tisdag 28 februari 2012

TrädgårdsFia

Att jag skulle starta egen firma ivår, det var det inget snack om. Men nu så får jag starta eget-bidrag med. Väldigt skönt måste jag säga :-)

Skall jag vara ärlig är jag inte särskilt orolig för att jag inte kommer att ha att göra i firman. Jobb finns det, men jag kan ju inte räkna med att ha åtta timmars arbete om dagen från dag ett. Så nu känns det lite tryggare, och jag får börja marknadsföra mig så att man kan börja fylla kalendern.

Vi beställde 300 reklamvykort för ett tag sedan. Och i lördags så fick Garnergutten vara chafför, och jag postutdelare, och så åkte vi runt och stoppade vykort i brevlådor.

300 kort var ingenting, vi hann knappt börja innan dom var slut. Mycket praktiskt när alla brevlådor sitter på ett och samma ställe i ett område måste jag säga.
Så nu beställde jag 2000 nya vykort, och får åka runt om någon vecka och dela ut kort igen.
En fördel att bo så långt bort från andra ställen som jag gör, det är att jag har lika långt vare sig jag kör till Uddevalla, Grebbestad, Smögen eller Lysekil. Och på dom ställena bor det många som behöver en TrädgårdsFia ;-)

När jag ändå beställde kort, så passade jag på att beställa nya visitkort, och även ett par bilmagneter. Så att alla kan se att det är jag som är och pysslar i en trädgård.










Men som vanligt, när jag skall göra något på datorn som jag inte är van vid, så tog det evigheter innan jag var färdig med visitkort och allt vad det var.

Min nya hemsida blev klar för ett tag sedan (efter väldigt mycket slit och tandagnisslan), nu har jag lagt upp den med. ta gärna en kik här. Och så har vi en facebooksida, tydligen så skall man ha det nuförtiden ;-) den får ni gärna gå in på och gilla och dela, så att fler ser att vi finns.

Just bloggen är ju inte rätta stället för mig att marknadsföra mig på, för dom flesta som läser den gillar ju själva att pyssla i trädgården, men lite får ni stå ut med. Och jag skall försöka fotodokumentera ordentligt när jag jobbar. I helgen hade jag med mig kameran, det var så vårigt och fint och svanar som simmade ute vid kusten. Men jag glömde bort att fota, ett par snödroppar var allt jag fångade...

Men vet ni vad? Dom där vykorten vi delade ut i helgen, dom har redan gett några kunder som vill ha nyanläggningar :-D Så det kommer att bli så bra det här!

måndag 27 februari 2012

Skogstjärnet

Jag har ju visat det förut (HÄR), men har varit dålig på att fota det så jag blev lite förvånad nu när jag faktiskt hittade några bilder på det från i somras, för det är väldigt eftersatt och skulle behöva åtminstone en timmas jobb nerlagt på det för att bli fint igen. Får väl se om det blir till sommaren.

Det jag antagligen hade fotat i somras, det var några köttätande växter som mina barn hade tjatat till sig. Och förstås höll dom där stackars växterna på att dö inomhus, så hösten innan hade jag petat ner dom mer eller mindre döda växterna i torvblocken runt dammen, och häpen blev jag, när jag såg att dom faktiskt levde! Efter en vinter med nästan -30...

Här är en sådan där flugtrumpet...


Och en venus flugfälla...


Att det vanliga sileshåret växer av sig själv i torvblocken är jag kanske inte så förvånad över. Men fina är dom.
Ja, och så lite kantareller. Självplacerat trädgårdspynt som verkligen har hittat det rätta stället :-) Dom blir inte ens uppätna så fina är dom.


söndag 26 februari 2012

Upphöjda planteringar

Några undrade hur jag gör när jag planterar zonknäckarväxter. Ja, ibland hamnar dom förstås i en befintlig rabatt, men dom flesta jag planterade i höstas planterades upphöjt.

Vi har ju lerjord i våran trädgård. Och den är ju ganska tät och släpper inte igenom vatten så snabbt. Det här hålet jag har grävt här, dräneringen går ändå ungefär en meter därifrån...

Så ni förstår att förutsättningara inte är dom bästa om jag skulle sätta ner ett tulpanträd i det hålet. Lite grus i med så blir det en riktig damm den skulle få bo i. Just det här hålet var för min stenbänk, men ni kan ändå tänka er.

Jag har ju berättat om hur jag planterar min fruktträd, och principen är densamma. Antingen upphöjd rabatt, eller bara en kulle på gräsmattan. Äppleträden ställer jag på backen och skyfflar över sand, kompost och lite lera. Sedan bygger jag på åt sidorna dom första åren så att kullen bli lite bredare vartefter.

Här planterade jag tulpanträdet. Berget kommer ner där markduken slutar, och det rinner ganska mycket vatten nerför berget. Bygger jag upp så blir det väldränerat, men med mycket fukt. Förstås har jag inte fotat när jag var färdig med den bädden, får väl ta den bilden iår.

