Platou aperitive


Azi va aduc un platou cu aperitive, bune atat in zilele de sarbatoare, dar si in alte zile in care ne simtim mai lenesi si vrem ceva mai rapid. O gustare!

Noi am avut pe platou drob de pui si porc, insa merge foarte bine si un chec de carne cu verdeturi.

Am avut de asemenea tartine de castravete cu branza si somon afumat, preferatele mele. Le ador pe un platou cu aperitive fiindca spre deosebire de mezeluri sunt foarte usoare si racoritoare.

Am avut ceapa si salata verde (de sezon), ardei kapia si cascaval afumat.

Desigur un platou ce acest gen se poate completa cu masline, rosii, ridichi, branzeturi si mezeluri dupa placul fiecaruia. Noi am servit separat salata capresse cu mozarella si rosii, plus maslinele.

Drobul/ checul de carne este consistent si suficient, nu mai aveti nevoie de altceva din comert si e mult mai bun facut in casa cu ingrediente proaspete.

De Paste, musai si ceva oua fierte (oua rosii) sau daca mai aveti rabdare, oua umplute.

Simplu si rapid (mai putin drobul, care necesita ceva mai mult timp)! In sezonul cald trebuie sa profitam de cat mai multe legume si sa le consumam in stare proaspata.


Masa de Paste 2014




Cam asa a fost masa noastra de Paste. Fiindca am sarbatorit in doi, fara alti musafiri, nu am vrut sa mai gatesc asa de mult ca anii trecuti. Insa, tot am facut ceva preparate traditionale, specifice mesei de Paste.

Nu am servit miel, insa am compensat cu alte bucate.

Am facut un cozonac foarte bun si pufos, fara framantare, pasca fara aluat, aperitive simple, drob de pui si porc, sarmalute, friptura. N-au lipsit de pe masa fructele, iar in seara de Paste chiar am servit la desert salata de fructe. La bauturi a fost mai simplu. Eu m-am servit cu lichior de cappuccino extra cremos :)), iar jumatatea mea cand bere, cand vin ... in functie de preparatele de pe masa :P

La micul dejun (servit undeva spre 12, caci seara am fost la Slujba de Inviere si am adormit tarziu) am servit platouri cu aperitive:

Salata caprese sau aperitiv caprese cu mozarella si rosii, iar in mijloc masline marinate


Platou aperitiv cu drob de pui si porc, tartine de castravete cu branza si somon afumat, ardei kapia, cascaval afumat, ceapa verde, salata verde


Oua rosii (verzi, mov, albastre, etc - dupa caz)


A doua masa a zilei (nu imi mai amintesc ora, dar era un fel de brunch, nu pranz :P ):

Sarmale cu mamaliguta si ardei iute

Cina (servita mai tarziu decat o servim noi de obicei) a fost simpla si ea:

Friptura de porc marinata in vin si ierburi aromate, cu vesnicul si clasicul piure de cartofi si nelipsitul mujdei de usturoi :))

Extra, adica printre mese: Pasca fara aluat, Cozonac fara framantare cu finetti si nuca, Salata de fructe, etc.

Acum, sa nu va mirati ca pare totul asa "subtire", caci nu este. Noi suntem genul de oameni care rar mancam 2-3 feluri de mancare la o masa. Nu mancam nici desert imediat dupa masa, ci peste 1-2 ore.

Portiile de mancare sunt in general mari (adica nu o inghititura ca-n restaurantele de lux) asa ca incercam sa nu abuzam :) Dulciurile le-am servit printre mese, cu moderatie desigur :)

Seara am servit o salata de fructe, la cateva ore dupa cina.

Anul acesta n-am mai luat iepurasi de ciocolata, ci oua de ciocolata. Muult mai bune decat iepurasii, as zice. Nu stiu ce marca au fost, dar le-am luat din Auchan.

Desi a fost primul an in care am gatit eu singura toate preparatele pentru masa de Paste, trebuie sa va spun ca ceva ajutor tot am avut. Ouale cu model de frunzulite, in ciorapi, sunt facute de logodnicul meu. Eu n-am avut rabdare sa le fac, pentru ca deja colorasem 5 feluri de nuante de oua :))

Va doresc o primavara cu mult soare si caldura! Si ca de obicei, mult spor in toate!

Clatite cu inghetata, capsuni si frisca


Astazi v-am adus o reteta delicioasa de clatite, garnisite din belsug cu inghetata de fructe, bucati de capsuni proaspete si frisca.

Cu totii stim sa facem clatite si le preparam ori de cate ori avem pofta de ceva dulce, insa putem sa transformam o farfurie cu clatite intr-un desert deosebit. Fara efort si foarte rapid! :)

Am folosit:
  • Pt clatite: 4 oua, 550 ml lapte (sau apa minerala), 300 g faina, 1 esenta de vanilie, coaja de portocala, 3 linguri zahar pudra;
  • Pt topping: inghetata de fructe, capsuni proaspete, frisca, busuioc verde (cantitatile dupa preferinte).
Am preparat aluatul de clatite din ingredientele de mai sus. Am copt fiecare clatita pe ambele parti.

Am lasat clatitele deoparte pana s-au racit (nu complet, ci pana au ramas caldute).

Le-am umplut cu inghetata si bucatele de capsuni.

Le-am decorat cu frisca, busuioc verde si capsuni.


Am servit cu mareee pofta, ceea ce va doresc si voua :P

Cozonac fara framantare cu finetti si nuca



Astazi am facut cozonac pufos si bun, umplut cu crema de ciocolata Finetti, cu nuca si stafide.

Pana aici nu-i nimic deosebit la acest cozonac, dar urmeaza sa va spun ca-i un cozonac fara framantare, fara osteneala si efort. 

Este o premiera si pentru mine acest cozonac si va spun sincer ca nu ma asteptam sa iasa atat de bine, atat de pufos si de gustos. (Da, nu m-am abtinut si-am taiat deja 1 feliuta!)

Este si prima data cand fac cozonac pe cont propriu, fara ajutor sau indicatii de la mama. Ce-i drept reteta e facuta in stil propriu, aceleasi ingrediente clasice pentru cozonac, insa imbinate altfel :) Am cam riscat sa pregatesc tocmai cu 2 zile inainte de Paste o reteta diferita de cozonac, insa nu-mi permitea fizicul sa mai framant 1 ora la cozonaci :)

Am folosit (2 cozonaci):
  • Aluat: 1 kg faina Boromir (000 - pentru produse speciale), 450 ml lapte, 20 g drojdie uscata Pakmaya, 180 g unt gras, 100 ml ulei, 300 g zahar, 5 oua, 1/2 lingurita sare, 2 plicuri zahar vanilat, coaja de la o lamaie, coaja de la 1 mandarina, 1 esenta de rom;
  • Umplutura: 300 g finetti, 400 g nuca macinata (nu prea fin), 250 g stafide;
  • Extra: 1 galbenus, 2 lingurite lapte, zahar pudra.
Ingredientele pentru aluat le-am tinut cateva ore la temperatura camerei.

Faina am pus-o intr-un bol mare si am lasat-o la caldura 2 ore.

Laptele l-am incalzit bine (nu trebuie sa fiarba) si l-am pus intr-un bol. Am pus in el untul care s-a topit repede, zaharul vanilat, esenta de rom, 3 linguri din cele 300 g zahar si 10 g drojdie (adica un plic). Am lasat bolul deoparte timp de 10 minute, timp in care drojdia s-a umflat ca o ciuperca.

Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am mixat spuma cu sarea. Galbenusurile le-am frecat cu zaharul pana s-au omogenizat bine.

Am facut o adancitura in faina din bol si am adaugat pe rand coaja de lamaie si mandarina, 10 g drojdie (celalalt plic) si apoi laptele cu drojdia crescuta.

Am inceput usor sa incorporez faina in lichidul din mijloc. Am pus si galbenusurile frecate cu zahar.

La final am pus albusurile spuma. Am omogenizat bine pana cand am obtinut un aluat consistent, dar nu tare.

Aluatul trebuie sa fie usor lipicios. 

Am pus 50 de ml ulei si am framantat timp de 4-5 minute, pana cand aluatul s-a dezlipit de pe peretii bolului si de pe maini.

Am acoperit bolul cu un prosop curat si l-am pus la loc foarte cald sa creasca. L-am lasat aprox. 2 ore, ferit de curent sau frig.

Am pregatit tavile de cozonac, am folosit una clasica, lunga si una rotunda. Le-am uns bine cu ulei.

Am impartit aluatul in 4 bucati.

Fiecare bucata de aluat am intins-o bine cu mainile, pe masa unsa cu ulei.

Am intins peste tot aluatul crema finetti, nuca macinata si stafide. Am rulat aluatul.

Din 2 rulouri, impletite, am facut cozonacul cel lung. L-am pus in tava. Initial nu trebuie sa fie mare, pana la jumatatea tavii.

Pentru cel rotund am procedat la fel, doar ca rulourile impletite le-am pus sub forma de spirala in tava.

Am acoperit din nou tavile cu prosopul curat si le-am mai lasat la loc foarte cald sa creasca, aprox 45 de minute. Inainte de a pune cozonacul la cuptor, am amestecat un galbenus cu 2 lgt de lapte si cu pensula de silicon am uns cozonacii din tava.

Am pus apoi cozonacul in cuptor, la foc mic, pana cand s-a rumenit deasupra. Nu stiu sa va spun cat timp, chiar n-am reusit sa ma uit la ceas  :)) Dar puteti face si testul cu scobitoarea, pentru siguranta. 

Cel rotund a crescut muult peste tava, data viitoare voi pune mai putin aluat :)

Cozonacii copti i-am scos din tava calzi si i-am acoperit cu un prosop. I-am lasat asa pana s-au racit, apoi i-am pudrat cu zahar.

Nu-i taiati cand sunt calzi, aveti rabdare sa se raceasca. Desi, e cam greu, ca miros asa de bineee :P

PS. Pozele sunt facute pe fuga, acum o ora cand i-am scos din cuptor, revin cu altele mai tarziu sau maine, musai si cu sectiune sa vedeti pufosenia :D

Pofta buna si mult spor!!!

