Door Mark van der Kruit en Eric van Ballegoie

Twee stappen vooruit, eentje terug - LG OLED evo C4 Review

02-06-2024 • 06:00

45 Linkedin Whatsapp

De nieuwe LG OLED C4 is de directe opvolger van de LG C3, een van de populairste oledtelevisies van vorig jaar. De C4 heeft een nieuw oledpaneel, een nieuwe processor en ondersteunt nu ook 144Hz signalen. Maar helaas is niet alles verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Hoe dat zit, vertellen we in deze video.

00:00 - Twee stappen vooruit, eentje terug - LG OLED evo C4 Review
00:20 - Populairste tv op Tweakers
00:56 - Nieuw oled-paneel
01:57 - Beeldverwerking
02:49 - 144 Hz
03:32 - Updates Web OS
04:25 - Prijzen
05:17 - Conclusie

Lees ook onze uitgebreide review over de LG G4 en C4.

Reacties (45)

45
45
21
3
0
22
Wijzig sortering
Over elke hoek hebben we het dan? Wanneer wordt deze groene verkleuring volgens jullie irritant? Denk dat bijv. bij een stille witte achtergrond dit natuurlijk snel op valt. Maar als ik een film kijk?
In de rtings video review hebben ze het over 27 graden, dus dat is al best snel.
Maar ik kijk teveel TV reviews en kan dus melden wat ik ook een beetje in de comments hier zie, van dat veel reviewers het erover hebben, maar er zijn ook best wat reviewers die het alleen hebben over prima viewing angles.
Ja, was fijn geweest als ze dat erbij verteld hadden of laten zien in de video.. Maar je kan het natuurlijk ook gewoon zelf gaan bekijken in een TV-winkel ergens.. Dat moet je sowieso doen voordat je een TV koopt lijkt mij..
Ja en nee. Ja, omdat je even een gevoel bij de tv wilt krijgen, en het formaat enzo, maar nee omdat het beeld helemaal niet helemaal representatief is voor wat je thuis krijgt te zien. Een televisie in de winkel staat ingesteld op winkelmodus, met een zeer koude kleurtemperatuur (die matcht met TL-buizen in een winkel), en allemaal rare beeldinstellingen: hoog dynamisch contrast, de verzadiging flink opgeschroefd, etc.

De winkelmodus is niet bedoeld om een goede indruk te geven van het beeld, maar om aandacht te trekken in de showroom. Je kijkt automatisch naar de televisie met de meest felle en kleurrijke beelden. Daar moet je je goed bewust van zijn, als je een televisie in een winkel gaat bekijken. Het doel van winkelbezoek moet dus vooral zijn om een televisie te bekijken. Niet om hem te beoordelen. Daarvoor kun je toch beter een review bekijken van een gerespecteerde reviewer/calibrator zoals Vincent Teoh, of een review lezen van RTings.
Heb de LG 48 c1
Die verkleurt ook meer rode gloed is wel irritant
Wat apart dat er bij het hoofdstuk 'beeldverwerking' de ruisonderdrukking op maximaal wordt gezet.

Dat is toch allemaal marketingpraat?
Ik zet al 10 jaar lang thuis (en bij vrienden) alle 'verbeteraars' uit, want ze veroorzaken rare waas en rare artefacten. Ook bij mijn gloednieuwe OLED (dat is de Philips 808)

Als je gewone HD content afspeelt, en helemaal met de tegenwoordige 4K / Dolby Vision streams is het volgens mij het beste om alles 'uit' te zetten bij films en series.

Ik zou als standaard Tweakers test graag zijn dat alle 'verbeteraars' uit worden gezet, en de beelden naast elkaar worden vergeleken. Misschien maakt LG je beeld wel nóg mooier, en zijn beeldverbeteraars van de Philips en Samsung van mij gewoon bagger. Maar ik ben extreem sceptisch. En Tweakers zou dat vooral zelf ook moeten zijn.

Met wat gerichte testen weet je gelijk of die nieuwe 'beeldverbeteraar'chip iets doet, of dat dit zonde van de grondstoffen en energie verbruik is. Ik meen het laatste. Hoewel over smaak te twisten valt.
Eens, heb dat met games ook altijd, al die extra filters enzo eroverheen kost allemaal veel performance en ik vind het er eigenlijk altijd op achteruit gaan. Mistiger/valer/waziger. Ik speel vaak het liefst met alle gekkigheid uit en gewoon medium of high (waar ik op 32" ook vaak al weinig verschil in merk). Vind ik over het algemeen het best eruit zien (scherper/mooiere helderder kleuren) en scheelt een hoop geld/energie ;) Sowieso het feit alleen al van een zgn. filter, je rommelt met het origineel (waar waarschijnlijk al eens filtertjes overheen zijn gebruikt), net zoals "AI enhanced", nu van 720p naar 1080p! Meer dan de helft van de pixels is er dan bij gefantaseerd, alsjeblieft zeg... kunstmatig nepresultaat dus ;)

[Reactie gewijzigd door NB-1 op 22 juli 2024 16:24]

Je rommelt met het origineel, maar dat origineel is vaak wel voor een ander medium (bioscoopscherm of lcd) gemaakt. De beeldverbeteraars kunnen dan het geheel meer naar originele ervaring trekken (of juist verder weg).
Ik weet niet of de montage op een bioscoop scherm gebeurd. Volgens mij hebben editors gewoon een scherm. En wellicht dat ze uit ervaring de kleuren voor de 'bioscoopkopie' (wat ook allang geen rol meer is, maar gewoon een digitale file) wat anders instellen dan de 'streamkopie.'

Toen je vroeger een MPEG file van 600mb had voor een film van 2 uur. Toen was upscaling en ruisonderdrukking handig. Of dat je DVD speler een SCART was aangesloten misschien. Maar een Disney+ stream kun je beter gewoon met rust laten.

In de video spreekt Tweakers dat het jammer is dat de C-serie niet de nieuwste/beste beeldverbeteraars chip meekrijgt. Maar zeg 2 seconden later dat je nog niets mist, omdat de meest nauwkeurige filmstand gewoon goed is. Ja wat is het nou?

Tijd voor een artikel a la Arnoud Kwokke over wel/geen 3,5mm jack of 5G op je telefoon. Maar dan over beeldverbeteraars. Ik kijk er rijkhalzend naar uit.

Nog even los van wat deze ongein aan milieubelasting kost. Al die processor kracht voor verbetering die geen verbetering is...

[Reactie gewijzigd door Stpan op 22 juli 2024 16:24]

Beeldkwaliteit van de presets vond ik ook altijd bagger, te scherp en te kleurig. Heb bij mijn SK8500 en C1 de "standard" preset bijgesteld en kom er niet meer aan. Exacte instellingen is er gelukkig genoeg over te vinden op internet.
Na een half jaar ergernis op mijn OLED C2 heb ik eindelijk diep in de menu's gevonden waarom dat de kleuren vaak ineens heel oververzadigd of net zeer flets/donker waren en een paar dagen later niet meer. En ja hoor, zo'n verborgen "verbeteraar". Ik dacht dat ik alles al uit gezet had...

Die "intelligente frame generators" om wel 30 / 60Hz beeld te genereren (uit standaard 24Hz beeld) vallen ook altijd op.
Vooral bepaalde default instellingen onder naam als dynamisch beeld zijn afzichtig. Veel te licht, overgesatureerde kleuren. Meermaals bij mensen op visite geweest waar de TV in die instelling staat te spelen. Maak je daar opmerking over, krijg je steeds zelfde antwoord. Ja, maar de installateur heeft hem zo achtergelaten en erbij gezegd dat dit de optimale afstelling is, zeker niet aankomen 8)7
Terwijl het in feite de showroom instelling is die in een verduisterde woonkamer een lasbril vereist.
LG 48 c1 Verbetering funties zijn top super resolutie en vloeiende bewegingen enz alleen soms bij net flix beeld korelig kan zijn youtube enzo geen last van

wel een grote maa is dat ik een 4070super heb nvidia kaart en al sinds de 3060

alle verbetering en A.I behalve auto diming uit staat

bij de 3060 is dat nog op te lossen door vaste vernieuwing freq in te schakelen
anders staat die op nvidia sync compati

