Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Dit worden de tv-trends voor 2024

Nieuwe oleds, minileds en betere beeldprocessors

Sony, Panasonic, TCL en Hisense

Panasonic

Panasonic introduceerde één nieuwe televisie op de CES, het nieuwe topmodel oledtelevisie dat de MZ2000 van vorig jaar gaat opvolgen. Uiterlijk lijkt de nieuwe tv als twee druppels water op de Z2000-modellen van de afgelopen paar jaar, wat betekent dat de speakerbar met phased-array-luidsprekers onder het scherm is gebleven, net als de opzij en naar boven gerichte luidsprekers voor Dolby Atmos-weergave. De Z2000 was de afgelopen jaren de best klinkende televisie, en de nieuwe tv’s behouden dit geluidssysteem.

De MZ2000 van vorig jaar was een aparte tv omdat de kleinere 55”- en 65”-varianten voorzien waren van een extra helder mla-oledpaneel, terwijl de 77”-versie het met een normaal oledpaneel moest stellen en daardoor minder helder was. Dit jaar houdt Panasonic vast aan deze verdeling, waarbij de twee kleinere maten weer een mla-paneel krijgen en de grootste niet. Om de onduidelijkheid die hierover ontstond bij de MZ2000 dit jaar te voorkomen, geeft Panasonic de nieuwe 77”-televisie een andere typeaanduiding dan de 55”- en 65”-versies. Die kleinere tv’s met mla-paneel krijgen als aanduiding Z95A, de 77”-televisie zonder mla heet Z93A.

Panasonic Z93A (77
Panasonic Z93A (77") en Z95" (65", 55")

De Z95A zal gebruikmaken van LG Display’s nieuwe mla+-panelen, die we dus ook zullen terugvinden in de M4- en G4-televisies van LG Electronics. Panasonic doet geen uitspraken over de exacte helderheid van deze schermen, maar liet ons desgevraagd wel weten dat de helderheid hoger zal liggen dan bij de MZ2000 van vorig jaar.

Behalve nieuwe panelen krijgen ook de tv’s van Panasonic een nieuwe beeldprocessor met – je raadt het al – betere beeldverwerking als gevolg. We zullen hier dit jaar extra aandacht aan besteden bij onze reviews, want diverse demonstraties op de beurs lieten zien dat met name upscaling bij de nieuwe tv’s echt een kwaliteitsstap lijkt te maken.

Panasonic Z93A OLED televisie
Panasonic Z93A OLED televisiePanasonic Z93A OLED televisiePanasonic Z93A OLED televisiePanasonic Z93A OLED televisie

De belangrijkste verandering bij Panasonic zit misschien wel in het gebruikte smart-tv-systeem. Panasonic stapt namelijk af van het eigen ‘My Home Screen’-systeem en gaat gebruikmaken van Fire TV van Amazon. Als reden noemt Panasonic dat Fire TV sneller werkt en een groter app-aanbod heeft. Vorig jaar experimenteerde Panasonic al met Fire TV op enkele goedkopere lcdtelevisies, dit jaar wordt het dus ook gebruikt voor de high-end-schermen.

Sony

Sony liet op zijn beursstand in het geheel geen nieuwe televisies zien. De Japanse fabrikant zal zijn nieuwe tv’s waarschijnlijk aan het eind van het eerste kwartaal introduceren. Tweakers kreeg achter gesloten deuren wel een demo van een nieuw ‘prototype’-lcd-televisie met miniledbacklight. Hoewel Sony het niet wilde bevestigen, is het duidelijk dat dit een van de nieuwe tv’s is die binnenkort officieel aangekondigd zal worden. Helaas was het niet toegestaan foto’s te maken tijdens deze sessie, beeld van het nieuwe scherm kunnen we dus niet met jullie delen.

