Software-update: Proxmox VE 7.2

Proxmox VE logo (79 pix)Proxmox VE is een opensourceplatform voor virtualisatie gebaseerd op kvm en lxc-containers. Het kan via een webinterface worden beheerd, en daarnaast zijn een commandline en een rest-api beschikbaar. Voor meer informatie verwijzen we naar deze pagina en verschillende videotutorials kunnen op deze pagina worden bekeken. Het geheel wordt onder de agpl uitgegeven. Versie 7.2 is uitgebracht en de belangrijkste verbeteringen die daarin zijn aangebracht zijn hieronder voor je op een rijtje gezet:

Proxmox VE 7.2 released!

We're excited to announce the release of Proxmox Virtual Environment 7.2. It's based on Debian 11.3 "Bullseye" but using a newer Linux kernel 5.15.30, QEMU 6.2, LXC 4, Ceph 16.2.7, and OpenZFS 2.1.4 and countless enhancements and bugfixes.

Here is a selection of the highlights

  • Support for the accelerated virtio-gl (VirGL) display driver
  • Notes templates for backup jobs (e.g. add the name of your VMs and CTs to the backup notes)
  • Ceph erasure code support
  • Updated existing and new LXC container templates (New: Ubuntu 22.04, Devuan 4.0, Alpine 3.15)
  • ISO: Updated memtest86+ to the completely rewritten 6.0b version, adding support for UEFI and modern memory like DDR5
  • and many more GUI enhancements

As always, we have included countless bugfixes and improvements on many places; see the release notes for all details.

Proxmox VE

Versienummer 7.2
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Proxmox
Download https://www.proxmox.com/en/downloads/item/proxmox-ve-7-2-iso-installer
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

04-05-2022 • 16:51

59 Linkedin Whatsapp

Submitter: Munchie

Bron: Proxmox

Update-historie

Reacties (59)

59
58
28
0
0
18
Wijzig sortering
Fotootje dat hier wordt bijgevoegd toont al wel stevige hardware (bekeken door mijn hobby-bril). Geen ervaring mrt db-servers, maar is dat gebruikelijk zulke machines? Ik neem aan dat ze willen laten dat het ook op high-end kan draaien.
Ligt eraan wat je wil. 6 Windows 10 installaties zal op een I5 met 16GB niet werken. Maar 6 Linux server met niet al te intensieve rekentaken gaat prima.
Tiny Windows 10 Pro zelf maken, of op YouTube kijken, scheelt al een hoop.
Waarom zou je zoveel moeite willen doen om een sub optimaal OS nog minder optimaal te maken?
Ik draai het op een HP ProDesk 600 (i5, 16GB en SSD) en dat werkt als een zonnetje. Het is vooral hobby. Er staat één Windows 10 VM en twee Alpine LXCs (met Docker) continu aan. Verder wat LXCs en VMs voor experimentjes…

Ik vind het een heerlijk systeem als homelab. Het is super eenvoudig om een omgeving te starten en aan de slag te gaan. Het zelfde geldt voor backup’s; zodra en project iets serieuzer wordt, kan je net zo snel een periodieke backup (in mijn geval naar m’n NAS) instellen.
Ikzelf had een R510 draaien met Proxmox, totaal 12C/24T
Heb je 3x een R510, heb je volgens Proxmox 72CPU. Aantal RAM is voor 3 servers wel ok, misschien een beetje weinig. En ach, NVMe PCI gen4 is ook wel leuk.
Is gewoon een showcase. Het is echt licht in de basis en werkt al op de meest simpele hardware. Zelf als ik geen meerdere OS'en nodig heb gebruik ik voor van alles en nog wat Proxmox nu, omdat het retestabiel is en ik op afstand kan kloten met de virtuele os wat ik wil zonder bang te zijn iets te breken. Altijd een snapshot maken voordat je de kleinste verandering gaat aanbrengen en alles er iets fout gaat twee klikken en je bent terug. Wat een verademing en dat gewoon gratis.
Opzich heb je niets speciaals nodig om proxmox te draaien. Ik had het voor mijn huidige hp prodesk met i5 en 32gb ddr4 op een crappy laptop met 2 cores en 4gb ram draaiende. Het hangt er vooral vanaf wat je ermee doet, voor het spul waar ik het voor gebruikt (boekhoudsoftware, home assistant, pihole, linux vm'metje) is een klein computertje meer dan voldoende. Voordeel is ook dat het niet zoveel stroom slurpt als een rack mounted beest ;)
Fijn stukje software die ook gratis is te gebruiken. Wel moet je dan voorzichtig zijn met updaten want dat gaat soms wel eens mis.

Maar ik gebruik het nu al jaren en ben er zeer content mee.
Bij mij is het gelukkig naar mijn weten (vriend beheerd ook mee) nog nooit mis gegaan met updaten.
Ook al jaren in gebruik en inderdaad erg fijne software, licht in gebruik en simpel. Ik zou echt niet anders meer willen; op werk heb ik soms te maken met Vmware of Hyper-V maar Proxmox werkt zoveel fijner en simpeler. Al begrijp ik van anderen dat Proxmox beperkter is, al loop ik daar zelf niet tegen aan.
Als je het al jaren gebruikt naar alle tevredenheid, dan zou ik overwegen om een licentie aan te schaffen. Hier ook gedaan; 100 euro per jaar meer dan waard. Kwaliteit moet gewoon worden betaald. Simple as that.
Misschien kan jij die 100 euro per jaar makkelijk ophoesten maar zat mensen die dat niet kunnen. Beetje kort door de bocht door simpelweg te propageren dat voor kwaliteit moet worden betaald. Niet iedereen kan dat en juist daarom wijkt men wellicht af naar software dat gratis is te gebruiken.
Als je geen €100 per jaar kan missen, dan vraag ik me oprecht waarom je überhaupt aan zoiets begint. Als er een schijf stuk heb je ook geen geld om die te vervangen?

Volgens mij is dit eerder een kwestie van niet willen. Geen probleem natuurlijk maar zeg dat dan gewoon.
Daar gaat het niet over, want dat kan je doortrekken naar alles als je dat zo definieert. Als je eenmaal strak op het budget zit, dan is 100 euro per jaar best veel geld. Dat wil niet zeggen dat je dan meteen geen nieuwe schijf kunt aanschaffen maar betekent wel dat je op andere gebieden moet besparen, zoals die 100 per jaar bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door magnifor op 23 juli 2024 05:34]

Sorry, maar als 30 cent per dag je budget te boven gaat is er toch echt wel wat anders aan de hand.

En ja, je kan (en moet) dit inderdaad doortekken naar alles. Als je iets serieus gebruikt is het naar mijn mening niet meer dan redelijk te verwachten dat je de leverancier van een product of dienst welke daar een rol in speelt een vergoeding geeft. En of dat gebruik nu hobby/persoonlijk of professioneel is maakt in dat respect niet uit.

[Reactie gewijzigd door pvdheu op 23 juli 2024 05:34]

Dan nemen de mensen die dat niet kunnen/willen betalen toch gewoon geen licentie? Zo ingewikkeld is het niet.

Smeerbartje schrijft letterlijk dat een licentie aanschaffen het overwegen waard is als je naar tevredenheid software gebruikt. Overwegen X te doen is niet hetzelfde als X daadwerkelijk doen of zelfs aandringen om X te doen. Lijkt me vrij helder dat ieder die overweging zelf kan maken en daar conclusies uit kan trekken.
Het is meer van dat er gesuggereerd wordt dat je voor kwaliteit dient te betalen, op zich wel er mee eens maar laten we eerlijk zijn hun verdienmodel zijn niet die paar hobbyisten die thuis actief zijn met hun homelab maar commerciële organisaties die support/licenties nodig hebben . Daarom vind ik het kort door de bocht dat je als thuisgebruiker "dan maar moet betalen" omdat het kwaliteit is terwijl dat niet hoeft en ook niet perse moreel fout is gezien de software gratis wordt aangeboden. Als er nog een donate mogelijkheid was waar je eenmalig een willekeurig bedrag kon doneren dan kon ik er nog mee inkomen maar kan me heel goed voorstellen dat 100 euro per jaar voor sommigen gewoon te veel is voor iets wat je ook gratis (legaal) kunt gebruiken.
ik heb jaren geleden ook een keer betaald voor shareware (atGuard) voor een eeuwige licentie, binnen een jaar was atguard gekocht door Norton en voor de oude gebruikers was er totaal geen compensatie of een updaten naar norton , sindsdien ben ik zeer terughoudend om voor software te betalen.
Waarom? Als het voor hobby is prima toch. Betaal jij lekker. Als ze niet willen dat mensen gratis gebruiken moeten ze het maar betaald closed source maken.
Het probleem is dat als de devs stoppen omdat het niet te betalen meer valt, heb jij ook geen programma meer he.
Iets te makkelijk dit. Het gratis aanbieden biedt een mogelijkheid tot marketing. Maar in-the-end moet het wel allemaal worden onderhouden enzo; dat kost geld. Als je het product tof vindt, ook al is het hobbymatig, dan is het toch niet meer dan fair om hier een kleine donatie aan te doen?

