisiin liittyy sekä oma että muiden taholta epäily siitä, että tyttö on mennyt väärään paikkaan, hankkiutunut oma-aloitteisesti hankalaan tilanteeseen tai ei ole osannut ennakoida tai varoa." (Sanna Aaltonen, s. 180) Koko ilmiötä tai tapahtumaa on siis helpompi olla kokonaan ajattelematta. Vaikenetko, hyssytteletkö sinä? Jos vaikenet, lopeta nyt!

Rakel Liekki kirjoittaa:
Me ollaan hiljaa ja kiltisti. Me ei aiheuteta kohtausta. Vittu! Jos me kaikki sanottaisiin päättäväisesti, että tämä ei käy, ei tämä näin mene, niin se olisi sillä selvä.
  Voidaanhan me jatkaa niin kuin ennenkin. Ollaan kilttejä ja ajoissa. Niinhän meidät on kasvatettu. Mutta kun miä en ole kiltti. Olen kokonainen ihminen, vaikka se sitten tällä sukupuolella tarkottaisikin, että minut nähdään erikoisena tai hankalana. Enkä kasvata pitkää tukkaa vaikka se kuinka olisi teistä nätimpi. Enkä muuten vittu ole hiljaa. (s. 205)

Tämä on niitä kirjoja, joita ihan kaikkien pitäisi lukea jo pelkästään aiheensa vuoksi.

Tähtiä: 4/5 

Pimppini on valloillaan -antologian on lukenut myös Jenni.
Teoksesta on kiintoisaa asiaa ja keskustelua myös mukana olevien kirjailijoiden blogeissa:
Sokeripala
Aaltopahvia
Dramaqueen

Osallistun tälläkin kirjalla Nooran Rumat kapinalliset -lukuhaasteeseen
 

17 kommenttia:

  1. Kiitos tästä postauksesta. Erittäin kiinnostava tapaus!

    VastaaPoista
  2. Kuuntelinkin tovin kirjamessuilla Kettua, Vuorista ja Hassista. Minulla on tämä vielä lukematta, mutta aion hankkia kyllä käsiini piakkoin!

    VastaaPoista
  3. Huh tosiaan! Rankkoja aiheita ja rohkeita kirjoittajia tässä kirjassa. Ja sinulta hieno kirjoitus!

    VastaaPoista
  4. Ooioi! Tämä pitää ehdottomasti lukea!

    VastaaPoista
  5. Pala kurkussa, aihe on niin pirun tärkeä. Pitää lukea tämä, pian, vaikka tiedän tulevani vihaiseksi, surulliseksi ja ahdistuneeksi. Mutta juuri siksi kai tämäkin kirja on pitänyt kirjoittaa!

    VastaaPoista
  6. Tätä luettiin ääneen sukupuolentutkimuksen opiskelijoiden toimesta yliopistolla yksi päivä. Minulla kyllä meinasi mennä kahvit väärään kurkkuun kun tämmöistä tekstiä luetaan ääneen keskellä normaalia päivää.

    Mutta eipä mikään ole vähään aikaan herättänyt yhtä kunnolla!

    VastaaPoista
  7. Hyvä kirjoitus Paula ja kirja on lukulistalla!

    VastaaPoista
  8. Kirja on ehdottomasti hankinnan alla. Kiitos tästä!

    VastaaPoista
  9. Kiitos, kiitos kehuista ja mainiota, että moni on lukemassa tai viimeistään nyt kiinnostui! Tämä on niin tärkeää. Mulla on pala kurkussa Suketuksen tavoin - näitä asioita ei saa haudata!

    Peikkoneito, voin kuvitella kontrastin keväisen päivän ja näiden tarinoiden välillä. Upea, rohkea teko opiskelijoilta!

    Huomasinpa, Noora, että tämäkin on Rumat kapinalliset -ainesta! :-) Lisään linkin kirjoitukseen.

    VastaaPoista
  10. Aihe on tärkeä, mutta nimi niin kammottava, että kirja ei takuulla saa ansaitsemansa laatuista huomiota. Oikeasti, pitäisi antaa vuoden huonoiten nimetyn opuksen palkinto.

    VastaaPoista
  11. Hahah, Calendula. Nimi on kyllä raflaava, mutta minä en lähtisi antipalkintoa tälle jakamaan.

    Esipuheessa kerrotaan teoksen nimen pohajutuvan vienankarjalaiseen kansanlauluun, joka käsittelee naisen seksuaalisia voimavaroja ja niihin kohdistuvia paineita.

    VastaaPoista
  12. Hieno kirjoitus Paula! Kirja on tosiaan kirjoitettu tärkeästä aiheesta, aion ehdottomasti lukea!

    VastaaPoista
  13. Kiva kuulla, Villasukka! Tämä kyllä kannattaa lukea. Kiitos kehuista!

    VastaaPoista
  14. Tärkeä aihe, ja hyvä postaus, mutta teoksen nimeä ihmettelen.

    VastaaPoista
  15. Ehkä näistä puhutaan vähän liian myöhään mietin usein sydän särkyneenä, toisaalta miten voisimme ikinä lopettaa mitään vääryyttä, joka kukkii aina siellä minne emme yllä?

    VastaaPoista
  16. Jokke, nimi on varmasti huomiota herättävä. Sen merkitys on kuitenkin kahtalainen, ja itse en voisi tätä kirjaa muun nimisenä enää kuvitella.

    Mustis, mitä tarkoitat, että puhutaan liian myöhään? Liian myöhään mille? On kaiketi selvää, että vallankäyttöä ja väkivaltaa tulee aina olemaan niin kauan kuin on ihmisiä ja ne tulevat olemaan myös sukupuolittuneita, mutta asenteet ja ajattelutapa, ja etenkin rakenteet pitäisi olla sen kaltaisia, etteivät ne laita niitä siipiensä suojaan.

    VastaaPoista
  17. Oikeaa ja perusteltua järkiasiaa pimpistä & naiseudesta. Itse olen naisvihaajan tytär, joten tuntumaa näihin juttuihin on..;/

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...