De nieuwe tv werd getoond naast de X95L, het miniled-topmodel uit 2023. Wat opviel, is dat de nieuwe tv aanzienlijk helderder is en veel fijnmazigere local dimming heeft. Volgens Sony zou het gaan om driemaal zoveel zones. Bij de 65” X95L telden wij vorig jaar 480 zones, wat zou betekenen dat de nieuwe tv er in dezelfde beeldmaat 1440 krijgt. Een opengewerkt model waarbij de backlight zichtbaar was, leerde ons dat Sony de leds in de backlight nog altijd niet individueel aanstuurt, maar in clusters van vier.
De afgelopen weken werd duidelijk dat Sony de focus het komende jaar meer op zijn miniled-tv's zal leggen, waardoor het beeld ontstond dat Sony wellicht zou stoppen met oled. Wij hebben het nagevraagd en dat is volgens Sony niet waar. Het politieke antwoord was dat zowel miniled als oled een plek hebben binnen de line-up. Hoewel Sony het niet wilde bevestigen, kreeg ik wel de indruk dat de topklasse miniledtelevisie dit jaar hoger gepositioneerd wordt dan de aankomende oleds, wat vooral betekent dat het modelnummer van de miniled-tv's een hoger cijfer krijgt. Afgelopen jaar deelden de miniled X95L en de QD-oled A95L de spitspositie, ik kan me voorstellen dat we dit jaar wél een X95M krijgen, maar dat het topmodel uit de oled-serie A90M, A95M of A80M zal heten.

Hisense en TCL

De opkomende Chinese merken TCL en Hisense zetten allebei in op miniled. Beide fabrikanten toonden een aantal nieuwe modellen voor de Amerikaanse markt die met andere modelnamen en iets andere specificaties ook naar Europa komen. De trend bij TCL en Hisense is duidelijk: de nieuwe tv's krijgen meer local dimming zones en zullen helderder zijn dan hun voorgangers.

TCL X955 Max (115TCL X955 Max (115

TCL X955 Max (115") en Hisense 110UX (110")

De blikvangers bij beide fabrikanten waren enorme miniledtelevisies met een diagonaal van 110” in het geval van de Hisense 110UX en 115” voor de TCL X955 Max. De Hisense-tv krijgt maar liefst 40.000 dimming zones en heeft een maximale helderheid van 10.000 nits. dD TCL X955 Max is dus iets groter, maar moet het doen met 'slechts' 20.000 dimmingzones en 5000 nits. Beide tv's komen in de loop van dit jaar daadwerkelijk in Nederland op de markt, maar worden wel erg duur; denk aan meer dan 15.000 euro.

Lees ook onze uitgebreide preview met video van deze supergrote televisies van TCL en Hisense.

Hisense 75X miniled tv
Hisense 75X miniled tvHisense 75X miniled tvHisense 75X miniled tv

Hisense 75UX miniled tv

TCL toonde ook een kleinere versie in de UX-serie, de 75UX met een diagonaal van 75 inch. Volgens Hisense is de 75UX met een diepte van slechts 14mm de dunste miniled-tv ter wereld. Ondanks de geringe dikte leek het scherm op de beursvloer goede helderheiduniformiteit te hebben, wat volgens Hisense te danken is aan een combinatie van het gebruik van heel veel leds en een geavanceerde diffusielaag.

Tot slot

Met alles wat we op de beurs geleerd hebben, moeten we ook concluderen dat we vooral nog heel veel niet weten over de tv's die dit voorjaar op de markt komen. Geen enkele fabrikant liet een volledige line-up met nieuwe televisies zien. Het nieuws hier op de beurs ging vooral over de topmodellen en zelfs daarvan werden nog niet alle specificaties gedeeld. Van de grote fabrikanten ontbrak TP Vision, dat in Europa Philips-televisies op de markt brengt. Omdat zij geen merklicentie hebben voor de Verenigde Staten, zijn zij nooit aanwezig op CES. De komende weken en maanden zullen alle fabrikanten hun complete line-ups uit de doeken doen en daar zullen we op Tweakers uiteraard verslag van doen. De trends voor dit jaar zijn echter duidelijk. Allereerst gaat de oledstrijd tussen LG Display en Samsung Display een volgende fase in, waarbij beide fabrikanten met nóg helderdere schermen komen. Een tweede trend is de snelle ontwikkeling van miniled, waarbij eigenlijk alle fabrikanten dit jaar inzetten op superheldere schermen met veel meer dimmingzones dan vorig jaar.

