Osta uuden sadon punajuuria, leikkaa naatti pois ja toisessa päässä roikkuva tupsu, sekin veitsellä siten, että punajuuriin jää toisen kuvan kaltaiset leikkuupinnat.
Keitä punajuuria suolatussa, lyhyessä vedessä noin 10-20 minuuttia, koosta riippuen. Isoja mukuloita voi joutua keittelemään puolikin tuntia. Kokeile välillä että lähteekö kuori helposti punajuuresta pois. Tiedät että ne ovat kypsiä, kun kuori irtoaa vaivatta käsillä. Kippaa lasti kylmään veteen, jotta kuoriminen ei polta näppejäsi. Jos päätät jäädä tähän vaiheeseen, voit käyttää punajuuria vaikkapa punajuurispagettiin, ohje postauksen lopussa.
Kevyesti paistetut punajuuret balsamicon ja soijan kera
Leikkaa punajuuret lohkoiksi ja paista niitä hetki pannulla, voin kera. Sekaan kaksi ruokalusikallista tummaa balsamicokastiketta, saman verran soijaa ja ruokalusikallinen vettä. Kiehauta pannulla pieni hetki. Nouki punajuuret atuloiden avulla pannulta, säästä pannulla niistä irronnut paistinliemi ja laita sen joukkon iso pala voita. Veivaa voi kastikkeeseen ja kaada valmis kastike punajuurien päälle.
Nämä punajuuret toimivat täydellisesti rasvaisen kalan kanssa, miksei lihankin.
Punajuurispagetti
Kypsällä punajuurella voi värjätä (käsien, keittiöpyyhkeiden ja keittiön lisäksi) vaikkapa spagetin ihanan väriseksi.
Kuullota pannulla voinokareen kanssa hiukkasen pilkottua sipulia, raasta hienoksi punajuuri tai kaksi ja heitä mukaan pannulle. Lisää tilkka valkoviiniä ja hetken kuluttua al denteksi keitetty spagetti. Sekoittele. Sekaan vielä muutama punajuurilohko ja helppo lounaspasta on valmis. Punajuuri ja lehtipersilja ovat kavereita, joten jos puutarhasta tai parvekkeelta löytyy moista, niin silppua pastan päälle.