Maar bij de 4060 super doet die hlemaal niks ja motion pro functi wil nog wel maar heb je niks aan beel te donker en nog trillerig motion erg jammer dit
Ik wil toch even benadrukken dat mijn C3 EVO (77 inch model) wel degelijk last heeft van deze ‘groene waas’ wanneer je niet recht voor de TV zit.

Niet heel storend voor mij maar wellicht wel voor diegenen die nu de C3 overwegen. Mogelijk dat de kleinere varianten een ander paneel gebruiken waardoor deze er niet door geplaagd worden?
Heb mijn C3 48 inch vorig jaar in december gekocht en heb geen enkel probleem met het beeld. Het geluid vond ik niet goed, maar heb een betere hdmi kabel aangesloten en nu is het geluid perfect.
Een betere hdmi kabel past het geluid niet aan,
Het is een digitaal signaal dus het werkt of wel of niet. Maar er is nul kwaliteits verschil.
Een HDMI kabel kan wel degelijk een verschil betekenen, zeggen dat een HDMI kabel geen verschil betekend is net zoiets als zeggen dat er geen verschil is tussen een CAT5 UTP of een CAT8 STP.

Ik bedoel vooral te zeggen dat als er voorheen echt een slechte kwaliteit kabel tussen de bron en de tv zat, deze misschien alleen de handshake deed voor bijvoorbeeld eARC, maar eigenlijk dit qua bandbreedte helemaal niet aan kon.
Ik geloof inderdaad niet in marketing praatjes met “gold plated” en andere mooie termen, maar er zit wel degelijk verschil tussen een goede en een slechte HDMI kabel. (En een goede hoeft inderdaad niet perse erg duur te zijn)
Een hdmi kabel werkt of wel, of niet
Het is niet zo dat een slechte hdmi kabel de kwaliteit van het signaal verandert.

Want of het signaal is perfect, of het kan niet gedecodeerd worden.
Er zit niets tussen.

A of B

Phoebeke zei dat het geluid niet goed was maar met een nieuwe kabel wel.

Of het geluid werkte niet of wel,
Maar het klinkt met dezelfde kwaliteit
Enige wat ik me kan indenken is dat het geluid soms wegvalt

Maar dat alles heeft niets te maken met geluids kwaliteit, maar of het werkt of niet en heeft ook niets te maken met de kwaliteit van het geluid dat de c4 tv produceert.
Er zijn ook codecs die zijn gemaakt dat er nog steeds geluid is ook als er pakketjes wegvallen. In zo'n geval kan je zelfs met utp of hdmi slechter geluid horen als de kabel net niet is.
Niet dat het hier van toepassing is, maar dat iets digitaal is wil niet altijd zeggen dat het of 100% werkt of 100% niet.
Wat ook zou kunnen is dat de hele productielijn midden in het jaar is omgeschakeld naar het nieuwe paneel en dat er ook C3's gemaakt zijn/worden met de groene waas. Dat is niet goed voor de consument die wil weten wat hij koopt, maar het is eerder gebeurd.
Dat zou inderdaad ook kunnen. Ik heb mijn C3 in januari 2024 aangeschaft.
Ik heb geen klachten over de C3 42" (eind april dit jaar) variant op mijn bureau. Kijkhoeken bij gebruik als monitor zijn groter dan TV.
Waarom bestaat de 42"-versie niet in de Pricewatch? Hij bestaat wel degelijk..
Hmmm.... Nu wel, of ik had zojuist wat aan mijn ogen.
Ik heb mijn c3 65inch in maart aangeschaft maar heb de groene waas niet