Reacties (54)

54
54
15
1
0
39
Wijzig sortering
Complimenten aan de redactie over de vorm van de videopreview. Ik krijg echt het gevoel dat ik eventjes over de beurs heb gelopen, dat is een unieke ervaring. Ook de andere tech categorieën zou ik zo graag beleven, zoals PC hardware met Thomas.
Sluit ik me helemaal bij aan. Erg mooi gedaan!
Ik geef helemaal niets om televisies maar heb de hele video afgekeken. Vlotte begrijpelijke uitleg en prachtige montage (met die tennisbal, mooi gedaan!).
Gewoon genieten. Mag wel vaker.
Tof overzicht en leuk om zo een indruk van de beurs te krijgen!

Voor mijn gevoel verbeteren OLED's alleen weinig de afgelopen jaren. Vorig jaar overgestapt van een LG 55B6 naar een LG 65G2, maar ik vind als ik heel eerlijk ben het beeld eigenlijk niet wereldschokkend beter. Vooral het grotere formaat maakte de meeste indruk. En ik had nog wel fomo omdat vlak na mijn aankoop de veel heldere G3 werd aangekondigd. In de praktijk is elke OLED met 4K HDR geweldig in een verduisterde ruimte.

Wellicht dat microled nog echt een revolutie gaat brengen?
De revolutie wat OLED betreft is QD-OLED, dit is een techniek van Samsung dus vind je inderdaad niet terug in de schermen van LG. LG probeert dat de evenaren met micro lens array, vandaar de G3 die helderder was, maar volgens mij is QD-OLED nog steeds superieur.
QD-OLED is niet superieur, dat werd aanvankelijk gedacht, maar het blijkt in de praktijk niet zo te zijn. De panelen hebben een iets hogere helderheid dan die van LG, maar daar staat tegeover dat het paneel grijzig oogt bij invallend licht. En die helderheid is niet zo'n punt sinds de MLA techniek van LG intrede heeft gedaan, die geeft licht genoeg. Het is niet voor niets dat LG nog steeds bovenaan in de pricewatch staat als je selecteert op OLED modellen. Een Panasonic OLED - in mijn beleving de ware ultimate tv - is aan de dure kant, bijna 2x zo duur als een LG G3 en niet overal verkrijgbaar, anders koos ik die. Ook jammer is dat Panasonic geen 77" met MLA paneel heeft.

Persoonlijk had ik als Panasonic plasmabezitter een aantal jaar het idee om OLED over te slaan en een microled aan te schaffen, maar het ziet er naar uit dat microled te duur blijft voor consumenten tv's. Prijs op aanvraag en de prijs ligt nog steeds ruim boven de €10000. Het CES microled nieuws is al jaren hetzelfde, het ziet er naar uit dat lopende band productie niet gaat lukken en dat is jammer.

[Reactie gewijzigd door ABD op 22 juli 2024 20:09]

Revolutie is wel wat gechargeerd, de verschillen tussen topmodellen van beide OLED kampen zijn marginaal. Ik denk dat er een veel groter verschil hoort te zitten tussen de genoemde B6 en G2, maar dat wordt blijkbaar al niet echt opgemerkt.

Voor een echte revolutie zullen we moeten wachten tot de volgende techniek denk ik.
QDEL bijvoorbeeld.
Die microleds zien er altijd bruut uit op die beursen, maar totdat ze betaalbaar worden zitten we weer ergens in 2028 of zo :)
Daarnaast zijn die microleds die tentoongesteld worden meestal 77 inch of groter.
Zolang ze dat niet kunnen verkleinen naar een 55 of 65 inch, lijkt het me niet praktisch voor de Europese markt, laat staan betaalbaar wanneer je een 70+ inch microled in huis haalt.

[Reactie gewijzigd door Kivancli79 op 22 juli 2024 20:09]

De belofte van microled wordt nog steeds niet ingelost idd. Het ziet er fantastisch uit, maar zolang gangbare huiskamer formaten niet eens te produceren zijn (met een fatsoenlijke resolutie) wordt het een lastig verhaal. En dan hebben we het nog niet eens over de productiekosten gehad.