Meniu pentru Paste 2014

By http://retetegg.blogspot.ro/

Meniul ales de mine pentru Paste 2014 este unul destul de simplu, dar foarte gustos. Este primul an in care pregatesc masa de Paste 100%, fara ajutorul mamei sau al soacrei, asa ca am ales sa fac retete simple, traditionale.

Nu lipsesc din meniul de Paste: drobul, sarmalele, friptura, cozonacul, pasca si ouale rosii (si colorate). Desigur vom avea si aperitive diverse, o ciorbita, garnitura si salata pentru friptura, fursecuri etc.

Nu-i musai sa le consumati pe toate la o singura masa, ziua de Paste presupune 3 mese asa ca le vom consuma cu moderatie :)

Pentru masa de Paste 2014 am ales urmatorul meniu:










 









Spor la pregatiri si Paste Fericit!

Tort cu rulada si inghetata


Asa cum va spuneam ieri, pentru ziua mamei mele am facut un tort foarte bun cu rulada si inghetata.

Un tort din 2 ingrediente gustoase, atat separat cat si impreuna :P Pe de-o parte rulada pufoasa cu crema de cacao si in mijloc inghetata cremoasa de vanilie si cacao.

Un tort deosebit ca aspect, ce nu mai are nevoie de alt decor. Ideal atunci cand sunteti in pana de idei sau cand pur si simplu nu aveti mult timp de stat in bucatarie.

Cea mai buna idee de desert in zilele de vara calduroase in care nu vrem sa mai pornim cuptorul. Iar avantajul este ca ingredientele se pot cumpara de la orice magazin.

Ideea am avut-o de la o emisiune in care am vazut acest tort spectaculos si mi-a tot bantuit prin minte cateva saptamani. Parea atat de simplu de facut si atat de usor, inca ma gandeam ca n-are cum sa iasa asa de bine.

Insa, eu sunt fanul experimentelor culinare (desi mai ratez uneori cate un desert :P) si trebuia sa ma conving daca tortul asta-i atat de bun. Si este! :)

Am folosit:
Rulada se taie in felii de grosime potrivita. Intr-un bol de plastic se aseaza feliile de rulada una langa cealalta, pe peretii vasului.

Inghetata trebuie tinuta 3-4 minute la temperatura camerei sa fie putin moale. Dar nu topita!!

Eu am pus primul strat, peste rulada, din inghetata de cacao, apoi inghetata de vanilie pana s-a umplut bolul.

Se pot pune chiar si mai multe straturi, mai ales daca aveti inghetata de fructe, colorata :)

Am pus bolul in congelator, aprox 20 de ore. Tortul e gata si in cateva ore, dar eu l-am facut cu o zi inainte.

Pentru ca tortul sa iasa frumos si usor din bol, am incalzit usor peretii bolului cu uscatorul de par. E o metoda foarte buna. Se poate pune folie in bol inainte de pregatirea tortului si se scoate usor din forma si asa, insa eu am uitat de pasul acesta :P

Am pus apoi platoul peste bol si am rasturnat usor. Partea cu rulada urmeaza sa fie in sus si obtinem tortul. Nu-i musai sa fie "bombat", se poate face sub orice forma doriti :)

Eu am decis sa nu il mai decorez cu nimic, nici macar cu frisca. Mi-a placut foarte mult asa simplu.

Pentru a taia felii am folosit un cutit cu lama lata si bine ascutita.

Tortul este si mai spectaculos taiat, datorita straturilor de inghetata. Abia astept sa-l incerc in varianta si mai colorata. :)


Pofta buna si spor!

La multi ani, mama!


By http://retetegg.blogspot.ro/

Astazi este Sarbatoarea Floriilor si tot astazi este si ziua de nastere a mamei mele. Pentru ca suntem foarte aproape de Paste, mama nu a vrut sa isi serbeze ziua cu mare fast, fiindca o sa mancam de Paste multe alte bunatati :)

Eu am vrut totusi sa-i fac un tort, fiindca nu imi place sa treaca nici o zi de nastere a celor din familie fara sa avem in casa macar un tortulet. N-am mai pus lumanarele (cica erau prea multe si umpleam tot tortul :P ). 

L-am facut fix dupa ideea unei retete vazuta la tv, cred ca pe Paprika acum vreo luna. E o negresa foarte simpatica si talentata care face o multime de dulciuri delicioase si mereu am vrut sa incerc macar o reteta cand am ocazia.

E un tort bun de tot, cu rulada si inghetata, iar daca va leneviti asa cum a facut ea, si de asemenea si eu, le puteti cumpara de la magazin si puteti face tort cu 2 ingrediente :D

Este un tort spectaculos, nu are nevoie de alt decor si de alta prezentare. Ideal mai ales in sezonul cald, cred ca o sa devina tortul nostru favorit. Reteta maine, promit!!

V-am adus si voua cate o felie alaturi de urarile de "La multi ani" pentru sarbatoritii zilei de Florii.


Mama, te iubim! Si iti multumim pentru tot ce faci pentru noi! 
La multi, multi ani fericiti si sanatosi, alaturi de noi!
© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.