fredag 31 augusti 2012

Det doftar höst

Kände jag när jag steg av flygplanet i måndags. Bara ett par minuter senare hörde jag någon helt okänd prata om kantarellväder, och ja, så känns det. Disig luft som framåt dagen kanske klarnar upp, vindstilla och blå himmel. Låt det nu vara såhär länge, snälla, snälla.

Luktärtorna med flera blommar som bäst nu. Nästa år skall jag ha den här sorten i växthuset bland tomaterna, Siciliansk vildluktärt är det om jag minns rätt.

Skuggviolrutan och den gamla bruna dagliljan har haft höstfärger länge.


torsdag 30 augusti 2012

Kommer ni ihåg

Årets första jobb jag gjorde i våras när jag startade eget?

Jag måste säga, att det är nog det jobbet som jag är mest nöjd med av alla den här sommaren. Nästan så jag blir lite avundsjuk och vill ha dom planteringarna hemma hos mig...

Såhär såg det ut första dagen vi jobbade:

16 april:

Klara, 24 april:
15 Juni:

















2 Augusti:

Och idag, 30 Augusti:
Se dom små pluttiga gråa malörtsplantorna till vänster i bild,

en endaste av dom har blivit såhär stor nu... (den gråa bakom berberisen).
Och "lerjordsrabatten" där vi beställde ett lass med lera såg ut såhär:
19 april:

24 April:
15 Juni:
2 Augusti:och 30 Augusti (jag sade ju igår att ingen borde vara utan skogsaster ;-))
Och tre ynkliga 'Rozanne' håller på att kväva en smultronshersmin.
Nästan allt ser ut att trivas i rent grus i stenpartiet. Det som kanske inte är lika fräscht om i en vanlig rabatt är Stäppsalvian 'Caradona' och Kärleksörten. Men skulle dom försvinna så tror jag inte ens dom luckorna skulle synas. Även om jag tycker att planteringar med många av samma sort är finast så finns det fördelar med att ha många sorter med.

onsdag 29 augusti 2012

Mycket vitt

Hittade jag i mina rabatter idag. Försommarrabatten som blommar i blått, vitt och rosa i juni, den består nu av nästan bara vita flox och skogsaster. Mer behövs det inte tycker jag.


Skogsaster är en växt som ingen borde vara utan!
Planen var aldrig att ha en helvit rabatt, utan planen var att ha många av varje växt som återkom i hela rabatten. Eller i rabatterna, för det är två likadana rabatter längs huset med en gräsgång mellan.
Även en vit sköldpaddsört som är ganska diskret hittar jag, men mycket snällare än den rosa vad gäller spridning är den.
Borta vid växthusen så blir man bedövad av doften av liljorna (Casablanca). Riktigt snyggt när några växer upp i den brokbladiga flädern.
Dom blommar i massor...
Och längs ena berget växer en massa vidjehortensior. Dom är lättförökade och är både lätta att sticka på våren när man klipper ner dom eller att dela plantan eftersom dom sprider sig med rötterna. Och snyggt med många.



tisdag 28 augusti 2012

Även iår

Så blommar det fint i sensommarrabatten. Den håller på att växa igen, vissa växter kväver andra, men för mig så känns det som om detta är en fas i min egen trädgård jag har kommit över, det här med svulliga perennarabatter. Eller så är det bara just nu, när gräset är oklippt, kanterna oskurna och kärleksörterna får mittbena och kväver allt på ett par kvadratmeter. Åandrasidan, ingen rabatt kräver lika lite ogräsrensning och skötsel som denna.

Iår så domineras verkligen rabatten av Rosenflockel, Flox och Temynta. Men Solhattarna har verkligen gillat dom lite torrare senaste vintrarna och har nog blivit fler istället för att frysa bort som dom brukar.

Det där blåa som jag ville ha in förra året gick det sådär med. Jag köpte några astrar och annat, men dom blev för små för att riktgt synas bland dom andra en och en halv meters perennerna. Dessutom blommade dom tidigare och oktoberstormhatten har inte börjat blomma än. Så det är en väldigt rosa rabatt.

En av mina favoriter är blodtopp. Här med Echinacea och Miscanthusgräs.

Rosenflocklarna är väldigt dominerande, dom tre plantorna är giganter. Kalamagrostis 'Karl Foerster' är nog mitt mest lättodlade gräs och passar fint med både Echinacea och Flox.