Ik vrees dat dat we over een aantal jaar op microled zullen terugkijken als een soort Plasma/SED, technisch fantastisch, maar commercieel niet interessant. Helemaal niet nu het er op lijkt dat er nog redelijk wat rek zit in OLED (met blauwe PHOLEDs aanstaande) en Nanosys dat zegt zelf-oplichtende quantum dots dichterbij zijn dan iedereen denkt, zie ook Sharps prototype op CES.

Tegen 2028 kan Microled wel eens te laat zijn.
Exact. Wat veel mensen vergeten is dat om een technologie goedkoop te maken, miljardeninvesteringen nodig zijn. Je moet kijken naar het scenario waarin die investeringen gedaan zijn en je miljoenen microledtelevisies per jaar produceert. Kun je die dan verkopen?

Als de betreffende televisies in 2028 nog steeds superieur zijn aan OLED, dan kun je voor zo'n televisie wellicht 10%-20% meer vragen dan voor een OLED-televisie. Vraag je meer, dan zal de freak ze wellicht nog wel willen hebben, maar ga je er geen miljoenen van verkopen en dat is wel nodig om miljardeninvesteringen te kunnen terugverdienen.

Stel microled is bij massaproductie nog altijd 40% duurder om te maken dan OLED, dan is de techniek totaal kansloos. Dan is de vraag of de techniek in 2028 nog steeds beter is dan OLED. Op papier wellicht wel, maar in praktijk zul je tegen 5 jaar doorontwikkeling van OLED moeten concurreren, als de OLED even goed of in praktische zin op sommige aspecten beter is, dan kun je geen 10%-20% meer vragen.

Daarmee is microled mijn inziens nog steeds een hoogst onzekere technologie.
Mwa, 77 inch is al de nieuwe 65", zoals 55" eerder ook al de nieuwe 40" was en zo verder. Prijs bepaalt. Want wie kan er nu een miniled makkelijk betalen en zegt dan ik koop een 37" lcd want groter wil ik niet. Daar zullen er stiekem niet veel van zijn. Je bent als mens toch vaak aan het beargumenteren wat je emotioneel wilt... laat de 90" en 105" maar komen. De 100 en 115" van nu zijn onbetaalbaar bedoel ik dan :9
Maar QDEL is geen LCD, dat is op papier gelijkwaardig aan Microled, alleen tegen veel lagere kosten. Dus stel dat je in 2028 de keuze hebt tussen 2 gelijkwaardige tv’s waarom zou je dan voor de duurdere microled kiezen?
En op een niveau hoger; waarom zou je als fabrikant investeren in een dure techniek, als je ook simpel je bestaande lijn kan ombouwen naar een techniek die zich veel makkelijker laat schalen en je tegen een aantrekkelijkere prijs kan verkopen?
Het ging mij om het stukje 'gangbare huiskamer formaten'. Als microled zich meer leent voor 100" als maat dan QLED en zo, kan microled misschien juist op die grote maten wel concurreren, als die prijzen dan eindelijk ook eens dalen. Nu kun je een 77" in huis halen met een topkwaliteit weergave voor nog een beetje normale prijs, 5 jaar geleden was dat nog voorbehouden aan boven de tienduizend euro. Mijn punt vooral blijft dat het gaat om betaalbaarheid, en niet enkel 'te groot voor de woonkamer'. Als een 100" met goede beeldkwaliteit morgen € 3.000 kost nog maar, dan worden er daar opeens veel en veel meer van verkocht, zoveel is zeker.
Zeker waar, maar ook dat is een reden waarom het niks gaat worden met microled. De techniek is enorm prijzig en dat gaat niet zomaar veranderen.
Terwijl 'prijs' juist een van de sterkte punten moet gaan worden van QDEL, terwijl die in elk denkbaar formaat gefabriceerd kunnen worden.

