Olen aiemmin julkaissut karppileipomista käsittelevän artikkelin Fit Karppaaja -lehdessä, ja kaikki nyt julkaistavat tiedot perustuvat kirjoittamaani artikkeliin tai kirjoittamisen aikana hankkimiini tietoihin.
Ensimmäinen postaus käsittelee mantelijauhoja ja -jauhetta.
Jauhoa vai jauhetta?
Jauho- ja jauhe-nimikkeitä näkee käytettävän vähän ristiin rastiin. Ne tuntuvat myös hämmentävän kuluttajia varsinkin uudempien ja erikoisempien tuotteiden kohdalla. Yleispätevänä nyrkkisääntönä voi kuitenkin pitää, että jauheet toimivat leivonnaisissa lisänä, harvemmin pääraaka-aineena. Ne tuovat taikinaan jotain lisää, esimerkiksi sidosainetta, kohotetta, makua (vrt. esim. psylliumjauhe, leivinhauhe, kaakojauhe). Nimikin jo sanoo, että raaka-aine on vain jauhettu, kun taas puhuttaessa jauhoista, raaka-ainetta on voitu käsitellä enemmän: siitä on tehty hienojakoisempaa, siitä on poistettu jotain, raffinoitu jne.Mantelijauhot - täysrasvainen ja vähärasvainen versio
Mantelijauho on manteleista jauhettua hienorakenteista jauhoa. Sitä löytyy sekä täysrasvaisena että vähempirasvaisena versiona. Täysrasvaisessa versiossa on enemmän rasvaa ja se sitoo vähemmän nestettä itseensä. Jotta siitä saisi taikinamaisen, tarvitsee se kaverikseen esim. psylliumia tuomaan rakennetta taikinaan. Vähärasvaisempi mantelijauho sen sijaan sitoo kuitupitoisuutensa vuoksi hyvin nestettä ja toimii monen karppitaikinan perusaineena.
Hiilihydraatteja on molemmissa kuutisen grammaa 100 grammaa kohden.
Vähärasvaisen mantelijauhon energiasisältö/100g (Ölmühle Solling):
Energiaa 341 kcal
Proteiinia 36,8 g
Hiilihydraattia 7,2 g
Kuitua 29,6 g
Rasvaa 12,9 g
Täysrasvaisen mantelijauhon energiasisältö/100g (keskimäärin, lähde kookosravinto.fi)
Energiaa 610 kcal
Proteiinia 19 g
Rasvaa 54 g
Kuitua 13,5 g
![]() |
Pussilliset täysrasvaista ja vähärasvaista mantelijauhoa (lähde: kookosravinto.fi) |
Mantelijauhe
Kaupan leivontahyllystä löytyvä mantelijauhe on jauhettu kuorimattomista manteleista ja on huomattavasti karkeampaa kuin jauho. Jauheesta ei ole poistettu rasvaa, joten se ei sido nestettä itseensä eikä siten sovellu kovin hyvin yksinään taikinan pohjaksi.
Mantelijauheen ravintosisältö /100g (Pirkka):
Energiaa 600 kcal
Proteiinia 21 g
Hiilihydraatteja 6,6 g
Rasvaa 54,0 g
Kuitua 7 g
Mihin käytetään
Mantelijauho ja -jauhe tuovat leivonnaiseen hienostunutta makua ja sopivat erinomaisesti muun muassa muffineihin ja pikkuleipiin. Kuorimattomista manteleista tehdyssä jauhossa ja mantelijauheessa on hieman voimakkaampi maku kuin kuorituista manteleista tehdyssä. Mantelijauhoa ja -jauhetta voi jauhaa itsekin kokonaisista manteleista yleiskoneessa tai mantelimyllyssä.
Mistä saa
Mantelijauhetta saa tavallisesta ruokakaupasta leivontahyllyltä. Esimerkiksi Sallinen valmistaa mantelijauhetta ja sitä saa pikkupussien lisäksi myös edullisemmin 800g pussissa.
Mantelijauhoja myyvät luontaistuotekaupat (esim. Life) ja nettikaupat (esim. kookosravinto.fi). Oma pussini on Ölm ühle Solling -merkkinen kilon pussi ja on maksanut 13.90 euroa.
Mainiota, alanpa seurata sarjaa että FB-sivuanne sillä juuri tällaista olen kaivannut :) Kiitos!
VastaaPoistaKiitos Linnea mieltä lämmittävästä kommentistasi ja tervetuloa seuraamaan myös FB-sivua!
PoistaKannattaako mantelijauho säilyttää jääkaapissa rasvaisuutensa takia, ettei härskiinny?
VastaaPoistaDaphnion, ainakin tuota täysrasvaista jauhoa sekä mantelijauhetta säilytän itse jääkaapissa, etteivät korkean rasvapitoisuutensa seurauksena härskiinny. Suljen pussin tiiviisti pussin sulkijalla.
PoistaVähärasvaista jauho-versiota voinee säilyttää tiiviisti suljettuna myös kuiva-ainekaapissa. Myyjän sivuilla sanotaan, että säilytys huoneenlämmössä tai viileämmässä. http://www.kookosravinto.fi/main.php?loc_id=62
Vieläkö tuota Ölm ühle Solling -jauhoa on saatavissa netistä?
VastaaPoista