ETKİNLİK İÇİN


2.iftar etkinliğinin 4.haftasına evsahibliğini gardenya70 arkadaşım yapıyor,ben de bu tarifimle etkinliğine katılmak istiyorum
http://hobievigardenya70.blogspot.com/

ETKİNLİK İÇİN

KREMALI PATATES EŞLİĞİNDE
BEĞENDİLİ TAS KEBABI




KREMALI PATATES

malzemeler:

6-7 adet orta boy patates
1 kutu krema
kaşar ve tulum peyniri rendesi
3-4 diş sarmısak
çekilmiş karabiber

yapılışı:

patatesleri soyup dilimleyip hafif diri kalacak şekilde haşlıyoruz ( tercihen buhar haşlama aparatınız varsa onda haşlamak vitamin açısından kayıba uğramaz)

bu arada peynirleri rendeliyoruz ve dövülmüş sarmısak ile iyice peynirler ve sarmısaklar birbiriyle özeleşene kadar mıncıklıyoruz.

haşlanan patatesleri fırın kabına alıp üzerine kremayı döküp onun üzerine de sarmısak soslu peynirlerimizi de ilave ettikten sonra tüm patateslerin üzerine krema ve peynir gelecek şekilde karıştırıyoruz. en son çekilmiş karabiberini de ilave ettikten sonra ( tulum peyniri tuzlu olabileceği için tuz ilave etmedim) önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri hafif pembeleşene kadar pişiriyoruz. Enfes bir lezzet.... Afiyet olsun.



BEĞENDİLİ TAS KEBABI ( ANA YEMEK İÇİN 4 KİŞİLİK)

malzemeler: ( tas kebabı için)

750 gr. kuşbaşı kuzu eti ( kuzu kol)

1 soğan

2 domates

3 diş sarmısak

( arzu eden pişerken defne yaprağı ilave edebilir)

malzemeler: (beğendisi için)

7-8 patlıcan

3 yemek kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı un

yarım su bardağı süt

kaşar rendesi

2 -3 diş sarmısak

yapılışı:

eti az sıvı yağda tek başına biraz kavuruyoruz ve bir köşeye alıyoruz.

soğanları ve sarmısağı doğradıktan sonra yine çok az zeytinyağı ilave edip çok az kavurduktan sonra etleri ve doğranmış domatesleri ilave ediyoruz. üzerini birkaç parmak geçecek kadar sıcak su ekleyip hafif suyu kalana kadar kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişiriyoruz. ( tuz eti sertleştireceğinden bu aşama da tuz ilave etmiyoruz.)

etlerimiz pişerken bu arada patlıcanları iyice yıkayıp birkaç yerinden bıçakla deldikten sonra közlüyoruz ve daha sonra közlenen patlıcanları kabuklarındna ayırıp iç kısmını alıp bıçakla kesiyoruz ve en son iyice kıvama gelmesi için rondodan geçiriyoruz.

tereyağını tavaya alıyoruz ve eriyince üzerine ezilmiş sarmısaklarımızı ve patlıcanlarımızı ilave edip biraz kavuruyoruz daha sonra unumuzu ilave edip kavuruyoruz ve daha sonra sütümüzü de ekleyip karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. en son olarak kaşar rendesini de ekledikten sonra kaşarlarımız erimeye başlayınca altını kapatıyoruz. yeteri kadar tuzunu da ilave ettikten sonra tabağımıza beğendisinden koyup üzerine de etimizi ilave edip yanında da sıcak sıcak fırından çıkmış olan kremalı patatesimizi de ekledikten sonra afiyetle yenir:)

yemiş tabağı




UN HELVASI


sevgili anneannecimin tarifi....


2 bardak un

100 gr tereyağı (arzu eden hepsini sıvıyağla veya yarı yarıya sıvıyağ ve tereyağla yapabilir)

1,5 bardak tozşeker

2 bardak süt veya su (arzu eden yarı yarıya su ve sütü karıştırabilir)

çam fıstığı(arzu ederseniz)antep fıstığı tozu veya tarçın


un ve yağ iyice çevirerek hafif unun rengi dönene kadar kavrulur.

daha sonra fıstık ilave etmek istiyorsanız fıstıkları atıp biraz daha kavurmaya devam edersiniz.bu arada kavururken ateşimiz kısık olsun..

biliyorum un helvasını kavurmak sabır ister ama lezzeti de tam olur:)

ayrı bir kapta süt veya su ile katıştırılmış şekerli harcımızı kavurduğumuz unun üzerine döküp hızlıca suyunu çekene kadar tahta kaşıkla karıştırmaya devam ediyoruz ve suyunıu çektikten sonra birkaç saniye daha kısık ateşte hızlıca karıştırdıktan sonra altını kapatıp demlenmeye alıyoruz.

kaşık kaşık şekil verip arzu eden üzerine tarçın arzu edende fıstık tozu ile süsleyebilir.