Technisch is QDEL minstens gelijkwaardig aan microled. Stel dat QDEL ergens in 2026/27/28 op de markt komt, tegen een veel lagere prijs dan microled... waarom zou je dan nog een microled kopen (en dus fabriceren)?
Ik vind het raar dat er niet op technologie ingezet wordt om ook kleinere formaten dan 55 inch te verbeteren, alsof iedereen die grotere schermen kan en of wil hebben in zijn huiskamer. En eigenlijk zou je verwachten dat er meer op energiebesparing wordt ingezet als je ook nog een beetje naar het milieu kijkt. Maar dat ziet er gegeven de grotere formaten niet in.
In principe is verbetering in technologie in welke vorm dan ook (betere refreshrate, betere kleuren, betere helderheid, beter contrast etc) natuurlijk van toepassing op alle formaten en niet alleen bedoeld voor de grotere maten. Uiteraard zal een kleinere TV wel altijd zuiniger zijn dan een grotere als de rest vd specs hetzelfde zijn, maar daarvoor hoef je dus niet per se 'in te zetten' op de kleinere formaten. Bovendien beginnen veel fabrikanten vaak met de kleinere tot middelgrote schermen (55 inch) om een nieuwe technologie te introduceren, omdat ze weten dat daar de massa zit. Die markt is voor OLED's en QD-OLEDs nu wel voorzien van voldoende keus en alle partijen willen nu graag de premiummarkt (77"+) gaan aanboren, die nu ook een stuk betaalbaarder zijn geworden en waar de markt dus ook toegankelijker is voor veel mensen.
Het is slechts een vermoeden, maar ik denk dat de trend is dat mensen steeds groter kopen. Zelf ben ik ook overgestapt van 55" naar 65" (kijkafstand een kleine 5m) en ik ben daar erg tevreden over. Zeker omdat het scherm super plat is (11mm) en strak tegen de muur hangt (7mm) is het geen opvallende puist in de woonkamer. Enige waar je over kunt vallen is dat het een groot zwart vlak is, maar aangezien ik ook zwarte elementen in mijn interieur hebben, valt dat niet uit de toon.

Het is net als met telefoons: als de klant groter koopt, dan krijgen de kleine modellen minder aandacht. Een klein groep klanten heeft daar last van.
Ik denk dat de CES juist zeer goed nieuws is voor de liefhebber van kleinere televisies: De Samsung S90D komt ook in 42" en 48" beschikbaar. Met name in 42" was de C3 tot nog toe eigenlijk de enig kwalitatief goede televisie die je kon kopen.

Verder zijn er dit jaar WOLED-panelen in 32", 34" en 39". Daar is op de CES vooralnog alleen een monitor van gedemonstreerd, maar televisiefabrikanten die dat willen, kunnen er televisies van maken. Ik denk een kwestie van tijd voordat we iets op dit gebied gaan zien.
Bedankt voor je reactie!
vraag en aanbod he, de energiebesparing is er wel maar niet zo algemeen als je zou denken, vooral de high end " we persen alles eruit" modellen kunnen eerder meer gebruiken door betere koeling, maar de midden tv's zit nog wel wat winst in
LG G4 lijkt, persoonlijk, oled wise, het meest complete tv voor 2024. MLA 2.0, 144hz, nieuwe processor, nieuwe WebOs, 4x hdmi 2.1 full bandwith, table-top stand inbegrepen (hopelijk ook voor NL) ... C4, de bread and butter van LG valt toch wel wat tegen dit jaar qua specs, geen MLA, maar zou qua prijs nog steeds een goede buy zijn.

Er is niet zo veel info over de processor mogelijkheden of updates van de nieuwe Qd oled modellen van Samsung, S95D/S90D ... enige wat we weten is dat S95D een matte finish heeft. Dat Samsung op zijn oled tv's altijd een minder krachtiger processor heeft, qua beeldverwerking en upscaling, vergeleken met de LG modellen neigt mij altijd nog naar een LG tv, of zelfs een (duurdere) Sony/Panasonic. Hangt er ook van af hoeveel de S95D/S90D dit jaar gaan kosten, want vorig jaar had Samsung met S90C een slamdunk, vergeleken met de C3 van LG.
Maar het grote nadeel van LG is nog steeds WebOs.
Dan zie ik toch liever Android TV / Google TV ervoor in de plaats. WebOS blijft toch last van slecht update beleid te hebben. Ze laten de oude versies snel varen, veel te snel voor de levensduur van een TV voor mijn gevoel.
Daardoor valt ook de app ondersteuning snel buiten de boot omdat die weer apart voor WebOS gebouwd moeten worden.
Webos is juist erg goed in ondersteuning omdat het een chrome is met een scherm. Mijn lg uit 2018 heeft onlangs de laatste webos gekregen en alle apps werken top, gezien het vrijwel volledig de webapp is van de streamingsdiensten.