[Reactie gewijzigd door smeerbartje op 23 juli 2024 05:34]

Hoezo je begint toch geen open source project om daarna te klagen dat het niks oplevert? Het is juist het mooie dat iedereen kan kiezen. Wil je commerciele support dan betaal je gewoon maar zo een ander opdringen om maar te betalen vind ik niks. Dat moet ieder voor zich weten.
Wat een verschrikkelijk vijandige reacties meteen. Een suggestie is iets anders dan opdringen. Echt een typische gier sijpelt er door je reacties heen.

Een beetje liefde voor open source mag ook wel eens. Juist dit soort ‘dan hadden ze maar betaald moeten zijn!!’ houdingen verkrachten de fun/liefde die in dit soort projecten gaan. Ik heb ook wat open source projectjes en juist donaties houden het leuk. En nee, het zal nooit de rekeningen betalen, maar een steuntje in de rug is gewoon leuk en het minste wat je zou kunnen overwegen. Open source thrived op donaties, mensen zoals jij liften daar op mee.

Verder dikke props naar Proxmox, gebruik het al jaren!

[Reactie gewijzigd door KirovAir op 23 juli 2024 05:34]

Nou, het is ook wel vreemd om mensen aan te praten dat ze moeten betalen omdat ze tevreden zijn over de software.

Als je software in professionele/commerciële setting gebruik dan heb je wellicht een (contractuele of morele?) verplichting om een licentie te nemen. Maar de hobbyist die wat programma’s draait? Lekker laten gaan joh.
Vind ik dus ook, lekker zelf beslissen. Nee men moet direct vingertje wijzen en een ander erop wijzwn te betalen. Mag je ook nog zelf weten wat je met je geld doet?
Open source is niet perse gratis. Iets kan prima open source en betaald zijn en andersom uiteraard ook.
@smeerbartje kan ook gewoon prima een strategie zijn. Hobbymatig kunnen mensen het gratis gebruiken, wellicht bijdragen aan de community e.d. Het hoeft niet perse financieel te zijn. Daarnaast zal iemand die het hobbymatig gebruikt het wellicht ook professioneel inzetten en dan dus wel een licentie kopen. Mits binnen de geldende voorwaarden lijkt het me prima mooi en nobel dat je er voor betaald, maar daar heb je natuurlijk ook wat voordelen van.
Hoezo zou een open source project niets op mogen leveren?
Open source zegt alleen iets over de broncode, niet het verdien model.

Neem als voorbeeld aseprite, https://www.aseprite.org/.
Mooi tekenpakket voor pixelart. Broncode staat openbaar op github en je zou er zelfs aan mee kunnen helpen. Echter als je het product wil gebruiken zou je een licentie moeten aanschaffen.
Als je het wilt gebruiken, kan je dan betalen of zelf de source compilen(nadat je die licensie meuk eruit gehaald hebt) lijkt mij?
Zo ver ik weet zit er geen licentie of drm in.
Je kan het gewoon clonen, compilen en runnen.
De broncode daarvan staat dan wel op github, maar het is op projectbasis niet open source. Alleen sommige modules / libraries zijn MIT.
Als ik zo vlug door hun repository heen ga kan ik alle modules vinden.
Wat de license daar van is laat ik even links maar de betekenis open source staat daar volgens mij los van.
maar de betekenis open source staat daar volgens mij los van.
Niet als je het zelf aanhaalt ;)

