tisdag 29 januari 2019

Chili Fish Pepper

 I fjol var det inte lätt med chiliodlingen. Av sorten Fish Pepper blev det bara en. En del av plantorna blev uppätna av något  styggt. Hot Lemon fick på senhösten gröna löss. De två som var kvar fick komma in, det är en Early Jalapeno och den ensamma Fish Pepper. De har fått några timmars extra ljus under vintern och snart skal de få komma till ett ljust fönster.
Fish Pepper har ett brokigt bladverk  och brokiga frukter. Den är lagom stark och vacker, från vitt, till vit och grön randig, grön och till slut röd, och allt där emellan. Äts i alla stadier.
Jag har sparat en del frön från egna planta. I frysen ligger det några frukter i glasburk som används till allt möjligt. Om någon är intresserad kan jag skicka några frön mot portokostnad.
Det är en gammal sort, 1800-talet, kommer från  Maryland, USA och passar till mycket annat naturligtvis men används ofta till skaldjur och fisk. Denna bild är lånad.
Den är i mina ögon mycket tilltalande, särskilt när den har överlevt vintern.

måndag 28 januari 2019

Vikten av vatten vid återbruk av selleri.

Stjälkselleri är gott! Om man har vatten kan man sätta ner rotänden i en skål med lite de underbara vattnet så kommer det nytt grönt att njuta av. Vatten är en lyx, vi har inte vant oss än. Återbrukad selleri!
I återbrukade glasburkar groddar jag frön, som silduk används en bit glest tyg från fodret ett par gamla vindbyxor. Man kan alltid göra lite mer! Det är gott med lite färskt krisp på mackan till exempel. Finns hos många fröfirmor. Innan ljuset kommer tillbaka i högre utsträckning som lämpar sig för odling, är det ett fint tillskott som man kan göra själv. Om man har vatten.

fredag 25 januari 2019

Stick o Virk


Det är en bra tid för skapande och inventering av pryttlar och papper.
Jag har en ansenlig mängd mönstertidningar som jag har förlustat mig med, sorterat och sparat.
Här är en kudde att virka, blandgarn har man använt här men det är ju fritt att välja något annat.
Skatter kan se ut på olika vis!

torsdag 24 januari 2019

Återvunna ljusstumpar och Mera Ull Åt Folket

 Jag sparar alla ljusstumpar och vi köper bara stearinljus, och nu har det smälts en hel del när vi ändå eldade i vedspisen. Formarna är köpta för ändamålet men de går ju all använda flera gånger. Häftmassa användes för att täta där veken går ut. Den är tillverkad i China och luktar ----------&!? Finns det ingen vettig häftmassa?? Den är gammal, men nu läser jag på paketen för att hitta alternativa tillverkningsland. I går tittade jag på glödlampor från Philips, de är också tillverkade i China. Jag vet att det stavas med K i Sverige men jag blir faktiskt lömsk. Ljusen blev fina, doppade dem i hett vatten så släppte de ur formarna. Alla svarta rester av vekarna klipptes före smältning, resten petades upp med en gammal gaffel. jag sorterade färger på stumparna också, även lite vaxljus-rester fick följa med.
Ull i förädlad form, födelsedagspresent som är på väg med PostNord. Stresstickade det sista framför Teven i förrgår kväll, fäste trådar, tvättade och hängde dem ovanför vedspisen innan läggdags,så de var torra i går förmiddag. En tråd ullgarn från våra får och en tråd sockgarn i foten, restgarn i skaftet. Stickor 3,5 mm.

söndag 13 januari 2019

Återbruk och att nöta ut.

 Här skall användas det som finns, och det som köps skall slitas ut. Mannen har fyllt år. Han har en fantastisk skruvdragare från 80-talet av märket Makita. Den är röd och smäcker, och det fräckaste av allt, den har ett hölster i bästa läder! Den blev lite trött i batteriet, men jag hittade ett nytt som passade för ett tag sedan. Så gav laddaren upp. Morr. Man vill ju inte slänga något, särskilt inte med hölster i läder.
 Jag såg att någon hade köpt en begagnad laddare på Tradera, kanske man skulle kunna sälja batteriet, skruvdragaren och hölstret? Fast det kändes inte kul alls.
Kanske man kan hitta en ny laddare? Det kunde man, eller kvinna! Ny laddare och ett nytt batteri, perfekt present och nu är skruvdragaren som ny med hölster och allt!
Återbruk på annat vis, men saker med långt liv och reservdelar är bra för alla.
Under firandet fick han bland annat också presentkort till  SKRUV, och trevliga samtal som innehöll flera exemplar kyl/frys som hade en hållbarhet på 3-5 år, eller ICKE hållbarhet, det är ju skandalöst slöseri!!
Blommorna hämtades på den lokala macken, är beställda i Sollentuna, men levererade från lokal blomsterbutik, här fanns både lotter och en hjärtformad plåtask med handgjord svensk choklad.

