Για τα προβλήματα της Καβάλας, και κυρίως για την ΒΦΛ, τα πετρέλαια και την επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας, του γνωστού 12% ενημερώθηκε ο βουλευτής της Β’ Αθηνών Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια κλειστής συνάντησης στελεχών της τοπικής Νέας Δημοκρατίας που έγινε χθες το πρωί στα γραφεία της ΝΟΔΕ Καβάλας. Ο Κ. Μητσοτάκης βρέθηκε χθες στην Καβάλα προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση του ΤΕΙ.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του πριν την συνάντηση, «βρίσκομαι σήμερα στην Καβάλα, προσκεκλημένος των ΤΕΙ Καβάλας και συγκεκριμένα του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Τεχνολογίας Υδρογονανθράκων, προκειμένου να κάνω μια ομιλία, μια συζήτηση, για τις ενεργειακές προοπτικές της χώρας. Νομίζω θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα αιχμής που αφορούν την Ελλάδα, αλλά αφορούν και ιδιαίτερα την περιοχή της Καβάλας η οποία εδώ και 43 χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παραγωγής υδρογονανθράκων στην χώρα. Είναι ευχής έργο ότι υπάρχει μια ιδιωτική επιχείρηση η οποία ενδιαφέρεται να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια, να εκμεταλλευτεί το πολύ πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στην περιοχή και να διερευνήσει περαιτέρω την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή. γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιες διαδικαστικές δυσκολίες σχετικά με τη σύμβαση της εταιρίας, αυτές θα πρέπει να λυθούν το συντομότερο δυνατόν και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα λυθούν προκειμένου και οι επενδύσεις να προχωρήσουν και η περιοχή της Καβάλας να εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του νέου μετώπου που ανοίγεται για τη χώρα μας, της τοποθέτησης δηλαδή της Ελλάδος με πιο συστηματικό τρόπο στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγής υδρογονανθράκων. Αυτά κυρίως θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε».
Μάλιστα αναφερόμενος στις δυσκολίες που υπάρχουν σημείωσε πως «εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει εμπλοκή της τρόικας και οι δυσκολίες είναι αμιγώς διαδικαστικού και θα τολμούσα να πω γραφειοκρατικού χαρακτήρα. Δυστυχώς η πραγματικότητα στη χώρα μας είναι ότι πολλοί επενδυτές αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα. Είναι όμως δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης το θέμα αυτό να λυθεί το συντομότερο δυνατόν. Και στο βαθμό που εγώ μπορώ να προσθέσω ως απλός βουλευτής τη δικιά μου φωνή υποστήριξης σε αυτή την προσπάθεια, διότι πιστεύω στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας θα το κάνω».
Παράλληλα ανέφερε πως «επί τη ευκαιρία της επίσκεψής μου είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και με τον δήμαρχο Νέστου, όπου συζητήσαμε και το μεγάλο θέμα της αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής, μια χρόνια υπόθεση που μπορεί να δώσει στην περιοχή μια σημαντική αναπτυξιακή ώθηση. Είχα την ευκαιρία να παραβρεθώ και εγώ ως απλός προσκυνητής στη γιορτή του Αγίου Γρηγορίου, θα έχω μια συνάντηση με τον δήμαρχο της Καβάλας για να συζητήσουμε τα ειδικά προβλήματα της πόλης και θα επιστρέψω στην Αθήνα το βράδυ».
Σχετικά με την πορεία της κυβέρνησης υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση τα πάει πολύ καλύτερα απ’ ότι πολλοί περίμεναν, και νομίζω ένα εξάμηνο, στην ουσία, μετά την εκλογή της, αν κάνεις μια ανασκόπηση θα διαπιστώσεις ότι το πρώτο βασικό στοίχημα της κυβέρνησης το οποίο ήταν να κρατηθεί η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση για την ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή, έχει κερδηθεί. Το διεθνές κλίμα έχει αλλάξει απέναντι στην Ελλάδα, υπάρχει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον σήμερα για τη χώρα μας και πιστεύω ότι έχουν μπει οι βάσεις για μια άλλου είδους ανάπτυξη, για μια υγιή ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία που θα μπορεί να δώσει θέσεις απασχόλησης και να βάλει την οικονομία μας σε μια τροχιά ανάπτυξης. Αλλά τονίζω ότι το 2013 θα είναι ακόμα ένας δύσκολος χρόνος, ένας χρόνος υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, είναι ένας χρόνος που πιθανόν θα περάσουμε μέσα από κοινωνικές εντάσεις, αλλά δεν έχω πια καμία αμφιβολία ότι το νερό έχει μπει στο αυλάκι».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιορδάνης Παπαντίδης, ανέφερε πως «εμείς ως ΝΟΔΕ θα του θέσουμε τρία θέματα της περιοχής μας. Το ένα είναι τα λιπάσματα Καβάλας, που το τελευταίο διάστημα όπως γνωρίζετε όλοι με το φυσικό αέριο έχει γίνει διακοπή και δεν είναι τα πράγματα καλά. Το δεύτερο θέμα είναι το 12%, και το τρίτο είναι τα πετρέλαια Καβάλας».
Παράλληλα ο γραμματέας της ΝΟΔΕ Καβάλας Μανώλης Φραντζεσκάκης, σημείωσε πως «η παρουσία σας εδώ συμπίπτει με μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτική περίοδο και ιδιαίτερα δύσκολη για την κοινωνία. Τα προβλήματα που ανέφερε ο αντιπρόεδρος είναι αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα αυξημένα γιατί έχουν άμεση σχέση με το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας είναι το θέμα των πετρελαίων, για το οποίο είστε αρκετά ενημερωμένος, και το θέμα της επιδότησης εργασίας και της διαφοράς που υπάρχει στην επιδότηση στην ίδια περιφέρεια, μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων Καβάλας και Δράμας έναντι των τριών υπολοίπων της Θράκης. Επί Νέας Δημοκρατίας, μέχρι και το 2010 ήταν θεσμοθετημένη ενιαία αντιμετώπιση. Μετά το 2010, καλούνται οι επιχειρηματίες της Καβάλας να πληρωθούν με 4%. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα ανισότητας μέσα στην ίδια την Περιφέρεια που διαχρονικά έχει αποδείξει ότι δεν έχει προσφέρει τίποτα στη Θράκη , ενώ στις δικές μας περιφερειακές ενότητες δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα».
(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")
(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου