måndag 13 januari 2014

Hamstrar frön

Förra sommaren var ju en av de få fantastiska tomat (och chili)somrarna på länge här på västsidan av landet, men även om det för det mesta regnar och är svalt här så ger jag aldrig upp tomatodlandet ändå, skulle jag ha bara en grönsak (jaja, bär), så skulle det vara tomat.
 Och finns det något som fungerar bra att samla och spara på sig många sorter av så är det tomatfrö, de kan nästan bli hur gamla som helst och ändå gro. Ett litet lager av sorter börjar jag att få, men så är det ju så att man får ju inte plats med hur många plantor som helst heller, så de senaste åren har det bara blivit någon ny sort varje år och resten favoriter.
Vissa sorter provas en gång och aldrig mer, vilket kan vara fel, för vissa somrar har alla tomater mer eller mindre saknat smak och blivit tråkiga i konsistensen.

Men idag damp det ner ett rejält brev i påstlådan. Nämligen "tomatfrökedjebrevet". Vad gjorde man innan man kunde gå ihop ett gäng på internet och skicka runt ett kuvert med tomatfrö mellan sig? Jag vet inte hur många olika sorter som låg i brevet, men jag skulle gissa på kanske 50...

Det fungerar så att det är en lista med folk som vill vara med, den första gör listan och fyller kuvertet med en kanske 25 olika sorter (får ju vara någon som har många olika som börjar), lägger i turlistan och i det här faller färdiga adresslappar till alla 20 personer. Ja, sedan när nästa man får fröna plockar den ut de den vill ha, fyller på med lika många nya och skickar till nästa osv.

Jag var lite orolig att det mest skulle vara vanliga sorter som 'Gardeners Delight', 'Moneymaker' och sådant, men det var ingen risk. I första sorteringen sorterade jag bort ungefär hälften, de hade jag redan, och sedan var det bara att fortsätta att välja. En fördel att sitta vid datorn med detta så man snabbt kan söka på de olika sortera.
Det blev mycket bifftomater, vilket egentligen inte fungerar alls här. Det var väl därför jag inte hade de sorterna. Men vem vet, det kanske blir en kanonsommar igen, och då kan även de gå.

Eftersom det då inte går att odla hur många som helst så skall jag försöka att byta ut mina favoritsorter med liknande. Piennolo som jag brukar odla skall jag strunta i och odla 'Principe Borghese' istället...
 'Piennolo'
 'Pineapple' som är en biff jag ändå odlar varje år skall jag byta mot 'Flame'. Osv. Hittade alternativ till 'Orange Bourgain' som älskar, en annan istället för 'Gardeners Delight'. Ja, sedan så blir det förstås en del sedan tidigare med, vill inte vara utan 'Oligvade' eller 'Sungold' t.ex.
 Förra årets största blev en 'Pineapple'
Plockade även åt mig en köldtålig sort, 'Sub arctic plenty', kan ju alltid prova på friland och hoppas.

Ja, sedan var det bara at rota igenom fröförrådet, fundera på vad folk kan viljas ha och skriva lappar och packa. Här blev det mycket 'Apelsin' som jag vet är eftertraktad, 'Pineapple', 'Piennolo' och lite annat.
 Sedan läger jag brevet på lådan imorgon, och det skall gå ett varv till, jag är nästan sist vilket betyder att det finns mycket roliga frö när det kommer till mig, men nästa gång det anländer har jag nog redan sått årets, men det är ju inte fel att ha på lager till nästa år!

fredag 10 januari 2014

I mitt fönster är det vår!

Det jag sådde för precis en vecka sedan börjar titta upp. Det var chili, jag är väldigt tidigt ute i år, så gör inte som mig och så redan nu såvida ni inte har extrabelysningar och en massa plats... (jag har det första men inte det andra...)

 Jag fick ju en fantastisk skörd förra året, trots att jag varken hinner ge plantorna stor kruka nog eller sköter om plantorna så värst. Jag kanske inte använder all chili, men jag odlar för att det är kul och det är vackert.
2014 års sorter hos mig blir:
'Bulgarian Carrot'
'Pimente de Esplette'
'Hot Lemon'
'Blue Christmas'
'Fishpepper'
'Snackpaprika'
'Guajillo'
'Cascabel'
'Scotch Bonnet'
'Ancho'
'Jamaican Bell'
'Cilegia Picante'
'Alma'

Förra året lade jag in Jalapenon, och jäklars så goda de blev! Jag följde de HÄR receptet, de 5 små burkarna jag gjorde tog slut fort, så alla sorter har jag sått 3 frö av varje förutom Jalapeno som jag har sått kanske ett tiotal...
Men mest fortsätter jag och väva. Mest väver jag ju samiska band till koppel, men nu försöker jag få ihop lite folkdräktsband. Det är verkligen supersvårt att hitta bilder på folkdräkter som är så bra så man kan se mönstren på banden, men här är ett från Jämtland, ett Hälsingländskt och ett Skånskt:


Det började med att jag tycket det var så taskigt mot min lilla hund att hon inte fick något fint koppel, bara för att inte hon är en utställningshund. Hon är ju en Dansk-Svensk Gårdshund, förr kallad "Skånsk råtteterrier", så vad passade då bättre än ett mönster från Skåne...
Jag försöker att hålla mig till något enklare mönster annars, för det tar sådan tid med så komplicerade mönster så det skulle bli så dyrt om jag skulle sälja det så ingen skulle ha råd med ett sådant koppel.