Afiyet olsun.

yoğurtlu kabak



YOĞURTLU KABAK

Bu tarifimde yine tam ölçüler vermiyorum çünkü ölçü burda sizsiniz..

ben 5-6 tane orta boy kabakla yaptım sizler daha az veya daha fazla yapmak istediğinizde ölçü değişecektir.

malzemeler

kabak
kese yoğurdu
dereotu
zeytinyağı
ekmek kırığı
sarmısak
süslemek için zeytin

kabaklamızın kabuklarını soyduktan sonra rendeliyoruz ve tavada az zeytinyağında kabaklarımızı soteliyoruz pişene kadar. Daha sonra kabaklarımızı ocaktan alıp tuzunu, ekmek kırığını, dereotunu ve sarmısaklı çok az sulandırılmış kese yoğurdunu ilave edip. üzerini zeytinle süsleyip servis yapıyoruz. arzu eden üzerine kızdırılmış kırmızı biberli zeytinyağı dökebilir. Afiyet olsun.


SADE KEK
(PAMUK KEK)
3 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı mısır özü yağı
1 su bardağı yoğurt
kabartma tozu
bir limon kabuğu rendesi
arzu ederseniz vanilya
alabildiğine un (yaklaşık ben 2,5 - 3 su bardağı kullandım)

öncelikle şeker ve yumurta kar gibi olana dek çırpıldıktan sonra diğer malzemeleri ekleyip en son yavaş yavaş ununu ekliyoruz ve kek kabımızı yağladıktan sonra kekimizi döküyoruz.
önceden ısıtılmış 160 - 170 derecelik fırında pişiriyoruz.

süre vermiyorum çünkü herkesin fırınına göre değişiyor.

TAHIL EKMEĞİ

şimdi ki favori ekmeğim dün denedim ve harika ötesi oldu helen misafirlerimde bayıldı bir ekmek bu kadar mı lezzetli olur deddirten bir ekmek...

1 + 1/2 kap ölçek oda sıcaklığında su
2 büyük kaşık ölçek şeker ( arzu eden miktarını azaltabilir)
2 büyük kaşık ölçek zeytinyağı(arzu eden miktarını azaltabilir)
4 kap ölçek tahıl unu ( ben doğal snaın tahıl unu alman ekmeği unundan kullandım)
1 + 1/2 küçük kaşık ölçek aktif kuru maya

hamuru iyice yoğurduktan sonra yada benim gibi tembellik yapıp ekmek makinenizde yoğurma ve mayalandırmaya bıraktıktan sonra makineden hamuru çıkartıp elinizle minik ekmekçikler olarak yuvarlak şekil veriyoruz. o halde yaklaşık 20 - 30 dakika tekrar mayalandırmaya alıyoruz. daha sonra fırında pişiriyoruz.
Piştikten sonra fırça ile üzerine biraz su serpip temiz bir bez ile üstünü örtüp dinlenmeye alınız.





PEYNİRLİ PİDE

MALZEMELER
500 gr un
20 gr yaşmaya
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
Yeteri kadar su
Tuz

PEYNİRLİ İÇİN
Beyaz ve tulum peyniri
Maydanoz
1 yumurta

KIYMALI İÇİN
3 soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Deniz tuzu
4 domates
5 adet yeşil biber
300 gr kıyma
Maydanoz
Karabiber ve kırmızı pul biber


Un ve tuzu karıştırınız. Ortasını açıp içine mayayı, biraz ılık suyu, sıvıyağı ve sütü ekleyip yoğurmaya başlayınız. Hamuru yoğurduktan sonra üstünü nemli bezle örtüp ılık ortamda biraz dinlendiriyoruz kabarması için.

Tezgaha un serpip bezelere ayırdıktan sonra yaklaşık büyük fincan tabağı büyüklüğünde her bir bezeyi açıyoruz.
Peynirli İç harcımız için tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra her bezenin ortasına koyup kenarlarını içe doğru katlayarak pide şeklini veriyoruz.
Kıymalı iç harcımız için küp küp doğranmış soğanla zeytinyağla kavrulur ve daha sonra kıymayı ekleyip kavurmaya devam ederiz. Doğranmış biberleri ilave ederiz ve tekrar kavurmaya devam ediyoruz. En son olarak doğranmış domateslerimizi de ilave edip tuzunu baharatlarını ve maydanozunu da ilave edip iç harcımızı pişiriyoruz. Soğumaya bırakıyoruz.