En omdat het web van nature erg goed is in transpilen naar oudere versies blijven die dingen ook lang en goed werken. In tegenstelling tot die native apps van de andere merken.
Dat was bij mijn tv destijds toch al snel een probleem. die kwam uit met WebOS 2. de modellen een jaar later kregen WebOS 3, maar daar was toen al lang een discussie over of de modellen van een jaar eerder ook wel die update kregen.
Uitiendelijk zat je met een tv van 5 jaar oud die geen apps ondersteunde. Alleen plex draaide nog op een oude versie en die had ook geregeld transcoding problemen. (netflix, disney en andere diensten gebruik ik niet)

Dus dat was voor mij een reden om er met een grote bocht omheen te lopen.
Oprechte vraag, is het update beleid van Android TV / Google TV beter? Is het net zoals telefoons aan de makers van de TV om de updates vrij te geven? Want die hebben natuurlijk helemaal geen motivatie om updates uit te geven voor een ouder model.
Ik ben toch heel blij dat er nog Big Brother-loze TV's zijn.
Kennelijk persoonlijk. Ik zou juist voor LG kiezen vanwege WebOS en ook MiraCast i.p.v. Chromecast.
Paneel-/weergave kwaliteit dan eerder Sony (helaas AndroidTV) of Panasonic (helaas straks FireTV...).

Eigenlijk nog heel blij met mijn in 2009 LED Samsung TV zonder 'smart' gedeelte, want dat zit er gewoon los aan naar keuze. Hij gaat een keer vervangen worden, dan grote kans voor LG mét WebOS.
Ik neig ook meer naar de LG G4.
Ik heb een grote raampartij over de gehele breedte van mijn woning op het oosten.
De TV hangt tegen een muur op het zuiden.
De bank staat in 2 delen recht tegenover de TV en recht tegenover het raam.
Vanuit de bank tegenover het raam is het overdag helemaal ruk om TV te kijken. Je ziet letterlijk vogels buiten vliegen in de spiegeling in de TV.
Ik zoek dus een TV welke niet spiegelt en voldoende licht produceert om invallend buiten licht te overheersen.

p.s. er hangt nu overigens een instap LG LCD tv van 55". De enige tv die tot nu toe echt niet teleur gesteld heeft was een Sharp Aquos uit 2002 pf 2003 ofzo. Deze TV had totaal geen last van reflecties en dat maakte het heel fijn om naar te kijken. Destijd nog 1080P en volgens mij 39", dus voor hedendaagse formaten een postzegel.
Erg benieuwd naar het nieuwe QD-Oled scherm van Samsung, wellicht interessant voor mij.
LG is de laatste tijd populairder en hebben mooie specs maar als je ze dan naast elkaar ziet vind ik de Samsung schermen toch net even wat mooier.
Alleen jammer dat Samsung blijft vasthouden aan HDR10+ ipv eindelijk Dolby Vision te ondersteunen. Dat is het enige dat me tegenhoudt om voor een QD-Oled van Samsung te gaan.
Ik heb alleen de Samsung OLED (S95C), dus kan niet naast elkaar vergelijken, maar wat merk je daar in de praktijk nou daadwerkelijk van? Ik maak gebruik van KPN+ voor tv en verder de bekende streamingdiensten zoals Netflix, Disney+ en Amazon Prime, waar beschikbaar in 4K. Ik zit op een kleine 5 meter van een 65" tv en het ziet er allemaal fantastisch uit. Ik kan me haast niet voorstellen dat het met Dolby Vision ineens merkbaar beter wordt. Maar nogmaals, ik heb geen vergelijkingsmateriaal.

Misschien dat Tweakers hier eens in kan duiken om uit te leggen waarom je nou echt een tv met Dolby Vision moet hebben?

Edit: ik zie op RTINGS.com een analyse van de verschillen. Hun conclusie is inderdaad dat DV (iets) beter is en er meer DV content is, maar tegelijkertijd zeggen ze ook:
Ultimately, the difference between the three formats isn't that important. The quality of the TV itself has a much bigger impact on HDR. (...) most TVs still deliver a satisfying HDR experience.

