Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Απρίλιος, 2019

Απαγόρευση της χειραψίας στους εργασιακούς χώρους προτείνει το #MeToo

Εικόνα
Πόσο ένοχη μπορεί να είναι μία χειραψία στον εργασιακό χώρο; Και όμως, όπως υποστηρίζουν ειδικοί σε συμβουλευτικές εταιρείας, μπορεί να ενοχοποιηθεί εύκολα. Γι’ αυτό τον λόγο, η αναπληρώτρια διευθύντρια συμβουλευτικών υπηρεσιών στην εταιρεία Ανθρώπινου Δυναμικού «Peninsula», Κέιτ Πάλμερ, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα «The sun» ότι οι εργοδότες θα μπορούσαν να απαγορεύσουν κάθε μορφής σωματική επαφή, για να αποφευχθεί η… σύγχυση.

Η Φυσική του πώς να κερδίζεις στο τσούγκρισμα των αυγών

Εικόνα
Η Φυσική του πώς να κερδίζεις στο τσούγκρισμα των αυγών! Τι αυγό να διαλέξω, μεσαίο ή μεγάλο; Να χτυπήσω με δύναμη ή να παίξω passive-aggressive; Αν πάρω αυγό στρουθοκαμήλου θα με καταλάβουν; Πολλές ερωτήσεις κατακλύζουν το μυαλό σου πριν τσουγκρίσεις αυγά με την οικογένειά σου.  Η φυσική όμως έρχεται να δώσει την λύση!  Στα κεντρικά γραφεία της PATh, λίγο πριν την πιο αγωνιώδη στιγμή του χρόνου, εκτελέσαμε ατελείωτα πειράματα, ώστε να βρούμε τον απόλυτο και καταλληλότερο τρόπο κρούσης αυγών, για να κερδίζεις πάντα, με ένα μικρό σφάλμα.  Αρχικά, διάλεξε μεσαίο αυγό. Τα μεγάλα αυγά δεν έχουν τόσο δυνατό κέλυφος, σε σύγκριση με τα μεσαία. Όσο πιο μικρό αυγό -κότας- βρεις, τόσο το καλύτερο. Επίσης, πρόσεξε το αυγό σου να μην έχει μυτερή κορυφή, αλλά καμπύλη, ώστε να κατανέμεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια η δύναμη που δέχεται. 

Πάσχα των Ελλήνων - Γιώργος Νταλάρας

Εικόνα

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Εικόνα
                                                                                                                                 ΤΟ  ΜΠΛΟΚ  ΔΙΟΛΚΟΣ ΕΥΧΕΤΑΙ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ  ΦΙΛΟΥΣ  ΚΑΙ  ΦΙΛΕΣ,ΑΠΟ  ΤΑ  153  ΚΡΑΤΗ  ΠΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ   ΤΟ  ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ   Απο  καρδιάς  η  μεγάλη  γιορτή της   Χριστιανοσύνης, το λυτρωτικό  μήνυμα του  Θεανθρώπου  και το  ανέσπερο  φως  της    ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ   να  φωτίζουν   τις  καρδιές  και  τις  ψυχές  όλων  μας ! ! !          ...

Τελετή του Ιερού Νιπτήρα: Τι συμβαίνει σήμερα στο νησί της Αποκάλυψης

Εικόνα
Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα είναι ένα από τα παλαιότερα θρησκευτικά έθιμα, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα είναι μια αναπαράσταση της πράξης του Ιησού, πριν την αρχή του Μυστικού Δείπνου. Τότε ο Χριστός, πήρε μια λεκάνη με νερό και έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, θέλοντας να τους διδάξει να είναι ταπεινοί και να υπηρετούν τους συνανθρώπους τους. Το έθιμο της τελετής του Νιπτήρα ξεκίνησε,περίπου τον 4ο αιώνα, όμως τελούνταν κυρίως σε μοναστήρια.

Σε ποια γλώσσα μίλησαν Χριστός και Πόντιος Πιλάτος

Εικόνα
Υπάρχουν πολλά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν, ότι ο Πόντιος Πιλάτος και ο Χριστός μίλησαν στην ελληνική γλώσσα, καθώς τα Ευαγγέλια δεν αναφέρουν την ύπαρξη διερμηνέα, ενώ επίσης η ελληνική γλώσσα ήταν διαδεδομένη παντού και οι πάντες γνώριζαν, τουλάχιστον, στην εξελληνισμένη Παλαιστίνη, να μιλούν και να γράφουν ελληνικά!