Maar deze discussie is verder niet relevant voor hier...
Ik heb zelf nog geen ervaring met Proxmox, maar wel met TrueNAS & Qnap containers, die dezelfde technologie gebruiken, beide gebruiksvriendelijke platforms, die stabiel zijn & goede performance bieden. VMware & Hyper-V zijn beide totaal andere producten. VMware gebruik ik als sinds GSX (zo'n 20 jaar geleden) & vind het nog steeds het beste virtualisatie platform, wat gebruiksgemak, snelheid & stabiliteit betreft. Hyper-V is - naar mijn mening - een middelmatige kopie van VMware & vind het voor het MKB & enterprise-ondernemingen de slechtste keus. Meestal wordt Hyper-V dan ook alleen gebruikt, als het ICT budget beperkt is.
Hier is het ook een keer misgegaan met versie updaten, waardoor ik naar locatie moest om het op te lossen, was geen big issue maar alleen lokaal op te lossen. Ik doe alleen maar security updates nu. Het werkt toch, dus zolang er security updates zijn verder niet aanraken als je niks nieuws nodig hebt :)
Oh oh... recent van 6 naar 7 geupdate en al mijn LXC containers deden niks meer. LXC2 noemden ze dat. Ik zie nu in de release notes LXC 4 staan... iemand ale ervaring of de containerstructuur weer wijzigd? Ik heb uitendelijk alle LXC containers opnieuw moeten maken (na contact met proxmox support).
Misschien is er een optie om de compatibiliteit op versie 1 in te stellen. Dan wel via de command line.
Kwam dat toevallig door de verandering van cgroup naar cgroup2 ? Had ik ook "last" van. Dat staat los van deze LXC update.
Dat had geen verrassing hoeven te zijn: voor alle grote upgrades heeft Proxmox altijd een controletooltje beschikbaar, waarmee je vooraf kan kijken of jouw installatie (waarschijnlijk) met weinig problemen de upgrade kan doen. Bij de upgrade van 6 naar 7 geeft dat tooltje warnings als je containers hebt die niet overweg kunnen met het nieuwe model voor LXC.

Bij een upgrade van 7.1 naar 7.2 verwacht ik echter niet zeer ingrijpende stappen, maar alsnog is het altijd een aanrader om de release notes en upgrade notes door te nemen.
Dank voor je reactie.het tooltje gaf deze "verandering" niet aan.
but using a newer Linux kernel 5.15.30
Fijne adoptie dit wel, want in 5.13.x kroop op een goed moment een bug waardoor je node niet meer bootte op sommige AMD APU's, waaronder die in mijn Gen 10 Microserver.

Je kon 5.15 al enige tijd gewoon gebruiken, maar dat moest je alleen wel ff weten voordat je je headless servertje ging rebooten na wat onschuldige updates. :)

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 juli 2024 05:34]

Perfecte timing :). Gisteren 7.1.x gedownload en geïnstalleerd en de nodige vms aangemaakt. Kan ik meteen testen als de upgrade goed gaat :p
Fijne software. Zojuist maar eens als early adopter, de software geupdated (van 7.1) naar deze versie op een van mijn servers.
Kernel Version: Linux 5.13.19-6-pve #1 SMP PVE 5.13.19-14 (Thu, 10 Mar 2022 16:24:52 +0100)
PVE Manager Version: pve-manager/7.2-3/c743d6c1
Geen issues geconstateerd. Moet nog wel een reboot geven.

[Reactie gewijzigd door bvo2411 op 23 juli 2024 05:34]

Sinds ik een half jaar geleden mijn hypervisor heb op gezet gebruik ik dit. Fijn stukje software en ik heb ook een community subscriptie aangeschaft als waardering aan de ontwikkelaars.
Perfect. Alles Linux en macOS hier. Soms Windows nodig. Windows 11 draait nu in een VM onder Proxmox op TPM 1.2 hardware die niet ondersteund wordt door Windows. Virtual TPM 2.0 doet de magie. Gewoon out-of-the-box. Dikke _/-\o_
Anoniem: 113730 4 mei 2022 19:13
Fijne software waar ik dankbaar gebruik van maak. De documentatie en de gebruikersinterface laten nog wel veel te wensen over!
Wel geinig,
Gisteren nog een test bak opgezet.
1ste tot 3de install VMware ESXi 7 welke continue een out of resources gaf en stopte met de installatie.
4de XCP-NG met Xen-orchestra, wat gratis is voor een maand, en ik merkte dat je nog al door de menu moet klikken.
Toen toch maar weer Proxmox erop, na 10 jaar ervaring met Proxmox prive en zakelijk is dat weer lekker thuiskomen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.