Am promis Lalei ca voi posta aici activitati pe care le fac eu la gradi.
Cu mare intarziere increc sa ma tin de cuvant.
Trec peste partea cu sosirea copiilor si ajung direct la activitatea care se numeste Intalnirea de dimineata.
Aici ne salutam fiecare, vedem cine lipseste si aflam noutatile zilei: citim calendarul zilei: azi e luni, e iarna, cum e vremea si cu ce ne imbracam ; ce vom lucra azi .E nevoie de multa imaginatie din partea mea pentru ca e nevoie de motivatie pt copii.Nu poti sa le zici azi vom grupa flori.Trebuie sa le dai un motiv ca sa faca ce le cerem.
De exemplu intr-o zi le-am spus asa: Copiii cand am intrat in sala de grupa dimineata am auzit pe cineva plangand.Si m-am tot uitat si am cautat sa vad cine plange si mai ales de ce.Si stiti ce am gasit?(le arat)Floricele acestea.De ce sunteti suparate floricele frumoase?Ele spun ca sunt tare triste pentru ca s-au amestecat.Florile albastre s-au amestecat cu cele rosii.
Oare ce putem face sa le ajutam?Daaaa, stiu!Hai sa le ajutam noi: grupam florile albastre intr-o parte si cele rosii in alta parte.
Si apoi desfasuram activitatea:
Intai repetam culorile: le arat mai multe obiecte de culoare albastra si rosie tot intreband ce culoare e si punandu-i si pe ei sa repete.Dupa ce ne lamurim care e albastru si care e rosu ne apucam de facut grupe de flori.Copiii au si ei pe masa floricele cu care lucreaza.
Am uitat sa zic ca e doar capul de la flori (naturale), fara tulpina.Si am avut un motiv pentru a le da doar capul florilor.
Dupa ce exersam de cateva ori copiii primesc de la mine cate o fisa de lucru pe care vor avea desenat grupele de flori albastre si rosii pe care ei vor trebui sa le incercuiasca.Grupa de flori rosii va trebui incercuita cu culoare rosie si cea albastra cu culoarea albastra.Asta e evaluarea, sa vad daca au inteles activitatea.
Dar florile tot suparate sunt.Mai au un mare necaz.
Le pun pe masa o vaza cu flori.Le arat floarea intreaga si le explic ca floare e compusa din tulpina, frunze si floare.Si fiecare copil va pipai floarea si o va observa.Ce le lipseste florilor noastre? Tulpina, daaa.
Hai sa le ajutam sa se hraneasca.
Le vom modela o tulpina.
Fiecare primeste plastilina si planseta.Repetam iar despre culoarea verde,aratandu-le mai multe obiecte verzi si fiecare numeste si arata culoarea.
Apoi facem exercitii de incalzire a muschilor mainii pentru a putea modela bine.Dupa care le arat cum vom face.Si apoi fiecare copil trece la modearea plastilinei in forma de tulpina, bineinteles si cu ajutorul meu.
La sfarsit fiecare cap de floare va primi o tulpina.
Bineinteles ca dupa fiecare activitate a copiilor se fac aprecieri (ii laudam :D).
Astea sunt doar doua din cele 4 activitati din ziua respectiva.E foarte mult de scris si ma voi opri aici cu precizarea ca activitatile nu sunt doar statice.Copiii sunt foarte mult in miscare.Gasim tot felul de pretexte sa ii punem in miscare De exemplu la activitatea de modelaj copiii au venit la vaza cu flori care era in alt capat de grupa, sau ei au fost cei care au venit la mine dupa plansa si plastilina, sau au venit sa imi arate un anume obiect de culoarea ceruta.Cand am facut exercitiile de incalzire a muschilor mainii iar s-au ridicat de la masa.La grupa mica nu poti sa ii tii 10 min pe scaun cat dureaza o activitate ca isi pierd concentrarea si nu mai ai cu cine lucra.Tot timpul trebuie sa le vorbesti, sa le canti si ei cu tine, bineinteles :) sa le spui poezii ca sa ii mentii atenti.
In plus obligatoriu in fiecare zi avem un joc de miscare sau gimnastica.
Multa lume crede ca munca unei educatoare e usoara.Of, cat se insala!In acele 5 ore cat le petrecem in grupa e enorm de munca, nu prea am momente de respiro.Tot timpul trebuie sa ii inveti cate ceva.Cand merg la baie merg cu ei, le arat cum sa isi de-a pantalonii jos, sa ii ia inapoi, cum sa se spele pe maini, cum sa se stearga.La masa cum se mananca, cum sa stea corect, cum sa isi astepte randu, etc.