Ιερουσαλήμ: Το σημείο ταφής του Ιησού, πόλος έλξης χιλιάδων πιστών

Εικόνα
Αποστολή Ιεροσόλυμα Μαρία Γιαχνάκη  Περπατώντας στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ  νιώθεις συναισθήματα που δε μπορείς να περιγράψεις με λόγια. Τα πλακόστρωτα που πατήθηκαν μέσα στους αιώνες ξεχύνονται μπροστά σου έτοιμα να σε οδηγήσουν σε μια περιπέτεια ψυχής και σκέψεων. Όποιος επισκέπτεται την Άγια πόλη της Ιερουσαλήμ κανείς δεν φεύγει ο ίδιος και πάντα επιστρέφει να νιώσει την αύρα της ψυχικής γαλήνης και της αποστασιοποίησης από την καθημερινότητα. Από κάθε σοκάκι ξεπηδάνε οι στιγμές που ο Ιησούς βίωσε από το μαρτύριο ως την Ανάσταση. Οι επισκέπτες περπατούν βήμα βήμα στα βήματα του ακολουθώντας την διαδρομή της Σωτηρίας για την ανθρώπινη ψυχή.

Το ιερό μανδήλιο και η εικόνα του Χριστού

Εικόνα
Από πού προήλθε η απεικόνιση του Χριστού. Το "ιερό μανδήλιο" των καθολικών και το αντίστοιχο των Ορθοδόξων. Ιεροί μύθοι και δοξασίες, που αναφέρονται στην "αχειροποίητη" εικόνα του Χριστού που βλέπουμε σήμερα. Από πού αλήθεια προέρχεται η εικόνα του Χριστού, με βάση την οποία τον αποδίδουν ως εικόνα οι αγιογράφοι σε όλες ανεξαιρέτως τις χριστιανικές εκκλησίες; Η απάντηση είναι πολύ γνωστή για όσους δεν δοκιμάζουν την πίστη τους με τέτοια ερωτήματα, δεν είναι όμως διόλου προφανής όταν στην υπόθεση μπερδεύεται η ιστορική έρευνα.

Η Τουρκία θέτει τώρα για πρώτη φορά θέμα ελληνικής κυριαρχίας σε Θάσο και Αη Στράτη

Εικόνα
Η Άγκυρα, με δήλωση του υπουργού Άμυνας κ. Ακάρ ανακοίνωσε μονομερώς ότι εντάσσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νήσων του Ανατολικού Αιγαίου στα θέματα προς συζήτηση με την Αθήνα, στη συμφωνημένη από Α.Τσίπρα και Ρ.Τ.Ερντογάν διαπραγμάτευση για ΜΟΕ στο Αιγαίο. Η Αθήνα έχει απαντήσει δια της σιωπής της στην προκλητική αυτή τουρκική απαίτηση. Στο μεσοδιάστημα η Τουρκία προσθέτει αυθαιρέτως και άλλα ελληνικά νησιά στο καλάθι της «αποστρατιωτικοποίησης» όπως η Θάσος και ο Αη Στρατης.

Γιατί οι καθολικοί και οι ορθόδοξοι δεν γιορτάζουν μαζί Πάσχα

Εικόνα
Πέρυσι, το Πάσχα καθολικών και ορθόδοξων συνέπεσε, ενώ το 2017 προβλέπεται αυτό να επαναληφθεί. Φέτος όμως, το Πάσχα των καθολικών γιορτάστηκε μια εβδομάδα πριν εορταστεί το ορθόδοξο Πάσχα. Γιατί όμως η ημερομηνία αυτής της γιορτής είναι κινητή και πώς καθορίζεται από τις δύο Εκκλησίες;

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΙΣ ΕΟΡΤΑΖΟΥΣΕΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ! ! !

Εικόνα

Πάσχα 1825: «Aκολασία και σπατάλη» λόγω... εθνικού δανείου

Εικόνα
ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΚΑΤΣΙΜΑΡΔΟΥ Tο 1825 οι επαναστατημένοι Έλληνες γιόρτασαν με τρικούβερτα γλέντια το Πάσχα . Aφορμή δεν ήταν ούτε η ταύτιση της Eπανάστασης με την Aνάσταση, ούτε κάποιες μεγάλες επιτυχίες στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Kαταιγίδες αναμένονταν, καθώς ο Iμπραήμ μόλις είχε αποβιβαστεί με τα στίφη του ανενόχλητα στη Mεθώνη, τον πρώτο εμφύλιο διαδεχόταν ο δεύτερος. O Kολοκοτρώνης βρισκόταν στη φυλακή, είχε αρχίσει η πολιορκία του Mεσολογγίου...   Kι όμως, στο Nαύπλιο ξεφάντωναν όσο ποτέ προηγούμενα!  O φιλέλληνας γιατρός I. Mίλινγκεν, που βρέθηκε στην πρωτεύουσα στις 10 Aπριλίου εκείνης της χρονιάς, γράφει στ’ απομνημονεύματά του, πως τρεις μέρες δεν σταμάτησε το γιορταστικό ντουφεκίδι, το αδιάκοπο το φαγοπότι κι ο χορός.

