måndag 28 februari 2011
Chili-omplantering
Jag började tycka synd om dom stackars små chilsarna, ja, dom är inte mycket att komma med jämfört med vissa av era stora buskar, men nu kanske dom piggnar på lite.
Förstås visade det sig att blomjorden var slut, det känns som om den alltid är det, och särskilt när man skall ha den för första gången för säsongen. Alternativt hittar man en gammal sur genomfrusen säck ute i skjulet, men sådan tur hade jag inte idag.
Jord kom min man hem med tillslut, skall prova den här iår, rejäl säck var det han hittade, praktiskt med en så stor säck för jag får plats både med flera krukar och båda händerna nere i säcken, en fördel eftersom jag står i köket och planterar om mina växter.
Har haft lite svårt att hitta en jord som jag tycker är bra, antingen är den för grov eller nåt annat, vilken tycker ni är den bästa?
Och det blev precis så många (eller så få iår eftersom jag har haft sådan självdiciplin) så att alla krukor fick plats på en bricka. Alla utom EN. Typiskt.
söndag 27 februari 2011
Drömmen om ett eget skogstjärn
Det började med att jag köpte en dammduk på någon trädgårdsrea, och jag började på ett annat dammprojekt där jag skulle andvända den duken, det dammprojektet blev dock klart först i våras (och blev minst dubbelt så stor som den här duken).
Gubben hade även köpt sig en gammal skrotig traktorgrävare, och den var ju tvungen att provas.
Hittade ett ställe i skogskanten, på norrsidan nedanför berget bland lingon, granar, blåbärsris, kantareller och tallar, perfekt!
Oj, vi hittade STEN! Vilken lycka! Det är en bristvara här (förutom när stenen är i bergform) så jag blev glad! Se vilken röd rostjord det är här i skogskanten, perfekt för rhododendron och andra surjordsväxter!
Hm, sedan hade jag tydligen så fullt upp så jag glömde att fota. Tills det var nästan klart.
Här har jag fogat blocken, petat ner lite ängsull och diverse växter som jag tagit på en mosse.
Jag vill inte ha mycket växtlighet alls i och tunt dammen, men en enda vit näckros är ju ett måste för den rätta tjärn-känslan.
Men det som bra bra, det är att den ligger skuggigt, vattnet håller sig svart och speglar himlen fint. Ingen pump, inget stressande porl. Iår skall jag försöka plantera pors igen, älskar den doften!
lördag 26 februari 2011
En helt otrolig skogsträdgård!
En dag åkte vi och besökte hans trädgård, det är nog den finaste privatträdgård jag har varit i i hela mitt liv, fortfarande nu när jag tittar på bilderna så blir jag helt förundrad.
Såhär skrev jag när jag visade bilderna i höstas:
"Bara ett par mil bort för mig, när man åker in i Dalsländska skogarna, där vid Kroppefjäll, i ett naturreservat, får man parkera bilen och gå på en liten stig som ser ut som en vanlig djurstig 600 meter genom blandskog bland ekar, granar, tallar och hassel, upp och ner och över smala spångar och över stenar, med Ragnerudssjön nedanför sluttningen hela tiden. Bara skogen är så fin! Ok, lite kort skall ni få se. Jag var så exalterad över allt fint så jag hade svårt att hålla kameran stilla o få bra kort"
Vill tillägga att enligt kartan är detta zon IV, men den ligger i en västsluttning med blandskog runtom och skogen nedanför. Ser man på växtligheten är det snarare zon II, där växer Magnolior, gulved, gingko, hjulträd, kryddbuskar, snödroppsträd, näsduksträd, lönnar, rhododendron och jag vet inte allt. Det var svårt att välja bort en del bilder på vackra träd, men jag kan ju inte visa hur många bilder som helst i bloggen ;-)
Ägaren tyckte det var så synd att det var på hösten jag var där för då blommade inget, men jag älskar bladverk, och ni kan vara säkra på att jag kommer att göra ett besök där nu i vår, när sippor och vivor blommar :-)
Och gångarna. Ser ni överhuvudtaget att det går en liten stig här? Underbart med alla små marktäckare överallt.
fredag 25 februari 2011
Bokrean
En stor besvikelse blev det idag. Det var inte alls lika mycket böcker som det brukar vara, och särskilt trädgårdsböcker var det dåligt med. Visst är det så att det finns mindre och mindre för varje år, för man har det mesta redan, men det fanns inte ens några böcker som jag hade rekommenderat någon som inte hade en massa redan. Det brukar ju finnas någon stor allroundbok, typ Karin Berglunds, eller Allt om trädgård, eller Vår Trädgårdsbok, men dom såg jag inte till.