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 22 juli 2024 20:09]

Het verschil is voornamelijk dat er heel veel meer Dolby Vision content is dan HDR10+. De meeste Samsung TV's valleen daardoor terug naar HDR en dat is een HDR setting over de gehele film heen, daar waar HDR10+ en Dolby Vision HDR tot op frame niveau aan kunnen passen.
Dat begrijp ik. Mijn vraag is dus wat je daar in de praktijk daadwerkelijk van merkt, zeker bij gebrek aan vergelijkingsmateriaal... Is het echt een deal breaker? Of moet je op 1 meter van je scherm zitten onder ideale omstandigheden om het verschil te zien?
Dat is allemaal best subjectief natuurlijk. Ik zie het verschil maarja ik zie het verschil tussen 1080P en 4K ook. Veel mensen zien dat niet eens en nog meer mensen kijken zonder te huilen naar een DVD versie van een film dat je ook in 4K kan zien.
Is het een wereldschokkend verschil nee maar als je gevoelig bent ervoor ga je het wel merken.
Het is een beetje als een Sata SSD vergelijken met een NVME SSD. Het is een evolutie en niet een revolutie als dat was tussen een HDD en een Sata SSD.
Helder en goed overzicht. Is er ook meer bekend over mogelijke 70” oled schermen? Heb nu 65 en 77 is echt te groot.
Zo te zien zit ik nog wel even goed met m'n oudere LG55" C9 (november 2019 een goede aanbieding bij KameraExpress - waarvoor dank - via tweakers forum topic ) - m'n vorige samsung heeft het ook 10+ jaar uitgehouden dus ik hoop dat deze LG hetzelfde doet qua levensduur.

Echt grote verbetering in beeldkwaliteit verwacht ik niet, eventueel iets meer helderheid; hopelijk is men tegen die tijd er wel mee opgehouden om inferieure media/app meuk in te duwen...
Ik wil een nieuwe TV.
Vind de huidige generatie prima en ik hoef niet perse mee met deze trends.
Ik wacht nog even tot de huidige generatie wat goedkoper wordt :)
op het moment zijn de prijzen hoog, er is een dip geweest maar toestellen die niet zo lang geleden 1200 waren zijn nu significant 150-200 duurder, nadeel van een ouder model is dat je tegenwoordig wel met de smart tv ondersteuning zit
Jaa, ik vind het inderdaad nu nog wat duur.
op dit moment zit ik met ook een redelijk oude tv.
Beeld is nog enorm goed, en betreft het smart gedeelte van de tv, die gebruik ik niet.
Heb een Google TV kastje, werkt perfect :)
hoezo....Chromecast of android mediaspeler eraan hangen, prima met iptv en alle gangbare apps! Werkt hier goed op mijn 8 jaar oude Samsung.
Ik sluit me aan bij de rest die al hebben aangegeven dat zo'n panorama-view van de beurs een heel leuk beeld geeft van hoe het is om op zo'n beurs rond te lopen.

Overigens vroeg ik me wel even af of tweakers ook tegen het nieuwe QD-EL scherm is aangelopen (Quantum-Dot Electro-Luminescend), oftewel self-emitting quantum dot scherm. Ik zag dit scherm op het kanaal van DigitalTrends voorbijkomen en er is nog niet zoveel bekend over de exacte specs van dit soort schermen, maar wat ik er uit opmaak is dat het net als OLED/MicroLED dus self-emitting pixels zijn, maar ipv reguliere LEDs zijn het quantum-dots die zelf licht gaan geven (ipv licht converteren) en daarmee dus dezelfde voordelen qua kleur en contrast als de OLED/MicroLED panelen hebben. Zeker geen techniek die we dit jaar al in een TV gaan zien natuurlijk, maar desalniettemin een voetnoot waard op tweakers lijkt me.
Los van de tv's het videoformat wel goed. Geeft een leuk beeld van de beurs zelf. Hoeft niet bij iedere video, maar voor zo'n overzicht is het een goede presentatie manier.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.