Πότε πέθανε ο Χριστός και ποιο είναι το παράλληλο γεγονός που συνέβη ακριβώς τότε;

Εικόνα
Ο Ιησούς άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή, 3 Απριλίου του 33 μ.Χ. ισχυρίζεται μία έρευνα, η οποία συνδέει το θάνατο του Ιησού, με έναν σεισμό Η έρευνα, για το πότε ακριβώς πέθανε ο Ιησούς και η οποία διεξήχθη από το International Geology Review, εξέτασε τη σεισμική δραστηριότητα γύρω από τη Νεκρά Θάλασσα, η οποία απέχει περίπου 20 χλμ από την πόλης της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, στο κεφάλαιο 27, καθώς ο Ιησούς ξεψυχούσε επάνω στον σταυρό, ένας δυνατός σεισμός έπληξε την περιοχή, κάνοντας τάφους να σπάσουν και τον ουρανό να σκοτεινιάσει. Θέλοντας να βρουν την ακριβή ημερομηνία θανάτου του Ιησού, οι ερευνητές εξέτασαν αναφορές από κείμενα, καθώς και γεωλογικά και αστρονομικά αρχεία.

Eτσι αποτύπωσαν τη Σταύρωση του Χριστού οι μεγαλύτεροι ζωγράφοι του κόσμου [εικόνες]

Εικόνα
  Υπήρξε αγαπημένο θέμα του Ελ Γκρέκο, του Νταλί, του Ρέμπραντ, του Μπέικον... Η Σταύρωση του Χριστού συγκινεί και εμπνέει. Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, ανατρέχουμε σε μερικά από τα ιστορικά έργα που αποτυπώνουν τη Σταύρωση και που βρίσκονται στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.

ΕΤΣΙ Ήταν Τα Σπίτια Στην Αρχαία Ελλάδα – Είχαν Θερμομόνωση, Ενδοδαπέδια Θέρμανση Και… [Photos]

Εικόνα
Τα σπίτια στην αρχαία Ελλάδα είχαν να αντιμετωπίσουν λίγο πολύ τα προβλήματα που έχουν και τα δικά μας σήμερα με βασικότερα την ζέστη και το κρύο… Ας δούμε όμως τι έκαναν σοφά οι αρχαίοι Έλληνες κι εμείς συνήθως δεν μπαίνουμε στον κόπο ούτε καν να αντιγράψουμε… Θερμομόνωση Οι τοίχοι των σπιτιών φτιαχνότανε συνήθως από λάσπη και από πέτρες. Μιας και δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμα το τσιμέντο για μαζική χρήση, χρησιμοποιούσαν για καλύτερο «δέσιμο» και αντοχή της λάσπης αυγά και μαλλιά από κατσίκες. Ο βόρειος τοίχος γινόταν παχύτερος και με τα ελάχιστα δυνατά ανοίγματα. Η είσοδος συνήθως βρισκόταν στην ανατολική και σπανιότερα στην νότια πλευρά.

Ακούστε το αρχαιότερο ελληνικό τραγούδι που σώθηκε ολόκληρο!

Εικόνα
Η αρχαιότερη, διασωθείσα ολοκληρωμένη μουσική σύνθεση είναι ο Επιτάφιος του Μικρασιάτη Σείκιλου που έγραψε: «Όσο ζεις λάμψε, καθόλου μη λυπάσαι. Η ζωή διαρκεί για λίγο». Είναι γνωστός ο ρόλος και o σημαντικός ρόλος της μουσικής στην αρχαία ελληνική κοινωνία, καθώς και η παρουσία της σε οποιαδήποτε σημαντική πτυχή αυτής, είτε επρόκειτο για ευχάριστες ή δυσάρεστες συνευρέσεις και συνεστιάσεις. Πλέον, είναι δυνατόν να ακούσουμε το αρχαιότερο γνωστό τραγούδι, παγκοσμίως μάλιστα. Αξίζει να σημειωθεί πως σώζονται τόσο οι στίχοι όσο και η μουσική του τραγουδιού, το οποίο αποδίδεται στον Σείκιλο που έζησε στις Τράλλεις της Μικράς Ασίας, περίπου κατά τον 2 αιώνα π.Χ. Όπως σημειώνεται, ο Σείκιλος έγραψε το τραγούδι αυτό μετά το 200 π.Χ. Ακούστε το: Είχε γραφεί σε επιτύμβια κυλινδρική στήλη με ύψος 40 εκατοστών, περιέχοντας ένα επίγραμμα δώδεκα λέξεων και ένα ακόμη τραγούδι δεκαεφτά λέξεων, μαζί με τη μουσική.

