onsdag 30. desember 2015

Padleåret 2015

Padleåret 2015 er nok langt fra det mest aktive året, men på mange andre måter ett bra padleår. Jeg har heller ikke vært så aktiv på bloggen med turene. Særlig småturene uten noe særlig å melde er utelatt fra bloggen. Mest gledelig er at jeg har hatt flere flott overnattingsturer med tenåringen og det virket som om de koste seg riktig godt på turene. Er også veldig fornøyd med Bergans Wiglo teltet som rommer oss alle på en bekvem måte. Se presentasjon av teltet her.

Januar


Litt Rull og Tull ble det tid til i hjemmeviken i januar.



Februar


Padleåret på bloggen startet først i februar med søndagstur til Krogholmen i flott men vindfullt vær. Turbeskrivelse her.




April


I april arrangerte Stavanger Kajakklubb en lavterskel surfetur med kajakker på Hellestø stranden med grilling. Se flere bilder og tekst her.


Mai


I mai fikk jeg bekreftet at padleformen var elendig og fikk kjørt meg skikkelig i sammen med Martin og Karin som padlet norskekysten.


De var selvsagt i kanonform og flaks for meg fikk vi kuling i ryggen under kryssing av Boknafjorden som ble tilbakelagt på rekordfart.


Se blogg innlegg fra Martin her og mitt her.

Juni



I begynnelsen av juni var det klart for teknikkurs. Jeg var litt småsyk under gjennomføringen av teknikkurset, men en stødig kurspartner bidrog til en god gjennomføring. For første gang på mange år kunne vi pga været ikke legge andre dag til utsiden av Nord-Jæren. Vi fikk imidlertid gode forhold på nordsiden av Hundvåg. Nytt kurs settes opp i mai/juni 2016 og dersom en ønsker å videreutvikle padleteknikken er dette kurset. Mer fra kurset her.

I slutten av juni var det rullekurs med Helen Wilson og Mark Tozer.


Ble inspirert til å trene på stormrullen. Paret kommer tilbake til Stavanger i juni 2016 så dersom du ønsker inspirasjon til å lære nye ruller eller å lære å rulle kajakk er dette anledningen. Mer fra happeningen her.

Avsluttningsvis i juni var det Aktivitetslederkurs. Godt motiverte og flinke kursdeltakere gjorde at gjennomføringen gikk forbilledlig. Mer fra kurset her.


August


I august var jeg og guttene en tur ut til Kvitsøy. En vedlig flott plass for å bedrive ulike former for padling, samt friluftsliv. Turbeskrivelse her.



Slow-video fra Kvitsøyturen.

September


I september ble det klubbtur til Rogelåni. Fantastisk padling og camp over tregrensen. Turbeskrivelse her.


Oktober


I oktober ble det mye fin padling Storavatnet ett av flere vann i Lutsivassdraget i Sandnes kommune.


Høsten i oktober ga også flere anledinger for lek og morro i bølgene på Hellestø.


November


I november fikk hele familien til en flott tur til Hellestø og den eldste tenåringen fikk en fin opplevelse i bølgene.





Alt i alt ett flott padleår med ansporinger til mange fine turer med familie og padlevenner i 2016!

Refleksjoner


Litt mørke skyer på himmelen er de forholdvis mange nestenulykker som har skjedd ila høsten. Har registrert at noen padler mister åren under padling og blir drivende hjelpesløs rundt, heldigvis slik at noen kunne komme assisterende til. Har selv observert padlere som er alene liggende bak på dekk uten adekvat utstyr og kunnskap, men at vinden tilfeldigvis var gunstig og padleren blåst/skylt på land etter en relativ kort tid.
Senest i dag ble 2 padlere, sannsynligvis flinke og godt erfarne padlere, plukket opp i havnebassenget pga kraftige kastevinder som ble for mye for padlerne. Se oppslag i Stavanger Aftenblad her. Det blåste ca 15 sekm med 23 sekm i kastene på Sola, og muligens enda mer i Byfjorden.  Det endte heldigvis godt.

Test av grenser er bra, men under kontrollerte forhold. Det er ingen god utvikling med for mye "happy go lucky". Oppfordrer derfor alle til å ta kurs og oppholde seg i ett padlemiljø for å skaffe seg kunnskap om padling, samt ha inne hva en selv og medpadler med god margin kan mestre.