måndag 7 januari 2019

Svensk Ull

 Såg ni på nyheterna igår? Om Svensk ull och den tillgång det är. Förhoppningen om att mer tas till vara, flera led för att få det att fungera. Tänk att det gick förut men inte nu?
Men saker kan ju förändras, och intresset finns, är det inte härligt!
 Det är ju en skatt att ha i sin korg, ull från svenska får. Handspunnet till och med.
 Måste ju vara mervärde i en sådan stickning!
Det skall jag ägna mig åt! I dessa är det en tråd sockgarn i foten för större hållbarhet. Om man spinner själv kan man styra tvinningen och val av ull och då går det faktiskt bra med bara ull. Man kan ju stoppa!! Därför skall man sticka med bra garn som håller sig bra i tvätt och bruk, då kan man laga flera gånger, och sticka nya fötter när det är så dags.

lördag 5 januari 2019

Från kalla nord, Vantar och muddar från norr

 Mina "stadsvantar" är stickade efter ett gammalt mönster som finns i ett häfte  som faktiskt heter Vantar och muddar från norr
Jag gillar det enkla och funktionella. Om man tar grövre garn och stickor, färre maskor så blir det större vantar, lätt att anpassa och effektfullt mönster. Varma blir de då de blir dubbla i två färger.
Skate-Maria föddes 1875 i Västerfjäll och hade samiska som modersmål. Hon använde enkla geometriska former på ett eget sätt i sin stickning.
Ett par till såna här sitter på stickor med handspunnet garn, kanske dags att göra dem färdiga.
Mannen har också fått ett par med tretrådigt ullgarn, i vitt, grått och blått.

J
 Här finns fakta om skapare av mönstren och fina bilder med historia. Lovikkavanten med fint broderi finns beskrivet med hela skapandeprocessen.
 Dessa vantar har jag stickat och de är mycket fina.Mönster från Gudmunstjärn.
 Pärlor har man använt för flärd och dessa är från Jämtland.
Med supertunna stickor och fint garn stickades dessa fingervantar. Mönster från Jämtland. Det fick gärna ta lite tid när man skapade varmt och vackert för kalla dagar.Här finns även ett vantmönster av Märta-Stina Abrahamsdotter.
Virkade vantar, vantar för arbetande händer att ha i handske, och handske i vadmal och skinn finns också beskrivet.
 En mycket trevlig bok/häfte, med 12 beskrivningar, producerad av Länshemslöjdskonsulenterna.
Boken har jag haft i säkert tio år, jag tror att den är köpt på Jamtli. Kan finnas på antikvariat, Bokbörsen, Jamtli, Slöjdmagasinet har ibland äldre böcker också, kanske Tradera

fredag 4 januari 2019

Blå snö


 Tö, snön far av taken, med eller utan hjälp.
När snön ger sken av att vara BLÅ är den mycket ren.



torsdag 3 januari 2019

När man skottar snö

Det har snöat, flera decimeter, och nu är det varmgrader. I vart fall haver vi skottat. Det går hårt åt vantar och sockar när man hanterar vintern......
Jag stoppar, och stoppar och
stickar NYA SOCKAR av restgarn i resåren och garn från egna får i foten så mannen har lite rejäla doningar. Tanken är att det skall bli ordning och reda på Torpet, i vart fall i garnlagret.
De rutiga vantarna är stickade för många år sedan, de kallar jag för Stadsvantar, tunna men dubbla och lagom varma. Tretrådigt ullgarn från Skottland och lite blått restgarn. De grön-gul-rosa är stickade i tvåtrådigt garn av egen lammull och köpt alpacka, lönspunnet och handfärgat.
Sockarna är stickade i sockgarn från Morjärv och lite handspunnet i ränderna.