1938: Η μυστηριώδης εμφάνιση ουράνιου τόξου τα μεσάνυχτα

Εικόνα
Το ουράνιο τόξο είναι ένα πολύχρωμο οπτικό και μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά τo οποίο εμφανίζεται το φάσμα των χρωμάτων που συνθέτουν το ορατό φως στον ουρανό. Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω σε σταγονίδια βροχής στην ατμόσφαιρα της Γης και αποτελεί ένα παράδειγμα διάθλασης, μετά από ανάκλαση. Το κάθε χρώμα (δηλαδή κάθε μήκος κύματος) διαθλάται υπό διαφορετική γωνία μέσα στα σταγονίδια (που δρουν σαν μικρά πρίσματα), παθαίνει διαφορετική εκτροπή κι έτσι το ορατό λευκό φως αναλύεται στα διάφορα χρώματα που το συνθέτουν, δηλαδή στο φάσμα του. Έτσι εμφανίζεται το φάσμα του ηλιακού φωτός ως ένα πολύχρωμο τόξο, με το κόκκινο χρώμα να κυριαρχεί στην εξωτερική του πλευρά, και το βιολετί στην εσωτερική. Η διαφορετικότητα της γωνίας του κάθε μήκους κύματος (χρώματος) και του σχήματος των σταγονιδίων εξηγεί και το τοξοειδές σχήμα του φαινομένου και όχι κάποιο άλλο.

Γνωρίζατε πως 3.000 από τους 6.000 Μακεδονομάχους ήταν Κρητικοί; Tα ονόματα των 39 Kαπεταναίων

Εικόνα
Ο Μακεδονικός Αγώνας είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο της νεώτερης ελληνικής ιστορίας και η ευτυχής έκβασή του υπήρξε τεράστιας εθνικής σημασίας για το γένος των Ελλήνων, γιατί η Μακεδονία αποτελούσε από αρχαιοτάτων χρόνων τη ραχοκοκαλιά των ελληνικών χωρών, όπως αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά και της νεώτερης Μεγάλης Ελλάδας των δύο Ηπείρων και των πέντε Θαλασσών, όπως την οραματίστηκε ο Μέγας Εθνάρχης του γένους μας, Ελευθέριος Βενιζέλος, που θα πει αργότερα: «Εθνικοί λόγοι επιβάλλουν ο Μακεδονικός Αγών να γίνει το Ευαγγέλιον της ελληνικής φυλής … Αξίζει να στεφανωθεί ο αμυντικός εθνικός εκείνος Αγώνας, ο οποίος έσβησε την ντροπήν του 1897, διότι με το παράδειγμα των ηρωικών εθελοντών εξύπνησε και ενθάρρυνε ολόκληρο το αποθαρρυμένον έθνος». Για την οικονομία του χρόνου, θα αναφερθούμε μόνο στην κρητική παρουσία και συμμετοχή, που υπήρξε όχι μόνο η πολυανθρωπότερη, αλλά και η ουσιαστικότερη από άποψη εμπειροπόλεμων αγωνιστών, και επομένως αποφασιστικής σημασίας στην έκβαση αυτού του αγώνα....

Ο μυστηριώδης θησαυρός που ανακαλύφθηκε στα Τρίκαλα ύστερα από ένα προφητικό όνειρο ( εφημερίδα “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, στις 05/02/1935…)

Εικόνα
Ε να πραγματικά μοναδικό γεγονός, που συνέβη στα Τρίκαλα, αποτέλεσε η υπόθεση του προφητικού ονείρου του 14χρονου Αθανάσιου Κοντογιάννη και η μυστηριώδης συνέχειά του, καθώς οδήγησε στην αποκάλυψη κρυμμένων θησαυρών. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, ο νεαρός είχε δει στον ύπνο του έναν γέροντα, ο οποίος τον προέτρεπε να μεταβεί στη ρίζα ενός γεροπλάτανου κοντά στο Ληθαίο και συγκεκριμένα, στην περιοχή Βουβή, όπου του ζητούσε επιμόνως να ενεργήσει ανασκαφές, για να βρει κάποιον θησαυρό. Μάλιστα, ο γέροντας του είχε πει να ψάξει να βρει έναν κάβουρα στη ρίζα του δέντρου και στο μέρος όπου θα κατευθυνόταν ο κάβουρας, εκεί θα έπρεπε να ανασκάψει. Όταν ο νεαρός Αθανάσιος Κοντογιάννης ξύπνησε, ανακοίνωσε έκπληκτος το περίεργο όνειρό του στους γονείς του, οι οποίοι τον προέτρεψαν να ακολουθήσει πιστά τις συμβουλές του άγνωστου γέροντα. Έτσι, την επομένη το πρωί ο νεαρός, συνοδευόμενος από τον φίλο του Παν. Κόπανο, πήγε στο υποδειχθέν σημείο, όπου αντίκρισε τον ...