Det er også fornuftig å ha en plan B. Har selv flere ganger tatt en telefon for å bli hentet, da jeg ikke ville risikere en sjanseseilas. Fjellvettregelen om å snu i tide gjelder også for padling.

















mandag 28. desember 2015

Årets siste padletur


De siste dagene har vært vindfulle med storm/stiv kuling fra øst/sørøst. I dag var det imidlertid spaknet og fjorden lå innbydende stille. Jeg tok ett avbrekk i eksamensretting og pakket i kajakken for en korttur i nærområdet.

Solen lå lavt på horisonten og ga ett flott lys fra kajakken. Jeg padlet ut til Jåttaholmen og tok i land for å ta en kaffekopp. Litt trekk var det, men jeg fant le og solen varmet litt.


Her en en film av holmen som jeg fant på youtube.


Avsluttet turen med noen ruller for å venne meg til kulden i vannet. Ikke mangen gradene nå. Sannsynligvis er dette den siste padleturen i år. Det er meldt kulig utover uke, men kanskje jeg blir fristet til litt bølgepadling.

søndag 6. desember 2015

En padlers ønskeliste


Da er det dags for å handle julegaver, noe som ikke alltid er like enkelt. Jeg tenkte derfor å gi noen tips for de som ikke padler aktivt selv, men som har en padler som mottaker av gaver.
Gaveforslagene er i ulike prisklasser basert på erfaring med ulikt utstyr og hva jeg tenker jeg ville ønsket meg dersom jeg ikke allerede var i besittelse av dette utstyret allerede. Har særlig fokus på padling gjennom vinteren og fremover mot sommeren da vannet er kaldt. De fleste forslagene tar derfor høyde for nettopp padling i den kalde årstid.


1. Hansker:

En god hanske er en som varmer og har godt åregrep, samt ok holdbarhet. Det er alltid lurt å ha flere par med på tur. For bytte underveis. Det er hansker i neopren som fungerer i min verden og de lukter spunk dersom de ikke tørkes ordentlig. Må skylles i kaldt vann og vrenges for tørking innvendig først. Dersom lukten blir for gal legges de ett døgn i fryseboksen før de skylles og tørkes. Jeg padler ikke langt med hansker. For meg er hansker ikke velegnet for padling over distanse, mer til lek og rulling. Til turpadling anbefales poogies.

Ursuit hanske: førstevalget, finne sikkert mye bra, men disse virker.

Ursuit Hette - vinner ingen skjønnhetskonkurranse men er sykt behagelig når snøbygene driver.

Poogies er førstevalget i vindfullt og kaldt vær: Finnes i ulike materialer alt etter forholdene. For de fleste holder det med nylonpoogies som finne her.


2. Tørrdrakt:

Tørrdrakt er en viktig sikkerhetsfaktor. Anbefales for sikrere og mer komfortabel padletur. Kan også brukes til langturskjøyter og annen aktiviteter ved fuktige forhold.

Her er en modell som fungerer bra til både lek og rulle, samt turpadling og som ikke gir lateksallergi. Kvalitetsprodusent i Norden. Da får du med hansker og hette som anbefalt over.


3. Øreplugger:
Til rulle i kaldt vann noe det i denne sammenhengen stort sett er året rundt. For å unngå diversear og svimmelhet ifbm rulletrening.

Proplugs nå på tilbud: Anbefales!


4. Slepetau:

Alt for mange padlere padler uten slepetau. Det er en stor feil. Alle padlere bør være utstyrt med slepetau. Jeg har hatt Jeff Allens prototype og her er produksjonsmodellen. Anbefales!

Slepetauet har flere funksjoner enn ett "vanlig" slepetau. Det har også ett tykkere tau som ikke vaser like mye som andre liner. Viktig detalj!


5. Vanntette padlesko med høyt skaft.
Gjør som inuittene - bruk mukluk. Selv om en bruker tørrdrakt er det viktig med vanntette sko med høyt skaft slik at kaldt vann ikke blir liggende mellom tørrdrakt og sko. Med disse skoene klarer en å vasse i land fra strand uten å bli bløt. Det anbefales å bruke en stor størrelse slik at en får plass til tykke ullsokker i skoene. Kan kjøpes her. Se min test av disse her

6. Undertøy:
Janus Black Wool - Mitt favoritt undertøy fra Indre Arna. Fantastisk under tørrdrakten eller i soveposen. Kan kjøpes på Coop Obs eller Sparkjøp.