En bok stod jag och höll i men fick för mig att jag nyss hade köpt, "Prydnadsgräs". Fick se när jag kom hem att det var "Gräs och bambu" jag hade köpt, så finns gräsboken kvar nästa gång jag åker till civilisationen så köper jag den nog.
Ytterst tunt med böcker på trädgårdshyllorna...
Nåja, jag köpte tre böcker. "Rensa trädgården", "Trädgårdens golv" och "Äpplen i Sverige" (som jag nästan ångrar, men det var en rolig bok att ha tänkte jag just då).
(Förresten, folk tror väl inte att man är klok, efter jag började med det här bloggandet släpar jag med mig kameran överallt och fotar t.om i bokaffärerna...:-DDD)
torsdag 24 februari 2011
Måhända att jag blir trädgårdsmästare någon gång...
onsdag 23 februari 2011
Kvitten
Äkta kvitten är härdig till zon 2, och jag tycker att dom som bor i de varmare delarna av Sveas rike borde prova. Alltid kul med något som inte alla andra har :-)
Efter tips igen på forumet, att det fanns äkta kvitten att köpa på coop, så fick jag kolla nästa gång jag åkte dit.
Jajmänsan, inte var dom dyrare än andra frukter heller, så jag köpte fem stycken vilket var närmare ett kilo.
Nu skulle jag ju ha dessa frukter för att ta kärnorna ur och så, men jag kunde ju inte slänga bort fruktköttet så jag fick leta reda på ett recept och koka kvittenmarmelad.
Och vilken marmelad sedan! Jag är inte särskilt förtjust i sylt och marmelad, men denna, den passar perfekt till olika lite starkare ostar :-) Och ost gillar jag ;-)
Min marmelad blev inte sådär röd i färgen som den kan bli, fruktköttet är blekt som ett äpple eller päron. Inte heller kunde jag känna den berömda doften som enligt vad det sägs skall kunna fylla ett helt rum med väldoft. jag sniffade, gnagde lite (inte gott alls, stenhårt, och strävt i hela munnen blev det) sniffade igen, men nä, ingen doft.
Ja, sedan petade jag ner kärnorna i jord. Och se här, en liten planta har det blivit iallafall. Om jag klarar att hålla den vid liv. Krukorna har åkt in i mitt kall-rum nu, för egentligen skall fröna ha en kylperiod för att gro, så får jag se om det kommer fler små plantor.
Nu är jag lite tveksam till om det går alls, dessa kvittenfrukter är från Turkiet, och enligt vad jag läser finns det många olika varianter, dom som odlas söderöver skall skilja sig en del från dom som kan odlas i Sveriges mildare trakter. Jag sa att jag har zon 4 va..;-)
Här är ett foto som jag tog i våras när vi var till Alnarps rehab-trädgård. Vi visste inte vad det var, inte heller min lärare, nu när jag tittade i mina album så slog det mig att det är klart det är kvitten. Snygga blommor, mycket större än äppleblommor och trädet har ludna blad.
Tror ni jag kan plocka några sådana här frukter i min egen trädgård i framtiden?
tisdag 22 februari 2011
LIA 3
Här skulle vi fixa en innergård i Uddevalla. Det värsta grävarbetena var gjorda, och bärlager var på plats, men sten skulle läggas, jorden fixas till, växter planteras, lekplatsen kompletteras osv.
Väldigt roligt att få göra ett jobb från början till slut.
Faktum är att det var två egna företagare jag var hos, dom hade även en del skötsel, jag var med i några väldigt fina privatträdgårdar, och så vanlig grönyteskötsel (gräsklippning, trimmning, rensning) en dag.
Sånt gillar jag :-D Att jobba i privatträdgårdar alltså. Särskilt när dom är fina.