Ο Ελληνοβουλγαρικός πόλεμος που ξεκίνησε εξαιτίας ενός σκύλου (φωτο)

Εικόνα
  Το 1925, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας ήταν τεταμένες και σε κανέναν στημένο δεν έδειχναν να βελτιώνονται. Έφτανε μια ασήμαντη αφορμή ώστε να οδηγηθούν σε σύρραξη. Και αυτό το ασήμαντο επεισόδιο έγινε στις 18 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, με αφορμή έναν σκύλο. Ή σύμφωνα με άλλες πηγές, με αφορμή την... πρέφα... Η επικρατέστερη εκδοχή λοιπόν την σύρραξης που ακολούθησε και κράτησε για μια εβδομάδα, ήταν πως ο σκύλος ενός Έλληνα στρατιώτη που υπηρετούσε στο φυλάκιο του Δεμίρ Καπού μπήκε στο έδαφος της Βουλγαρίας και ο στρατιώτης τον ακολούθησε, περνώντας την συνοριακή γραμμή

Αυτό είναι το πρώτο ελληνικό βιβλίο

Εικόνα
Έναντι 14,2 εκατ. δολαρίων, πουλήθηκε το Νοέμβριο του 2013 από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, ένα από τα 11 σωζόμενα αντίγραφα του πρώτου βιβλίου που τυπώθηκε στην Αμερική. Το Bay Psalm Book που τυπώθηκε το 1640 στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, είναι ένα από τα σπανιότερα βιβλία στον κόσμο και ανάμεσα στα καλύτερα σωζόμενα αντίγραφα των αρχικών 1.700 που τυπώθηκαν. Η τιμή πώλησής του δε, κατέρριψε το μέχρι τότε ρεκόρ των 11,5 εκατ. δολαρίων που είχαν καταβληθεί σε δημοπρασία βιβλίων το 2010 για το «Πουλιά της Αμερικής», του Τζον Τζέιμς Οντιμπόν. 

Καστελόριζο (1905-1948): Η ιστορία του ακριτικού προμαχώνα του νέου Ελληνισμού

Εικόνα
Το Καστελόριζο το 1905   Το Καστελόριζο κατά τους βαλκανικούς πολέμους και τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο (1911-1915)   Στην νεότερη Ιστορία του Ελληνισμού το Καστελόριζο (1) (Μεγίστη) (2) κατέχει αναμφίβολα περίοπτη θέση.  Και αυτό γιατί παρά την γεωγραφική του θέση πλησίον των Μικρασιατικών ακτών, οι κάτοικοι του νησιού κατάφεραν να διασώσουν αλώβητα το θρήσκευμα και το φρόνημα τους κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα υπήρξε περίοδος σημαντικής ανάπτυξης για το νησί. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της Οθωμανικής διοίκησης το 1905 το Καστελόριζο είχε 12.000 κατοίκους, διέθετε 3 σχολεία με 6 δασκάλους και αξιοσημείωτη παρουσία στο εμπόριο της περιοχής. Το Μάιο του 1911 οι Ιταλοί κατέλαβαν τα Δωδεκάνησα κατά τον Λιβυκό πόλεμο, αλλά δεν κατέλαβαν το Καστελόριζο για στρατηγικούς λόγους, παρά την σχετική πρόσκληση της δημογεροντίας του νησιού προς τον Ιταλό στρατηγό Amelio. Μετά την έναρξη του Α΄ Βαλκανικού πολέμου η Δημογερ...

Θερμοπωλείο: Αποκαλύφθηκε το φαστ φουντ της αρχαίας Πομπηίας

Εικόνα
Έ να θερμοπωλείο, το φαστ φουντ της αρχαίας Πομπηίας, μαζί με την άριστα διατηρημένη τοιχογραφία του, έφερε πρόσφατα στην επιφάνεια η αρχαιολογική σκαπάνη. Τα περίπου 150 θερμοπωλεία ήταν διάσπαρτα στην πόλη και οι πελάτες τους ήταν κυρίως οι φτωχότεροι πολίτες της Πομπηίας οι οποίοι δεν είχαν τις κατάλληλες υποδομές για να μαγειρέψουν στα σπίτια τους. Το τυπικό μενού ενός θερμοπωλείου περιελάμβανε ψωμί με αλατισμένο ψάρι, τυρί, φακές και κρασί.   