7. Termos:
Thermos Light and Compact termos fungerer veldig bra. Holdbar og holder vannet/kaffe varmt lenge. Kan kjøpes her.

Dette er selsvagt en høyst subjektiv liste og det er bare å komme med flere gode forslag i kommentarfeltet.



tirsdag 3. november 2015

Familietur på stranden

Mange ganger er ikke padling helt forenelig med familieliv, men endel ganger lar det seg forene veldig bra.
Jeg og ungdommene i huset, tenåringer i verste ipadalder, har faktisk flere ganger latt seg friste til å dra på padle og telttur i høst. Både til Kvitsøy og til fjells har det blitt. Så det lar seg gjøre. Siste konsept er å foreslå strandtur for hele familien, store og små.

Den eldste på 15 har faktisk flere ganger ønsket å ta turen ut i litt bølger på stranden. Jeg har i år krevd at han ruller uten dykkermaske og i helgen ble det premiære. I små fine swell på rundt 0.8 meter ble det en flott oppstart.

De andre tok bilder og gikk tur, før vi hadde felles lunsj på stranden. Vi avsluttet turen med en kopp varm sjokolade på Sola Strandhotell. En fin, familievennlig søndag med innlagt strandpadling - rene kinderegget. Anbefales!

mandag 19. oktober 2015

Høsten er her! Ut og nyt....


Nok en helg med minusgrader om natten.
Rimfrost og frostrøyk fra vannet. Og sol fra skyfri himmel med fin temperatur hele dagen.

Perfekt for padling og friluftsliv - så det er bare å komme seg ut og nyte høsten for fullt.

lørdag 10. oktober 2015

Skumbad på Hellestøstranden


Fikk en fin liten tur ut i småbølgene på Hellestøstranden.






Det virker som stormrullen sitter litt bedre.

søndag 13. september 2015

Øyarvatn - Rågelåni

Det er ikke så ofte at jeg padler over tregrensen, men dette er en av de fineste turene som går ca 850 moh som jeg kjenner til. Sist gang jeg tok turen padlet jeg dobbelanitaen med minstemann i august 2009. Det var ca en måned etter den episke padlingen fra Sverige til Finland, og ca to måneder før jeg startet bloggen.

Øyarvatnet er en innsjø i Sirdal kommune i Vest-Agder og Valle kommune i Aust-Agder. Den er er en del av Kvinavassdraget og er regulert som magasin for Kvinen kraftverk. Vatnet ligger på veien over fra Suleskar til Brokke i Setesdal. Turen starter og slutter ved kraftstasjonen. En kan kjøre helt frem til vannet. Det er godt med parkeringsplasse selv om det denne helgen var fullt med biler pga reinsdyrjakta. 



Etter et par kilometer er det en overbæring på noen hundre meter fra Øyavatnet til Rågelåni pga høydeforskjell på noen meter før en padler noen få kilometer inn til Sirdalsheienes flotteste sandstrand og teltplass. 

Vannet var bedøvende kaldt, og mange valgte å ta turen uti både når vi kom fram og om morgene etter. 
Telplassen er bra som basecamp for toppturer i nærområdet, og når vi var der var det endel multer som var modne. 


Passet bra til morgengrøten. Vi hadde ett fantasisk flott høstvær med sol og relativt moderat med vind. 




En flott tur som anbefales for alle, men husk at vannet er kaldt og vinden kan være meget sterk på høyfjellet, slik at en viss turvane og godt utstyr er bra å ha med. 
Stedet er relativt tilgjengelig både fra vannet og til fots, og nå lå det endel boss som ikke var tatt med tilbake. Blir provosert over såkalte friluftsfolk som utviser så dårlige holdninger ved å legge igjen boss (som ikke var biologisk nedbrytbart) i naturen. Vi plukket selvsagt dette med oss hjem, men husk sporløs ferdsel er ett krav til oss som besøker så flotte steder.