Yağlı kağıt serilmiş tepsimize aldıktan sonra biraz daha mayalanmaları için bekletip daha sonra önceden ısıtılmış 200 derecelik fırının orta katında pişiriyoruz. Afiyet olsun.




TAM BUĞDAY UNLU PEYNİRLİ PİDE

MALZEMELER
2- 2,5 su bardağı tam buğday unu
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
1 su bardağı kadar ılık su
10 gr yaşmaya ( yaş mayanız yoksa 1 çay kaşığı kuru maya da kullanabilrsiniz)
1 tatlı kaşığı bal

PEYNİRLİ HARCI İÇİN
Beyaz ve tulum peyniri
Maydanoz
1 yumurta


Un ve tuzu karıştırınız. Ortasını açıp içine mayayı, biraz ılık suyu ve balı ekleyip yoğurmaya başlayınız. Hamuru yoğurduktan sonra 1 saat ılık ortamda üstü nemli bezle kapatıp biraz dinlendiriyoruz kabarması için.
Daha sonra minik bezelere ayırıp hafif yağlanmış tezgahta büyük fincan tabağı büyüklüğünde açıyoruz ve iç harcımızı karıştırıp ortasına koyup pide şeklini verdikten sonra önceden ısıtılmış 200 derecelik fırının orta katında pişiriyoruz. Afiyet olsun.

mercimekli poğaça






Beyaz unsuz şekersiz hamur işleri kitabımdan %100 doğal tariflerden denediğim birkaç tarifi paylaşmak istiyorum. Bu malzeme listesinde krem tartar gibi belkide adını hiç duymayanlarınız vardır… kitaptan edindiğim bilgiye göre bazı kabartma tozlarının içinde sodyum alüminyum sülfat varmış ve bunların vücudumuza fazla alınması sağlığımız için pek iyi bir şey değilmiş. Bu nedenle kabartma tozu kullanmak yerine karbonat ve krem tartarı kullandığımızda kendi doğal kabartma tozunu elde ediyoruz. Krem tartar aynen un gibi bir şey aktarlardan elde edebilirsiniz.
Ve tarif şöyle: 2 ölçü krem tartara, 1 ölçü karbonat ve 1 ölçü mısır nişastası ekleyip ağzını sıkıca kapatıp bir kavanozda saklayarak kendi kabartma tozunuzu hazırlamış oluyorsunuz…


MERCİMEKLİ POĞAÇA




MALZEMELER




(MERCİMEKLİ HARÇ İÇİN)
Bir su bardağı yeşil mercimek
Bir tutam deniz tuzu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 orta boy soğan
1 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı kimyon




(HAMURU İÇİN)
3,5 su bardağı tam buğday unu
2 yumurta ( birinin akı sarısı ayrılacak)
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağından biraz az zeytinyağı
2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
1 çay kaşığı krem tartar
Yarım çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
Üzeri için çörekotu

HAZIRLANIŞI




*mercimeği az tuz ilavesiyle üzerini 3-4 parmak geçecek kadar yumuşayana dek kısık ateşte haşlayıp daha sonra suyunu süzüyoruz.




*zeytinyağla küp küp doğranmış soğanı hafif şeffaflaşana kadar kavurup daha sonra mercimekleri ve biraz tuzunu, karabiberini ve kimyonunu ilave edip 5 dakika daha pişiriyoruz daha sonra soğumaya bırakıyoruz.




*unumuzu eleyip ( elekte kalan kepekleri atmıyoruz kullanıyoruz) geniş bir kaba alıyoruz. Ortasını havuz gibi açıp 1 yumurta, 1 yumurtanın akını ( sarısını üstü için ayırıyoruz), yoğurdu, zeytinyağını, tereyağını, krem tartarı, karbonat ve tuzunu ortadaki havuzun içine koyup parmak uçlarınızla yoğurmaya başlayınız. (çok sert bir hamur olmasın)




*daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp her bir parçayı kahve tabağı büyüklüğünde açıp bir yarısına bir yemek kaşığı dolusu harcımızdan koyup diğer yarısını üstüne kapatın. Hamurun kenarlarını parmaklarınızla bastırın. Tüm bezelere aynı işlemi yaptıktan sonra üzerlerine yumurta sarısını sürün ve çörekotu serpiştirin. 180 derecelik önceden ısıtılmış sıcak fırının orta katında yaklaşık 25 dakika üzeri altın sarısı renk alana kadar pişirin….afiyet olsun.