Στο φως, ένα μοδάτο γυναικείο υπόδημα από την Αρχαία Ρώμη

Εικόνα
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήσαν σπουδαίοι μηχανικοί, κατασκεύαζαν δρόμους για να διευκολύνεται η πρόσβαση των λεγεώνων στις αχανείς εκτάσεις της Αυτοκρατορίας. Αλλά και το ότι ήσαν, παράλληλα, σπουδαίοι σχεδιαστές μόδας; Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το υπόδημα ήταν «status symbol», σύμβολο κύρους. Μια πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη ίσως αποδεικνύει ότι οι σύγχρονοι Ιταλοί σχεδιαστές υποδημάτων έχουν στις αποσκευές τους μια πλούσια παράδοση σε αυτήν την τέχνη.

Γιατί το Πάσχα βάφουμε αυγά

Εικόνα
Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών, το οποίο είθισται να γίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη. Το βάμιψο των αυγών είναι ένα προχριστιανικό συμβόλο της ζωής, ενισχυμένο με τον συμβολισμό του κόκκινου χρώματος από το αίμα της θυσίας του Χριστού και αποτελεί για το Πάσχα απαραίτητο σύμβολο. Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το περίβλημα του αυγού , αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.

Τα Αρχαία Ελληνικά Χειρόγραφα του Αγίου Όρους!

Εικόνα
Στο παρελθόν τα χειρόγραφα αποτελούσαν το μοναδικό τρόπο για να διασωθούν οι αρχαίες γνώσεις εις το διηνεκές. Στο Μεσαίωνα, μια εποχή σκοταδισμού και θρησκευτικού φανατισμού, ορισμένα μοναστήρια λειτούργησαν –σε πείσμα της… κατεστημένης θεοκρατικής αντίληψης– και ως «κιβωτοί γνώσεων» διαφυλάσσοντας τα αρχαία κείμενα με τη μορφή χειρογράφων. Τα χειρόγραφα αυτά αντιγράφονταν από μοναχούς μέσα στο ημίφως των μοναστηριακών εργαστηρίων, στα περίφημα καλλιγραφεία. Τα περισσότερα αρχαιοελληνικά κείμενα που διασώθηκαν ως τις μέρες μας, είναι αποτέλεσμα των ακατάπαυστων αντιγραφών, που γίνονταν σ’ αυτά τα εργαστήρια από ορισμένους γενναίους μοναχούς. Μοναχούς που έβαζαν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους προκειμένου να διαφυλάξουν τις αρχαίες γνώσεις, που για κάποιους φανατικούς χριστιανούς θεωρούνταν «αιρετικές». Κι όμως, αυτές οι «αιρετικές» γνώσεις ήταν εκείνες που οδήγησαν στην αναγέννηση του Δυτικού πολιτισμού…

Τί απέγιναν οι Αρχιερείς Άννας – Καϊάφα και ο Πόντιος Πιλάτος..

Εικόνα
Το κείμενο που ακολουθεί μνημονεύει μια από τις διάφορες παραδόσεις αναφορικά με τις  τύχες του Πιλάτου και των Αρχιερέων Άννα και Καϊάφα , μετά την άδικη θανάτωση του Χριστού.  Προέρχεται από χειρόγραφο της Ιεράς Μονής Ιβήρων, αντίγραφο του οποίου απόκειται στο Κελλί του Αγίου Γοβδελά του Πέρσου της αυτής Μονής, το οποίο αντέγραψε και εξέδωσε δίς ο Αγιορείτης (+) Ιερομόναχος Αβέρκιος το 1895 και 1896 στην Βάρνα.  Μετά την Ανάληψη του Κυρίου, ο ηγεμών της Ιουδαίας Πόντιος Πιλάτος, έγραψε αναφορά κατά καθήκον στον Αυτοκράτορα της Ρώμης Τιβέριο, αναφορικά με τα γεγονότα που συνέβησαν με τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. 

