divendres, 31 d’octubre del 2008

Mas Claver (Sant Hilari)

El Mas Claver el trobem al costat de l’antic camí que anava de Sant Hilari a Querós passant per les Illes , Coll de Querós i Busquets per baixar cap a la Querosa, que ja hem vist en una entrada anterior.
Quan hi arribes sembla tenir millor estat del que te realment. Bona part de la teulada s’ha enfonsat i la resta no tardarà massa a fer-ho però la façana es conserva en bones condicions. Te la teulada a dues bassants amb el carener perpendicular a la façana, encarada a migdia. Es pot comprovar que ha sofert diferents modificacions hi ampliacions. No he pogut saber l’època en que es va fer i no apareix en els fogatges del 1553 encara que podria ser que hagués canviat el nom i per això no hi surt ja que la construcció sembla mes antiga.
El mas dona nom a una riera que desemboca a la d’Osor i que te uns bonics saltants encara que bastant enclotats.
En aquest mas hi va néixer un entranyable personatge l’any 1871, es tracta d’en Jaume Traveries i Riera conegut com en “Jaumet del flabiol” que els darrers anys de la seva vida els passà portant un petit carret amb càntirs de la Font Vella que oferia pels carrers de Sant Hilari per treure’n unes monedes. De petit s’havia quedat mut, diuen que d’un espant que li va donar el seu germà gran que el volia cremar i l’únic so que feia eren les tretze notes escadusseres que treia del seu flabiol. El personatge va donar nom als populars dolços de Sant Hilari, els jaumets.

L'aspecte al arrivar-hi es bastant bo.





El forn de pa que no faltava a cap casa.

Les restes del fogons.

La manca de poblacions importants en tot el retall del mapa pot donar idea de l'aillament de la casa.

dilluns, 27 d’octubre del 2008

Rajols (Tavertet)

Al nord-est del terme de Tavertet sobre la fondalada on es troba Rupit hi ha la casa de Rajols, al costat del camí de Tavertet a Rupit passant per l’Avenc. Com es pot comprovar ha estat modificada en diferents ocasions i se l’hi ha afegit una part al cantó de llevant. En una pedra hi ha gravat 1787 que deuria ser l’any de la darrera reforma. L’entrada actualment es per llevant però es veu clarament que antigament era pel sector oest on hi havia una gran portalada sense cap interès a la que actualment se li ha canviat la porta original per una de metàl·lica amb un gust mes que dubtós. Els marcs de les finestres son de pedra el que indica que la casa es antiga hi ho podem comprovar amb una documentació del 1269 en que Arnau de Rajols hi figura com a testimoni. També en un altre document del segle XIV hi consta que tenia vinyes. Hi ha bastants més documents en que surt anomenada. Actualment està habitada i té unes granges al costat. Com a curiositat remarcar la bonica font de pedra que hi ha poc abans d’arrivar a la casa venint de Rupit.

Façana i porta d'entrada a la casa antigament.

Actualment s'accedeix a la casa des de la part de llevant per l'afegit que es va fer.





dilluns, 20 d’octubre del 2008

L'Avenc (Tavertet)

Al costat del camí que vorejant la cinglera per la part de dalt va de Tavertet a Rupit hi trobem El Casal de l’Avenc, construcció renaixentista del segle XVI pel que fa a l’actual edificació, encara que es molt més antiga. Notable mostra del gòtic rural català te la façana orientada a sud-oest amb una porta dovellada amb l’escut dels avenc al mig i unes finestres gòtiques amb les llindes molt treballades i els muntants esculpits tant a l’exterior com a l’interior. En una finestra de llevant hi ha esculpit l’any 1559. Remarcable pica i rentaplats a la cuina-menjador, que es la part més antiga i correspon al segle XIII, amb un mascaró d’un cap mitrat, de pedra, amb una aixeta a la boca. Escuts episcopals. Llar de foc voltada de seients, com escons, molt enfonyada i amagada dins del casal, al costat del forn de pa. Una altra llar a la cambra lateral de la cuina, que devia ser la cambra noble, amb muntants i brancals esculpits i finestra gòtica de cara a les cingleres. Al primer pis hi ha la sala amb quatre habitacions al voltant i una llar de foc. Hi ha dues curioses espitlleres a les golfes i quatre espitlleres més, laterals. La masia vella està enganxada al darrera. Tenia teuleria. El bisbe Galzeran Sacosta, citat en l’any 1328, era fill de l’Avenc, i per tant la masia primigènia pot situar-se al segle XII si no abans. Pou exterior, i font.
Els darrers anys ha estat restaurada a conciencia i consta com a edifici turístic rural respectuos amb el medi ambient que proposa un consum responsable d’aliments ecològics i de les despeses d’aigua i energètiques ja que son bens escassos i amb l’objectiu de crear un ambient acollidor i relaxant per desconnectar del tràfec de la ciutat. Per aconseguir aquesta desconnecció fins hi tot s’ha fet un immens pàrking soterrat que permet anul.lar la visió dels cotxes dels clients i habitants de la casa.
La casa en l'actualitat ja restaurada.


Fotografia de 1990.

Perspectiva des de sota la porta.


Fotografia de 1988.

Detall de l'interior el 1988.

Finestra actualment.

Dia de fred quan encara la restauraven.

Situació a la cinglera.


dissabte, 11 d’octubre del 2008

Castell de Sorerols

Passada la casa de Sobiranes i en direcció a Sant Miquel de Sorerols trobem sobre un turó a la dreta del camí, l’antic Castell de Sorerols. Citat ja en documents del 1072, durant els segles XI i XII pertanyé a la família Sorerols i després passà per diferents famílies, els Malla, els Santvicenç, els Rovira i finalment al baró de Savassona.Si es puja al turó es poden apreciar entre l’alzinar les poques restes que en queden. De lluny son inapreciables.

Restes del que sembla era una torre circular.

Una de les llenques de paret que es poden veure.

dijous, 2 d’octubre del 2008

Subiranes (Collsacabra)

La casa de Sobiranes està situada al costat del camí que mena a Sant Miquel de Sorrerols des de la carretera a Tavertet, entre el torrent de Sobiranes i el de Baumallera.
Es una antiga masia citada ja el 1138 com un dels masos que tenia la parroquia de Sant Miquel de Sorrerols. La trobem despres en molts altres documents, com el capbreu de Sorrerols de 1212, així com en el fogatge de 1515 i molts altres.
Conserva detalls d’interés com la finestre gòtica de la façana de llevant i unes magnífiques porxades de cara migdia mirant a Sant Miquel.
A llevant hi ha l’era i la cabanya que en altres temps havia estat masoveria. Els seus habitants encara porten el cognom Sobiranes, el que indica que la propietat no ha canviat de familia en molt temps.



Detall de la finestre gòtica.

A ponent la casa hi te aquesta font o mina per abastir-se d'aigua.

Vista venint de can Tafura.