yulaf unlu peynirli poğaça




YULAF UNLU PEYNİRLİ POĞAÇA
Ekmek yapmak için doğalsanın yulaf ununu almıştım ve ekmek yaarken ilk kez başarısız oldum ve o zamandan beri de elim hiç yulaf ununa gitmedi derken kitaplarımdan bu tarife rastladım ve hemen yulaf unumu denedim inanılmaz derece de başarılı bir sonuç…


MALZEMELER


(HARCI İÇİN)
5-6 sap dereotu
1 diş sarımsak
2 su bardağı ufalanmış beyaz ve tulum peyniri karışımı
Yarım çay kaşığı karabiber

(HAMURU İÇİN)


3,5 – 4 su bardağı tam yulaf unu ( ben doğalsanın yulaf unu karışımından kullandım)
Arzu eden 2 yemek kaşığı keten tohumu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı deniz tuzu
1 su bardağı yoğurt
2 yumurta ( birinin akı sarısı ayrılacak)
2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
yarım çay kaşığı krem tartar
1 çay kaşığı karbonat
Üzeri için çörekotu


HAZIRLANIŞI


*dereotunu kıyın ve sarmısağı dövün. Peynirlerle ve karabiberle karıştırın.


*unumuzu eleyip ( elekte kalan kepekleri atmıyoruz kullanıyoruz) geniş bir kaba alıyoruz. Ortasını havuz gibi açıp keten tohumunu, 1 yumurta, 1 yumurtanın akını ( sarısını üstü için ayırıyoruz), yoğurdu, zeytinyağını, tereyağını, krem tartarı, karbonat ve tuzunu ortadaki havuzun içine koyup parmak uçlarınızla yoğurmaya başlayınız. (çok sert bir hamur olmasın)


*daha sonra iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp her bir parçayı kahve tabağı büyüklüğünde açıp bir yarısına bir yemek kaşığı dolusu harcımızdan koyup diğer yarısını üstüne kapatın. Hamurun kenarlarını parmaklarınızla bastırın. Yada arzu eden benim yaptığım gibi harcı tam ortasına koyup köşelerinden birleştirip yuvarlayabilirsiniz. Tüm bezelere aynı işlemi yaptıktan sonra üzerlerine yumurta sarısını sürün ve çörekotu serpiştirin. 180 derecelik önceden ısıtılmış sıcak fırının orta katında yaklaşık 30 dakika üzeri altın sarısı renk alana kadar pişirin….afiyet olsun.

taze börülce salatası


TAZE BÖRÜLCE SALATASI
börülceleri tuzlu suda diri olacak ama pişmiş olacka şekilde haşladım ve soğumaya bıraktım.
daha sonra bolca sarmısağı ezdim içne zeytnyağı ve bir limonun suyumu sıkıp karıştırdım ve börülcelerin üzerine döktüm ve ayrıca kendimin kurutmuş olduğum ekmek kırıntılarından da biraz ilave ettim...annecimin tarifinde cevizde var ama ben ve eşim tuzlularda pek cevizi sevmediğimizden ilave etmedim. isteyen ilave edebilir. Afiyet olsun...

merhaba
yeni tariflerimi denemeye ve hepsini biriktirip güzel olanlarını sizlerle paylaşmak için tekrar burdayım.

Öncelikle bu aralar malum herkes kış hazırlığı telaşında kimileri bitirdi kimileri hala yapıyor belkide. Bende bu esnada diğer blog arkadaşlarımdan imrenip hemen her zamanki yapmış olduğum kış hazırlıklarımın daha detaylısını yaptım ve size yaptıklarımdan bahsedeyim…

Geçen hafta sonu oturup yaklaşık 30 kilo gibi domatesi soyup kışlık hazırlıklarımızın en külfetli olanlarından birini tamamlamış oluyoruz… tabiiki bu kadarı yetmiyor bu hafta sonu biraz daha alıp ilave etmek gerekiyor benim gibi kışın hormonlu ve lezzetli olmayan o domateslerden almamak için 40- 50 kilo domatesi soymak zorda olsa, kışın sefasını sürmek harika oluyor….