Σώθηκε το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού – Η ιστορία του μοναδικού κειμηλίου

Εικόνα
Το ακάνθινο στεφάνι εκτίθεται μόνο τις Παρασκευές και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, αλλά και τη Μεγάλη Παρασκευή. Το ακάνθινο στεφάνι αγόρασε από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ο Λουδοβίκος Θ’. Ο ακάνθινος στέφανος της Παναγίας των Παρισίων έξω από τη λειψανοθήκη του Έχουν βεβαίως προταθεί και άλλα φυτά, αλλά η βοτανολογική εξέταση του ακάνθινου στέφανου της Παναγίας των Παρισίων, καθώς και των ακανθών που βρίσκονται σε διάφορα μέρη επιβεβαίωσε αυτά τα φυτά. Ο ακάνθινος στέφανος του Χριστού που αποθησαυρίζεται στην Παναγία των Παρισίων είναι ένα κυκλοτερές στεφάνι από πλεγμένα, συνεστραμμένα στελέχη βούρλων, και δεν υπάρχουν καθόλου κλαδιά Ziziphus spina-christi ή αγκάθια από αυτό το θαμνόδεντρο. Από τον Ακάνθινο Στέφανο του Χριστού υπάρχουν διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο (κυρίως όμως στην Ευρώπη):

Τα αλχημιστικά και αποκρυφιστικά μυστικά της Παναγίας των Παρισίων

Εικόνα
Ο διάσημος καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων πάντοτε αποτελούσε έναν προνομιακό χώρο, όχι μόνον της ιστορίας της τέχνης και της λογοτεχνίας, αλλά και του αποκρυφιστικού πνεύματος. Απόδειξη αυτού είναι ο αέναος συσχετισμός του με αποκρυφιστικά, μεταφυσικά σύμβολα και ιστορίας (από την Ουγκωϊκή απόδοση του Κουασιμόδου και τα Μυστήρια των Παρισίων του Ευγένιου Συ, έως την εμφάνισή της στον Κώδικα Ντα Βίντσι του Νταν Μπράουν). Άλλωστε η μυστηριακή μορφή του γέρου με τον φρυγικό σκούφο και το παλτό σε έναν από τους πύργους του διάσημου γοτθικού καθεδρικού ναού, αποτελεί την αλληγορία του αλχημιστή, ο οποίος από το ψηλό βάθρο της γνώσης του των απόκρυφων νόμων, παρατηρεί τον κόσμο.

Πρόσφυγες και το διαβατήριο Νάνσεν

Εικόνα
Η ευρωπαϊκή προσφυγιά των αρχών του 1900. Η διάλυση των αυτοκρατοριών γέννησε δέκα εκατομμύρια απάτριδες πρόσφυγες που δεν δεχόταν καμιά χώρα. Το περίφημο «διαβατήριο Νάνσεν» που τους έσωσε. Σήμερα, η Ευρώπη, η Αμερική αλλά και ολόκληρος ο δυτικός κόσμος, συζητά παθιασμένα γύρω από το μέγα πρόβλημα των προσφύγων και των μεταναστών. Μετακινήσεις πληθυσμών που φέρνουν τεράστια προβλήματα διαχείρισης στις πλούσιες χώρες υποδοχής, αλλά και πολιτικές ανακατατάξεις που αλλάζουν την εσωτερική εικόνα των χωρών αυτών.

Από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο

Εικόνα
Οι παλινωδίες και τα προβλήματα που δημιούργησε η αλλαγή του ημερολογίου στην Ελλάδα. Οι φόβοι ότι όλοι οι Ορθόδοξοι θα γίνονταν Καθολικοί. Ο διαφορετικός εορτασμός εθνικής παλιγγενεσίας και Ευαγγελισμού. Η δημιουργία των Παλαιοημερολογητών και το δεκαπενθήμερο που ούτε γεννήθηκε, ούτε πέθανε κανένας Έλληνας. Στις 16 Φεβρουαρίου 1923, εισάγεται στην χώρα μας με βασιλικό διάταγμα το Γρηγοριανό ημερολόγιο, στη θέση του παλιού Ιουλιανού. Επειδή με το Ιουλιανό ημερολόγιο χανόταν ένα ημερονύκτιο κάθε 128 χρόνια, η 16η Φεβρουαρίου ορίστηκε ως 1η Μαρτίου. Το Γρηγοριανό ημερολόγιο ίσχυε στην Ευρώπη από αιώνες, συγκεκριμένα το είχε θεσπίσει ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ’ από το 1582, γι αυτό και πήρε το όνομα του, όμως η εφαρμογή του έγινε σταδιακά στις διάφορες χώρες, καθώς η μετάβαση από το ένα στο άλλο δημιουργούσε πλείστα όσα προβλήματα πολιτικού και κυρίως θρησκευτικού περιεχομένου.

Δάνεια που δεν πήραμε, αλλά πληρώσαμε ..! ! !