Dit is de 65 inch uitvoering
Bij 1.11 in de video staat in de bovenste tabel G3 en in de onderste C3. Dit si denk ik een foutje. Ook omdat de G3 het veel beter doet dan 815 nits en ook beter dan de C4.
Hi Eric, in het begin vd video zeg je dat de C-series van LG altijd beschikken over een goed geluid, maar in de (video)reviews hoor/lees ik daar niks over terug. Of toch iig niet in vergelijking met de C3 of eerdere modellen. Zou je hier nog iets over kunnen zeggen?

[Reactie gewijzigd door alltimebest op 22 juli 2024 16:24]

Lijkt erop dat de LG C4 sneller in prijs daalt dan de C3 vorig jaar, op pricewatch kost de goedkoopste 42" C3 895,- en de goedkoopste C4 nu 1179,-, een verschil nu van 284,-. Komt wellicht doordat het groene waas in diverse reviews breed wordt uitgemeten, daarnaast wordt het model als overbodig tussen B4 en G4 gezien - en lijkt Samsung met de S90/S95D net beter uit de bus te komen. Kortom, geen bingo voor LG met de C4 dit jaar,...
Nog steeds erg blij met mijn C2 en het feit dat de updates ook voor deze tv gelden :)
De C4 serie is wel degelijk goedkoper.. Vergelijken met de C3 moet je doen door naar dezelfde periode te kijken voor beide series, dus launchprijzen vergelijken.. Natuurlijk is de vorige serie altijd flink goedkoper zodra er een nieuwe uitkomt, de C4 zal ook gaan zakken in prijs waardoor hij hopelijk straks rond mei 2025 ook goedkoper zal zijn dan de C3 nu (hopelijk rond de €1000 of minder voor de 55").. Het is gewoon altijd slim om ongeveer een half jaar na launch te wachten met een nieuwe TV kopen, dat zie je ook door simpelweg naar de grafiek(en) in de pricewatch te kijken..

144Hz maakt deze TV weer interessanter om ook als PC monitor te gebruiken, vooral het "kleinere" 42" model..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 22 juli 2024 16:24]

Dat kun je dan pas rond black friday zeggen, want het lijkt mij weer logisch dat als de prijzen lager beginnen ze minder hard zullen dalen.
Zo rond november inderdaad is meestal de grootste daling wel geweest, daarna zakken ze nog maar een beetje (zie de Pricewatch grafieken).. Bij LG OLEDs tenminste, andere TV's volg ik niet echt qua release-schema's en prijzen etc.. Hoeveel de C4 serie gaat zakken is even afwachten, maar ik hoop dus dat als de releaseprijs lager is dat de uiteindelijk minimale prijs ook wel lager zal liggen.. De C2 55" kon je voor rond de 1000,- kopen op een gegeven molment, de C3 blijft rond de 1100 hangen, hopelijk gaat de C4 dus weer naar de 1000 of zelfs minder..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 22 juli 2024 16:24]

Ik ben je eens met het tijdstip van scherpe dalingen dat zal hetzelfde zijn (Black Friday of paar weken daarvoor), en ook wat je zegt daarna blijven de prijzen op dat niveau.

Maar je stelde dat de prijzen onder die van van de C3 zullen komen, mijn voorspelling is dat de C4's rond black friday 2024 op hetzelfde niveau zullen komen als de C3's rond black friday 2023, niet lager.

[Reactie gewijzigd door SanderBos op 22 juli 2024 16:24]

Dat zou jammer zijn, want dan zien we dus niks terug van de lagere introductieprijs..
Iets lager zou op zich best nog wel kunnen, aangezien schijnbaar de introductie prijzen lager zijn.
Maar goed dat is even afwachten

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.