Deze vertaling bevat nog niet de wijzigingen die zijn gemaakt sinds 2017-01-25 in het originele Engelstalige artikel.
Je zou kunnen kijken naar deze wijzigingen. Lees ook de handleiding voor vertalingen voor informatie over het onderhouden van vertalingen van dit artikel.
Apple's besturingssystemen zijn malware
Andere voorbeelden van niet-vrije malware
Soorten malware
- Achterdeuren
- Digitaal beheer van beperkingen or “DRM”—mechanismen die zijn gemaakt om te beperken wat gebruikers kunnen doen met bestanden in hun eigen computer.
- Onveiligheid
- Tralies—systemen die censuur opleggen op toepassingen.
- Manipulatie
- Beïnvloeden
- Saboteren
- Spionage
- Tirannen—systemen die elk besturingssysteem dat niet is “goedgekeurd” door de fabrikant, niet uitvoeren.
Apple-achterdeuren
-
Mac OS X had met opzet een lokale achterdeur gedurende 4 jaar, die kon worden misbruikt door aanvallers om systeemrechten te verkrijgen.
-
De iPhone heeft een achterdeur voor het wissen op afstand. Het is niet altijd ingeschakeld, maar gebruikers worden verleid om het in te schakelen zonder het te begrijpen.
-
De iPhone heeft een achterdeur waarmee Apple op afstand apps kan verwijderen die Apple beschouwt als “ongepast”. Jobs heeft gezegd dat het prima is als Apple deze macht heeft, want natuurlijk kunnen we Apple vertrouwen.
Apple-DRM
-
DRM (digitaal beheer van beperkingen) in MacOS. Dit artikel spitst zich toe op het feit dat een nieuw model van de Macbook van externe beeldschermen vereist dat ze malicieuze hardware hebben, maar DRM-software in MacOS is betrokken in het activeren van de hardware. De software om iTunes te benaderen is ook verantwoordelijk.
-
DRM die Bluray-schijven kan lezen. (Dit artikel spitst zich toe op Windows en vermeldt dat MacOS hetzelfde doet.)
Apple-onveiligheid
-
Door een kwetsbaarheid in Apple's Image I/O API kon een aanvaller kwaadaardige code uitvoeren vanuit elke toepassing die deze API gebruikt om een bepaald type beeldbestand weer te geven.
-
Door een fout in de iDingen-berichtenapp kon een kwaadaardige website de hele berichtengeschiedenis van de gebruiker ophalen.
Apple-tralies
Hier is een artikel over de code-ondertekeningen, die de iDingen gebruiken om de gebruiker op te sluiten.
Interessant genoeg is Apple begonnen met het beperkt doorlaten van dingen door de muren van de iGevangenis: gebruikers kunnen nu apps installeren met behulp van broncode, indien die geschreven is in Swift. Gebruikers kunnen dit niet vrij doen omdat ze zichzelf moeten identificeren. Hier zijn de details. Hoewel dit een spleet in de gevangenismuren is, kunnen we nog niet zeggen dat de iDingen niet langer gevangenissen zijn.
-
Apple censureert spellen, waarbij het sommige spellen uit de cr…app-store weert vanwege de politieke uitspraken die er worden gedaan. Andere politieke opvattingen worden blijkbaar wel als acceptabel beschouwd.
-
Apple heeft een programma verbannen uit de App Store omdat de ontwikkelaars van die app enkele iDingen uit elkaar hadden gehaald, wat natuurlijk zeer ernstig is.
-
Vanaf 2015 verbant Apple systematisch apps die het recht op abortus benadrukken of om vrouwen hierbij te helpen.
Deze politieke tendens heeft invloed op andere Apple-diensten.
-
Meer voorbeelden van de arbitraire en inconsistente censuur van Apple.
-
Apple wees een app af die kon weergeven waar drones van de VS aanslagen had gepleegd, waarbij het verschillende smoezen gaf. Elke keer als de ontwikkelaars een “probleem” verhielpen, klaagde Apple weer over een andere. Na de vijfde afwijzing gaf Apple toe dat het de app censureerde op basis van de inhoud.
Apple-manipulatie
-
“Donkere patronen” zijn gebruikersinterfaces die zijn ontworpen om gebruikers te misleiden, of instellingen moeilijk vindbaar te maken.
Hiermee kan een bedrijf als Apple zeggen: “Wij zorgen ervoor dat gebruikers dit kunnen uitzetten” terwijl ze er toch voor zorgen dat weinigen begrijpen hoe het echt uit te zetten.
Apple-invloed
Bedrijven achter niet-vrije software knijpen hun klanten uit door het opleggen van willekeurige limieten op het gebruik van de software. Deze paragraaf vermeldt voorbeelden van harde verkooptechnieken en andere onrechtvaardige commerciële tactieken door Apple.
-
Apple Siri weigert om informatie te geven over muziek-hitlijsten als je niet geabonneerd bent op Apple Music.
Apple-sabotage
-
Apple zorgt ervoor dat gebruikers veiligheidsgaten in Quicktime voor Windows niet kunnen dichten, en weigert dit zelf ook te doen.
-
Het Apple Music-programma scant het bestandssysteem van de gebruiker op muziekbestanden, kopieert ze naar een Apple-server en verwijdert ze vervolgens.