Här en mer rosarosa Flox med ljusrosa Temynta som börjar se lite skabbiga ut nu. Dom har blommat ett bra tag.
Två Höstsilverax växer här. Dom börjar bli så utkonkurrerade, trots mitt slit med att gräva upp kvadratmetervis med Temynta varje år, så jag flyttar dom nog till våren. Kanske.

Ytterligare en Flox som blommar tidigare än dom andra. Snart utblommad. Den flikbladiga röda flädern klarade sig för första gången i vintras utan nedfrysning. Men den brukar ändå har hunnit bli ett par meter såhär års.
En mer översiktlig bild.

måndag 27 augusti 2012

Tillbaks...

...från några dagar i Italien.
Helt underbart har det varit, och det känns som om vi äntligen fick den sommar och semester som behövdes.

Långt upp i bergen i den mest glesbefolkade delen (och turistfattigaste) köpte sig min far ett hus för snart två år sedan och nu var det då dags att åka dit och kika.
Palombaro
Passar mig perfekt att semestra i en liten bergsby med olivodlingar där det inte finns vykort att köpa och ingen kan engelska. Jag kan tre ord Italienska, och eftersom alla där i byarna är så trevliga och pratsamma (och tycker att dom känner mig eftersom dom känner farsan), är det bara att le och nicka ;-)

Ivilketfall så var det varmt. Riktigt varmt. 39 grader var det dom första två dagarna sedan så gick det ner till svala 35 eller så. Och faktum är att det går inte att göra nästan något i den värmen, så blev barnen glada för då blev det en biltur på 40 minuter till stranden varje dag där man fick lägga sig i blöt under dom varmaste timmarna.

Bra var det, för min son på 8 år som har varit ganska oitresserad av att lära sig simma lärde sig första dagen. Behövdes bara badkarsvarmt vatten tydligen ;-) Tredje dagen lärde han sig snorkla och plockade blåmusslor som jag förstås fick laga till middag. Det är så man får barn att äta sådant som dom antagligen aldrig skulle annars (nåja, just han skulle äta vad som helst om det var konstigt nog tror jag.)

















Det jag var mest intresserad av var förstås trädgården... Huset behöver en hel del arbete, och likaså trädgården. Men farsan och hans fru har jobbat med motorsåg och röjsåg nu sedan dom köpte det, och nu går det att komma ner i trädgården åtminstone.
För innan såg det ut såhär:
Nu ser det mer ut såhär.
Men det har redan planterats olivträd, en häck av oleander, persikoträd och lite annat. Valnötter och fikon växer här sedan tidigare. Och några större olivträd. Jag är inte övertygad om att citrus gillar klimatet här, för dom har snö på vintern och några grader kallt. Jag såg bara något enstaka apelsinträd i andra byar och en del vid kusten. Men farsan kommer nog försöka zonknäcka han med.
Trädgården växer väldigt fort igen av slingerväxter som skogsklematis, murgröna och björnbär. Här har min dotter fått i uppdrag att klippa ner murgrönan från vedbodsväggen för där skall det planteras bouganvillea. Tyvärr så går det inte att plantera något den här tiden på året om ingen är där och vattnar hela tiden.

Fikon har jag fått lära mig att det finns två varianter i trädgården, gula och bruna. Jag föredrar dom senare som smakar mer.














Fina oliver hos grannen Luigi.
Och om man hälsar på grannarna så kommer man garanterat därifrån med ett lass tomater, pumpa och andra grönsaker till middagen :-)


Bättre sent än aldrig-julklappar fick barnen med. Bra att sprida ut dom under året sade jag till farsan ;-)
Sonen skall förstås undersöka alla djur som finns. Snäckor, ödlor, och detta som var en bönsyrsa förklara han för mig.

Utsikten från ena sidan av huset. Vi skulle ha vandrat i det berget igår eftermiddag men just då ösregnade det, vilket var välbehövligt och jag slapp vattna allt nyplanterat innan hemfärd.
Om någon undrar vad det heter där vi var så är det i Abruzzo, nära en by som heter Palombaro. Innan jag reste så försökte jag göra lite research, men det fanns inte mycket att hitta om den delen av Italien. Men fantastiskt landskap har dom, god mat, och väldigt trevliga människor.