Chiar si cand au momentele lor de joaca libera si atunci trebuie sa fiu atenta la ei si sa le vorbesc.
Plus un car de hartoage pe care trebuie sa le facem.
E greu dar daca imi place...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
8 comentarii:
Multumesc mult !
Daca ai posta macar lunar din activitati ar fi minunat , am de unde sa ma inspir.
Stilul vostru de gradi se apropie mult de ce vreau eu pentru Andrei.
Tu ai grupa mica, nu ?
Copii de 3-4 anisori .
Super activitatea cu florile, eu nu m-as fi gandit sa folosesc flori naturale , uite de ce imi place sa aud si de la cadre didactice .
Te pup si multumesc din nou .
Da e grupa mica.Am chiar si copilasi care abia au implinit 2 ani.Cel mai mare are doar 3 ani jumate.
Ma bucur ca ti-au placut activitatile cu flori. Erau crizanteme, apropo.
foarte frumos si mai ales avem ce invata. sustin ideea Lalei, scrie-ne macar lunar cate ceva :) pupam educatoarea plina de daruire :) stiu ca e greu, imi imaginez, insa satisfactiile sunt pe masura.
Miutza multumesc.
O sa incerc sa scriu mai des despre asta.
LalaD, de ce zici ca se apropie de ce iti doresti pt Andrei?Ce vrei sa spui?
Ce ti-ar place pt Andrei?
Eu trebuie sa ma (re)orientez profesional aici. Si imi tot trece prin cap meseria de educator... :-)
Nu ma descuraja! Glumesc! Oricum o sa fiu foarte iscoditoare la gradi la B cu educatoarele sa vad ce-nseamna asta aici.
Ce mi-ar place ?!
Greu de spus exact .
O educatoare tanara si cu multa daruire ca tine ( desi la Boda am avut 2 in varsta dar de care am fost extrem de multumita) insa tineretea, dragalasenia conteaza mult in ochii copiilor.
Din ce stiu eu de la tine desi sunteti o gradi de stat va axati pe modele mai occidentale de educatie. In Bucuresti se merge mult pe automatisme.
Eu sunt un pic subiectiva aici, recunosc deoarece Andrei nu v-a putea merge la niciuna din educatoarele fratelui lui care amandoua au grupe mari/pregatitoare la anu :((
Asa ca sunt un pic ingrijorata de perspective.
Imi doresc sa se mearga pe copil, pe abilitatile lui, pe procesul invatarii prin joc si nu a explicarii metodei si apoi a aplicarii ei . As vrea sa ii lase sa experimenteze.
As vrea eu multe :)
Bine, pe majoritatea le-am avut la cel mare si cumva imi fac griji ca la cel mic nu voi avea atata bafta :)
Multumesc de raspuns Lala.Te-am intrebat pentru ca voiam sa stiu de la un parinte cam cum ar dori el sa educat copilul lui.Si te-am gasit pe tine pentru ca stiu ca tu nu esti indiferenta.
Sincer iti spun ca imi pare asa de rau sa constat ca unii dintre parinti ne considera un fel de bone pt copiii lor.Cand vine sa il ia de la gradi il intreaba daca a mancat si daca a dormit.Niciodata nu il intreaba ce a facut in ziua respectiva. Sau daca se intampla (rar) sa ii intrebe si copilul raspunde ne-am jucat (ceea ce e adevarat) nu il intreaba ce s-a jucat, ce a facut.
Noi le afisam de fiecare data afara la avizier tot felul de lucrari facute de copii sau scrisori adresate parintilor si constat cu parere de rau ca nu se uita.
Mie imi pare tare rau ca e asa.Cum ziceam, ne considera ca si cum am fi bone:(.
Ziceai ca doresti sa se mearga pe copil.Bineinteles ca toata activitatea e in jurul acestei "propozitii": fiecare copil este unic.
Sa stii ca facem si experimente.De exemplu in saptamana cand am povestit despe florile de toamna, am facut un mic experiment: Au pus trei flori intr-o vaza cu apa si au pus alte trei in alt vas, fara apa.Si in cateva zile i-am pus sa constate ce s-a intamplat.
Oricum ce am scris azi nu reflecta exact modul meu de predare la grupa.
Cand o sa mai scriu o sa se vada mai bine in ce fel lucrez.
Pupici inca o data si mersi de raspuns.
Da, cred ca m-ai "citit" bine :)
Eu mereu intrebam ce activitate ai facut azi ca de mancat stiam oricum ca nu mananca acolo iar de dormit , dormea acasa :)
Asa ca la mine gradinita a fost clar bazata pe educatie deoarece "bona" aveam acasa si nu necesitam, puteam sa il tin pana mergea la scoala.
Trimiteți un comentariu