-
iOS versie 9 voor de iDingen saboteert deze apparaten onherstelbaar als ze zijn gerepareerd door een andere partij dan Apple. Apple zag uiteindelijk af van deze praktijk onder hevige kritieken van de gebruikers. Echter gaf het bedrijf niet toe dat het verkeerd bezig was.
-
Apple forceerde miljoenen iDingen om een systeemupgrade te downloaden zonder de gebruikers te vragen. Apple forceerde de installatie niet, maar het downloaden alleen al veroorzaakte veel problemen.
-
Een Apple-firmware“upgrade” maakte de iPhones die digitaal waren opengemaakt even nuttig als een baksteen. De “upgrade” deactiveerde ook toepassingen die niet waren goedgekeurd door de Apple-censuur. Dit was blijkbaar allemaal vooropgezet.
Apple-spionage
-
iPhones sturen veel persoonlijke gegevens naar Apple's servers. En die kunnen zo worden afgehaald door Big Brother.
-
De iMessage-app op iDingen meldt aan een server alle telefoonnummers die de gebruiker intypt; de server slaat deze nummers minimaal 30 dagen op.
-
De iDingen uploaden automatisch alle foto's en video's die worden gemaakt naar de servers van Apple.
De iCloud-fotobibliotheek bewaart elke foto en video die je maakt, en verzendt ze naar al je apparaten. Elke bewerking die je doet wordt automatisch overal bijgewerkt. […]
(Van Apple's iCloud-informatie zoals bekeken op 24 september 2015.) De iCloud-functie wordt geactiveerd bij het opstarten van iOS. De term “cloud” betekent “vraag alsjeblieft niet waar”.
Er is een manier om iCloud uit te schakelen, maar het is standaard ingeschakeld dus telt het nog steeds als spionagefunctionaliteit.
Onbekende mensen hebben hier blijkbaar een slaatje uit geslagen om naaktfoto's te verkrijgen van veel beroemdheden. Zij moesten de beveiliging van Apple doorbreken om hier bij te komen, maar de NSA kan deze foto's gemakkelijk benaderen door middel van PRISM.
-
Apple heeft verschillende MacOS-programma's zo gemaakt dat ze bestanden naar Apple-servers versturen zonder toestemming te vragen. Dit stelt die bestanden bloot aan Big Brother en waarschijnlijk aan andere gluurders.
Het toont ook aan waarom je niet-vrije programma's niet kunt vertrouwen, want zelfs als de versie van vandaag geen frauduleuze functionaliteiten heeft, kan de versie van morgen die wel bevatten. De ontwikkelaar zal de disfunctionaliteit niet verwijderen totdat veel gebruikers hard aandringen en de gebruikers kunnen het niet zelf verwijderen (het is immers niet-vrije software).
-
MacOS verzendt automatisch niet-opgeslagen documenten die bewerkt worden naar Apple-servers. De dingen waarvan je hebt besloten om die niet op te slaan zijn nog gevoeliger dan dingen die je wel opslaat.
-
Apple geeft toe dat de zoekfunctionaliteit spionage bevat, maar er is veel meer spionage waar Apple niet over praat.
-
Diverse handelingen in de nieuwste versie van MacOS versturen rapporten naar Apple's servers.
-
Apple kan gegevens op afstand ophalen van iPhones voor de staat, en doet dit regelmatig.
Dit zou verbeterd kunnen zijn met de iOS 8-beveiligingsverbeteringen; maar niet zo veel als Apple beweert.
-
Verschillende “functies” van iOS lijken alleen maar te bestaan voor spionage. Hier is de technische presentatie.
-
De Spotlight-zoekfunctie verstuurt de zoektermen van de gebruiker naar Apple.
-
De iBeacon laat winkels precies weten waar het iDing is, alsmede andere informatie.
-
Gebruikers kunnen geen Apple-ID aanmaken, (zelfs nodig om gratis apps te downloaden), zonder een geldig e-mailadres te geven en een bevestigingscode te ontvangen die Apple naar dit adres verstuurt.
Apple-tirannen
-
Apple verhindert dat gebruikers een oudere versie van iOS kunnen installeren.
-
De iDingen van Apple zijn tirannen. Er is een gewijzigde versie van Android voor de iDingen, maar als je die wilt installeren moet je een fout of “uitbuiting” zien te vinden.
Software is malware (een samentrekking van malicieus en software) als het zo ontworpen is dat het de gebruiker met opzet schade berokkent of mishandelt. (Hierbij gaat het niet om fouten die per ongeluk zijn gemaakt.) Deze pagina legt uit waarom de software in de computers van Apple malware is.
Malware en niet-vrije software zijn twee verschillende kwesties. Het verschil tussen vrije software en niet-vrije software gaat over de vraag of de gebruikers controle hebben over het programma of andersom. Het gaat niet er niet direct om wat het programma doet wanneer het uitgevoerd wordt. In de praktijk is niet-vrije software echter vaak malware, omdat het bewustzijn van de ontwikkelaar dat gebruikers machteloos zijn om frauduleuze functionaliteiten te verwijderen, de ontwikkelaar verleidt om er een aantal in te bouwen.