Sonra kendi kendime market market mandıra mandıra gezip istediğim gibi erişteyi bulamadım hepsi fabrika tarzı halbuki köy usulu olan o kesme eriştenin tadı bambaşka oluyor… sonra aldım elime tarif kitabımı dedim neden denemiyorum ki bu sene ilk kez eriştemi denedim ve bir iki gün önce de iki tabaklık denemek için pişirdim harika olunca bir parti daha hemen hazırladım…..işte bennnim gibi kesme erişte bulmayıp kendi yapmak isteyenlere


ERİŞTE

1 yumurta
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiğince un

Tüm malzemeleri yoğurdum fakat bunun hamuru normal poğaça ve ekmek hamurundan daha sert bir hamur olması gerekiyor. Yoğurma bitince üzerini nemli bir bezle örtüp biraz dinlenmesi için bıraktım. Ve resimlerde de görüldüğü gibi unlu tezgahta açıp istediğim uzunlukta ve kalınlıkta kesip sonra temiz bir bezin üzerine biraz un serpip birkaç gün kurumaya bıraktım salonun loş bir köşesinde….































DONDURDUKLARIM

Hemen mevsiminde barbunya alıp bezelye alıp ayıklayıp torbalara birer ikişer pişirimlik olacak şekilde poşetleyip hazırladım…

Taze börülceleri de yıkayıp ayıklayıp biraz diri olacak şekilde tuzlu suda haşladıktan sonra onları da soğuttuktan sonra poşetleyip dondurdum…

Enginarları da daha önce den ayıklanmış haliyle biraz kaynatıp limonlu suda daha sonra soğutup poşetleyip dondurdum…

Yine kışın hormonlu yeşil biber yememek için… biraz da yeşil biberleri temizleyip yıkayıp küp küp doğrayıp torbalara koyup dondurdum…
Ayrıca domates konservelerimin yanına ek olarak domateslerin kabuklarını soyup minik minik küp kesip minik poşetlerde dondurdum bir kısmını da buz küpleri şeklinde dondurup poşetledim…


Evet turşumuzu da hazırladık daha resmini çekme fırsatım olmadı… bu arada dergide kurutmalı çorbalar gördüm onu da önümüzdeki hafta içinde deneyeceğim ve bu hafta sonu da anneannecimle birlikte tarhana yapacağız onları da hazırladıktan sonra sizlerle paylaşacağım kışlık hazırlıklarım şimdilik bu kadar unuttuğum var mı acaba?





KURUTMALIKLARIM

Nanelerimi kuruttum ben genelde nanelerimi ayıklayıp yıkayıp iyice suları süzüldükten sonra gölgede içeride evimin loş bir köşesinde kurutmaya bırakıyorum…

Nane kurutuluyorsa maydanoz ve dereotu da kurutulur dedim ve yıllardır onları da kurutuyorum … kışın maydanoz var ne gerek diyenlere benimkisi kolaylık olsun diye yemekleri pişirirken veya makarna soslarının içine koymam gerektiği zaman azıcık maydanozu al dolaptan ayıkla yıka kes zor geliyor kimi zaman ama bu şekilde hemen ellimin altında hazır oluyor ve pratik oluyor…
Maydanoz ve dereotlarını yıkayıp sirkeli suda bir müddet bekletip suyunu süzdürüp iyice suyu gittikten sonra doğrayıp onları da aynı şekilde nane gibi kurutuyorum tek fark naneleri sirkeli suda bekletmiyorum çünkü hemen kapkara oluyorlar…

Dolmalık biberlerimi kuruttum… hem kuru dolma güzel oluyor hem de kahvaltı için kuruyan dolmalık biberleri haşlayıp daha sonra çırpılmış yumurtaya bulayıp az yağda kızartırsanız beyaz peynirle ekmek arası yemek güzel oluyor….

Pul biber için biberleri kurutup… iyice kuruduktan sonra kahve öğütücü makinesinden geçirip kendi pul biberlerimizi hazırladım…

Birkaç tane de normal çarliston biberlerini kurutup kışın yemekler için yada kavurup zeytinyağlı yoğurtlu domates soslu yapmak için hazırladım..



KIŞLIK HAZIRLIKLARIM


KONSERVE DOMATES
Domateslerin kabuklarını soyup robottan geçirdim. (çok sulu olmayacak hafifi tane tane olacak şekilde ) ve büyük tencere için yaklaşık 6-7 çorba kaşığı tuz ilave edip orta ateşte kaynadıktan sonra yaklaşık 5-10 dk kadar pişirip. sıcak sıcakken hemen kavanozlarımızın ağzına kadar doldurup Sıcak suda kaynatılmış olan yeni kavanoz kapaklarımızla sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz. Birkaç gün iyice soğuyana kadar o şekilde bekletilir.. daha sonra kışın hormonsuz mevsiminde alıp yaptığımız mis gibi domateslerden menemenler, yapılan makarna sosları her zaman hazır…