Men jag gör något samiskt inimellan folkbanden, har hittat riktigt många samiska mönster och de är ju ändå finast tycker jag. (Alla samiska band/koppel finns HÄR)

MEN, jag höll på att glömma det allra viktigaste! Om knappt två månader skall den här lilla tjejen flytta in hos oss!
Min 11-åriga dotter har sparat i över två år nu till en raskatt. Dealen var att om hon sparar ihop hälften så kan jag bistå med andra hälften. Jag var nog lite tveksam till om hon skulle klara det, men hon har sparat nästan varenda krona, och nu i jul så önskade hon sig pengar och blev äntligen färdig.
Rasen är Birma. Birma är inte det lättaste att hitta den där perfekta kattungen, dottern vill ställa ut, och då skall det vara perfekta vita strumpor som inte är för korta och inte för långa och inga vita fläckar i pälsen annars och gud vet allt. Och den skulle absolut vara blå eller lila-maskad enligt dottern, och det skulle absolut vara en hona (enligt oss bägge). Och ja, jag har kikat runt i snart ett år, och nu hittade vi henne! Kanske inte perfekta vita strumpor, det får vi se, men vem bryr sig, hon är den absolut sötaste kattungen i världen ändå. Förstås ;-)
 Kattungen heter S*Fanny Skoog´s Dobsina, men det kan man ju inte kalla henne så vi får se vad det blir.
 

fredag 3 januari 2014

Kanske dags att vakna...

...funderar den lilla trädgårdsmästaren i mig... Men än är det inte riktigt dags att gå ur idet, men från att under hösten ha varit i princip så ointresserad av trädgård som jag kan bli, som vanligt den tiden på året, så känns det som att det kommer nog tillbaka i år igen. Som vanligt. Trädgårdstidningar och böcker brukar åka fram i början på året, de första fröna sås och jag brukar börja längta efter vår.
 Och det är kanske dags att kasta ut julen. Julen var annars lugn och skön, vi åkte upp till Hälsingland och firade med mamma, barnen var inte ens så noga med tomte utan det var den 9-åriga sonen :-) Men inte ens däruppe var det vinter och julkänsla.

Annars händer det inte mycket på trädgårdsfronten. Än. Det är mest vävning och hundar som gäller när jag inte jobbar då och då.
Idag var det precis ett år sedan jag var på min första hundutställning, så det var ettårspremiär på MyDog i Göteborg som är en riktigt stor internationell utställning, det gick sämre än vanligt, men jag vet att jag har den vackraste hunden ändå förstås, men visst hon kanske inte var utställningens finaste det kan jag hålla med om men det är en annan sak ;-)

Ha det gott så länge!


Vill ni så så är det dags för Jätteverbenor, jättebra väder att ställa ut dem i för stratifiering är det också nu när det inte är för kallt men inte varmt

onsdag 1 januari 2014

Samiska koppel

Det här inlägget kommer fungera som en hemsida för mina samiska koppel och band.


Handvävda hundkoppel och band inspirerade av samisk design och folklore. 100 % ull, vävs i bandsked. 

Pris från 350-550kr för koppel upp till 80 cm. Längd över 80 cm debiteras extra per decimeter. Pris för ett hellångt på 160 cm är 650-750 kr.  Pris sätter jag beroende på mönster (tidsåtgång).

Pistol- karbinhake samt frakt inom Sverige ingår i priset.
Tar gärna emot beställningar på andra mönster/färger/längder. Vid önskemål kan de även vävas i bomull.

Varje koppel tillverkas enligt kundens önskemål, du välja om du vill ha hake eller inte och storlek och modell på den beroende på vad jag har hemma. Du kan även välja om du vill ha handtag/ögla eller bara en tofs att hålla i.

Kopplen går att handtvätta svalt, tänk på att det är ull.

Beställ genom att maila mig på fia@tradgardsfia.se eller se min (Pufflings) facebooksida.








Här är Muffy, eller "Puffling" som var det som gjorde att jag började väva band...

Även andra band, här folkdräktsband, Dalarna-Jämtland-Hälsingland-Skåne




Fungerar även som skärp. Pris beroende på längd och mönster.