Εικόνα
Τα δάνεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που πλήρωσε η Ελλάδα, ενώ τα έφαγαν οι σουλτάνοι και της κρητικής πολιτείας που οι δανειστές θυμήθηκαν μετά από 50 ή 60 χρόνια και μας εξανάγκασαν να εξοφλήσουμε, ενώ τα πάντα στον κόσμο είχαν αλλάξει. Αφού το θέμα του χρέους του ελληνικού κράτους προς τους ξένους πιστωτές βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του πολιτικού διαλόγου, ας ρίξουμε μια ματιά σε κάτι παλιότερα δάνεια που είχε η χώρα και στον τρόπο που εξαναγκάστηκε να τα πληρώσει. Ή μάλλον, για να είμαστε ακριβέστεροι, ας μιλήσουμε για δάνεια που δεν πήρε η Ελλάδα αλλά τελικά εξαναγκάστηκε να τα πληρώσει.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

Εικόνα
Του Θαλή Ν. Καραγιαννόπουλου, Δικηγόρου, πρώην επιστημονικού συνεργάτη της Βουλής των Ελλήνων. (απο τη “Μακεδονία της Κυριακής” 14.04.19 Όταν καλείται κάποιος ν’ αναφερθεί  στις βασικές πτυχές των ελληνοαλβανικών σχέσεων είναι αναπόφευκτη νομίζω μια αναδρομή στο παρελθόν. Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις σημαδεύτηκαν ανεξίτηλα από τις ιστορικές περιστάσεις υπό τις οποίες δημιουργήθηκε και οριοθετήθηκε το κράτος που μας συνορεύει βορειοδυτικά.

Ο πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και ο ρόλος του στην Θράκη

Εικόνα
΄ Να γιατί συγκρούονται Τσίπρας – Κοτζιάς  Διάσταση…εθνική με την επίκληση του εξαιρετικά σοβαρού ζητήματος της διαχείρισης των μειονοτικών υποθέσεων στην Θράκη και των προσπαθειών της Τουρκίας και του Τουρκικού προξενείου να αφομοιώσει όλες τις θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες που συγκροτούν την μουσουλμανική μειονότητα, προσδίδει το ΠΡΑΤΤΩ (η πολιτική κίνηση του Ν.Κοτζιά), στην κρίση που προέκυψε στις σχέσεις με την κυβέρνηση. Μια κρίση που οδήγησε στην παραίτηση και των τελευταίων στελεχών του ΠΡΑΤΤΩ που παρέμεναν σε κυβερνητικές θέσεις και στην οξύτατα ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ. Με το κλίμα να βαραίνει ακόμη περισσότερο στις σχέσεις του Ν. Κοτζιά με την κυβέρνηση δεν είναι γνωστό αυτή την στιγμή εάν η παρούσα κρίση θα επηρεάσει και την απόφαση για την συμμετοχή του πρώην υπουργού εξωτερικών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

Το «Μαύρο Πάσχα» του 1914 που σημαδεύτηκε με τους διωγμούς του Θρακικού Ελληνισμού. 250.000 Έλληνες εκδιώχθηκαν και όσοι επέζησαν περιέγραψαν τις θηριωδίες των Τούρκων...

Εικόνα
Ανήμερα του Πάσχα 6 Απριλίου του 1914 ξεκίνησε στη Θράκη ένας από τους μαζικότερους διωγμούς  Ελλήνων του 20ου αιώνα. Αποτέλεσε τον πρώτο κύκλο αίματος και διωγμών . Μετά ακολούθησαν οι γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων. Μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων το 1913, η κατάσταση στα Βαλκάνια εξακολουθούσε να είναι εξαιρετικά τεταμένη. Η Θράκη βρέθηκε εξ ημισείας στη Βουλγαρία και στην Τουρκία. Στα εδάφη της Ανατολικής Θράκης, τα οποία αποτελούσαν κομμάτι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, κατοικούσαν περίπου 300.000 Έλληνες. Το γεγονός αυτό ενοχλούσε του Τούρκους που επιθυμούσαν τον πλήρη εκτουρκισμό των περιοχών και την ομογενοποίηση του πληθυσμού. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφάλιζαν τον πλήρη έλεγχο της επικράτειας, εξαλείφοντας τον κίνδυνο μελλοντικών αναταραχών και εξεγέρσεων... 

Ο ιστορικός δρόμος της Θεσσαλονίκης και ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης Τσιμισκής

Εικόνα
Πόσοι από μας άραγε γνωρίζουν πού οφείλει το όνομά του ο πιο εμπορικός δρόμος της Θεσσαλονίκης; H Θεσσαλονίκη υπήρξε ανά τους αιώνες χωνευτήρι πολιτισμών, σταυροδρόμι και τόπος αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκειών. Ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας αυτής της ιδιότυπης πόλης μας παρουσιάζεται καθημερινά και αδιαλείπτως στις γειτονιές, στους δρόμους και στους ανθρώπους δίπλα μας.  Ένα τέτοιο σταυροδρόμι είναι και η Τσιμισκή.