Här är planteringen jag gjorde på gräsmattan i höstas. Kanter uppbyggda av naturstenoch sedan fyllde jag upp med mest sand 0-8. I den rabatten växer Kranskornellet, Aralian och en massa roddar. Medmera.
Dom träden som planterades på en vildyta/gräsyta blev inte ambitiöare än såhär. Det var ju den där olyckan med mitt finger och en gräsklippare som gjorde att jag var enhänt, så jag släpade grästorvor och staplade med en hand, sedan fyllde jag med sand där med. Både den variegerade björken, Katapan och Sekvojan fick sig varsin sådan här bädd.


fredag 24 februari 2012

Blooming Friday-Colors

Färger är temat den här fredagen på "Roses and stuff" . Katarina där säger att hon hungrar efter färger nu när det är så trist ute, och vem gör inte det?

Som att få gå ut i växthuset och grönsakslanden och plocka middagen...
Och högsommarblomster och färger...


















Dahlia `Bishop of Landaff´till vänster och fröplanta till höger.


























Flerårig vallmo, enkel och dubbel.

Titonia och nässelfjäril















Dagliljor. Till vänster den gamla sorten brun daglilja, Hemerocalis fulva.


Citronfjäril i ringblomma, Calendula.

















Lupin till vänster och Inula/Krissla till höger.

Ha en riktigt bra helg!







torsdag 23 februari 2012

Zonknäckeri

Himalayatall

Jag funderar på hur vintern/våren kommer att fortskrida. Än så länge har det ju varit en väldigt snäll vinter, och med tanke på alla zonknäckare jag har planterat så får det gärna fortsätta vara snällt.
Det betyder ingen sol (särskilt inte från öst) när det tänker bli kallt på natten. Inte för kallt, särskilt inte om det är barmark. Inte för mycket regn och kyla omväxlande. Alltså tvärt emot hur vädret brukar vara här i växtsverige ;-)

Planterade en del roligheter i höstas. Och jag hoppas, hoppas att allt klarar sig!

Än så länge ser ju allt fint ut när jag kikar, men det är vårsolen nu och någon månad framåt om tar styggast på mina växter.

2011 år zonknäckarlista i Fias (zon 4-4 1/2) trädgård ser ut som följer:

Liriodendron tulipifera, tulpanträd. zon (2-3).
Catalpa ovata. Kinesisk Katalpa (zon 3).
Betula `Shiloh Splash´. Vitbrokig/variegerad björk (zon 3).
Kalopanax septemlobus, Jättearalia (zon 3).
Metasequoia glyptostroboides, Kinesisk sekvoja (zon 3).
Pinus Wallichiana (zon 2).
Cornus alternifolia `Argentea´, Kranskornell, (zon 3).
Cladrastis kentukea, Gulved (zon 3).
Salix magnifica, Magnoliavide (zon 3).
Salix exigua, coyotervide/präriepil (zon3)
Sedan har jag en del olika Acer, men dom brukar klara sig utan problem. Och lite roddar som inte brukar klara sig så bra trots att dom inte är zonknäckare direkt...
Jättearalia














Tulpanträd


Coyotervide


Betula `Shiloh Splash´











Kinesisk sekvoja---------------------------------------------- Magnoliavide














Kranskornell




Gulved

Tja, vad tror ni? När jag frågade på forumet i höstas så lät det inte särskilt hoppfullt om tallen... tänk vad det hade varit roligt om den blev stor, och dom kunde få lång näsa... nu lär det väl bli jag som får det, men man måste ju försöka! Även om det kan bli dyrt (tallen var dyrast av alla dom här växterna dessutom...)
Men mest önskar jag ändå att tulpanträdet vill bo här hos mig, det är inte blommorna jag älskar med det trädet, utan som med alla de jag har skrivit om här så är det bladen! Tja, det syns väl inte längst upp på bloggen att jag gillar tulpanträdets blad ;-)

Vilka zonknäckarväxter klarar sig hos er som inte borde det?

tisdag 21 februari 2012

Sommarbilder

Lite tillfällig bloggtorka igen. Men när jag tittar på mina sommarbilder så saknar jag uteplatsen mest tror jag...
Idag kändes det ju lite som vår. Tyckte t.om att jag såg snödroppar i en trädgård när jag åkte från jobbet. Hemma var det som vanligt mer snö än hos grannen... Snyggt är det med berg, men man får vinter två veckor längre än grannarna som är utan berg åt söder... Så snödroppar och vintergäck här var bara att glömma konstaterade jag snabbt på min trädgårdsrunda. Men fortsätter det såhär så kanske snart... Hoppas hoppas, jag behöver den här solen och fågelkvittret nu även om det bara är februari.






Nästan så jag tycker min fuliris är fin t.om. Men bara nästan.

Var på årsmöte med sta och lyssnade på föreläsning av Gerben, han berättade om udda perenner, sådana som är svåra att få tag på av olika anledningar. Väldigt bra föreläsning, jag har bokat in mig på en sta-bussresa dit och till Peter Korn i vår. Skall bli superkul. Hur som, just Iris variegata tog han upp som en udda perenn, och jag tänkte att den är så ful så klart den är svår att få tag på ;-) Annars kan ni ju komma hit och gräva om ni vill...

Ha det gött så ser ni mig här när jag kommer på något mer att skriva om ;-)