Special ict

Special ict = Special Information & Communication Technology for Special & General Education

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Με την εφαρμογή Doceri όλα πιο απλά...και διαδραστικά!!!

Η εφαρμογή Doceri, η οποία ανήκει στην κατηγορία εφαρμογών συγγραφής-παραγωγής βιβλίου/υλικού (iBook Author), αναφέρεται ότι διευκολύνει τον/την εκπαιδευτικό να δημιουργεί και να μοιράζεται υλικό με τους μαθητές του/της και τους συναδέλφους του/της.

Παρέχει τη δυνατότητα εγγραφής φωνής (π.χ. φωνητικές οδηγίες για τους μαθητές, δημιουργία podcast για μαθητές με διαφορετικά στυλ μάθησης ή μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες).

Παραθέτουμε το παράδειγμα εκπαιδευτικού που το χρησιμοποιεί, για να διδάξει γραφική απεικόνιση της στατιστικής διερεύνησης ενός απλού ερωτήματος για τους μαθητές του "Τι έφαγες για μεσημεριανό;", κάτι που μπορούσε να κάνει παλαιότερα και από τα Googledocs. 


H  εφαρμογή Doceri θεωρείται ένας μικρός διαδραστικός πίνακας για τη συγκεκριμμένη ταμπλέτα (ipad). 
Ακολουθεί βίντεο σχετικά με τη χρήση του!


Τέλος ένα βίντεο αναφορικά με τη χρήση του ipad ως εναλλακτικός διαδραστικός πίνακας (!) με τη βοήθεια σχετικών εφαρμογών.


Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Δημιουργικά εργαλεία για δημιουργικούς εκπαιδευτικούς!

Αρχικά θα αναφερθούμε στο λογισμικό iBooks Author, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση με ποικίλους τρόπους. Στο εξωτερικό οι πιο διαδεδομένες χρήσεις είναι: α) δημιουργία υλικού από τον/την εκπαιδευτικό για μελέτη από το/τη μαθητή/τρια, προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους και στις δυνατότητές τους, β) οι μαθητές/τριες δημιουργούν ένα iΒook είτε ως αποτέλεσμα ενός project ή μιας εργασίας (βλ. και στη δευτεροβάθμια "ερευνητικές εργασίες"), γ) ο/η εκπαιδευτικός δημιουργεί ένα iBook και το ενημερώνει συνεχώς με σκοπό τη χρήση του ως εγχειρίδιο ή ως συμπλήρωμα του επίσημου εγχειριδίου.
Η παραγωγή διδακτικού υλικού από τους ίδους τους μαθητές είναι μία από τις ιδέες που προτείνονται (πηγή).

Η ιδιαίτερη χρησιμότητα του iBooks Author  είναι ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες πρόσβασης, που παρέχει το ipad, από τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ένας εκπαιδευτικός που ενδιαφέρεται να συμπεριλάβει όλους τους μαθητές του ανεξαρτήτως αναπηρίας, αλλά και στυλ μάθησης μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικό υλικό. Το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ελκυστικό καθώς παρέχονται δωρεάν αρκετά υλικά αλλά και το ίδιο το πρόγραμμα.  Σε άλλες χώρες αναφέρονται στο μέλλον της εκπαίδευσης..!
Θα θέλαμε να είμαστε συγκρατημένοι σε τέτοιους χαρακτηρισμούς. Δεν μπορούμε όμως να είμαστε συγρατημένοι ως προς την ελκυστικότητά του στους μαθητές μας και στις δυνατότητες που μας παρέχει. Ο σκεπτικισμός των εκπαιδευτικών παραμένει... (βλέπε σχετικό άρθρο). Περισσότερα σχετικά με την παιδαγωγική με ipad (ipadagogics), άλλες χρήσεις του iBooks Author και ανάλογων λογισμικών σε επόμενες αναρτήσεις. Κλέινοντας θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι βρίσκεται σε προετοιμασία έκδοσης e-pub -από το συντάκτη του ιστολογίου- με σκοπό τη χρήση της από εκπαιδευτικούς και στελέχη της εκπαίδευσης. Εαν σας ενδιαφέρει, παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας!


Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ταμπλέτες για τους αναλφάβητους με ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Το πρόγραμμα O.L.P.C. (One Laptop Per Child) προσφέρει, εδώ και καιρό, προσιτές συσκευές υπολογιστών σε αναπτυσσόμενες χώρες, σε μία προσπάθεια να δώσει βαρύτητα στην «τεχνολογική» εκπαίδευση των παιδιών εκεί, φαίνεται όμως ότι, τώρα τελευταία, διαφοροποιείται λιγάκι, έχοντας και επιπλέον σκοπούς. H σχετική οργάνωση, σε μία πρόσφατη δραστηριοποίησή της, μοίρασε tablets σε δύο απομονωμένα χωριά κοντά στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, με στόχο να διαπιστώσει πόσο εύκολα τα παιδιά μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν τις δυνατότητές τους, χωρίς κάποιος να τους δείξει. Οι ταμπλέτες μοιράστηκαν με ηλιακούς φορτιστές, δε δόθηκαν, όμως, οδηγίες σχετικά με το πώς ακριβώς χρησιμοποιούνται. Το πείραμα είχε ως σκοπό να διαπιστωθεί αν αναλφάβητα παιδιά, που δε γνωρίζουν να γράφουν ή να διαβάζουν, είναι σε θέση να μάθουν μόνα τους πώς να χρησιμοποιούν εφαρμογές, παιχνίδια και βιβλία εκπαιδευτικού περιεχομένου που είναι προεγκατεστημένα στις ταμπλέτες που τους δόθηκαν. Το αξιοθαύμαστο βρίσκεται σε αυτά που διαπίστωσε ο Negroponte.....
Ο ιδρυτής του προγράμματος O.L.P.C., Nicholas Negroponte, εξέτασε προσωπικά τα πρώτα αποτελέσματα, αναφέροντας ενδεικτικά ότι ένα παιδί άνοιξε το κουτί και ενεργοποίησε την ταμπλέτα «μέσα σε 4 λεπτά». Στη διάρκεια των επόμενων πέντε ημερών, τα παιδιά, όπως αναφέρθηκε, χρησιμοποιούσαν κατά μέσο όρο 47 εφαρμογές την ημέρα το καθένα και, μέσα σε δύο εβδομάδες, τραγουδούσαν στο χωριό τα alphabet songs που περιείχε η σχετική εφαρμογή. Κάποια παιδιά κατάφεραν, μάλιστα, να «χακάρουν» το Android tablet μετά από 5 μήνες, παρακάμπτοντας τις κλειδωμένες ρυθμίσεις στο desktop. Ο Negroponte σχολίασε ότι τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα και ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες σε σχετικά «πειράματα» μεγαλύτερης χρονικής περιόδου, πριν η επιστημονική κοινότητα αγκαλιάσει τη συγκεκριμένη μεθοδολογία. Φαίνεται, όμως, ότι τα έως τώρα συμπεράσματα είναι ενθαρρυντικά και σίγουρα τέτοιες πρωτοβουλίες είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμες.


Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Special ict 2.0 ...νέο ξεκίνημα


Μετά από ένα χρόνο σιωπής επαναφέρουμε στην έκδοση 2.0 το ιστολόγιο Special ict. Ξεκίνημα λοιπόν με ένα δάσκαλο που έβαλε τα ipad στην τάξη στο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς (δεν είναι τυχαίο που το δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ έχει τίτλο Απο τα συσσίτια στην τάξη με τα ipad). Καθώς σε προηγούμενη ανάρτησή μας στο παρελθόν με τίτλο ψωμί, παιδεία και ipad στα σχολεία έχουμε προτείνει υπερσυνδέσμους με σχετικό υποστηρικτικό υλικό επικροτούμε ιδιαίτερα την προσπάθειά του αυτή και θα θέλαμε να μάθουμε για την πορεία αυτής της προσέγγισης.