Gerucht: TSMC maakt Apple A16-socs in fabriek in VS

TSMC zou begonnen zijn met de productie van A16-socs voor Apple in zijn fabriek in de Amerikaanse staat Arizona. De yields zouden nog iets onder die van de fabrieken in Taiwan liggen. Waarvoor de A16's zijn, is onduidelijk.

TSMC maakt de A16 op zijn 5nm-procedé in significante aantallen, meldt Tim Culpan. Het is de eerste productie van TSMC op Amerikaanse bodem voor een klant. De stap is significant, omdat het Apple op termijn minder afhankelijk zou kunnen maken van in Taiwan gemaakte socs.

Het is onduidelijk waarvoor Apple de A16's wil gebruiken. In de iPhone 16-telefoons zitten A18-socs. De reguliere iPhone 15 van vorig jaar heeft de A16, net als de iPhone 14 Pro van twee jaar geleden. De iPhone 15 zit nu nog in het assortiment. Het zou ook kunnen dat Apple een iPhone SE met deze soc zou willen uitbrengen, al zou die bij release ongeschikt zijn voor Apple Intelligence, de functies op basis van generatieve kunstmatige intelligentie die de belangrijkste nieuwigheden vormen in de nieuwste iPhones.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

18-09-2024 • 18:17

18 Linkedin Whatsapp

Submitter: Jerie

Reacties (18)

18
18
13
2
0
0
Wijzig sortering
Het is de eerste productie van TSMC op Amerikaanse bodem voor een klant.
Dat klopt niet helemaal, TSMC draait al jaren in Washington State in het voormalige Wafertech, ze hebben al jaren productie voor klanten in de VS. Dat zijn weliswaar oudere technologieën, maar ze zijn niet onbekend met productie in de VS.
Het zou ook kunnen dat Apple een iPhone SE met deze soc zou willen uitbrengen
Maar de A16 is inmiddels 2 generaties oud (introductie in september 2022), waarom zou je zo'n relatief oude SoC dan in een nieuw uit te brengen toestel gebruiken?

Ik snap uiteraard dat een SE niet het state-of-the-art model is (vergelijkbaar met de FE bij Samsung bijvoorbeeld), maar zou je dan logischerwijs niet een A17 erin kunnen stoppen, dus 1 generatie onder het actuele niveau (met de A18)?
Ik denk dat de nog aan te kondigen iPad 11e generatie de A16 gaat krijgen. De 10e generatie is aangekondigd in 2022 en heeft de A14.
Komt er dan toch een nieuwe apple tv uit met een a16? Niet de upgrade die ik hoopte dan..
Ik hoop echt dat ze het model van 2022 gaan updaten, liefst met een Mx cpu.
Het belangrijkst is de hardware accelerators toch? De A16 heeft hardware H.265 wat de huidige Apple TV niet heeft (voor zover mijn Google werkt...).

Doet me wel denken... Met de M whatever zouden ze wel weer een push kunnen doen naar Apple TV gaming.
Ik heb in elk geval geen gebruik gemerkt bij het afspelen van HEVC, dat gaat instant. Volgens mij heeft de Apple TV al wel H265 ondersteuning sinds de eerste gen 4K, en zat dat zelfs in de hardware.
Correct, ATV 4K is Apple A12, en die ondersteunt gewoon hardware HEVC decoding.

Edit: ik zie nu dat de 1e generatie ATV 4K een A10X gebruikte trouwens, maar die heeft ook hardware HEVC decoding.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 19 september 2024 10:43]

Ik stream gewoon H265 via Plex server en Infuse naar mijn AppleTV 4K gen 1 en gen 2. Nog nooit problemen mee gehad.
Was ook mijn gedachte, voor de IPod lijkt me verder sterk, die zijn niet meer zo populair.
Wellicht goed voor een iPad base model refresh. Geruchten omtrent iPhone SE geven aan dat die ook Apple’s ai gaat krijgen.
Nieuwere ipad mini is ook niet echt waarschijnlijk want die heeft nu al de a15 dacht ik.
Nieuwe iPad mini gaat toch M1 krijgen?
Geen idee. Zijn alleen nog maar geruchten over momenteel.
Vrijwel zeker dat hij met een A18 komt
Als de A16 SoC's minimaal 8GB RAM krijgen, dan is dat misschien net voldoende voor AI...
Geen zorgen, deze chips zijn voor de mensen die zelf hun oudere iPhone willen upgraden of repareren.

En las ook ergens ook dat ze een Raspberry Pico willen nabootsen om home apparatuur te maken.

Effe serieus, hoorde ooit dat Apple een apparaat met twee SoC’s wilde uitproberen. Omdat dit in zijn totaliteit sneller en goedkoper zou zijn.

[Reactie gewijzigd door Lord Anubis op 18 september 2024 18:38]

Er gaat ooit een tijd komen dat er echt 'Made in USA' op een Apple gaat staan. Dat willen ze maar al te graag in Cupertino. Maar Apple zal hun chipje niet snel bij Intel laten maken vanwege de drop van de CPUs, mogelijk dat de splitsing van de Intel Foundry business wel kan helpen. TSMC is bij lange na niet in staat om de vraag van Apple in USA te kunnen maken. Ook heeft Intel straks zijn Hi-NA machines van ASML aan de gang in USA, dus mogelijk toch. Wie weet.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn